عموما" ضدعفوني كننده ها را مي توان به هفت گروه اصلي تقسيم بندي كرد كه عبارتند از :
1- الكلها 2- هالوژنها 3- تركيبات چهارتايي آمونياك 4- فنلها 5- قطرانهاي زغال سنگ 6- آلدئيدها 7- عوامل اكسيدكننده
خصوصيات هر يك به شرح زير مي باشد.
الكلها ( ايزوپروپيل يا اتيل الكل )
1- فعاليت ميكروب كشي وسيعي دارند ، فاقد خاصيت خورندگي بوده ولي داراي خاصيت شعله وري مي باشند.
2- به دليل وجود ويژگي تبخير ، فعاليت پس مانده هايشان محدود مي باشند.
3- در صورت وجود مواد آلي ، فعاليت محدودي دارند.
4- عليه باكتريها و اسپور قارچها فعاليت چشمگيري ندارند.
5- براي ضدعفوني كردن وسايل و ساير ملزومات كوچك ، ماده بسيار مناسبي مي باشند.
6- جهت استفاده سراسري در هچري ، بسيار گران مي باشند.
7- براي اينكه مؤثر واقع شوند بايد با غلظت 95-70 درصد استفاده شوند.
هالوژنها ( تركيبات يده يا هيپوكلريت ها )
1- فعاليت ميكروب كشي وسيعي داشته ولي خاصيت خورندگي دارند.
2- بر روي هاگها مؤثر نبوده ولي بر باكتريها ( در مرحله رويشي ) ، قارچها و ويروسها مؤثرند.
3- درصورت وجود ماده آلي فعاليتشان كاهش مي يابد.
4- در حضور صابونها ، دترجنتها و نمكهاي آب سخت ، فعاليتشان محدود مي شود.
5- فاقد خاصيت تحريك پذيري و خورندگي فلزات بوده و سميت پائيني دارند.
6- فعاليت پس مانده هايشان درصورت آلودگي مجدد ، محدود مي شود.
7- بهترين ماده ضدعفوني كننده جهت استفاده در سطوح تميز مي باشند.
8- هزينه كمي دارند.
فنولها ( تركيبات تكي يا چند تايي )
1- محدوده ميكروب كشي وسيعي دارند ولي هاگ كش نيستند.
2- سميت و خاصيت خورندگي كمي دارند.
3- درصورت وجود مواد آلي بسيار فعال مي باشند.
4- بوزدا هستند و فعاليت پس مانده هايشان مطلوب مي باشد.
5- هزينه كم تا متوسطي دارند.
قطرانهاي زغال سنگ ( كروزول و اسيد كرسيليك )
1- فعاليت ميكروب كشي وسيعي دارند ولي هاگ كش نيستند.
2- در غلظتهاي زياد سمي بوده و خاصيت خورندگي دارند.
3- بوي تند و زننده دارند و فعاليت پس مانده هايشان عالي است.
4- درصورت وجود مواد آلي بسيار فعال مي باشند.
5- به دليل اينكه گازهاي سمي مي باشند براي استفاده در جوجه ها يا تخم مرغهاي نطفه دار مناسب نيستند.
6- نسبتا" گران مي باشند.
آلدئيدها ( گلوتارالدئيد )
1- فعاليت ميكروب كش ، هاگ كش و قارچ كشي وسيعي دارند.
2- درصورت وجود مواد آلي ، فعاليت خفيف تا متوسطي دارند.
3- فعاليت پس مانده هايشان ضعيف مي باشد.
4- نسبتا" سمي مي باشند.
5- هزينه مناسبي دارند.
عوامل اكسيدكننده ( پراكسيدهيدروژن ، پرمنگنات پتاسيم )
1- فعاليت ميكروب كشي وسيع تا متوسطي را دارند ولي هاگ كش نيستند.
2- درصورت وجود مواد آلي غير فعال مي شوند.
3- نسبتا" خاصيت خورندگي داشته و سميت محدودي دارند.
4- فعاليت پس مانده هاي آنها ضعيف و محدود مي باشد.
5- بعنوان يك عامل بوزدا و تميز كننده بسيار ارزشمند مي باشند.
6- هزينه مناسبي دارند.