-
مدير بازنشسته
مقاله درباره بیماری آنفولانزای مرغی
آنفولانزای مرغی
آنفلانزاي مرغي يك بيماري مسري در پرندگان است كه توسط ويروس A آنفلانزا ايجاد مي شود . مرغ هاي مهاجر و مرغ هاي وحشي مخزن طبيعي ويروس هاي A آنفلانزا هستند .
آنفلانزاي مرغي كه نوع به شدت بيماري زاست بيش از صد سال قبل در ايتاليا شناخته شده و به طاعون مرغي معروف بوده است .
از ميان 15 زير گونه اصلي ويروس آنفلانزاي A فقط نژادهاي زيرگونه هاي H5 و H7 بيماري شديدا عفوني آنفلانزاي مرغي را ايجاد مي كند كه بسيار مسري است و در گونه هاي پرندگان آسيب پذير شديدا كشنده است .
مرغ ها و بوقلمون ها به همه گيري بسيار حساس هستند .تماس مستقيم يا غير مستقيم پرندگان اهلي با ماكيان آبي به عنوان علت متداول شناخته شده بوده است .
بازار پرندگان زنده نيز نقش مهمي در انتشار اپيدمي دارد . پرندگاني كه بعد از آلوده شدن زنده مي مانند حداقل براي 10 روز ويروس را از طيق دهان و مدفوع دفع مي كنند و بنابراين زمينه انتشار بيشتر را فراهم مي نمايد . اردك ها برخلاف مرغ ها به اين ويروس ها مقاوم هستند ومي توانند ناقل بدون علامت اين ويروس ها باشند و بنابراين به انتشار بيشتر آنها كمك كنند. ويروس آنفلانزاي مرغي به طور طبيعي فقط پرندگان و خوك ها را آلوده مي كند .
از سال 1959 ويروس هاي زيرگونه هاي H5 وH7 وH9 از مانع گونه هاي خود گذشته اند تا انسان ها را در 10 وضعيت آلوده سازند . اكثر ويروس هاي آنفلانزاي مرغي كه انسان ها را متاثر مي سازند علايم خفيف تنفسي يا التهاب ملتحمه ايجاد كرده اند به استثناي نژاد H5N1 .
اين نژاد بيماري بسيار شديد با مرگ و مير زياد در سال هاي 1997 ، 2003 ،2004 ايجاد كرده است .
مطالعاتي كه نمونه هاي ويروس را طي زمان بررسي نموده است نشان مي دهد كه H5N1 بطور فزاينده اي براي پستانداران ، بيماريزا مي شود و اكنون نيزاز قبل مقاوم تر شده است و در محيط تا چندين روز باقي مي ماند .
مقالات
- مقالات گروه : بهداشت و پيشگيري
- مقاله : نقش پرندگان وحشی در بروزآنفلوآنزای طیور
تاريخ افزوده شدن: 28/آذر/1384
منبع/نويسنده: دکتر علیرضا گائینی
کد مقاله: 1116
-
مدير بازنشسته
نقش پرندگان وحشی در بروزآنفلوآنزای طیور
دکتر علیرضا گائینی
از مدتها قبل ، مشخص شده است که پرندگان وحشی نقش بسیار مهمی را در انتقال زیر رده های ویروس آنفلوآنزای طیور به نقاط مختلف جهان بازی می کنند . این موضوع ، سبب نگرانی های بسیار زیادی در میان محققین و افراد مرتبط با صنعت طیور شده است . این نگرانی ها از آن جهت است که بسیاری از این پرندگان وحشی ، مهاجر بوده و مسافت های بسیار طولانی را در خلال مرزهای بین المللی مسافرت می کنند .
با آزمایشات صورت گرفته ، مشخص شده است که چرخش ویروس کنونی آنفلوآنزا در گله های پرندگان وحشی سبب بوجود آمدن زیر رده هایی جدید از ویروس آنفلوآنزای طیور ، با آنتی ژن و همچنین سایر خصوصیات متفاوت می شود .
ویروس آنفلوآنزا براحتی منتشر میشود ، در آب مقاومت نسبتا بالایی داشته و در آب نیز به سرعت پخش میشود . از سوی دیگر نوعی خاص از اردکها توانایی حمل ویروس آنفلوآنزا را بدون بروز هیچگونه نشانه کلینیکی دارند . در این میان ، اردکهای Juvenile بالاترین آمار پخش بیماری را داشته اند .
تیترهای بالایی از این ویروس ، در تابستان گذشته از پرندگان وحشی جدا شد . این زمان ، مصادف با ترک محل زندگی موقت توسط پرندگان مهاجر بود . البته در این مورد ، فرضیه کاهش تیتر بیماری تا رسیدن این پرندگان به جنوب مطرح میباشد .
شیوع ویروس HPAI که برخی خواستگاه آنرا پرندگان وحشی می دانند ، در دهه اخیر تا اندازه ایی در طیور صنعتی بصورت مکرر رخ میدهد .
اما با توجه به آمار منتشر شده ، تا 40 سال قبل هیچ شیوع بزرگی در پرندگان وحشی وجود نداشته است . مطالعات نظارتی اخیر در اروپا نشان داد که ویروسهای متفاوتی از نوع A و زیر رده های H5 و H7 را میتوان از پرندگان وحشی مرده جدا ساخت . ویروسهای جدا شده اخیر ، شباهت های بسیار زیادی به ویروسهای جدا شده در سال 1997 در اروپا دارد .
اما آنچه که تعجب ما را بر می انگیزد اینست که ، با آزمایشات کلینیکی صورت گرفته از پرندگان عادی ، در مسیر پرواز این پرندگان ، هیچ ویروسی جدا نشده است . به عبارت دیگر ، تمامی زیر رده های جدا شده از پرندگان وحشی و مهاجر ، از پرندگان مرده و یا در حال مرگ جدا شده اند .
بنظر میرسد که تغییرات صورت گرفته در ماهیت ویروس آنفلوآنزای طیور را بایستی در پرندگان وحشی مانند ، مانند برخی از گونه های اردکها ، یافت . محققان با توجه به جداسازی ویروسها از پرندگان مرده و همچنین ، شیوع این بیماری در پارکهای حفاظت شده و باغ وحشها ، به این نتیجه رسیده اند .
در سال 2004 میلادی ، ویروس H5N1 در چندین گونه مرده و یا در حال مرگ یافت شد . این گونه ها شامل :
• گونه هایی از پرندگان وحشی در تایلند .
• گونه Magpise در جمهوری کره .
• گونه Crows در ژاپن .
• گونه ایی Falcon در هنگ کنگ .
• کلکسیون پرندگان یک باغ وحش در کشورCombodia .
بودند .
با توجه به بررسیهای ثبت شده ، تمامی این پرندگان یا مرده بودند و یا رو به مرگ بودند و قادر نبودند تا این ویروس را در مسیرهای طولانی با خود حمل نمایند .
در بهار سال 2005 میلادی ، یک مورد از شیوع این ویروس در غازهایی در دریاچه Qinghai چین ( از مناطق مرکزی چین ) شناسایی شد . این در حالی بود که این منطقه ، یک پارک حفاظت شده طبیعی میباشد و هیچ مزرعه پرورش طیور در اطراف آن وجود ندارد .
و اما در بخش پایانی این مقاله نیز ، به بررسی آلودگی های پرندگان وحشی در نه کشور مختالف در سالهای 2003 و 2004 میلادی می پردازیم . لازم به ذکر است که این بخش ، از چندین جدول منتشر شده توسط OIE ، منابع محلی کشورهای مربوطه ، GPHIN و ProMED بدست آمده است .
1 . هنگ کنگ :
در ژانویه سال 2004 میلادی ، زیر رده H5N1 از برخی گونه ها مانند : Oeregrine Falcon و Grey Heron جدا شد .
2 . کشور Combodia :
در ماه فوریه سال 2004 میلادی زیر رده H5N1 از پرندگان وحشی یک مجموعه باغ وحش جدا شد .
3 . ژاپن :
در مارس سال 2004 میلادی در این کشور ، زیر رده H5N1 از گونه ایی پرنده بنام Crown یافت شد .
4 . جمهوری کره :
در این کشور نیز در ماه مارس سال 2004 میلادی ، در گونه ایی پرنده بنامMagpies زیر رده H5N1 جدا شد .
5 . تایلند :
این کشور از کشورهایی بود که ویروس آنفلوآنزا بطور وسیعی در پرندگان وحشی آن یافت شد . در ماه دسامبر سال 2004 میلادی ، زیر رده H5N1 از برخی گونه ها مانند : Pigeons , Open Bill Strok , Little Cormorant , Red Collar Dove , Scaly Breasted Munia , Black Drongo جدا شد .
6 . چین :
جداسازی ویروس آنفلوآنزا در این کشور در دو مرحله صورت گرفت :
در ابتدا در ماه دسامبر سال 2004 میلادی زیر رده H5N1 از گونه ایی پرنده وحشی بنام Grey Heron جدا شد .
در دومین مرحله شناسایی و یافتن مناطق آلوده در این کشور در آوریل سال 2004 میلادی ، گونه های Bar Headed Headed Geese , Great Black Headed Gulls , Ruddy Shelducks , Great Cormorants .
7 . مغولستان :
در آگوست سال 2005 میلادی ، زیر رده نوع A ویروس آنفلوآنزای طیور از گونه های Bar Headed Geese
Whooper Swan که در نزدیکی یک دریاچه در این کشور زندگی می کردند ، جدا شد .
8 . روسیه :
در ماه آگوست سال 2005 میلادی ، زیر رده H5N1از پرندگان مهاجر در این کشور بدست آمد .
9 . قزاقستان :
در ماه آگوست سال 2005 میلادی ، زیر رده H5N1از پرندگان مهاجر در این کشور بدست آمد .
نتیجه گیری :
تحقیقات زیادی در مورد نقش پرندگان وحشی در انتقال ویروس آنفلوآنزای طیور صورت گرفته است . اما در حال حاضر ، با قاطعیت نمی توان پرندگان مهاجر را عامل انتقال این ویروس در سطح جهان دانست . در کل بایستی منتظر ماند . منتظر ماند تا در آینده ایی نه چندان دور با قاطعیت عامل اصلی انتشار ویروس آنفلوآنزای طیور شناسایی شود .
منابع :
1 . OIE WebSite .
2 . Avian Influenza Technical Task Force .
3 . AIDE .
-
مدير بازنشسته
پیشنهادهای سازمان بهداشت جهانی برای حفاظت افراد از آنفلوآنزاي طیور
دکتر علیرضا گائینی
از انتشارات دفتر منطقه ایی WHO در غرب اقیانوس آرام ، مانیل .
آنفولانزای پرندگان از بیماریهای با قدرت سرایت بسیار بالا در میان پرندگان است که هم اینک در آسیا در میان پرندگان بحالت اپیدمی در آمده است . قرار گرفتن در معرض پرندگان بیمار ، مدفوع آنها و یا غبار و خاکی که با مدفوع آنها آلوده شده باشد میتواند منجر به آلودگی انسان شود . این پیشنهاد نامه از آن جهت تهیه شده است که مواردی از ابتلای انسان به این بیماری در خلال اپیدمی اخیر طیور شناسایی شده است .
1. بایستی برای قصابها و حمل کننده های گوشت طیور تجهیزات شخصی مناسب حفاظتی فراهم شود :
- لباسهای حفاظتی ترجیحا همراه با کاور پیشبند دار و یا گان ( پیشبند ) جراحی با سرآستین بلند و پیش بند اضافه .
- دستکش کار ضخیم پلاستیکی غیر قابل نفوذ .
- استفاده از ماسک تنفسی ، ترجیحا ماسک N95 ( این ماسک مورد تائید US NIOSH قرار گرفته است ) . در صورت عدم دسترسی به این نوع ماسکها میتوان از ماسکهای استاندارد جراحی که بخوبی بر روی صورت سوار میشوند استفاده کرد .
- چکمه هایی از جنس پلاستیک و یا پولیورتان و یا استفاده از کاورهای حفاظتی جدانشدنی کفش .
2. تمامی افرادی که بطور نزدیک با حیوانات درگیر بیماری تماس داشته اند بایستی دستان خود را بکررات با آب و صابون بشویند . قصابها و حمل کننده های حیوانات بایستی پس از انجام کار دستهایشان را ضد عفونی کنند.
3. محیط کشتار نیز باید بشدت موارد ذکر شده ضدعفونی و پاکسازی شوند .
4. تمامی افرادی که در معرض پرندگان و یا مزارع مشکوک به بیماری بوده اند باید توسط مسئولین بهداشت محلی تحت نظارت کامل قرار بگیرند .
پیشنهاد می شود افرادي که آمادگی لازم برای درمان افراد مشکوک به ابتلا به عفونت تنفسی H5N1 را داشته باشند، استفاده کرد .( oseltamivir phosphate (Tamiflu®برای درمان این بیماری مي باشدو میتوان کپسولهای 75 گرمی این دارو را بمدت پنج روز و روزی دوبار مصرف کرد .
- برای اجتناب از عفونت توام آنفولانزای انسانی و آنفولانزای پرندگان آنها بایستی با واکسنهای آنفولانزای پیشنهادی WHO واکسینه شوند تا احتمال بهم پیوستن ژنهای ویروسها نیز کاهش یابد .
