محققان آلمانی در جنگلهای اکوادور موفق به شناسایی گونه ای از درختها شدند که به منظور جلوگیری از هجوم آفتها تمارض کرده و خود را به بیماری می زنند.

گیاه چند رنگ برای گیاه شناسان گونه ای آشنا به شمار رفته و گونه های متعددی از گیاهان را تحت تاثیر خود قرار داده است. این گیاهان الگوهای رنگی متفاوتی بر روی سطح برگ دارند که این تفاوت رنگ به دلایل مختلف به وجود می آید.

محققان آلمانی در جنگلهای اکوادور موفق به شناسایی گونه ای از درختها شدند که به منظور جلوگیری از هجوم آفتها تمارض کرده و با تغییر دادن رنگ برگهای خود از نزدیک شدن آفتها به خود جلوگیری می کند.

به گزارش مهر، دانشمندان نوعی گیاه را شناسایی کردند که به منظور جلوگیری از حمله آفات مختلف از جمله بیدها خود را بیمار جلوه می دهد. در این صورت آفتها برای تغذیه به سراغ این گیاه نرفته و از برگهای سالم تغذیه می کنند. به گفته دانشمندان این اولین نمونه از گیاهانی است که توانایی تمارض دارند و می تواند الگوی رفتاری گیاهان چند رنگ را نیز توضیح دهد.

گیاه چند رنگ برای گیاه شناسان گونه ای آشنا به شمار رفته و گونه های متعددی از گیاهان را تحت تاثیر خود قرار داده است. این گیاهان الگوهای رنگی متفاوتی بر روی سطح برگ دارند که این تفاوت رنگ به دلایل مختلف به وجود می آید.

یکی از رایج ترین دلایل تغییرات رنگ در برگ این گیاه از دست دادن کلروفیل و توانایی فتوسنتز است که در این شرایط برگ سفید به نظر می رسد. برخی معتقدند گیاهان چند رنگ به دلیل از دست دادن توانایی فتوسنتز خود هیچ سودی برای طبیعت ندارند. اما مطالعات جدید نشان می دهد این نظریه درستی درباره گیاهان چند رنگ نیست. در واقع برخی گیاهان چند رنگ با ایجاد تغییر رنگ در برگهای خود از حمله آفتها جلوگیری می کنند که این خصلت برای گیاه به تنهایی مزیت بزرگی به شمار می رود.

دانشمندان دانشگاه بایروث در آلمان حین مطالعه بر روی درختان در جنگلهای اکوادور دریافتند که برگهای سبز درختی با نام کالادیوم نسبت به برگهای رنگی این درخت بیشتر مورد آسیب و هجوم آفات قرار گرفته اند. بر اساس این مشاهدات دانشمندان دریافتند که شاید دلیل این کم توجهی آفتها و حشرات جونده نسبت به برگهای رنگی و وجود رنگهای غیر از رنگ سبز به عنوان بازدارنده بوده است.

به منظور آزمایش این نظریه محققان از مایع سفیدی برای شبیه سازی برگهای رنگی گیاه استفاده کردند و صدها برگ سبز و سالم را با استفاده از این مایع رنگ آمیزی کردند. پس از گذشت سه ماه شمارش برگهای سالم نشان داد که رنگ سفید در جلوگیری از آفت زدگی این برگها تاثیر بسزایی داشته و تعداد برگهای سبز آفت دیده بسیار بیشتر از تعداد برگهای رنگی در گیاه است.

به بیانی دیگر آفتها به بیش از هشت درصد از برگهای سبز و به 1.6 درصد از برگهای رنگی و تنها به 0.4 درصد از برگهای رنگ شده حمله کرده بودند. بر اساس گزارش بی بی سی، با توجه به این مشاهدات دانشمندان اعلام کردند این گیاه برای محافظت از خود رنگ برگهای خود را تغییر داده و وانمود به بیماری می کند.