به طور کلی می توان گفت که منظور از حوادث ورزشی تمامی جرایم و شبه جرایمی است که توسط ورزشکاران، معلمین، مربیان، مدیران، تماشاگران، سازندگان و تولیدکنندگان لوازم و تجهیزات و امثال آنها به طور مستقیم یا غیرمستقیم در رابطه با ورزش انجام می گیرد. موضوع این وقایع ممکن است سلامتی، جان، اموال، حیثیت، شرافت و سایر حقوق قانونی اشخاصی باشند که در محدودهٔ ورزش به نحوی حضور دارند. گسترهٔ کمی و کیفی موضوع های فوق به وضوح اهمیت این رشته را آشکار می سازد و آنگاه که با دقت به جایگاه حیاتی و اساسی ورزش در میان سایر نهادهای اجتماعی توجه شود ضرورت آگاهی از محتوای این رشته برای نظام قضائی کشور و به ویژه همهٔ کسانی که به نحوی در ادارهٔ امور ورزش مداخله دارند روشن تر می گردد. بر همین اساس و به رغم حقوقی بودن زمینهٔ بحث، سعی شده است که مخاطب بیش از آنکه جامعهٔ حقوقی کشور باشددانشجویان رشتهٔ تربیت بدنی، معلمین ورزش، مربیان، مدیران اماکن ورزشی و مدیران سازمان های ورزشی کشور و به طور کلی جامعهٔ ورزش باشد تا به این ترتیب امکان تحقق اهداف، آسان تر، سریع تر و عملی تر فراهم آید.
اهداف: موضوع حقوق ورزشی تمامی تخلفاتی است که در عرصهٔ ورزش واقع و به نحوی به حقوق دیگران لطمه وارد می آورد. در تحلیلی حقوقی این تخلفات به بررسی وصف خلاف قانون برودن آنها پرداخته خواهد شد و تحت عنوان جرم یا شبه جرم طبقه بندی می شوند و بالاخره مطالعهٔ واکنش جامعه در مقابل چنین تخلفاتی مطرح است. این واکنش ها گاهی به عنوان مجازات ها از قبیل جزای نقدی، شلاق، حبس، محرومیت از حقوق اجتماعی و حتی اعدام مجرم اعمال می شود و هرگاه تخلف، وصف شبه جرم داشته باشد متخلف ملزم به جبران خسارت خواهد بود. البته هر چند یکی از اهداف مجازات ها، ارعاب مرتکب و سایرین است و این هدف با اعمال مجازات به طور قهری معمولاً محقق می شود اما هدف ما در ارائه حقوق ورزشی منحصر به ارعاب مختلف در ورزش نیست بلکه مسائل در این کتاب به گونه ای مطرح می شود که بتواند متضمن اهداف زیر باشد:
۱. افزایش آگاهی های حقوقی جامعهٔ ورزش در محدودهٔ حقوق ورزشی.
۲. استفاده از این آگاهی ها در راستای جلوگیری از وقوع حوادث ورزشی.
۳. شفاف تر کردن نقش حیاتی ورزش از دیدگاه حقوق ایران.
۴. تشریح وظایف و اختیارات مدیران ورزشی از نظر حقوقی.
۵. ارائه انواع تدابیر حقوقی که قبل و بعد از وقوع حوادث ورزشی باید اتخاذ شود.
۶. مطلع کردن جامعهٔ ورزش از پی آمدهای حقوقی متخلفات در ورزش و مهمترین نتیجهٔ حاصل از این اهداف، در امان نگهداشتن سلامت جسمی، روانی و حیثیتی ورزشکاران و نیز مصون داشتن مدیریت های ورزشی از مسئولیت های قانونی است.
تاریخچه: با توجه به اینکه حادثه از ورزش تفکیک ناپذیر به نظر می رسد و به طور قاطع احترازپذیر نیز نمی باشد باید تاریخ تولد حقوق ورزشی را همان مقطعی دانست که انسان ورزش را به عنوان یکی از مهمترین نهادهای زندگی اجتماعی خود پذیرفته است. اما کم و کیف آن در هر جامعه بستگی به سطح تمدن و فرهنگ آنها داشته است. کما اینکه امروزه نیز چنین است.
منبع:آفتاب