- مراقبتهای بهداشتی برای افرادی که در معرض کانونهای عفونت قرار دارند بایستی اعمال شود . این مراقبت شامل خانواده های آنها نیز میشود . در این مراقبتها بایسی بصورت تک به تک ، برای بوجود آمدن امکان مراقبتها و پیشگیریهای لازم ، برخی از مشکلات بهداشتی اعضای خانواده ، مانند : بیماریهای تنفسی ، آنفولانزا و یا عفونتهای چشم گزارش شود . همچنین افرادی که احتمال بالایی برای ابتلا به این بیماری دارند ، بایستی از کار در محلهایی که پرندگان آسیب پذیر وجود دارند اجتناب کنند .
این افراد میتوانند شامل : افراد بالای شصت سال ، افرادی با سابقه ناراحتی قلبی و افرادی که ناراحتی تنفسی دارند باشند .
5. نظارتهای سرولوژیکالی بر دامپزشکان و کارگران در ارتباط با حیوانات میتواند صورت بگیرد .
6. نمونه هایی آزمایشگاهی از روده ، مغز ، کبد ، قلب ، ترشحات مخرجی ، کلیه ها ، شش های حیوانات ( همچنین خوک ) بایستی جمع آوری شده و برای تحقیقات بیشتر و جداسازی ویروس به آزمایشگاه های برگزیده فرستاده شود .
بایستی به این نکته مهم توجه کرد که تحقق اقدامات بالا زمانی امکان پذیر است که بخشهای مرتبط به آن ( سازمانهای دامپزشکی و سازمانهای بهداشتی ) با یکدیگر همکاری نزدیک دوجانبه داشته باشند .
اقدامات بالا در صورت اثبات اطلاعاتی جدیدتر قابل اصلاح هستند .
تهیه ، تنظیم و ترجمه :
علیرضا گائینی . دانشجوی رشته دکترای دامپزشکی . دانشگاه آزاد اسلامی . واحد گرمسار
-
مدير بازنشسته
مروري بر آنفلوآنزاي مرغي و پيامدهاي آن
دكتر علیرضا گائینی
مقدمه :
با پیشرفت روز افزون علم و روی کار آمدن روش های پزشکی مختلف، همچنان دیده می شود که گاهی بروز یک بیماری ، بدون اینکه راهی کارآمد و مفید برای درمان آن عرضه شود هزاران نفر را به کام مرگ می کشاند .. در واقع اگر تا قرن ها پیش دیفتری، سرخك و... در زمره بیماری های مرگ آور به حساب می آمد و حتی نام آنها سبب ترس و وحشت افراد می شد، در قرن ۲۰ و پس از آن بیماری های عفونی زمینیان را تهدید می كند كه برای بسیاری از آنها هنوز راه درمانی یافت نشده است. زمانی كه سازمانهای بهداشتی کشورها برنامه های بهداشتی مختلفی را پیگیری می کردند و نوید ریشه کنی بسیار از بیماریها را به مردم میدادند ، نوعی بیماری در سال 1918 گریبانگیر اسپانیا شد که بروایت تاریخ تا سال بعد از آن بیش از نیمی از جمعیت کره پهناور خاکی ( حدود یک میلیارد نفر ) را بیمار ساخت و بیش از پنجاه میلیون نفر را به کام مرگ کشاند . بیماری که بيش از شيوع هر بيماری ديگر و حتی بيش از طاعون در قرون وسطی قربانی گرفت. نام این بیماری آنفولانزای مرغی بود که در آن زمان ، نام آنفولانزای اسپانیایی را بر آن نهادند . اين که احتمالا منشا اين بيماری در خاور دور بوده است، دليل شهرت آن به آنفلوآنزای اسپانيايی از آنجاست که اسپانيا اولين کشوری بوده که شيوع وسيع آن را گزارش داده است. گفته می شود که گسترش اين ويروس احتمالا دليل پايان جنگ جهانی اول بوده است چون سربازان بيش از حد مريض بودند که در جنگ شرکت کنند و در آن زمان تعداد تلفات ناشی از ابتلا به آنفلوآنزا در ميان طرفين متخاصم بيش از کشته شدگان در ميدان نبرد بود. با اين که بسياری از افرادی که به ويروس آنفلوآنزای اسپانيايی آلوده شده بودند پس از يک هفته استراحت سلامت خود را بازيافتند، بسياری هم در مدت 24 ساعت پس از ابتلا جان دادند. درسالهای ۱۹۵۷ و ۱۹۶۸ ، بيماری آنفولانزا دو بار ديگر شيوع جهانی پيدا کرد و باعث کشته شدن ميليونها نفر دیگر گردید . این ویروس پس از گذشت نزدیک به یک قرن و با وجود پیشرفتهای عظیم در عرصه پزشکی و دامپزشکی هنوز قربانی میگیرد ، زیانهای اقتصادی عظیمی به صنایع مرغداری زده و سبب ترس و دلهره جهانیان میشود . اما سوالی که در این قسمت مطرح میشود اینست که اپیدمی سال 1918 چگونه اتفاق افتاد ؟ سوالی که شاید در آن زمان به جوابی نینجامیده بود .
اپيدمی آنفلوآنزا در سال 1918 چگونه رخ داد ؟
پس از تحقیقاتی که بنا به ضرورتهای بجود آمده چندی پیش توسط دانشمندان صورت گرفت ، مشخص شد که این بیماری در سال 1918 از پرندگان به انسان منتقل شده بود . مطالعات هيئت تحقيقی انستيتو ملی تحقيقات پزشکی در مورد هماگلوتيتز ويروس آنفلوآنزا که در سال 1918 شايع شد ، نشان داده که يک تغيير جزئی در ساختار آن می توانسته هم به سلول انسان و هم سلول پرندگان متصل شود . اين توانايی باعث شده که ويروس از پرندگان به انسان منتقل شود و آن نتيجه فاجعه بار را به همراه داشته باشد . نتایج این تحقیقات در مجله Sience منتشر شد .
پیامدها :
نتایج این تحقیقات میتوانست ، به دانشمندان کمک کند تغييرات در انواع ويروس های آنفلوآنزا را تحت نظر داشته باشند . پس از انتشار این مطلب ، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که بهتر است ، ويروس هايی را که ممکن است در آينده از پرندگان به انسان منتقل و به تهديدی مهلک تبديل شود، شناسايی کنند . اما نکته ایی که در این بین مطرح میشد این بود که آیا صرف شناسايی ساختار يک ويروس برای مهار کردن آن کافی است ؟ سوالی که جوابی بجز ( خیر ) بهمراه نداشت . از سوی دیگر ، در سال اخیر میلادی سازمان بهداشت جهانی در پايان نشستی سه روزه در ژنو بر اساس آزمایشات صورت گرفته اخطار داد ، عواملی که می تواند سبب جهش بيماری ميان گونه های مختلف شود ، بی وقفه در تغيير و تحول است و پيش بينی موارد تازه بروز چنين بيماری هايی را به شدت دشوار میکند .
