به نام حی سبحان


امروزه متاسفانه به واجبات کم اهمیت داده می‌شود، مخصوصاً در جامعه‌ای که اسلامی و شیعه دوازده امامی هستیم دیده می‌شود کسانی به نماز اهمیت نمی‌دهند، در مسافرت‌ها این موارد را بیشتر می‌توان دید.
مثلاً صبح که برای نماز قطار در ایستگاه توقف می‌کند، بعضی برای نماز بلند نمی‌شوند؛ شاید هم عمدی نباشد و متوجه نشده‌اند؛ امّا اگر عمدی باشد بدانند که عاقبت کارشان چگونه خواهد بود.

روزی حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیها) از رسول خدا خواستند که یکی از درب‌های جهنّم را برایش مفصّلاً بیان کنند.
رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسل �) فرمودند: در آن، هفتاد هزار كوه آتشین است و در هر كوهی هفتاد هزار قصر آتشین و در هر قصری هزار هزار اتاق آتشین و در هر اتاقی هزار تابوت آتشین و در هر تابوتی هفتاد هزار هزار نوع عذاب است.






ناگهان فاطمه زهرا (سلام‌الله‌علیها) بیهوش شد. وقتی بهوش آمد از پدر بزرگوارش پرسید: این عذاب‌ها برای كیست؟ پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسل �) فرمودند: برای كسی كه نماز را ضایع كند و از خواسته‌های نفسانی خود پیروی كند.[1]

حال ضایع کردن نماز به چه معنی است؟
مرحوم علامه طباطبائی در المیزان می‌فرمایند: اضاعه مال یعنی تباه کردن مال با سوء تدبیر و صرف آن در راهی که شایسته صرف کردن نیست و در نتیجه تباه شدن مال. از اینجا معلوم می‌شود که مقصود از اضاعه نماز، تباه کردن آن است، همراه با سستی در امر نماز و خوار شمردن آن و به بازی گرفتن و تغییر ایجاد کردن در آن و ترک نماز بعد از گرفتن و قبول آن.[2]
پس مراد از ضایع کردن، کوتاهی در امر نماز و سستی در آن و خوار شمردن و... می‌شود که اینجا فقط به یکی از آن‌ها اشاره کردیم. حال که این همه عذاب برای کسی است که نمازش را ضایع کند، پس حواسمان باشد فردای قیامت ما جزء آن گروه نباشیم.
-----------------------------------
پی نوشت:
1- نماز معراج خاكیان، ص81.
2- المیزان، ج 4، ص 77.