کولر و مصرف برق
مصارف سرمایشی سهمی در حدود 26 درصد از كل مصرف برق بخش خانگی را به خود اختصاص میدهند. این سهم در بعضی از شرایط آب و هوائی و با توجه به نوع وسیله مورد استفاده میتواند متغیر باشد. نحوه كاركرد كولرها با توجه به آبی و گازی بودن آنها متفاوت است.
در كولرهای آبی سرمایش با استفاده از تبخیر قطرات بسیار ریز آبی كه با هوا آمیخته شده به اطاق وارد میشود. این كولرها برای نقاطی با آب و هوای خشك بسیار مناسب است. چون علاوه بر سرمایش هوا برای تلطیف هوا نیز مفید است. این كولرها مصرف برق كمتری نسبت به كولرهای گازی داشته و درنتیجه هزینه كمتری نسبت به آنها دارند.
در كولرهای گازی یك ماده واسط در فاز مایع با گرفتن حرارت از محیط داخلی به فاز گازی رفته كه در طول این روال حرارت محیط كاهش پیدا میكند و در ادامه برای اینكه ماده واسط توانایی گرفتن دوباره حرارت را داشته باشد باید با مصرف انرژی، متراكم شده و دوباره به حالت مایع در آید. انجام این عمل توسط كمپرسور كولر صورت گرفته و لذا مصرف برق قابل توجهی را موجب میشود. مصرف برق این گونه كولرها عموماً بسیار بالاتر از نوع آبی است و هزینههای بسیار بالاتری را نیز دارا میباشند. این گونه كولرها برای مناطقی كه مرطوب میباشند و امكان استفاده از كولر آبی را ندارند مورد استفاده قرار میگیرد.
7-2) اطلاعات نوعی کولر آبی
در ارتباط با كولرهای آبی میتوان به اطلاعات زیر اشاره كرد.
جدول(7-1): اطلاعات كولرآبی
کولر تا سقف 3000
مدت کارکرد در روز 6 ساعت
توان مصرفی 300
مصرف برق در هر دوره قرائت كنتور 110kWh
تا سقف 4500 و بالاتر
مدت کارکرد در روز 6 ساعت
توان مصرفی 500
مصرف برق در هر دوره قرائت كنتور180 kWh
در این رابطه باید گفت كه اطلاعات نوعی ارائه شده در موارد گوناگون میتواند بسیار متفاوت بوده و به الگو و چگونگی مصرف وابستگی دارد.
لازم به ذكر است كه میزان مصرف برق به الگو و چگونگی مصرف وسیله بستگی دارد.
همانگونه كه از مقایسه اطلاعات نوعی ارائه شده در ارتباط با كولرهای آبی و گازی مشاهده میشود مصرف بسیار بالای كولرهای گازی انتخاب آنرا نیازمند بررسی ومطالعه میكند.