-
مدير بازنشسته
مقاله کشت قارچ
نياز روز افزون به تا مين مواد غذايي و به خصوص مواد پروتئيني از مسائل عمده اي است كه بخش عظيمي از سرمايه و انرژي ملتها و دولتها را به خود اختصاص داده است و اصولاٌ باعث دغدغه خاطر دولتها و ملتها گرديده است و از طرفي هزينه هاي سنگين توليد و عرضه گران قيمت اين محصول و همچنين رشد تصاعدي جمعيت باعث فقدانيا كمبود مواد پروتئيني در رژيم غذايي گشته است .
در اين بين توليد و مصرف قارچ هاي خوراكي در اكثر كشور هاي دنيا با توجه به ارزش غذايي و خواص دارويي بالا جايگاه با ارزش در رژيم غذايي مردم پيدا كرده است و از آنجايي كه توليد اين محصول ارزشمند از ضايعات استحصالي ، زراعي، باغي و جنگلي مثل كاه و گندم ، جو، ذرت، خاك اره ني،... ممكن مي باشد مي تواند راه حلي براي استفاده بهينه از ضايعات كشاورزي و تامين بخش عظيمي از غذاي جامعه مورد استفاده قرار گيرد و قارچ هاي خانوادة پلوروتوس (صدفي) به لحاظ سازگاري بالا، تكنولوژي ساده، تنوع وسيع بستن و دورة رشد كوتاه از مزاياي خوبي برخوردار هستند لذا در ذيل به يكي از روشهاي موجود در پرورش قارچ صدفي اشاره خواهد شد.
نكته: اگر پيدا كردن « كاه، كيسه پلاستيكي و كيسه چهالا»برايتان مشكل است با ما تماس بگيريد تا آنها را در اختيارتان قرار دهيم.
ابتدا كاه را داخل كيسه پلاستيكي بريزيد و با طناب در آن را ببنديد كيسه را داخل ديگ بگذاريد و سپس وزنه سنگين(موزاييك) را روي كيسه قرار دهيد و داخل ديگ آن قدر آب بريزيد كه كيسه محتواي كاه و موزاييك كاملاٌ زير آب بروند سپس ديگ را روي اجاق گاز قرار دهيد و منتظر بمانيد تا آب جوش آيد و از زماني كه آب شروع به جوشيدن كرد بايد 30 دقيقه بگذرد تا كاه كاملاٌ ضد عفوني شود . سپس كيسه را از آب بيرون آوريد و در صورت امكان آن را آويزان كنيد تا آب اضافي آن خارج شده و سرد شود.
پلاستيك بذر را كه در يخچال نگه داري نموده ايد را برداريد و بدون اينكه در آن را باز كنيد آن را از روي پلاستيك آنقدر بفشاريد تا بذر ها به صورت دانه دانه در آيد و كاملاٌ از هم جدا شوند به طوري كه با برداشتن در پلاستيكي بذر به راحتي از آن بيرون بيايد.
كاه هاي ضدعفوني شده را پس از اينكه كاملاٌ سرد شد داخل يك ظرف تميز ريخته و بذر را هم روي آن ريخته و با دستهاي كاملاٌ تميز آنها را با يكديگر مخلوط كنيم.
پلاستيك چهارلا را برداشته و آن را باز كنيد و مخلوط كاه و بذر را به آن منتقل كنيم و با مشت خوب فشار دهيم و سپس در آن را با طناب ببنديد.
تيغ را بر داريد و روي پلاستيك حدوداٌ 24 سوراخ به صورت( x) ايجاد كنيد اندازه سوراخها حدوداٌ يك سانتيمتر باشد(سعي كنيد فاصله سوراخ ها از يك ديگر برابر باشد)
يك چنگال تميز هم برداريد و ته پلاستيك چند سوراخ ايجاد كنيد تا آب اضافي احتمالي خارج شود.
بسته بوجود آمده را«بستر قارچ» مي گويند اين بستر را به داخل حمام منزل ببريد واز سقف آويزان كنيد اگر آويزان كردن بستر برايتان امكان پذير نيست آن را روي يك چها پايه كوچك قرار دهيد يا به طريقي عمل كنيد كه كف بستر با كف حمام كه آلوده است تماس نداشته باشد.
سعي كنيد هر روز از حمام استفاده كنيد تا رطوبت كافي براي رشد قارچ تامين شود.
هر روز كه مي گذرد بذر ها رشد مي كنند (پنجه دواني مي كند ) و روي سطح كاه را مي پوشاند و بين 20 الي 30 روز طول مي كشد تا تمام سطح كاه را فرا گيرد و كاملاٌ سفيد شود تا زماني كه بستر شما در حال پنجه دواني مي باشد فرقي نمي كند كه به آن نورو اكسيژن برسر يا نرسد.
پس از 20 الي 30 روز كه كاملاٌ بستر شما سفيد شد بايد منتظر محصول باشيد و از حالا به بعد بستر شما هم نياز به نور دارد و هم نياز به اكسيژن وسعي كنيد پنجره حمام را كمي باز كنيد و لامپ حمام را هم روشن كنيد تا نور كافي در اختيار بستر قرار گيرد(بهتر است از لامپ كم مصرف سفيد استفاده شود)
قارچ ها به صورت تجمعي از سوراخ ها بيرون خواهد زد و حداكثر 5 الي 7 روز طول مي كشد تا كاملاٌ برسد و بهترين زمان برداشت قارچ قبل از برگشتن لبه هاي قارچ به طرف بالا مي باشد و براي برداشت بايد ساقه مشتركي كلاهك ها را با پيچاندن از بدنه جدا نمود(از برداشت كلاهك ها به صورت انفرادي خود داري كنيد)
بسترهاي فوق را به مدت 2ماه نگه داري كنيد تا حداكثر برداشت قارچ استحصال گردد.
اگر در شهرهايي زندگي مي كنيد كه آب و هواي شرجي دارد (مثل شهرهاي استان گلستان،مازندران،گيلان) پس از آماده كردن بسترها نيازي نيست آن را داخل حمام منزل قرار دهيد بلكه كافي است آن ها را در فضاي آزاد و جاي كه نور مستقيم آفتاب به آن نخورد قرار دهيد(در سايه)
هدف ما از آموزش اين روش پيش بيني با آفتاده بالا بردن اعتماد به نفس شماست و با اجراي اين روش خواهيد فهميد كه توليد اين قارچ چقدر ساده است ولي اگر قصد داريد اين قارچ را توليد و به بازار عرضه كنيد مي توانيد جهت توليد از مكا نهايي مثل پيلوت منزل، انبار هاي خالي منزل، زير زمين منزل و مكانهاي مشابه استفاده كنيد و فقط كافي است دماي اين مكانها را( به روش خاص ) به 20 الي 30 درجه سانتيگراد و رطوبت آن را به مدت 85 الي 95 درصدبرسانيد(مانند شرايطي كه در حمام موجود است) حالا اگر اعتماد به نفس كامل را پيدا كرديد (پس از اجراي آنچه گفته شد) و به اين كار علاقه مند شديد « خود آموز كشت قارچ صدفي در سالن» را با يك تلفن از ما درخواست كنيد و ما با كمال ميل تا آخرين لحظه مشاور شما به صورت تلفني براي رفع ابهامات شما در اين زمينه خواهيم بود.
موفق باشيد
پاسخ گويي به سئوالات 09155083788
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن