بسياري از کاربران با اين که چند سالي از خريدن رايانه‌شان مي‌گذرد اما باز هم دلشان نمي‌آيد که در کيس خود را باز کرده و ببينند که داخل آن چه خبر است، مسلما تميز نگه داشتن قطعات و جلوگيري از خاک گرفتگي آن‌ها تا حد زيادي به شما کمک مي‌کند تا طول عمر وسيله خود را افزايش دهيد.

اما اين که چگونه اين کار را انجام داده و رايانه خود را تميز نگه داريد مسئله‌اي است که نياز به آموزش دارد. در اين هفته به شما راه و روش‌هايي را خواهيم گفت تا با استفاده از آن‌ها بتوانيد رايانه خود را تميز کرده و گرد و غبار قطعات مختلف آن را بزداييد.

رايانه را از گارانتي خارج نکنيد

عجله نکنيد. ابتدا بايد به يک نکته بسيار مهم توجه داشته باشيد. اگر شما رايانه خود را از شرکتي خريداري کرده‌ايد که براي ضمانت آن، پشت کيس را پلمب کرده است، به هيچ عنوان آن را باز نکنيد. اين پلمب که معمولا به صورت يک برچسب و در مواردي پلمب سربي و براي مدت يک سال است، هر گونه ايراد سخت‌افزاري قطعات رايانه شما را ضمانت مي‌کند. هر چند اين ضمانت‌ها در مواردي عامل برخي کلاهبرداري‌ها نيز شده است، اما در هر صورت بهتر است از باز کردن آن که باعث از بين رفتن شرايط ضمانت مي‌شود خودداري کنيد.

پيچ‌ها را بچرخانيد

حال که از پلمب نبودن کيس خود اطمينان حاصل کرديد مي‌توانيد پيچ‌هاي پشت درب آن را باز کنيد. در اين مرحله بهتر است ابتدا کيس را در محيطي باز برده و به کمک هواي سرد سشوار، غبار آن را بربابيد. البته براي انجام اين کار دستگاه‌هاي ويژه‌ محتوي هواي فشرده وجود دارد که به‌دليل در دسترس نبودن آن براي شما، استفاده از هواي سرد سشوار هم کفايت مي‌کند.

پس از اين مرحله بايد با يک دستمال که کمي مرطوب شده باشد، محيط داخلي کيس را تميز کنيد. بهتر است دقت کنيد که دستمال با اتصالات روي مادربورد و ساير قطعات برخورد نداشته باشد. شما مي‌توانيد براي تميز کردن روي قطعات از يک قلم موي بسيار نرم و يا پنبه نيز استفاده کنيد.

فن‌ها نياز به نظافت دارد

بيش از همه قطعات، فن‌ها هستند که به کمک شما احتياج دارند. معمولا روي پره‌هاي فن‌ها پر از گرد و خاکي مي‌شود که ميان هواي داخلي کيس و محيط بيرون آن در حال تبادل است. اين مشکل روي فن اصلي کيس که روي پاور قرار دارد بهتر قابل مشاهده است. شما عزيزان مي‌توانيد با احتياط کافي، فن روي سي‌پي‌يو که در وسط مادربورد تعبيه شده است را نيز تميز کنيد.

رايانه‌تکاني ادامه دارد

در مرحله بعد مي‌توانيد روي سطح خارجي قطعاتي مانند هاردديسک، فلاپي درايو، سي‌دي‌رام و دي‌وي‌دي‌رام را گردگيري کنيد. معمولا روي اين بخش‌ها نيز گرد و غبار فراواني انباشته مي‌شود. پس از انجام اين کارها درب کيس را همانند حالت اول در جاي خود قرار داده و پيچ‌هاي پشت آن را ببنديد. بدين‌ترتيب نظافت داخلي کيس به پايان مي‌رسد.

به فکر دست‌هاي خود نيز باشيد

از محيط داخلي کيس که خارج شويم به دو عضو مهم رايانه، يعني صفحه‌کليد و ماوس مي‌رسيم. اين دو وسيله نيز معمولا محل خوبي براي انباشته شدن آلودگي هستند و به دليل آن‌که ارتباط مستقيمي با دستان شما دارند، نظافت آن‌ها از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. براي تميز کردن صفحه کليد، ابتدا سيم اتصال آن را از پشت کيس جدا کنيد. البته دوستاني که از نوع بي‌سيم اين قطعات استفاده مي‌کنند ديگر نيازي به انجام اين کار ندارند.

يک پارچه يا کاغذ روي ميز قرار دهيد. سپس صفحه کليد را کاملا بچرخانيد، به‌طوري که کليدها رو به ميز قرار بگيرند. حال اگر به آرامي به کليدها و پشت صفحه کليد ضربه بزنيد خروج آشغال‌هاي ريز از لابه‌لاي کليدها را مشاهده خواهيد کرد. پس از اين کار مي‌توانيد با يک پارچه نرم و ظريف، فواصل ميان کليدها را نيز تميز کنيد.

در مرحله بعد ماوس خود را بچرخانيد و به پشت آن نگاهي بيندازيد.

اگر از ماوس‌هاي قديمي استفاده مي‌کنيد، در پشت آن‌ها غلتک دايره‌اي شکلي را مشاهده خواهيد کرد که همانند يک جاروي دستي، آشغال‌هاي روي ميز را جمع‌آوري و در داخل ماوس انباشته مي‌کند. اين غلتک‌ها در محفظه‌اي قرار دارند که با يک چرخش ساده باز مي‌شود.

با انجام اين کار مي‌توانيد تمامي ضايعات جمع شده در داخل ماوس را خارج کنيد. اگر از جمله کاربراني باشيد که به نظافت محيط اطراف رايانه خود اهميت مي‌دهيد، انجام نظافت داخلي در بازه طولاني مدت حدود يک بار در سال براي شما کفايت خواهد کرد. در غير اين‌صورت طول اين بازه را کوتاه‌تر کنيد. لازم به ذکر است که انجام اين کارها در بازدهي و کارآيي رايانه نيز تاثير مستقيم خواهد داشت.