به گزارش خبرنگار مهر، موزه ارومیه به عنوان یكی از غنی ترین موزه های ایران زمین با ۳۰ هزار قلم اشیای تاریخی یکی از مراکز اصلی برای آشنایی با تاریخ و قدمت ایران زمین است.
این موزه دارای یك تالار بزرگ مخصوص اشیای باستانی و تاریخی دورههای مختلف تاریخی و تالاری كوچك است كه به موزه مردم شناسی اختصاص دارد، در موزه ارومیه مجموعهای از كتابهای نفیس خطی كه اكثر آنها قرآن مجید و كتب دینی و اسلامی است، نگهداری میشود، همچنین اشیایی از دورههای ما قبل تاریخ، تاریخی و اسلامی و نیز اشیایی مربوط به هنرهای ملی و تزیینی مردم شناسی، صنایع دستی و... نیز در این موزه به چشم میخورد.
بازدید از آثار اوراتویی تا قاجار در موزه ارومیه
در این موزه سه خط نوشته از هزاره اول ق.م به نامهای استل كله شین، استل موانا و كتیبه محمودآباد نگهداری میشود كه به خط میخی اورارتوبی است، جدیدترین آثار این موزه مربوط به دوره قاجار است.
این موزه از چهار بخش پیش از تاریخ، تاریخی، اسلامی و مردم شناسی تشكیل شده است و اشیای نگهداری شده در آن متعلق به هزار اول تا اواخر دوره قاجار است.
در این موزه بیش از ۳۰ هزار قلم اشیای تاریخی نگهداری می شود كه ۵۰۰ قلم آن از موزه ملی به این گنجینه منتقل شده اند، موزه دارای دو تالار بزرگ و كوچك است كه در تالار بزرگ نسخ خطی و آثار متعلق به دورههای ما قبل تاریخ و تاریخی و نیز آثار بازیافته از مرز بازرگان در غرفههای مستقل و جداگانه به معرض نمایش درآمده است.
تالار كوچكتر به موزه مردم شناسی تعلق دارد كه پوشاك و زیورآلات مناطق مختلف ایران و به ویژه طوایف و تیره های ساكن آذربایجان غربی همراه با دیگر آثار زندگی مردم منطقه به نمایش درآمده است.
هم اكنون موزه دارای یك گنجینه نگهداری آثار و اموال، آزمایشگاه و كارگاه مرمت اشیاء، كتابخانه، دو سالن باستان شناسی و مردم شناسی، بخش فروش نشریات و آمفی تئاتر است.
موزه ارومیه، گنجینه ای از آثار ما قبل تاریخ تا دوره اسلامی
بخش ما قبل تاریخ: در این بخش اشیای مربوط به دوره ما قبل تاریخ كه در حفاریهای تپههای اسماعیل آباد، املش گیلان، حسنلوی نقده، سیلك كاشان، دینوخواه و عمارلو به دست آمده و شامل اشیای سفالی خام، پخته و مفرعی است، در معرض نمایش عموم قرار دارد.
بخش تاریخی لرستان: اشیای تاریخی این بخش كه در منطقه لرستان كشف شده است،بیشتر مفرغ و برنز و بیشتر وسایل جنگی و آلات فلزی دیگر و اشیای سفالی مربوط به هزاره اول ق. م است.
بخش تاریخی: اشیای این بخش شامل اشیای مربوط به قبل از اسلام است. این اشیاء بیشتر سفالی و فلزی است و مربوط به نواحی شوش، دیلمان، خوروین، نوروز محله، ری، رودبار، گری، رحمت آباد، سیاهكل، عمارلو و نهاوند است.
بخش سكه ها: این بخش شامل سكههایی از دورههای قبل از اسلام و حكومتهای قبل از اسلام در ایران و نیز سكههایی از ادوار اسلامی امویان، عباسیان، آل بویه، سلاجقه، اتابكان، مغول، تیموریان، آل جلایر، آق قویونلو، صفویه و زندیه است.
بخش اسلامی: اكثر اشیای موزهای ارومیه متعلق به دورههای اسلامی و نشان دهنده تمدن اسلام در این خطه و تاثیر آن در ساخت و پرداخت ظروف و آثار تاریخی است.
اشیای این بخش ظروف بی نهایت ظریف با خطوط كوفی یا آیاتی از قرآن مجید و همچنین سر علمهای ایام سوگواری، نوشتههای كوفی و عربی و آیاتی از كتاب مقدس آسمانی اسلامی هستند و از مناطق مختلف كشور جمع آوری شدهاند.
این اشیا از تاریخ رواج دین مبین اسلام تا قرن چهاردهم هـ.ق را شامل میشوند. این اشیاء شامل ظروف سفالین و اشیای فلزی است كه از گرگان، ری، كرج، قوچان، سبزه وار، نیشابور، اراك، كاشان، ساوه، شوش، گنبد كاووس، بیرجند و اصفهان به دست آمده است.
