متن پیش رو حاصل تلاش یكی از كارشناسان آب منطقه ای خراسان رضوی است كه به بهانه خشكسالی و پیامد های بی آبی، آن را منعكس كرده ایم و انتظار داریم شهروندان با بسیج عمومی در امر مصرف بهینه آب در حفظ این مایه حیات بیش از پیش كوشا باشند.
؛بحران كم آبی و تاثیر آن در جهان
؛حجم آب در كره زمین ثابت و در مداری بسته به طور دایم در حال گردش است. همچنین تنها ٣درصد از كل آب های كره زمین كه برای مصارف انسانی مانند كشاورزی و صنعت و شرب مناسب است شیرین می باشد از این مقدار نیز سه چهارم در یخ های قطبی و خارج از دسترس انسان است. بنابراین درصد بسیار كمی از آب دنیا برای ما قابل استفاده می باشد.
پیش بینی محققان دانشگاه كلرادو، حاكی است كه ذخائر آب شیرین جهان هر سال كاهش می یابد و تا ٢٥سال دیگر نیمی از جمعیت جهان با مشكل كمبود آب شیرین مواجه خواهند بود. مطالعات نشان می دهد اكنون یك سوم جمعیت دنیا در نقاطی زندگی می كنند كه آب كافی ندارند. در نواحی روستایی وضع به مراتب وخیم تر است. تنها ٢٩درصد مردم به منابع آب دسترسی دارند و تعداد كسانی كه از تاسیسات بهداشتی استفاده می كنند، حتی به ١٣درصد هم نمی رسد.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد یادآور می شود، نیمی از مردم جهان سوم حتی برای نوشیدن به آب پاكیزه دسترسی ندارندو با وجود این كه سه چهارم بیماری های انسانی به دلیل فقدان آب سالم، می باشد، مع هذا ٧٥درصد مردم جهان سوم از داشتن آب بهداشتی محروم اند.
بر پایه تخمین های سازمان بهداشت جهانی، ٨٠ درصد بیماری هایی كه گریبان گیر انسان است، مستقیما با آب در ارتباط هستند. اگر آب آشامیدنی سالم در اختیار همه انسان ها باشد، بی شك مرگ ومیر كودكان از بیماری های مختلف از جمله اسهال به نصف كاهش پیدا خواهد كرد.
؛میزان متوسط بارندگی سالانه در اروپا حدودا ٧٥٠میلی متر، در آسیا ٥٠٠میلی متر، در ایران ٢٥٠میلی متراست؛ بنابراین در مقایسه با كشورهای پرباران، ایران از حداقل ریزش های جوی برخوردار است با توجه به تقسیم بندی های اقلیمی، استان ما جزو مناطق خشك و نیمه خشك محسوب می شود و تامین آب در چنین اقلیمی واقعا دشوار و پرهزینه است.
در هر حال ما موظف هستیم، هیچ قطره آبی در هیچ گوشه ای از این كشور بیهوده هدر نرود لذا باید درچگونگی مصرف آب و در فعالیت های شخصی و روزانه در راستای صرفه جویی از آب پاكیزه مسئولانه و دل سوزانه عمل كنیم.
همچنین با رشد جمعیت و گسترش شهرنشینی مصارف آبی افزایش می یابد. از سوی دیگر اعداد و ارقام حكایت از گران بودن هزینه های تامین آب دارد.
؛راه های صرفه جویی آب در منازل
؛ جلوگیری از هدررفت آب از جمله مواردی است كه به صورت یك احساس مشترك در همه انسان ها وجود دارد، اما اغلب خود را درگیر این مسئله نمی كنند و حاضر نیستند تغییری در زندگی روزمره خود ایجاد كنند. خانه یكی از محل های صرفه جویی آب است.
صرفه جویی آب در منازل در وهله اول ممكن است بی اهمیت به نظر برسد، ولی كسانی كه با دشواری های كمبود آب آشنا هستند، می دانند كه اگر هر مشترك بتواند نقشی هرچند اندك در صرفه جویی آب ایفا كند، با توجه به تعداد زیاد مشتركان، درنهایت مقدار زیادی آب صرفه جویی خواهد شد.