رييس انجمن غذا و تغذيه حامي سلامت ايران گفت: مقدار و نوع چربي دريافتي توسط رژيم غذايي، نقش موثري در بروز برخي از بيماري‌هاي مزمن از جمله بيماريهاي قلبي – عروقي دارد.


دكتر ربابه شيخ‌الاسلام در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: دريافت مقدار مناسب از چهار گروه اصلي غذايي مختلف شامل گروه نان و غلات، گروه شير و لبنيات، گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها و گروه ميوه‌ها و سبزي‌ها، علاوه بر تامين انرژي و مواد مغذي موردنياز روزانه افراد، موجب سلامتي، پيشگيري و كنترل برخي از بيماري‌هاي مزمن مانند فشارخون، بيماري‌هاي قلبي – عروقي و چاقي مي‌شود.
وي افزود: در اين زمينه انجمن قلب آمريكا توصيه كرده كه افراد جامعه براي حفظ سلامتي خود از رژيم غذايي متنوع شامل ميوه‌ها، سبزي‌ها، مواد غذايي كم چربي يا بدون چربي، غلات، حبوبات، دانه‌ها، مغزها و گوشت سفيد استفاده كنند. مقدار و نوع چربي دريافتي توسط رژيم غذايي نقش موثري در بروز برخي از بيماري‌هاي مزمن دارد. بنابراين لازم است با تعديل دريافت چربي رژيم غذايي، ميزان چربي خون را در حد مطلوب حفظ كرد.
كاهش دريافت اسيدهاي چرب اشباع موثر در كنترل ميزان چربي خون
دكتر شيخ‌الاسلام با اشاره به كاهش دريافت مواد غذايي غني از اسيدهاي چرب اشباع به منظور حفظ تعادل ميزان چربي خون گفت: با توجه به نقش موثر اسيدهاي چرب اشباع در افزايش سطح LDL ، كاهش دريافت اين نوع از اسيدهاي چرب مي‌تواند تاثير فراواني در كنترل چربي‌هاي خون داشته باشد. توصيه شده كه به منظور كاهش سطح LDL، مصرف چربي‌هاي اشباع، كمتر از 10 درصد از كل انرژي باشد. براي رسيدن به اين هدف بايد دريافت مواد غذايي غني از اسيدهاي چرب اشباع (روغن‌هاي نباتي جامد، فرآورده‌هاي لبني پرچرب، چربي‌هاي گوشت و مواردي از اين قبيل) محدود شود.
اسيدهاي چرب ترانس، افزايش LDL و كاهش HDL را به دنبال دارد
رييس انجمن غذا و تغذيه حامي سلامت ايران در رابطه با كاهش دريافت مواد غذايي حاوي اسيدهاي چرب ترانس و تاثير آن در كنترل سطح LDL ادامه داد: ثابت شده است كه اسيدهاي چرب ترانس، افزايش LDL و كاهش HDL را به دنبال دارد. اسيدهاي چرب ترانس در روغن‌هاي نباتي جامد شده موجود در شيريني‌ها، غذاهاي سرخ شده، آمــاده و بــرخي از مارگارين‌ها موجود است. بيشتر اسيدهاي چرب ترانس از طريق روغن‌هاي هيدروژنه شده يا جامد به بدن مي‌رسند. به اين ترتيب توصيه مي‌شود متوسط دريافت اسيدهاي چرب ترانس در حدي باشد كه كمتر از 1 درصد انرژي روزانه را تامين كند.
كاهش دريافت موادغذايي حاوي كلسترول موثر در كاهش ميزان LDL
دكتر شيخ‌الاسلام در ادامه گفت: كلسترول رژيم غذايي افزايش LDL را سبب مي‌شود. اين در حالي است كه تاثير آن بسيار كمتر از اسيدهاي چرب اشباع است. اغلب مواد غذايي حاوي چربي‌هاي اشباع (جامد) منبع كلسترول غذايي هستند. بنابراين محدوديت مصرف آنها در كاهش كلسترول دريافتي موثر است.
وي در اين باره ادامه داد: زرده تخــم مـــرغ غني از كلسترول است. اما به دليل پايين بودن ميزان چربي اشباع در تخم مرغ، تاثير كلسترول زرده تخم مرغ بر روي سطح LDL كمتر از ساير منابع غذايي حاوي كلسترول است. بر اساس يافته‌هاي تحقيقات اخير، اعلام شده كه كلسترول تخم مرغ در بروز بيماري‌هاي قلبي – عروقي نقش موثري ندارد. بر اساس توصيه‌هاي انجام شده در اين زمينه، در حال حاضر هر فرد سالم مي‌تواند روزانه يك عدد تخم مرغ مصرف كند. انجمن قلب آمريكا همچنين توصيه كرده كه دريافت كلسترول روزانه كمتر از mg/dl300 باشد. با محدود كردن مصرف كلسترول از طريق كاهش مصرف چربي‌هاي حيواني مي‌تــوان در جهت تعديل دريافت چربي‌هاي اشباع گام برداشت.
رييس انجمن غذا و تغذيه حامي سلامت ايران گفت: كاهش دريافت چربي‌هاي اشباع و ترانس نياز به مواد غذايي جايگزين شونده دارد. به عنوان نمونه بايد از اسيدهاي چرب غيراشباع يا كربوهيدرات‌ها استفاده شود. علاوه بر اين، فيبرهاي محلول موجود در ميوه‌ها و حبوبات موجب كاهش LDL در افراد هايپركلسترولميك مي‌شود. نتايج مطالعات نشان داده كه افزايش هر يك گرم دريافت فيبرمحلول موجب كاهش LDL به ميزان mg/dl 2/2 مي‌شود