موزه های آذربایجان غربی آماده میزبانی از مسافران نوروزی
بخش مردم شناسی: در بخش مردم شناسی موزه ارومیه لباسها و وسایل مربوط به قرون گذشته، اشیای مسی، برنجی، شیشه ای، پارچه ای، سفالین و تختهای و همچنین مجسمههایی از اقوام و عشیرههای مختلف كشور با لباسهای محلی به نمایش گذاشته شده است.
بخش هنرهای تزیینی: در این بخش اشیای بسیار جالبی چون خط نوشتهها و آیاتی از قرآن مجید به خط نسخ و نستعلیق و تابلو و مینیاتور و مرقع و قلمدانهایی از قرون سیزدهم و چهاردهم هـ. ق به نمایش گذاشته شده است.
آذربایجان غربی علاوه بر موزه ارومیه دارای موزههای تاریخی از جمله خوی، میاندوآب، سایت موزه مجموعه جهانی تخت سیلمان، نقده، مهاباد است كه ایام تعطیلات نوروز بهترین فرصت با آشنایی با تاریخ و تمدن كهن ایران اسلامی است.
نگهداری سه کتیبه نفیس در موزه ارومیه
مسئول موزه ارومیه در گفتگو با خبرنگار مهر، موزه ارومیه را یکی از غنی ترین موزه های ایران دانست و افزود: این موزه در سال ۱۳۴۶ با یک بخش باستان شناسی به وسعت ۷۵۰ متر مربع احداث شده و عرصه آن ۳۰۰ متر مربع و اعیانی این موزه حدود سه هزار و ۲۰۰ متر مربع است.
ناهیده رضایی با بیان اینکه ۵۰۰ عدد اشیا و اموال فرهنگی و تاریخی از موزه ملی به موزه ارومیه انتقال داده شده است، اظهار داشت: هم اکنون موزه دارای یک گنجینه نگهداری آثار و اموال، آزمایشگاه و کارگاه مرمت اشیاء، کتابخانه، دو سالن باستان شناسی و مردم شناسی، بخش فروش نشریات و آمفی تئاتر است.
وی با بیان اینکه در سالن باستان شناسی آثار بسیار نفیس مکشوفه از تپه های باستانی استان، از آغاز دوره نوسنگی تا پایان دوره قاجاریه قرار دارد، گفت: در سالن مردم شناسی فرهنگ بومی و سنتی منطقه از اواخر دوران صفویه تا به امروز در معرض نمایش است.
مسئول موزه ارومیه با اشاره به اینکه در بخش پیش از تاریخ و تاریخی موزه ارومیه نیز آثار سنگی، سفالی و فلزی متنوعی از دوره نوسنگی تا صدر اسلام نگهداری می شوند، گفت: در این موزه مجموعهای از کتابهای نفیس خطی که اکثر آنها قرآن مجید و کتب دینی و اسلامی است، نگهداری میشود.
رضایی با اشاره به اینکه همچنین اشیایی از دورههای ماقبل تاریخ، تاریخی و اسلامی و نیز اشیایی مربوط به هنرهای ملی و تزیینی مردمشناسی، صنایع دستی و ... در آن به چشم میخورد، گفت: در این موزه سه خطنوشته از هزاره اول قبل از میلاد به نامهای «استل کله شین»، «استل موانا» و «کتیبه محمودآباد» نگهداری میشود که به خط میخی اورارتوبی است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در گفتگو با روابط عمومی این اداره کل از استقرار راهنمایان گردشگری در موزهها و کاخ موزههای این استان خبر داد و گفت: این راهنمایان جهت معرفی پیشینه تاریخی آثار موجود در موزهها، کاخ موزهها و اماکن تاریخی استان استقرار مییابند.
جلیل جباری با بیان اینکه موزه مردم شناسی و تاریخی ارومیه، موزه نقده، موزه تپه حسنلو و موزه میاندوآب همه روزه در ایام تعطیلات نوروزی پذیرای علاقهمندان هستند، اظهار داشت: موزه مردم شناسی مهاباد، موزه خوی و حمام شیخ سلماس نیز از سایر موزههای آذربایجانغربی است که مهمانان نوروزی میتوانند از آنان دیدن کنند.
وی با اشاره به اینکه تخت سلیمان و قره کلیسا دو اثر بسیار مهم تاریخی در استان است که در فهرست آثار جهانی نیز ثبت شده اند، یادآور شد: موزهها و کاخ موزههای این استان همه روزه از ساعت ۹ الی ۱۹ پذیرای بازدید کنندگان هستند.