انتقال ویروس آنفلوآنزا :
تا چندی پیش تصور میشد که آنفولانزای مرغی تنها ماکيان را مبتلا می کند و عامل مولد آن ويروسی است که با ساختار فيزيکی پرندگان سازگار شده است . این بیماری کشنده را برخی سارس جدید نامگذاری کرده اند . در مقايسه با سارس بايد گفت از آنجا که آنفولانزای مرغی برخلاف سارس به صورت دوره ای در حال گردش است، اما سارس را می توان برای مدتی تحت کنترل قرار داده و شيوع آن را متوقف کرد . وضعیت به همین صورت در حال پیشروی بود تا چندی پیش هيئت تحقيقی انستيتو ملی تحقيقات پزشکی هشدار داد که از انتقال ويروسها ميان نمونه های زيستی نمی توان جلوگيری کرد .
در ابتدا تصور نمیشد که این بیماری به انسان منتقل شود و در صورت انتقال در مواردی سبب مرگ شود . ولی پس از مرگ شش نفر بيمار مبتلا به آنفلوآنزای مرغی در ويتنام که همگی کودک بودند با اعلام وضعیت فوق العاده ، جنگ تک تک کشورها بر علیه این بیماری آغاز شد . در واقع در سالهای اخير ظاهرا اين ويروس به گونه های ديگر جانداران نيز منتقل شده و موجب ابتلای انسان ها به اين بيماری شده است . آنچه نگرانیها را در اين اواخر بيشتر کرده اينست که آنفولانزای مرغی آلوده کردن پستانداران از جمله پلنگها و ببرها را آغاز کرده است . يک بررسی اخير آزمايشگاهی نشان داد که ويروس آنفولانزای مرغی می تواند در ميان گربه ها نيز رد و بدل شود. همچنين اين ويروس توانسته اردک ها را بدون بروز بيماری و علائم ظاهری آن آلوده کند .
نحوه انتقال به انسان :
در دسامبر گذشته دانشمندان موفق شدند رمز تمامی کدهای ژنتيکی مرغ را شکسته و به اين ترتيب نقشه ژن های آن موسوم به ژنوم را تهيه کنند . این گروه بین المللی از دانشمندان ، موفق به رمزگشایی ژنی نوعی مرغ وحشی بنام گالوس گالوس شده اند که گمان میرود اجداد اولیه مرغهای اهلی امروز باشند . این مرغها در آسیای جنوب شرقی زیست میکند . اما این دستاورد بزرگ هم میتوانست در تولیدات بهتر و با کیفیت تری از طیور منجر شود وهم درک بهتری از نحوه انتقال آنفلوآنزای مرغی به انسان را فراهم کند .
طبق تحقیقات بعمل آمده ، انسان و مرغ از اجداد مشترک چند صد میلیون ساله پدید آمده اند . طی تحقیقاتی که اخیرا انجام شده است ، دانشمندان دریافته اند که انسان و مرغ هنوز بخشی از اطلاعات ژنتیکی 310 میلیون سال قبل ، یعنی قبل از زمانی که راه تکامل آنها از هم جدا شده است را حفظ کرده اند . بر اساس تحقیقات بعمل آمده در حدود 60 درصد ژن های فعال مرغ دارای معادلی انسانی هستند. اين شباهت ها می تواند به آشکار شدن مسير اتنقال ویروس آنفلوآنزای مرغی از مرغ به انسان کمک کند .
این در حالی بود که در سال جاری میلادی ايوان برنی از موسسه بايوانفورما تيک اروپايی و يکی از محققانی که کد ژن های مرغ را شکسته بود ، گفت : اين تحقيقات مجموعه ای باورنکردنی از ابزارها را برای مطا لعه تفا وت های ژنتيکی اين پرندگان در اختيار بشر قرار داده است . وی همچنین افزود : ما می دانيم که تفاوت های زيادی ميان انواع مختلف مرغ و انواع مختلف پرندگان و همچنين راه های مختلفی که اين دو، بيماری را منتقل می کنند وجود دارد. اما نمی دانيم کدام ژن ها واقعا در کمک به پيشگيری از انتقال ویروس آنفلوآنزا تاثیر دارند . با کمک ژنوم (نقشه کدهای ژنتيکی) و ابزارهای ژنتيکی که ژنوم در اختيار ما می گذارد در موقعيت بسيار بهتری برای انجام اینگونه تحقیقات قرار میگیریم .
-
مدير بازنشسته
انتقال آلودگی از پرندگان به انسان :
شيوع آنفلوآنزای مرغی معمولا به اين صورت است که مرغ آلوده شمار اندکی از خريداران يا قصابان و فروشندگان را نیز آلوده میکند ، اما روند انتشار آلودگی همانجا متوقف شده و این ویروس به بقیه سرایت نمیکند .
• اولین مرحله از آلودگی زمانی است که ویروس آنفلوآنزا به سلول می چسبد و در مرحله بعدی در آن رشد میکند .
• ویروس عمل اتصال به سلول را با استفاده از ملکولهای شاخه ایی موسوم به هماگلوتینز انجام میدهد .
• هماگلوتینزها به گیرنده های ویژه ایی بر روی سطح سلول متصل میشوند .
• گيرنده هايی که هماگلوتيتزها به آن متصل می شوند در انسان و پرندگان متفاوتند، به همين دليل، معمولا آلودگی از پرندگان به انسان منتقل نمی شود .
پس چه عاملی سبب انتشار آلودگیها از پرندگان به انسان شده است ؟
گمان میرود که جهشهای ژنتیکی متوالی در طی سالهای متمادی سبب پدید آمدن نوع خاصی از این ویروس گشته است که توانایی انتقال به انسان را نیز دارد . این حالت وضعیت خطرناکی میباشد ، بخصوص که در دنیای امروزه گوشت طیور بعنوان یک منبع غذایی بزرگ میباشد و نیز شمار افرادی که با طیور در ارتباط هستند بالاست .
انتقال از انسان به انسان ؟
خطرناکتر وضعيت ذکر شده آنست که ويروس مرغی بتواند فردی را آلوده کند که همزمان به بيماری آنفولانزای انسانی مبتلاست . در صورتی که ژنهای ويروسهای مرغی و انسانی در اين شرايط با يکديگر ترکيب شوند ويروس می تواند از فردی به فرد ديگر منتقل شود و در نتيجه يک آنفولانزای عالم گير شايع خواهد شد . در اینصورت ویروسی با کشندگی آنفولانزای پرندگان و با شدت انتقال آنفولانزای انسانی پدید خواهد آمد . اين امر خطر آلودگی مرغداران را افزايش میدهد . در واقع اين ويروس اغلب ، در فضولات پرندگان يافت میشوند و مرغدارانی که اين ويروس را تنفس میکنند به آن مبتلا میشوند .
