مقدمه
بروسلوز يک نوع بيماري است که ممکن است از حيوانات به انسان منتقل شود. اما در مورد انتقال آن از انسان به انسان هنوز به موردي برخورد نشده است.

وقتي که وضعيت هاي شيوع بروسلوز توسط پزشکان گزارش مي شود مي بينيم که شيوع بيماري عمدتا توسط سهل انگاري دامپروران ، کارکنان کشتارگاه و بسته بندي گوشت و گهگاه دامپزشکان رخ مي دهد. به همين دليل دقت ما بر روي ممارست در کار و بهداشت شخصي خوب در کار مي باشد.

نحوه شيوع بيماري
بروسلوز مي تواند از دامها به انسان با لمس کردن دام و يا در حين کشتار از سه طريق سرايت نمايد : تماس ،خوردن و استنشاق
مورد اول (تماس) از طريق تماس بريدگي يا زخم پوست با گوشت دام تازه ذبح شده صورت مي گيرد،يا وقتي که مخاط بيني ، لب ها و چشم انسان با ذرات معلق مايعات بافتهاي دام تماس مي يابد.
سرايت از طريق خوردن ، ممکن است با نوشيدن شير خام يا خوردن گوشتي که خوب نپخته است ويا با مصرف لبنيات دامي (پنير) که داراي عامل بيماري مي باشد صورت بگيرد. در کارخانجات بسته بندي گوشت منابع اصلي انتقال عامل بيماري از راه دهان (خوردن) ناخن خايي کارگران،خوردن ويا کشيدن سيگار با دستي که با آن کار مي کنند و مرتبا با مايعات بافتي دام در تماس است،مي باشند.
انتقال از طريق تنفس ممکن است با استنشاق هواي داراي قطرات مايع حاصل از بافتهاي بدن صورت مي گيرد.

علائم عمده بيماري
علائم گزارش شده بروسلوز در بيماران عبارتند از:

تب ، سردي ، دردهاي مفصل ، عرق ، دردهاي بدن ، ضعف ، کاهش- وزن ، سردرد ، بي اشتهايي و افسردگي

ممارست هاي کاري
اين رهنمود ها آزمايش همه گاوهاي ماده پرورشي را در حراجي ها و کشتارگاهها و همچنين هرساله تست گاوهاي شيري را لازم مي بيند. دامها سروپوزوتيو با بريدن يکي از گوشها و يا نشان گذاري بر روي گوش از ساير دامها متمايز مي شوند.
• گاوها دو تست لخته خون مثبت و تست چرخه شير براي بروسلا آبرتوس دارند.
مطالعات نشان مي دهند که ريسک سرايت به کارگران با افزايش تراکم و تجمع ارگانيسم هاي بروسلا در محل کار افزايش مي يابد.
به همين دليل ما توصيه مي کنيم:
1- کشتار روزانه گاوهاي سروپوزوتيو بايد روزانه کمتر از 20 الي 25 راس باشد. زيرا کمتر از اين تعداد تمرکز ارگانيسم هاي بروسلوز را پايين آورده و براي ايجاد بيماري بروسلوز کافي نخواهند بود و همچنين شانس کمتري براي سرايت به کارگران خواهد بود.
2- گاوهاي گله حاوي بروسلوزيس بايستي در پايان کار کشتار شوند. کارهاي انهدام و يا تقليل ارگانيسم هاي بروسلا در زمان استراحت شيفت کاري صورت بگيرد.
3- بين دامهاي سروپوزوتيو يک فضاي لاشه بايستي نگهداشته شود تا جايي که ذرات معلق در هواي بين دو فضا نتوانند انتقال يابند.
4- دست زدن به جنين گاو سروپوزوتيو يا گاوي از گله سروپوزوتيو بايستي خيلي کم انجام شود.
5- رحم به طور کلي درآورده شود و قبل از اين كار باز نشود.
6- غدد پستاني بدون برش در داخل درآورده شود و گره هاي لنفاوي بالاي پستان دست نخورده و بدون برش بماند.
7- به هنگام کشتار گاو سروپوزوتيو يا گاوديگر از همان گله،کارگراني که در جايگاه ذبح هستند داراي ريسک بالايي براي استنشاق ذرات پخش شونده يا ريختن اين مواد هستند ، بايستي عينک هاي حفاظ دار و يا عينک هاي ايمني با محافظ جانبي به چشم بزنند و ماسک تنفسي براي جلوگيري از استنشاق ذرات معلق داشته باشد.

بهداشت شخصي
براي جلوگيري از انتقال توسط خوردن :

• خوردن، نوشيدن و سيگارکشيدن در محل کار مجاز نباشد.
• کارگران بايد دستهاي خود را قبل از ترک محل کار به طورکامل با آب و صابون بشويند.

کمک هاي اوليه

1– لوازم کمک هاي اوليه بايستي در محلي قرار بگيرد که در هنگام رخ دادن اتفاقي به سرعت و به سهولت در دسترس باشد.
2– لوازم شستشوي چشم در جاي مناسبي قرارگيرد تا در هنگام ريزش مواد به چشم ، مطمئن باشيم که به سرعت مي توان اقدامات لازم را انجام داد.
3– درصورت برخورد خون،مدفوع و يامايعات بافتي دام به صورت ،به سرعت با مقادير زياد آب شستشو شود. در صورت وقوع جراحت چشم يا در صورت سوختگي ، انجام مراقبت هاي پزشکي ضروري است.
4– برش هاي ايجاد شده با چافو ، استخوان ، سوراخ ها ، خراشيدگي ها بي – درنگ گزارش شده و تحت اقدامات کمک هاي اوليه قرار گيرد. به هرحال وقتي که گاوهاي سروپوزوتيو ذبح مي شوند کمک هاي اوليه حتي در صورت ظهور کوچکترين زخم انجام شود