امروزه ديگر كمتر كسي است كه به دنياي رايانه وارد شده و گشتو گذاري در وب نداشته يا جستجويي هرچند كوچك در موتورهاي جستجو انجام نداده باشد.
بسياري از افراد پس از آن كه به سوالي برخورد ميكنند، اولين مرجع پاسخ آنها اينترنت است و پس از صرف مدت زمان كوتاهي پاسخ سوال خود را به طور مفصل و كامل در اينترنت پيدا ميكنند و چهبسا افراد پاسخي فراتر از حد انتظار خود دريافت ميكنندودر واقع امروز چيزي نيست كه در اينترنت وجود نداشته باشداما اينكه چرا در برخي موارد ما آنچه را كه ميخواهيم در اينترنت پيدا نميكنيم يكي به انتخاب جستجوگر، نحوه جستجو و مهارت ما در انتخاب كلمات كليدي مرتبط است و ديگر آنكه بسياري از جستجوگرها نيز قادر نيستند با درك منظور كاربر سايت محتواي پاسخ او را به وي پيشنهاد كنند كه اين ناشي از ضعف جستجوگر است.
وقتي وب به وجود آمد، هدف اين بود كه همه اطلاعات كاغذي به الكترونيكي تبديل شود و چيزي كه هماكنون نيز بخش عظيمي از وب را تشكيل داده، از همان نسل اول وب است كه بعد به وب 1معروف شد. در اين نسل تنها امكان مشاهده اطلاعات وجود دارد و يك دسته از افراد كه همان مديران سايت هستند، اطلاعاتي را براي ديگران در سايت قرار ميدهند و دسته ديگر كه همان كاربران هستند اين اطلاعات را مشاهده ميكنند؛ اما حق تغيير يا اضافه كردن اطلاعات را ندارند. اين نسل با امكان ايجاد صفحات به صورت پويا، استفاده از كوكيها به منظور شناسايي كاربران و شخصيسازي صفحات تقويت شد كه هماكنون نيز شاهد آن هستيم.
نسل دوم وب
با تغيير ديدگاهها و ابداع فناوريهاي جديد، بسياري از سايتهاي اينترنتي به گونهاي تغيير كردند كه اين امكان را در اختيار كاربران قرار ميداد تا خود در توليد اطلاعات و تكميل دادهها سهيم باشند.
در نسل دوم وب، كاربران قادر خواهند بود در جايي مثل ويكي پديا مقالات خود را قرار دهند يا مقالات ديگران را ويرايش كنند. در جايي مانند فليكر، عكسهاي خود را به اشتراك بگذارند يا در سايتي چون youtube ، فايلهاي ويدئويي خود را در معرض مشاهده ديگران قرار دهند. در بسياري از سايتهاي ديگر نيز امكان سوال و جواب و ارتباطات تعاملي وجود دارد. با استفاده از فناوريهاي جديد، امكان تغيير بخشي از صفحه و به روز شدن قسمتي از محتويات يك صفحه بدون بارگذاري مجدد كل سايت وجود دارد كه علاوه بر افزايش سرعت و كارايي و كاهش ميزان استفاده از پهناي باند، ظاهر سايت را بسيار جذاب كرده و امكانات متنوعي را در اختيار كاربران قرار ميدهد. با استفاده از اين خصوصيات، شبكههاي اجتماعي بسياري چون فيس بوك طراحي شدند كه با استقبال گسترده كاربران مواجه شده و هم اكنون در فهرست 4 سايت پر بازديد دنيا قرار گرفته است.
در نسل دوم وب، امكان طراحي نرمافزارهاي تحت وب وجود دارد به نحوي كه كاربر هنگام استفاده آنها احساس ميكند در حال اجراي يك نرمافزار مستقل نصب شده در رايانه خود است. اين مساله در حال پيشرفت است و با افزايش توان پردازشي سرويسدهندهها و سرعت ارتباطات اينترنتي فراگيرتر خواهد شد.
در حقيقت وب 2 مفهومي است كه براساس آن تعامل با محتواي وب به مثابه تعامل با محتواي موجود در رايانههاي شخصي است. دنيايي كه در آن هر كنشي، چون كليك روي هر دكمه و پيوندي، واكنشي بلادرنگ خواهد داشت. در وب 2، كاربر صرفا مصرف كننده محتوا نيست، بلكه خود نير در فرآيندي جمعي و غير متمركز به توليد محتوا ميپردازد و به طور كلي در چرخه حيات وب جديد، نقشي مستقيم و موثر ايفا ميكند