تقريبا هيچ فردی به طور طبيعی در برابر ويروس جديد مصونيت نخواهد داشت. در حالی که اين ويروس میتواند ظرف ۶ ماه به همه مناطق جهان برسد . در اینصورت هيچ کس نمیداند ما چقدر به زمان اين اپيدمی احتمالی جهانی نزديک هستيم، اما بسياری از دانشمندان میگويند که ما به اين نقطه خواهيم رسيد .
عوارض این بیماری در انسان :
علائم این بیماری تب ، سردرد و درد مفاصل است در برخی از موارد نیز ، انسانهاي مبتلا به اين بيماري ، بينايي خود را از دست ميدهند .
اقدامات صورت گرفته :
در سال گذشته میلادی این بیماری به صورتی شروع به گسترش کرد که پيتر کوردينگلی، سخنگوی سازمان بهداشت جهانی وضعيت شيوع اين بيماری را به حدی دانست که مبارزه تک به تک کشورها در برابر آنرا بی نتیجه شمرد . در نتیجه یک بسیج بین المللی برای مبارزه با این بیماری تشکیل شد . بیش از چند ماه از این پیام میگذرد ، با اين حال سازمان جهانی بهداشت چندی پیش هشدار داد که اگر در حال حاضر اين بيماری شايع شود، هيچ کشوری برای مقابله با آن چه به لحاظ دارويی و چه به لحاظ واکسينه کردن آماده نيست.
نوامبر سال ۲۰۰۴، سازمان جهانی بهداشت در يک درخواست قطعی از دولتها خواست تا در جهت توليد و توزيع واکسن بيماری اقدام کنند. ظاهرا تاکيد آمريکا در اين زمينه در رأس کشورهای اروپايی قرار داشته است. هم اکنون درحدود ۱۰ شرکت در حال کار کردن بر روی تهيه واکسن اين بيماری هستند و بسيار نيز انتظار میرفت که در سال جاری آزمايشهای بالينی در اين زمينه را آغاز کنند .
نشست ژنو :
سازمان بهداشت جهانی اخطار می دهد که شمار بيماری هايی که می توانند از حيوانات به انسان منتقل شوند رو به افزايش است و از دولت ها، پزشکان و دامپزشکان می خواهد به منظور کنترل موارد تازه بروز اين بيماری ها بر همکاری خود بيافزايند. آنفلوآنزای مرغی چنانکه از نام آن بر می آيد از مرغ به انسان سرايت کرده است. سازمان بهداشت جهانی از دولت ها می خواهد در زمينه تحقيق و نظارت بر چنين بيماری هايی بيشتر همکاری کنند. نشست ژنو توصيه کرد يک سيستم اخطاردهنده اوليه ايجاد شود تا مقام های مسوول بهداشت حيوانات و مقام های مسوول بهداشت انسانی بتوانند بروز احتمالی چنين بيماری هايی را به يکديگر هشدار دهند. سازمان بهداشت جهانی همچنين خواستار تحقيقات تازه ای درباره چگونگی تاثير سفرهای هوايی و حتی تغييرات جوی در انتشار اين نوع بيماری ها و همچنين بررسی چگونگی رشد شهرهای جهان در حال توسعه که شمار زيادی از مردم را در فاصله نزدیک با کشتارگاه های حیوانی قرار میدهد شده است .
اجلاس دو روزه FAO :
بر اساس آخرین گزارشات منتشر شده توسط سازمان ملل، قاره آسيا طي 3 سال آينده به حدود 100 ميليون دلار هزينه براي مقابله با آنفولانزاي مرغي نياز دارد.
رييس سازمان خوار و بار كشاورزي ملل متحد در اجلاس 2 روزه مالزی گفت : آسيا تا سال 2008 به حدود 100 ميليون دلار هزينه براي مقابله با شيوع ويروس آنفولانزای مرغی نياز دارد .
در حالی که قاره آسیا توان تامین این میزان پول را ندارد، اتحاديه اروپا، آمريكا و استراليا تاكنون كمتر از 30 ميليون دلار این پول را تامين کرده اند.
سازمان بهداشت جهاني نيز در اين نشست اعلام كرد : با توجه به اینکه تاكنون راهي براي مقابله با شيوع اين ويروس يافت نشده است، شمار مبتلايان به اين بيماري نيز روز به روز به ويژه در آسيا در حال افزايش است.
به عقیده کارشناسان، برای آنکه بیماری آنفلوآنزای مرغی در آسیا ریشه کن شود و کشاورزان بتوانند از عواقب این بیماری خلاصی یابند، باید بر میزان سرمایه گذاری ها در این زمینه افزوده شود .
مقابله با این بیماری :
بسیاری از پزشکان می گویند که برای درمان این بیماری از همان روند درمان آنفولانزای عادی بایستی پیروی کرد .
اما درکل پزشکان پیشگیری را بهترین راه مقابله با این بیماری میدانند .
این در حالی بود که چندی پیش محققان موفق شدند واکسنی تهیه کنند که می تواند انتشار بیماری آنفلوآنزای مرغی بر روی انسان متوقف کند.
این واكسن در برابر بيماري آنفلوآنزای مرغی مقابله کرده و بدن انسان را در مقابل بروز این بیماری ایمن می کند.
به گفته محققان موسسه بين المللي آلرژي و بيماريهاي عفوني آمريكا، در حالی که هم اکنون آزمایش های اولیه انجام شده بر روی انسان ها بسیار موفقیت آمیز بوده است، برای استفاده وسیع آن به بررسی های بیشتر نیاز است .
انتقال به احشام :
بر اساس تحقیقات صورت گرفته توسط تیم سازنده واکسن آنفلوآنزا ، احشام مانند گاو و گوسفند در برابر آن مصونيت دارند که باتوجه به مطالب ذکر شده در بخشهای قبل این مورد نیز نیاز به گذشت زمان و نحوه برخورد سیستمهای دفاعی و فیزیولوژیکی این دامها در برابر عفونتهای احتمالی دارد .
کشورهای آسیب دیده :
بیشترین ضررها را کشور اندونزی در این زمینه دیده است . ژاپن، تايوان، کره جنوبی ، ويتنام ، کامبوج ، روسیه نیز از کشورهای آسیب دیده از این بیماری بودند .
آلودگیهای اخیر روسیه و پیامدهای آن :
آنفولانزای مرغی از آسیای جنوب شرقی به سیبری روسیه رسید . این احتمال میرود که این ویروس به تدریج به سمت خاورمیانه و اروپا پیش رود و حتی این احتمال وجود دارد كه یك فاجعه انسانی را در جهان به راه بیندازد . با فرارسیدن فصل سرما آنفولانزای مرغی از سیبری روسیه به سمت مناطق كشاورزی جنوب روسیه و از آنجا بسمت خاورمیانه و کشورهای مدیترانه ایی گسترش یابد .
