شب عید فطر از جمله لیالی شریفه و روز آن نیز از روزهای پر خیر و برکت است، در فضیلت و ثواب عبادت و احیای آن احادیث بسیار وارد و روایت شده شب عید فطر کمتر از شب قدر نیست.
برای درک این شب سرشار از فضیلت انجام اعمالی از ائمه به ما سفارش شده است :
▪ در هنگام غروب آفتاب غسل شود .
▪ آن شب به نماز، دعا، استغفار، درخواست از حق تعالی و بیتوته در مسجد احیاء گرفته شود.
▪ بعد از نماز مغرب و نافله آن، دست ها را به سوی آسمان بلند کرده و بگوید:" یا ذاالمن و الطول یا ذاالجود یا مصطفی محمد و ناصره صل علی محمد و آل محمد و اغفرلی کل ذنب احصیته وهو عندک فی کتاب مبین." پس به سجده برود و صد مرتبه در سجده بگوید: " اتوب الی الله " پس هر حاجت که دارد از حق تعالی بخواهد که ان شاء الله تعالی بر آورده خواهد شد.
▪ زیارت امام حسین (ع) که فضیلت بسیار دارد.
▪ ده مرتبه ذکر "یا دائم الفضل علی البریهٔ یا باسط الیدین بالعطیهٔ یا صاحب المواهب السنیهٔ صل علی محمد و آله خیرالوری سجیهٔ واغفرلنا یا ذاالعلی فی هذه العشیهٔ." که از اعمال شب جمعه است، گفته شود.
▪ ده رکعت نماز که در شب آخر ماه رمضان اقامه می شود که به صورت پنج نماز دو رکعتی ، درهر رکعت بعد از حمد، سوره توحید ده بارخوانده شود و در رکوع و سجود ده مرتبه ذکر" سبحان الله والحمدلله ولا اله الاالله والله اکبر" گفته شود.
▪ پس از نماز هزار مرتبه استغفار کند و بعد از آن سر به سجده گذارد و بگوید:" یا حی یا قیوم یا ذاالجلال و الاکرام یا رحمان الدنیا والاخرهٔ و رحیمهما یا ارحم الراحمین یا اله الاولین والآخرین اغفرلنا ذنوبنا و تقبل منا صلواتنا و صیامنا و قیامنا."
▪ چهارده رکعت نماز اقامه کند. بعد از هر دو رکعت سلام دهد و در هر رکعت بعد از حمد، یک بار آیهٔالکرسی و سه مرتبه توحید خوانده شود. برای هر رکعت، ثواب عبادت چهل سال وعبادت هر که در آن ماه روزه گرفته و نماز خوانده اعطاء می شود.


● اعمال روز عید فطر
▪ پرداخت زکات فطره پیش از نمازعید.
▪ انجام غسل روزعید. که زمان آن بعد از طلوع فجر تا زمان به جا آوردن نمازعید است.
در هنگام غسل بگو: " اللهم ایمانا بک وتصدیقا بکتابک واتباع سنهٔ نبیک محمد صلی الله علیه وآله." و پس ازغسل بگو:" اللهم اجعله کفارهٔ لذنوبی وطهر دینی اللهم اذهب عنی الدنس."
▪ برای اقامه نمازعید لباس نیکو پوشیده و ازعطر استفاده شود.
▪ پیش از نماز عید، در اول روز افطار کنی و بهتر آن است که به خرما یا به شیرینی باشد. شیخ مفید فرموده مستحب است خوردن مقدار کمی از تربت سیدالشهداء که برای هر دردی شفا است.
▪ قبل از خروج از منزل برای نمازعید، دعایی را که از امام باقر(ع) روایت شده را بخوانی: " اللهم من تهیا فی هذاالیوم اوتعبا اواعد واستعد لوفادهٔ الی مخلوق رجاء رفده ونوافله وفواضله وعطایاه فان الیک یا سیدی تهیئتی و تعبئتی واعدادی واستعدادی رجاء رفدک وجوائزک ونوافلک و فواضلک و فضائلک وعطایاک و قد غدوت الی عید من اعیاد امهٔ نبیک محمد صلوات الله علیه وعلی آله ولم افد الیک الیوم بعمل صالح اثق به قدمته ولا توجهت بمخلوق املته ولکن اتیتک خاضعا مقرا بذنوبی واسائتی الی نفسی فیا عظیم یا عظیم یا عظیم اغفرلی العظیم من ذنوبی فانه لا یغفرالذنوب العظام الا انت یا لا اله الا انت یا ارحم الراحمین."
▪ اقامه نمازعید.
▪ زیارت امام حسین (ع).
▪ دعای ندبه خوانده شود. سید بن طاوس فرموده که چون از دعا فارغ شود به سجده رود و بگوید:" اعوذ بک من نار حرها لا یطفی و جدیدها لا یبلی وعطشانها لا یروی" پس گونه راست را بر خاک بگذارد و بگوید:" الهی لا تقلب وجهی فی النار بعد سجودی وتعفیری لک بغیرمن منی علیک بل لک المن علی" سپس گونه چپ را بر خاک بگذارد و بگوید: " ارحم من اساء واقترف واستکان واعترف" پس به حال سجده شود و بگوید:" ان کنت بئس العبد فانت نعم الرب عظم الذنب من عبدک فلیحسن العفو من عندک یا کریم " پس از آن صد بار بگوید: العفو العفو




منبع : خبرگزاری مهر