علیرغم توجه به مسائل استاندارد، هنوز هم طرز ساخت و ابعاد آشپزخانه و لوازم آن بصورتقابل ملاحظه ای در حال تغییر و تحول است.
در یک آشپزخانه مهندسی ساز، تمام وسایل طوری چیده می شوند که غیرقابل تغییر بوده ودارای سطوح کاری و ذخیره مواد باشند.در این نوع آشپزخانهمواد مورد استفاده در آشپزخانه، معمولا از جنس چوب-تخته چند لا- نئوپان و پلاستیک هستند.
رویسطوح چوبی رو باز را می توان با پوششی از لاک چوب یا روکشی از پلاستیک پوشاند. قفسههای آشپزخانه بصورت چوبی یا تخته ای با روکش پلاستیکی هستند، استفاده از قفسه هایفلزی برای قرار دادن قابلمه و ماهی تابه بهتر است. در صورت کوچک بودن فضای آشپزخانهنصب درهای کشویی یا تاشو توصیه می شود. زیرا این درها در هنگام باز شدن فضای چندانیرا اشغال نمی کنند.
ازکابینت های طبقه دار برای نگهداری ظروف بزرگ – سنگین یا وسایلی که از آن ها به ندرتاستفاده می شود، می توان بهره گرفت. کابینت های دیواری عمق کمی دارند بنابراین ازسطوح کاری زیر آنها می توان بدون هیچ مشکلی استفاده کرد. با گذاشتن ظروف چینی داخلاین کابینت ها فرد می تواند بدون خم شدن، آنها را بر دارد و به آنها دسترسی داشتهباشد. کمدهای یکسره بلند برای نگهداری مواد پاک کننده وجارو و ... مناسب هستند. میتوان یخچالهای خانگی کوچک، اجاق گازخها یا ماکروویوها را با ارتفاع مناسب روی آنهاقرار دارد.
سینکهای ظرفشویی و تخته های آبگیری ظروف باید متناسب با داخل کابینتهای طبقه دار باشند چون در داخل این کابینت ها می توان یک سطل زباله ماشین ظرفشوییو چیزهای مصرفی دیگر را ( در صورت لزوم یک آبگرمکن برقی) جایدارد.
وجود دستگاه مکش هوا در بالای اجاق الزامی است هودهای مکنده برای اینکار بسیار مناسب هستند. یک تفاوت عمده بین سیستم مکش هوا و سیستم چرخشی وجود دارد وآن اینکه در سیستمهای مکنده، باید حفره ای رو به بیرون تعبیه شود. این سیستم هانسبت به سیستمهای چرخشی کارآمدتر بوده و بیشتر مورد توجه افراد واقع می شوند.
درهنگام طراحی و نقشه کشی و به منظور ایجاد فضای کافی برای نگهداری و ذخیره مواد درآشپزخانه، باید به ابعاد کابینت ها و لوازم داخل آنها توجه کرد اجاق های گازی وبرقی مدرن باید طوری طراحی شوند که متناسب با لوازم دیگر بوده و در مجموع باعثسهولت روند کار در آشپزخانه گردند. در چنین محیطی باید از پریز به حد کافی استفادهکرد.
یعنی برای هر منطقه کاری و آماده سازی مواد غذایی یک جفت پریز کافیاست.
استفاده از سینکهای ظرفشویی دو لنگه مناسب تر است چون از یک طرف آنرای آبگیری ظروف و از طرف دیگر برای قرار دادن ظروف کثیف استفاده می شود.
ماشین ظرفشوییباید در طرف راست یا چپ سینک قرار گیرد. اگر فضای آشپزخانه بسیار کوچک باشد، ساختآشپزخانه فشرده راه حل مشکل است.
چون چنین آشپرخانه هایی نیاز به فضایی کم داشته و متناسب با لوازمدیگر هستند.
آشپزخانه ها بایدطوری ساخته شوند که در جهت شمال به شرق یا شمال به غرب بوده و مجاور باغهای گلوگیاه / سبزیجات و زیر زمین باشند. معمولا آشپزخانه باید به دروازه باغ، درب خانه،محل بازی بچه ها وحیاط دید داشته باشند و از لحاظ داخلی متناسب با آبدارخانه، ناهارخوری واتاق پر مصرف ساخته شود.
هرچند آشپزخانه یک محل کار در داخل خانه است، ولی اتاقی است کهکدبانوی خانه بیشتر اوقات خود را در آن سپری می کند بنابراین طراحی آن باید درنهایت دقت انجام شود. همچنین اگر در داخل آشپزخانه میز ناهار خوری وجود داشته باشد،محلی مناسب برای جمع شدن افراد خانواده در کنار یکدیگر است.
درطراحی آشپزخانه، نحوه استقرار کابینت ها و لوازم باید بر حسباستاندارد بوده که ضمن اینکه مقدار فضای چرخش و تردد را کاهش می دهد، فضای کافیبرای حرکت آزادانه را فراهم می سازد. در صورت امکان، کار به حالت ایستاده باید بهحداقل رسیده ووضعیت نامناسب بدن بر حسب کار، ارتفاع وسایل وا ندازه بدن فرد کاهشیابد، تامین روشنایی مناسب سطوح کاری امر مهمی محسبو میشود.
نحوه چیدن وسایلآشپزخانه باید طوری باشد که فرد در هنگام کار از راست به چپ حرکت کند
این کارهاعبارتند از: استفاده از سطوح نگهداری وسایل، آشپزی، تدارک مواد غذایی، شستشوی ظروفدر سینک و آبگیری ظروف.