گنادی انیشچنكو در گزارشی به وزارت بهداشت روسیه نوشته است : با تجزیه و تحلیل مسیر مهاجرت پرندگان وحشی مشخص گردیده است كه ممكن است ویروس آنفولانزای مرغی در فصل پاییز از سیبری غربی به دریای خزر و دریای سیاه انتقال یابد . وی در این گزارش افزوده است: پرندگان مهاجر ممكن است این ویروس را به كشورهای همسایه روسیه یعنی ایران ، عراق ، آذربایجان ، گرجستان ، اوكراین و كشورهای مدیترانه ایی انتقال دهند و این بدان علت است كه پروندگان وحشی در فصل پاییز از سیبری به این مناطق مهاجرت میكنند . كوه های اورال جدا كننده آسیا و اروپا از یكدیگر میباشند .
در طی روزهای گذشته ، اولین مورد از آنفولانزای مرغی در منطقه چلیابینك سیبری نزدیك كوه های اورال مشاهده شده و این امر نگرانیها در مورد انتشار ویروس آنفولانزای مرغی به داخل اروپا را افزایش داده است .
نتیجه گیری :
بنظر میرسد با توجه به دورهایی بودن این بیماری ( این بیماری در دوره های بیست و پنج ساله رخ میدهد ) و همچنین اخطارهای مختلف سازمانهای بهداشتی جهانی و از سوی دیگر همجواری ایران با کشور روسیه که طی روزهای اخیر کانون مهم این بیماری مهلک بوده است ، آماده بودن برای مقابله آنی در برابر این بیماری یکی از بهترین راه های مقابله با این بیماری باشد .
با توجه به تجربه های بدست آمده ، تامین کل خسارتهای احتمالی و یا بخشی از توسط منابع دولتی میتواند سبب اطلاع داوطلبانه مرغداران از بروز این بیماری در مرغداریها و جلوگیری از اشاعه آن در کشور شود .
منابع :
World Health Organization Of United Nations
Food And AgricultureOrganization Of United Nations
Voa News
BBC Persian
Mehr News
IRNA
ISNA
IANA
Reuters Foundation
تهیه و تنظیم :
علیرضا گائینی . دانشجوی رشته دکترای دامپزشکی . دانشگاه آزاد اسلامی . واحد گرمسار .
-
مدير بازنشسته
پرسش هاي متداول در مورد بيماري آنفلوانزا
گروه علمی موسسه اطلاعات مرغداری
بيماري آنفلوانزا چيست ؟
بيماري آنفلوانزا مرغي يك بيماري مسري مي باشد كه بطور معمول باعث عفونت در پرندگان و در موارد كم در خوك ها مي شود. با اينكه همه گونه هاي پرندگان به اين بيماري حساس مي باشند ولي گله هاي اهلي و تجاري به اين عفونت حساسيت بسيار شديدتري دارند. اين بيماري در پرندگان به دو فرم ديده مي شود. فرم اول بيماري ضعيف بوده و بعضي اوقات تنها با پريشاني پرها و يا كاهش توليد تخم مرغ همراه است. فرم دوم از اهميت بيشتري برخوردار است و به آنفلوانزاي مرغي با بيماري زايي بالا معروف است. اين فرم اولين بار در ايتاليا در سال 1878 شناخته شد. اين نوع شناخته شده شديداً مسري بوده و در صورت شيوع تا 100 درصد تلفات را موجب مي شود. با بروز اين بيماري در روز اول ممكن است تمام پرندگان تلف شوند.
اقدامات كنترلي در پرندگان چيست؟
اهم اقدامات در امر پيشگيري شامل تشخيص سريع عفونت و اقدامات سريع شامل قرنطينه، معدوم كردن لاشه ها و ضدعفوني كامل مزرعه مي باشد. اين ويروس در حرارت 56 درجه سانتيگراد به مدت 3 ساعت و يا حرارت 60 درجه سانتيگراد در مدت 30 دقيقه و همچنين ضدعفوني با تركيبات فرمالين و يد از بين مي رود. اين ويروس در حرارت پايين در كود آلوده به مدت حداقل 3 ماه زنده مي ماند.اين ويروس در آب با حرارت 22 درجه سانتيگراد، بيشتر از 4 روز و در آب صفر درجه سانتيگراد بيشتر از يك ماه زنده باقي مي ماند. تحقيقات نشان مي دهد كه تنها يك گرم از كودي كه حاوي اين ويروس باشد، براي آلوده ساختن يك ميليون پرنده كافي است. از مهمترين اقدامات پيشگيري، محدود كردن كوچ پرندگان زنده است.
عواقب شيوع بيماري آنفلوانزا در پرندگان چيست ؟
شيوع آنفلوانزاي مرغي، مخصوصاً به فرم حاد، باعث ويراني صنعت طيور و مرغداران مي شود. براي مثال، شيوع شديد آنفلوانزاي مرغي ايالات پنسيلوانيای آمريكا در سالهاي 1983-1984، باعث از بين رفتن 17 ميليون پرنده به ارزش نزديك به 65 ميليون دلار شد. اين زيان اقتصادي مخصوصاً در كشورهاي در حال توسعه بسيار زياد مي باشد چون اين صنعت به عنوان منبع درآمد و خوراك كشاورزان روستايي مي باشد. زماني كه شيوع بيماري در كشور حالت اپيدمي (همه گير) پيدا مي كند، كنترل اين بيماري بسيار سخت مي شود. براي مثال شيوع اين بيماري در مكزيك در سال 1992 شروع شد ولي تا سال 1995 نتوانستند اين بيماري را بطور كامل كنترل كنند.
چگونه آنفلوانزاي مرغي در داخل كشور شيوع پيدا مي كند؟
در داخل يك كشور، انتشار بيماري از يك مزرعه به مزرعه ديگر به راحتي انجام مي گيرد. ويروس بيشتر از طريق ترشحات پرندگان موجب آلودگي گردوغبار موجود در سالن هاي پرورشي مي شود و از طريق استنشاق هواي آلوده باعث ايجاد عفونت مي شود. تجهيزات آلوده، وسايل نقليه، غذا، قفس ها، لباس و مخصوصاً كفش ها مي توانند عامل انتقال ويروس از يك مزرعه به مزرعه ديگر باشند. همچنين ويروس بوسيله پاها و بدن حيواناتي از قبيل موش انتقال مي يابد. ترشحات پرندگان آلوده مي تواند ويروس را به گله هاي تجاري و خانگي انتقال دهد. خطر انتقال بيماري از طريق پرندگان وحشي ، در زماني که گله ها بصورت آزاد پرورش داده مي شوند و محل آبخوري آنها با پرندگان وحشي مشترک است، بالا خواهد بود. دادوستد پرندگان بصورت زنده و در شرايط غيربهداشتي به عنوان منبع گسترش اين بيماري محسوب مي شود.
