مقدمه:
بدون تردید اینترنت یکی از پدیده های نوین و شگفت انگیز ارتباطی و اطلاعاتی در قرن حاضر است.از آنجائیکه تکنولوژی اطلاعات با زندگی انسان در آمیخته و دهکده جهانی را بنیان نهاده است، اینترنت به عنوان یک رسانه عظیم ارتباطی، سهم فراوانی در ساماندهی تفکر ارتباط جهانی خواهد داشت. در این نظام انسان ها فارغ از محدودیت های مکانی با یکدیگر در ارتباط بوده و به راحتی به تبادل اطلاعات می پردازند. عمومیت استفاده از اینترنت امروزه به حدی افزایش یافته است که بسیاری از خدمات معمول بر روی این شبکه ارائه می گردد. در سراسر دنیا کشورها، مؤسسات و افراد زیادی از این امکانات بهره می گیرند.در این میان جغرافیا نیز مانند هر علم دیگر، می تواند به طُرُق مختلف از این امکانات فراهم شده استفاده و به ارائه اطلاعات بپردازد.
آنچه اینترنت به جغرافیا ارائه می دهد:
آنچه اینترنت به جغرافیا ارائه می دهد، مانند هر موضوع دیگری ، سرعت ، دقت و انبوهی اطلاعات از طریق قابلیت های رایانه ای قابل دسترس است.جغرافیا نیز به دلیل ماهیت علمی و اطلاعاتی خود می تواند از این امکانات به نحو اَحسن بهره مند شود. به هنگام نمودن اطلاعات جغرافیایی و ثبت آخرین تغییرات به عنوان دو رکن مهم در مسائل جغرافیایی می تواند انگیزه لازم برای جغرافیدان ، جهت روی آوردن به این پدیده جدید باشد.
در گذشته های دور، حاصل سفر های پُر هزینه، گرد آوری اطلاعات اولیه ای بود که بر مبنای آن بنیانهای علمی جغرافیا ساخته شد. اکنون درمحل کار یا منزل با سرعت بسیار زیاد، می توان چنین تجاربی را بدست آورد.این قابلیت زمانی ارزشمندی خود را بهتر می نمایاند که سایر قابلیت ها در کنار آن قرار گیرد، وتلفیق اطلاعات مختلف ومورد نیاز جغرافیدان در یک مکان قابل دسترس و تهیه شود. با این حال خطر انزوای جغرافیدان ،در آینده را نیز باید در نظر
گرفت. خطری که ممکن است به جهت عدم حضور جغرافیدان در محیط طبیعی، وی را به برداشتی نادرست و تحلیلی ناقص از واقعیت های محیطی دچار سازد.
بنابراین نباید فراموش کنیم که در مسائلی چون تفکر جهانی، دهکده جهانی، دید کُلی نگر و ترکیبی و... که در جغرافیای امروز مطرح است، اینترنت به عنوان یک ابزار اساسی کاربرد فراوان دارد.
معلمان جغرافیا و آینده شبکه اطلاع رسانی:
امروزه کتابخانه های دانشگاهی و ملی ، قفسه های بزرگی برای نگهداری آثار، کُتُب و نسخه های خطی و قدیمی اختصاص داده اند.اما استفاده کنندگان امروزی شبکه های اطلاع رسانی( اینترنت) بی نیاز از محل های وسیع و پُر هزینه کتابخانه ای هستند.پیش بینی می شود، کتابخانه های شخصی منازل بزودی جای خود را به سایت های شخصی کاربران بدهند.در عصری که استفاده از اینترنت فراگیر شده است، ضرورت دارد اساتید ودبیران جغرافیا نیز در این ارتباط از دانشجویان و دانش آموزان خود یک گام جلو تر، نهاده و از توانمندیهای این شبکه اطلاع رسانی استفاده مطلوب بنمایند.
منابع و مآخذ:
1- مجله رشد آموزش جغرافیا؛ شماره55 ، با اندکی تغییرو تلخیص. 2- دایره المعارف موضوعی برترین آدرسهای اینترنتی.