گسترش بيماري آنفلوانزا از يک کشور به کشور ديگر چگونه اتفاق مي افتد؟
اين بيماري از طريق تجارت بين المللي طيور زنده از يک کشور به کشور ديگر انتقال مي يابد. پرندگان مهاجر از قبيل مرغابي وحشي، پرندگان دريايي و پرندگان ساحلي مي تواند ويروس را تا مسافت طولاني انتقال دهند. مرغابي هاي مهاجر مخصوصاً اردک هاي وحشي منبع طبيعي ويروس آنفلوانزا هستند و اين پرندگان به اين ويروس مقاوم هستند. آنها مي توانند ويروس را از طريق ترشحات خود به مسافت هاي طولاني ببرند و در محيط پخش کنند. اردک هاي اهلي، بوقلمون ها، غازها و ساير گونه ها به عفونت هاي کشنده حساس تر هستند.
وضعيت کنوني آنفلوانزا چيست؟
از اواسط دسامبر سال 2003 شيوع بيماري آنفلوانزا در کشورهاي آسيايي در بين مرغ ها و اردک ها مشاهده شد. گسترش سريع آنفلوانزاي مرغي، همزمان با شيوع آن در کشورهاي گوناگون بوقوع پيوست. اين شيوع بي سابقه موجب نگراني انسان ها به خصوص کشاورزان گرديد. در بين سويه هاي ويروس آنفلوانزا،H5N1 بيشتر مورد توجه قرار گرفته و گسترش بيشتري پيدا کرده است بطوري که در حال حاضر در دو کشور ويتنام و تايلند در حال توسعه است.
دليل اهميت شيوع بيماري آنفلوانزا چيست؟
اكثريت موارد - ولي نه همه موارد- شيوع اخير آنفلوانزا از آسيا گزارش شده كه توسط سويه بسيار بيماريزاي H5N1 اتفاق افتاده است. اين سويه از ويروس، بطور انحصاري در بين ناقلين انتشار يافته و بيماري شديد با مرگ و مير بالا را در انسانها سبب مي گردد. بر طبق بررسي هاي انجام شده توسط محققين، مشخص شده است كه تبادل ژني در بين ويروس آنفلوانزاي ماكيان و ويروس آنفلوانزاي انساني زماني كه بطور همزمان وارد بدن يك انسان مي شوند، رخ مي دهد. اين تبادل ژني در درون بدن انسان، علي رغم وجود سيستم ايمني طبيعي، مي تواند منجر به ايجاد يک گونه جديدي از ويروس آنفلوانزا شود. اما لازم به ذکر است که واکسن هاي توليد شده بر عليه ويروس آنفلوانزا به منظور حمايت از سلامتي انسان ها، نمي تواند ايمني مؤثر بر عليه ويروس جديد آنفلوانزا را فراهم سازد.
اگر ويروس جديد به مقدار کافي از ژن هاي انساني را دريافت نموده باشد، با انتقال در بين انسان ها، شيوع جديد اپيدمي آنفلوانزا شروع مي شود بطوري که بيماري شديد با مرگ و مير بالا را در پي خواهد داشت. در سال 1918-1919 در مدت 4 تا 6 ماه ويروس کامل و جديد آنفلوانزا در کل جهان گسترش يافت و در مدت دو سال در حدود 40-50 ميليون انسان را از بين برد.
آيا تا به حال نمونه اي از موارد انتقال ويروس در بين انسان ها گزارش شده است؟
تا به حال انتقال ويروس آنفلوانزا از يک انسان به انسان ديگر گزارش نشده است. گروه هاي سازمان سلامت جهانی(WHO) در ويتنام و تايلند با همکاري دولت تحقيقات لازم براي تشخيص نخستين مراحل انتقال ويروس از انسان به انسان را طراحي و اجرا مي کنند. هدف اصلي از انجام اين بررسي ها تعيين منشاء و خصوصيات سويه H5N1 به عنوان سويه رايج ويروس آنفلوانزا مي باشد. بعلاوه، مطابق بررسي هاي اخير،سويه جديدي از ويروس آنفلوانزا که در انتقال بيماري در بين انسان ها بسيار مؤثر مي باشد، به سرعت پديدار و انتشار خواهد يافت اما هنوز هيچ مدرکي براي اثبات اين مطلب وجود ندارد.
-
مدير بازنشسته
آيا عفونت H5N1 در انسان رخ داده است؟
عفونت H5N1 در انسان بندرت اتفاق افتاده است. نخستين مورد عفونت انساني سويه H5N1 در سال 1997 در هنگ کنگ گزارش شد و 18 انسان به آنفلوانزا مبتلا و بستري شدند و 6 نفر از آنها جان خود را از دست دادند. منشاء آلودگي در يک مورد تماس مستقيم افراد با پرندگان آلوده در فارم ها و در 17 مورد بازارهاي فروش پرندگان زنده بود.
علت نگراني هاي زياد در ارتباط با شيوع کنوني آنفلوانزا چيست؟
اين موارد از آلودگي هاي انساني با شيوع سويه بسيار بيماري زاي H5N1 آنفلوانزاي مرغي همزمان بوده است. در موارد محدودي از آنفلوانزاي انساني، آنتي بادي هاي H5 شناسايي شدند که بيانگر عفونت با ويروس بود اما در هيچ مواردي عفونت شديد رخ نداده بود. 10% موارد تشخيص آنتي بادي ها در کارگران مرغداري و 3% آن در جمع آوري کنندگان طيور بوده است. در فوريه 2003 يک مورد از انتقال سويه H5N1 از پرنده آلوده به دو نفر از اعضاي يک خانواده(پدر و پسر) پس از بازگشت به هنگ کنگ بدنبال سفر به جنوب چين، گزارش شد. پدر خانواده جان خود را از دست داد اما پسرش بهبود يافت. نفر سوم در همين خانواده در اثر بيماري شديد تنفسي در چين درگذشت اما هيچ دليلي براي اثبات مرگ او شناسايي نشد.
آيا همه موارد شيوع رايج بيماري آنفلوانزا در پرندگان بطور مشابه براي انسان ها هم خطرناک هستند؟
نه خير. شيوع بيماري در اثر سويه H5N1 سلامتي انسان را تهديد مي کند. در ارزيابي خطر عفونت آنفلونزايي در انسان، شناسايي سويه ويروس سبب شيوع آنفلوانزا در پرندگان مهم مي باشد. براي مثال اخيراً شيوع آنفلوانزاي مرغي در تايوان و چين در اثر سويه H5N2 گزارش شده است که بيماري شديدي در پرندگان ايجاد نمي کند و در انسان هم بيماريزا نيست. شيوع اخير آنفلوآنزا در پاکستان توسط سويه هاي H7 و H9 گزارش شد. اما سويه H5N1 شناسايي نشد. کنترل مبرم موارد شيوع آنفلوآنزا مرغي - حتي در مورد سويه هاي ضعيف- بيشترين اهميت را دارد. تحقبقات نشان داده است که سويه هاي خاص آنفلوآنزاي مرغي که در ابتدا بيماريزاي ضعيف هستند در اثر انتشار در بين گله هاي طيور مي توانند سريعاً جهش يابند ( در مدت 6 تا 9 ماه ) و به سويه هاي بسيار پاتوژن تبديل شوند.
آيا مي توان اپيدمي آنفلوآنزا را پيشگيري نمود؟
هيچ تضميني وجود ندارد. در حال حاضر بهترين پيشنهاد سازمان سلامت جهانی(WHO) اقدامات صحيح و سريع جهت کنترل اين بيماري مي باشد. نخستين اقدام که به عنوان مهم ترين خط دفاعي مطرح مي باشد عبارتست از کاهش امکان تماس انسان با طيور آلوده به عنوان مخزن اين ويروس مي باشد. اين امر از طريق تشخيص سريع شيوع بيماري در بين طيور و معرفي حتمي راهکار هاي پيشگيري از بيماري از قبيل از بين بردن گله هاي مريض يا ناقل بيماري، مصرف لاشه های سالم، مي باشد. در هنگام شيوع گسترده آنفلوآنزاي H5N1 طيور خطر انتقال بيماري به انسان افزايش مي يابد. به محض افزايش تعداد افراد مبتلا به آنفلوآنزا، سويه جديدي از ويروس پديدار مي شود و اپيدمي آنفلوآنزا را سبب مي گردد. امروزه درآسيا به علت وجود آلودگي گسترده در طيور خطر آلودگي انسان نيز افزايش يافته است. تاکنون تمام موارد ابتلا انسان به اين بيماري و مرگ و مير هاي ناشي از آن در کشور هاي ويتنام و تايلند همزمان با شيوع گسترده آنفلوآنزاي مرغي مشاهده شده است. سازمان سلامت جهانی سازمان سلامت جهانی((WHOضرورت انجام اقدامات سريع را در مورد بخش هاي کشاورزي و دام تأکيد مي کند. براي مثال، در سال 1997 در هنگ کنگ عمل حذف کل جمعيت پرندگان- 5/1 ميليون جوجه و ساير پرندگان – در مدت 3 روز انجام شد و در سال 2003 نيز در هلند تقريباً 30 ميليون پرنده ( از بين کل 100 ميليون پرنده) در مدت يک هفته حذف شدند.
آيا تضميني براي عدم ابتلا انسان به آنفلوآنزا وجود دارد يا نه ؟
بله، به استناد برخي مدارک اثبات شده توسطسازمان سلامت جهانی(WHO)، از آپريل 2003 سويه H5N1 ويروس آنفلوآنزا در بين پرندگان انتشار يافته است. امروزه اثبات شده است که سويه H5N1 سريعاً جهش يافته و گرايش به تبادل ژني با ساير گونه هاي ويروس آنفلوآنزا دارد. هنگامي که شرايط براي ظهور اپيدمي جديد ويروس آنفلوآنزا فراهم باشد، آلودگي انسان بسيار محتمل مي باشد. علاوه بر انهدام طيور آلوده، روش ديگر براي جلوگيري از ابتلا انساني حمايت کارگران مسئول حذف پرندگان آلوده مي باشد و بدين منظور سازمان سلامت جهانی(WHO) دستورالعمل لازم را در اين زمينه منتشر نموده است.
آيا تا به حال به جز H5N1 ساير سويه هاي ويروس آنفلوآنزا در انسان عفونت ايجاد کرده است؟
دو سويه ديگر از ويروس آنفلوآنزاي مرغي در انسان بيماري ايجاد نموده است، اما شيوع بيماري توسط اين سويه ها به شدت H5N1 نبوده است. سويه H9N2 در پرندگان بيماري خفيفي را ايجاد نمود و در سال 1999 و بار ديگر در اواسط دسامبر 2003 در هنگ کنگ بيماري خفيفي را در کودکان موجب شد. در فوريه 2003 شيوع سويه بسيار بيماري زاي H7N7 در هلند شروع شد که موجب مرگ يک دامپزشک شد(در اثر سندرم حاد تنفسي) و دو ماه بعد در 83 نفر از کارگران مرغداري و خانواده هاي آنها بيماري خفيفي را ايجاد نمود.
آيا واکسني بر عليه ويروسH5N1 براي پيشگيري از بيماري آنفلوانزا در انسان توليد شده است؟
واکسن هاي توليد شده تا به حال هيچ ايمني بر عليه ويروس H5N1 در انسان ايجاد ننموده اند. سازمان سلامت جهانی(WHO) با همکاري آزمايشگاه هاي موجود در شبکه جهاني نظارت بر آنفلوانزا، در حال بررسي و کشف اوليه H5N1 جهت توليد واکسن مي باشند.
آيا دارويي جهت پيشگيري و درمان بيماري آنفلوانزا وجود دارد؟
دو نوع دارو وجود دارد. يک دسته به عنوان مهارکننده M2 عمل مي کنند (Amantadine, Rimantadine) و دسته ديگر به عنوان مهارکننده نئورامينيداز عمل مي کنند(Oseltamivir, Zanimivir) . اين داروها در برخي از کشورها براي پيشگيري و درمان آنفلوانزاي انساني تجويز مي شوند. اما، آناليز انجام شده بر روي ويروس اوليه جدا شده از يک مورد انساني تلف شده در ويتنام نشان مي دهد که مقاومت ويروس در برابر مهارکننده هاي M2 متغير مي باشد.
آيا واکسن هاي موجود در پيشگيري از اپيدمي آنفلوانزا مفيد بوده اند؟
واکسن هاي متداول در موارد افرادي که بيشتر در معرض خطر آلودگي با ويروس هستند از قبيل حذف کنندگان طيور آلوده مؤثر واقع بوده است. واکسن هايي جهت ايجاد ايمني در انسان در برابر اپيدمي فصلي آنفلوانزا توليد شده اند اما هيچ ايمني در برابر سويه H5N1 ويروس آنفلوانزا ايجاد نمي کنند. سازمان سلامت جهانی(WHO) دستورالعمل واکسيناسيون با استفاده از واکسن هاي سه گانه آنفلوانزا را در کشورهايي که سويه بسيار بيماريزاي H5N1 شايع بود، منتشر کرده است.
مترجم: دکتر جمال مظاهری
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن