منبع:شهر سخت افزار
محصولی که امروز قصد بررسی آن را داریم Maximus IV Extreme-Z است ! سوگلی دربار ROG ها در طایفه Z68 های اسوس . قطعاً بررسی تخصصی این مادربرد آن هم با طعم خاص شهر سخت افزار خالی از لطف نبوده ؛ با ما همراه باشید ...
منبع:شهر سخت افزار
محصولی که امروز قصد بررسی آن را داریم Maximus IV Extreme-Z است ! سوگلی دربار ROG ها در طایفه Z68 های اسوس . قطعاً بررسی تخصصی این مادربرد آن هم با طعم خاص شهر سخت افزار خالی از لطف نبوده ؛ با ما همراه باشید ...
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
معرفی اجمالی کمپانی ASUS
اما قبل از توضیح در مورد این مادربرد بد نیست به عنوان اولین بررسی از برند اسوس ، توضیحی کوتاه در رابطه با این کمپانی و محصولاتش ارائه کنیم .
کمپانی تایوانی (ASUS (ASUSTeK Computer Incorporated یک کمپانی ساخت قطعات سخت افزاری چند ملیتی است که دفتر مرکزی آن در شهر تایپه ، واقع در کشور تایوان ثبت شده است. رنج بسیار وسیع محصولات تولیدی توسط این کمپانی یکی از عواملیست که آن را به یکی از غول های سخت افزار دنیا تبدیل کرده است . محصولات این کمپانی به صورت کلی به سه بخش محصولات All-in-One PC ، قطعات کامپیوترهای شخصی و کامپیوترهای تجاری تقسیم می شود. در چند سال اخیر بیشترین تولیدات این کمپانی در بخش قطعات کامپیوترهای شخصی، معمولا مادربرد بوده و از این منظر همواره در مقایسه با کمپانی های مطرح ، در بین 2 کمپانی پرفروش مادربرد در دنیا شناخته می شود. جالب است بدانید توانایی های این کمپانی در سال های اخیر به گونه ای بوده که برخی از تجهیزات سخت افزاری مورد نیاز برخی از کمپانی های مطرح همانند Dell، Falcon Northwest ، Hewlett-Packard و Apple نیز در کارخانه های این کمپانی مونتاژ می شوند.
شاید روی هم رفته از دلایل موفقیت این کمپانی در بخش ساخت مادربرد همواره ابداع تکنولوژی های جدید و طراحی های کاملاً تخصصی و مبتکرانه به همراه استفاده از متریال فوق العاده با کیفیت ( به خصوص در مدل های High-End و Mid-Range ) بوده است.
این کمپانی از سال 2006 با معرفی سری جدیدی با نام ( ROG ( Republic Of Gamers افقی تازه به روی PC Gamer های حرفه ای گشود. محصولاتی که با این برند تولید می شدند به گونه ای گل سر سبد محصولات ساخت این کمپانی محسوب می شدند. استفاده از مدرن ترین و با کیفیت ترین متریال موجود در قطعات ساخته شده با این برند باعث شده تا در عمل علاوه بر اینکه این قطعات مورد توجه Gamer های حرفه ای قرار می گیرد ، اورکلاکرهای حرفه ای نیز برای ثبت رکوردهای جهانی سراغ محصولات این برند بروند.
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
معرفی محصول
Maximus IV EXTREME-Z با سوکت LGA1155 و چیپست PCH Intel Z68 عرضه شده که در حال حاضر جدیدترین پلتفرم Mid-Range کمپانی Intel محسوب می شود.
در تصویر زیر می توانید مشخصات فنی این مدل را طبق مندرجات در وب سایت رسمی کمپانی ASUS مشاهده کنید.
همانطور که از مشخصات فنی این مادربرد پیداست با مدلی خاص به همراه قابلیت های جدید و کم نظیر روبرو هستیم. در ادامه ابتدا قبل از شروع معرفی خود برد و کامپوننت های تعبیه شده در آن بهتر است به صورت اجمالی در مورد سری 6 چیپست های اینتل صحبت کنیم و ویژگی های جدید و بنیادی آن را بر شمریم.
تاکنون 7 چیپست مختلف توسط کمپانی اینتل در سری 6 چیپست های Desktop با اسم رمز Cougar Point معرفی شده اند. نام این چیپست ها به ترتیب تاریخ معرفی از جدید به قدیم به شرح زیر می باشد :
- Z68
- Q65
- B65
- Q67
- H61
- H67
- P67
از میان چیپست های نام برده مدل های B65 ، Q65 و Q67 به دلایل خاص ، توسط کمپانی های مختلف یا مورد استقبال قرار نگرفتند و یا با تیراژی بسیار محدود تولید شدند. به همین دلیل مادربردهای مبتنی بر چیپست های نام برده را در بازار کشورمان پیدا نخواهید کرد. از میان 4 چیپست باقی مانده در ابتدا چیپست P67 در مادربردهای High-End ، چیپست H67 در مادربردهای Mid-Range و چیپست H61 نیز در مادربردهای Low-End به کار گرفته می شد. اما پس از گذشت چند ماه و وجود کاستی های متعدد در چیپست های معرفی شده باعث شد تا کمپانی اینتل چیپست جدید Z68 را نیز روانه بازار نماید. اما آن کاستی ها چه بود ؟
قبل از توضیح در مورد سوال مطرح شده لازم است که یادآوری کنیم به دلیل حذف یک Clock Generator خارجی خاص در این پلتفرم و انتقال آن به درون پردازنده و چیپست PCH ، فرکانس کاری تمامی گذرگاه های اصلی این پلتفرم نظیر CPU , USB, SATA, PCI, PCI-E, Uncore, memory و .... همگی توسط فرکانس پایه DMICLK ) 100Mhz ) بایاس می شوند. از این رو در آزمایش های عملی، افزایش فرکانس فوق بیش از 5 الی 7 درصد بیش از مقدار پیش فرض باعث ناپایداری سیستم می شود !
به همین دلیل تنها راه اورکلاک پردازنده در این پلتفرم افزایش ضریب فرکانس هسته پردازنده ( CPU Multiplier ) در پردازنده های Unlock می باشد. از طرفی در ابتدا از میان چیپست های معرفی شده تنها با مادربردهای بر پایه چیپست P67 افزایش ضریب مورد نظر ممکن بود. به دیاگرام های زیر توجه کنید :
================================================== ============================
همانطور که ملاحضه کردید به واسطه قابلیت Intel Extreme Tuning Support در چیپست P67 اورکلاک پردازنده به واسطه CPU Multiplier در این پلتفرم محقق می شد ولی از طرف دیگر این چیپست قابلیت پشتیبانی از تراشه گرافیکی (IGP) تعبیه شده در پردازنده های Sandy Bridge را نداشت. همین عامل باعث می شد بسیاری از کاربران که کاربردهای گرافیکی مد نظر آن ها نیست نیز به اجبار یک کارت گرافیک مجزا برای سیستم خود خریداری نمایند. از بعد دیگر تراشه گرافیکی تعبیه شده در پردازنده های نسل جدید با معماری Sandy Bridge دارای قابلیت های بی نظیری مانند Intel Quick Sync Video بودند که در چیپست P67 خبری از آن ها نبود.
به همین دلیل روی هم رفته انتخاب مادربرد مناسب و کامل برای کاربران حرفه ای کاری سخت شده بود. اما سر انجام با معرفی چیپست Z68 تمامی ویژگی هایی که کاربران حرفه ای از یک مادربرد High-End انتظار داشتند محقق گشت.
دیاگرام این چیپست را ملاحضه کنید :
اگر بخواهیم کاملا ساده و با یک معادله ریاضی رابطه بین 3 چیپست نام برده را خلاصه کنیم می توان نوشت : Z68 = P67+H67
در واقع چیپست Z68 به تنهایی نه تنها تمامی ویژگی های بنیادی 2 چیپست دیگر را داراست بلکه دارای قابلیت های جدید دیگری نیز می باشد که در ادامه به طور مفصل در مورد آن ها توضیح خواهیم داد.
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
بسته بندی و محتویات داخل جعبه
از حق که نگذریم بسته بندی محصولات ROG کمپانی ASUS در نوع خود مثال زدنیست. جعبه قرمز رنگ و نسبتاً محکم این مدل با ابعاد ( 365mm x 325mm x 95mm ) با تمامی محتویات داخلش حدوداً 2.6 کیلوگرم وزن دارد. به دلیل همین ابعاد بزرگ و وزن زیاد یک دستگیره پلاستیکی در قسمت فوقانی جعبه تعبیه شده تا حمل آن برای مشتری با سهولت انجام گیرد.
بر روی جعبه نیز مشخصات فنی به صورت کامل، کانال های ارتباطی با کمپانی سازنده، لوگوهای مختلف به همراه توضیحاتی پیرامون ویژگی های نرم افزاری و سخت افزاری مادربردهای سری ROG و نرم افزارهای موجود در DVD همراه این دستگاه درج شده است. نرم افزارهای Bundle شده در این مدل شامل 3DMARK Vantage Advanced Edition و Kaspersky Antivirus می باشند.
یک لایه نازک از مقوا در بسته بندی این مدل تعبیه شده که توسط 2 عدد چسپ باز و بسته می شود. با باز کردن این اتصال می توان به واسطه یک تلق شفاف مادربرد را که در داخل جعبه تعبیه شده رویت کرد. کمپانی GIGABYTE نیز در برخی از محصولات High-End خود از این نوع بسته بندی استفاده می کند.
با باز کردن بسته بندی به دو پکیج مجزا می رسیم. پکیج اول فقط مادربرد را در خود جای داده و در پکیج دوم سایر قطعات جانبی جای گرفته اند.
حقیقتاً با مشاهده تمامی محتویات داخل جعبه هیجان زده شدیم ! اینقدر قطعات مختلف درون این جعبه تعبیه شده بود که با توجه به فضای محدودی که مخصوص گرفتن عکس در لابراتوار داشتیم به سختی توانستیم همه را در کنار هم بچینیم ! این قطعات به شرح زیر می باشند :
- پنل پشتی کیس با رنگ مشکی و به همراه لوگو ROG
- دفترچه راهنمای نصب و بورشورهای تبلیغاتی ROG و دیگر محصولات کمپانی ASUS ( تنها به زبان انگلیسی )
- برچسب های لوگو ROG به همراه برچسب هابی تعبیه شده برای کانکتورهای SATA جهت نامگذاری وضعیت تجهیزات ذخیره سازی
- DVD راه انداز شامل درایور ها و نرم افزارهای جانبی
- 1 پل SLI ، 1 پل Crossfire و یک پل 3 – Way SLI
- 4 کانکتور SATA II و 4 کانکتور SATA III
- 1 عدد کابل USB
- کانکتورهای EZ جهت سهولت در اتصال سیم های رابط کلیدها و کانکتورهای جلویی کیس ( Front Panel )
- 2 عدد کانکتور مخصوص نمونه برداری ولتاژ از روی node های تعبیه شده بر روی مادربرد
- ماژول Bluetooth 2.1 قابل نصب بر روی Header مخصوص تعبیه شده بر روی برد
- 2 عدد سنسور حساس به دما برای نمونه برداری حرارت از هر قطعه ای که روی آن چسبانده شوند
- یک ماژول 2 پورت USB 2.0 قابل نصب در پنل های پشتی کیس
- 10 عدد بست پلاستیکی زیپی
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
نمای ظاهری و بررسی اولیه – بخش اول
(برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ بر روی آن کلیک نمایید.)رنگ و لعاب مادربردهای سری ROG در این مدل نیز کاملاً نمایان است. PCB مشکی رنگ به همراه هیت سینک های قرمز و مشکی و اسلات های قرمز رنگ به همراه لوگو ROG درست در مرکز مادربرد چهره ای خاص به این مدل بخشیده. هیت سینک های آلومینیومی ، کاملاً نقاط حساس بر روی این مدل رو پوشانده اند. یک هیت سینک مشکی رنگ در قسمت پایین روی چیپست Z68 تعبیه شده و هیت سینک دیگر ماسفت های مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده و چیپست nForce 200 را پوشانده و اتصال میان دو هیتسینک بالایی نیز توسط یک Heatpipe صورت گرفته است.
همانطور که اشاره شد لوگو ROG در مرکز این مادربرد و بر روی هیتسینک تعبیه شده بر روی چیپست nforce 200 نقش بسته است. زیر این لوگو یک LED قرمز رنگ تعبیه شده که با روشن شدن مادربرد شروع به خاموش و روشن شدن می کند.
نکته جالب برای شخص من سبک بودن این مادربرد نسبت به بردهای مشابه اینچنینی بود. از طرفی هیتسینک ها و سایر کامپوننت های تعبیه شده بر روی برد نیز کم و کسری نداشتند. حتی پشت PCB نیز دو تسمه نگه دارنده آلومینیومی برای محکم نگاه داشتن هر چه بیشتر هیتسینک ها تعبیه شده بود.
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
نمای ظاهری و بررسی اولیه – بخش دوم
همانطور که در تصویر بالا ملاحضه می کنید در این مادربرد از اسلات های باسابقه PCI خبری نیست ! 6 اسلات تعبیه شده برای این مدل همگی از نوع PCI-Express می باشند. 4 اسلات از این 6 اسلات از نوع PCI-Express 2.0 16X می باشند. دو اسلات دیگر نیز یکی از نوع PCI-E 4X ودیگری نیز PCI-E 1X می باشد.
با وجود این 4 اسلات و چیپست Z68 این مادربرد از تمامی پیکربندی های Multi GPU یعنی NVIDIA® 3-Way SLI ، AMD CrossFireX و LucidLogix® Virtu پشتیبانی می کند.
البته این نکته را مد نظر داشته باشید که به واسطه چیپست NF200 تعبیه شده در این مدل در حالت استفاده از 3 کارت گرافیک به صورت همزمان سرعت نامی اسلات ها به صورت 16X , 16X , 8X تعیین شده است. همچنین در صورت استفاده از 2 کارت گرافیک، از قابلیت چیپست NF200 صرفه نظر شده و هر دو اسلات بالایی با سرعت 8X فعالیت خواهند کرد. علت عدم استفاده از قابلیت NF200 در حالت Dual GPU این امر می باشد که آزمایش ها ثابت کرده که Latency ایجاد شده به دلیل اضافه شدن NF200 در این سیستم تاثیر سوء بیشتری نسبت به افزایش سرعت هر اسلات به صورت 16X خواهد داشت.
8 پورت SATA نیز برای اتصال انواع تجهیزات ذخیره سازی برای این مدل در نظر گرفته شده است. 4 پورت مشکی رنگ که از چیپست Z68 منشعب می شوند از نوع SATA II 3Gb/s بوده و 4 پورت قرمز رنگ از نوع SATA III 6Gb/S می باشند. 2 پورت از این 4 پورت از چیپست Z68 و 2 پورت دیگر نیز از تراشه Marvell 9182 منشعب می شوند.
همچنین این مدل به واسطه 4 DIMM حافظه تعبیه شده بر روی این مدل قابلیت پشتیبانی از 32GB حافظه DDR3 با فرکانس کاری حداکثر 2200Mhz را دارا می باشد. البته این مقدار به صورت استاندارد و با توجه به محدودیت های کنترلر حافظه پردازنده 2133Mhz می باشد.
پنل پشتی این مادربرد همه جوره پر و پیمان چیده شده ! 8 پورت USB 3.0 منشعب از 2 تراشه کنترلر NEC به همراه 1 پورت USB 2.0 منشعب از چیپست Z68 خانواده USB را در این پنل کامل می کنند . همچنین 2 پورت e-SATA تعبیه شده در این پنل نیز از تراشه JMicron JMB362 منشعب شده است. همچنین با 2 پورت (Intel Gigabit LAN (RJ45 در نظر گرفته شده برای این مادربرد می توانید یک LANPARTY حسابی راه بیندازید ! خروجی های صدا نیز در بخش آنالوگ توسط JACK هشت کاناله و بخش دیجیتال توسط Optical S/PDIF کامل می شوند. 1 پورت PS/2 همه منظوره نیز برای اتصال کیبورد یا موس های قدیمی در نظر گرفته شده. همچنین علاوه بر درگاه های ورودی و خروجی، 3 سوئیچ Clear Cmos ، RC Bluetooth و کنترل وضعیت ROG Connect نیز این پنل را خاص تر از قبل می کند.
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
نگاهی نزدیکتر – بخش اول
در ادامه بررسی سعی می کنیم کمی بیشتر وارد جزئیات کامپوننت های تعبیه شده بر روی برد شویم.
در ابتدا به سراغ مدارات رگولاتور ولتاژ و هیتسینک های خنک کننده این مادربرد می رویم.
مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده در این مادربرد از نوع +Extreme Engine Digi کمپانی ASUS می باشد که تامین انرژی این مدار از پاور سیستم توسط یک کانکتور 8 پین E-ATX صورت می گیرد. به گفته خود ASUS این پیکربندی، ترکیبی از مدارات Analog و Digital می باشد که روی هم رفته کارایی بهتر و ویژگی های جدیدی نسبت به مدارات رایج کنونی دارد.
با توجه به تعداد چوک های تعبیه شده در این مدار ( 12 عدد ) و به گفته کمپانی سازنده، این مدار از نوع 12 فاز بوده که 8 فاز آن مربوط به خود پردازنده و 4 فاز دیگر GPU تعبیه شده بر روی پردازنده را تغذیه می کنند.
تمامی خازن های تعبیه شده بر روی این مادربرد از نوع Solid ( جامد ) بوده و ساخت کمپانی Fujitsu می باشند. لازم به ذکر است این خازن ها از نوع Functional Polymer Aluminum Solid Electrolytic Capacitors) FPCAP) می باشند که به دلیل داشتن هسته آلومینیومی در عمل در عین اینکه ابعاد کوچکتر نسبت به مدل های با ظرفیت یکسان مشابه دارند، دارای ESR کمتر و کارایی بیشتری نسبت به مدل های مشابه هستند.
همچنین برای تثبیت هر چه بیشتر ولتاژ پردازنده در شرایط خاص و در فرکانس های بالای سوئیچینگ، کمپانی ASUS نیز سراغ پرودلایزرهای NEC/TOKIN رفته. همان طور که قبلاً نیز در مورد این خازن های نسل جدید صحبت کردیم ، نام این قطعه نسبتاً گران قیمت ( نسبت به خازن های سالید ) از سه عبارت لاتین Prompt ، Broadband و Stabilizer گرفته شده و در عمل با معماری جدید ، توزیع ظرفیت خازنی و ساختار جدید خطوط انتقال جریان با جذب کامل انرژی حتی در جریان ها و فرکانس های بالا ( در حدود GHZ ) نیز بهترین راه حل برای به حداقل رساندن EMI ( تداخل الکترومغناطیسی ) و ESL ( شناوری الکترواستایکی ) می باشد. در واقع این قطعات در مدارهای DC/DC Convertor و مخصوصاً در قطعات الکترونیکی که در محدوده فرکانسی بالا کار می کنند جایگزین خوبی برای خازن های مرسوم کنونی هستند. این پرودلایزرها درمحدوده دمایی 55- تا 105+ درجه سانتی گراد فعالیت می کنند و ظرفیت خازنی بین 900 تا 2400 میکرو فاراد دارند .
در منحنی زیر می توانید منحنی تضعیف سیگنال در طیف های مختلف فرکانسی ( از 0.1 هرتز تا 1 گیگاهرتز ) را در یک نمونه از این قطعه مشاهده کنید :
همان طور که می دانید تمامی تشکیلات مدار رگولاتور پردازنده توسط PWM Controller مدیریت می شوند. PWM Controller به کار رفته در این مدار ، مدل ASP1000C-162 ساخت کمپانی CHiL Semiconductor می باشد.
فناوری +DIGI به طور کامل ویژگی های استاندارد VRD 12 کمپانی اینتل و مدارات دیجیتال را دارا می باشد. مدارات دیجیتال به دلیل داشتن سرعت بالای سوئیچینگ در وضعیت های مختلف تکنولوژی Intel Turbo Boost ، با پاسخگویی سریع علاوه بر مدیریت بهتر مصرف انرژی ، توازن مصرف انرژی را در هر یک از Phase ها مدیریت می کند.
+DIGI در کنار دو فناوری انحصاری (EPU (Energy Processing Unit و (TPU (TurboV Processing Unit کمپانی ،ASUS مادربردهای سری 6 پلتفرم اینتل این کمپانی را در بین رقبا هر چه بیشتر متمایز می نمایند. در واقع این پیکربندی اولین نوع کنترل وضعیت سیستم به واسطه دو Processor می باشد. EPU با سنجش مقدار بار پردازش قطعات مختلف به صورت کاملاً هوشمند با کاهش ولتاژ و فرکانس قطعات مختلف نظیر CPU ، DRAM ، VGA، Chipset سعی در کاهش توان مصرفی سیستم دارد.
از طرف دیگر TPU ،قابلیت کنترل تنظیمات Real-time و Monitoring روی مولفه های مختلف ولتاژی ، فرکانسی و multiplier های مختلف را برای این مادربرد فراهم می سازد و علاوه بر این با مدیریت قابلیت OC Tuner ، الگوریتم های اورکلاک خودکار را در این مادربرد پیاده می کند.
همچنین در دو شکل بالا نیز مدار 3 فازی رگولاتور ولتاژ ماژول های حافظه به همراه PWM Controller این مدار را ملاحضه می کنید. استفاده از ماسفت های های باکیفیت Low-RDS حتی در این مدار نیز کاملاً نمایان است.
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
نگاهی نزدیکتر – بخش دوم
همانطور که قبلا اشاره کولینگ در این مادربرد به واسطه 2 هیتسینک مجزا صورت می گیرد. هیتسینک بزرگتر که در تصویر بالا آن را ملاحضه می کنید، حرارت متصاعد شده از ماسفت های مدار رگولاتور ولتاژ پردازنده و چیپست NF200 را دفع می کند و هیتسینک کوچکتر نیز بر روی چیپست Z68 نصب می شود.
محل اتصال این هیتسینک ها به هر دو چیپست Z68 و NF200 به واسطه خمیر سیلیکون حرارتی (Thermal Grease ) پوشانده شده و همچنین در قسمت سطح تماس با ماسفت ها نیز از چسب حرارتی ( Thermal Paste ) استفاده شده است. ابعاد و اندازه های این هیتسینک ها نیز به گونه ای نیست که برای نصب CPU Cooler های موجو در بازار دردسرساز شود. حداقل ما در حین نصب Tuniq Tower Extreme به هیچ مشکلی برخورد نکردیم .
تسمه های آلومینیومی نگه دارنده در پشت برد نیز به واسطه چسب حرارتی ( Thermal Paste ) که در این جا به عنوان عایق عمل می کنند روی برد نشته اند. لازم به ذکر است در اکثر اوقات این گونه هیتسینک های آلومینیومی که در پشت برد تعبیه می شوند وظیفه دفع حرارت از روی ماسفت های تعبیه شده در پشت برد را بر عهده دارند.
با برداشتن هیتسینک ها چهره کاملا عریان این مادربرد را ملاحضه کنید :
(برای مشاهده عکس در ابعاد بزرگ بر روی آن کلیک نمایید.)
حال که هیتسینک ها برداشته شده اند برخی قطعات پنهان شده در زیر آن ها نمایان شده اند. یکی از مهم ترین این قطعات ماسفت های مدار تغذیه پردازنده هستند.
همانطور که در نمای نزدیک ملاحضه می کنید در این مدل نیز از ماسفت های CopperMos استفاده شده است. در هر دو طرف این ماسفت هیتسینک مسی تعبیه شده است که باعث دفع حرارت بیشتر نسبت به ماسفت های معمولی می شود. این ماسفت ها ظرفیت عبور جریان 2 برابر بیشتر از ماسفت های معمولی را دارا می باشند و با این وجود 20% نیز از انواع معمولی خنک تر عمل می کنند.
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
نگاهی نزدیکتر – بخش سوم
در ادامه سراغ تک تک تراشه ها و کامپوننت های کنترلی و مونیتورینگ تعبیه شده بر روی برد می رویم و به تجزیه و تحلیل آن ها می پردازیم.
در قسمت فوقانی و سمت راست PCB و در کنار DIMM های حافظه چندین کامپوننت مهم تعبیه شده اند. در تصویر بالا به ترتیب از سمت راست به چپ دیباگر 7-Segment ، چیپ Super I/O ساخت کمپانی Nuvoton ؛ سوئیچ LN2 Mode ، سوئیچ های Power ، Reset ، کنترل وضعیت اسلات های PCI-Express و GO_Button را ملاحضه می کنید. همچنین 8 کانکتور تعبیه شده جهت نمونه برداری ولتاژ های قطعات مهم و مورد نیاز اورکلاک نیز در این قسمت تعبیه شده اند. این مقادیر شامل ولتاژ های هسته پردازنده ، PLL پردازنده ، GPU تعبیه شده در پردازنده، چیپست PCH Z68 ، PLL چیپست Z68 ، ولتاژ چیپست NF200 ، VCC SA/IO و DRAM می شوند.
همچنین کلید GO_Button نیز دو کاربرد مختلف دارد. اگر آن را بلافاصله پس از روشن کردن سیستم بفشارید باعث فعال شدن قابلیت MemOK! می شود. همچنین با ذخیره کردن یک پروفایل اورکلاک در تنظیمات UEFI از قبل و با فشردن این کلید تنظیمات ذخیره شده به صورت Real Time بر روی قطعات مختلف اعمال می شوند. این قابلیت حتی پس از Load کامل سیستم عامل نیز کار می کند.
لازم به ذکر است که قابلیت MemOK! در صورتی که به هر دلیلی ناسازگاری های ماژول های حافظه تعبیه شده در سیستم مانع از Boot شدن سیستم شوند، با اعمال تغییرات در پارامترهای تایمینگ و ولتاژ گذرگاه حافظه، Safe ترین شرایط را برای با موفقیت Boot شدن سیستم فراهم می کند.
آنچه در این میان برای خود ما هم سوال شده این موضوع می باشد که از آنجا که Extreme Cooling در اورکلاک پردازنده های Sandy Bridge تاثیر مثبت آن چنان محسوسی ندارد علت تعبیه سوئیچ LN2_Mode توسط ASUS چه بوده ؟ آیا نوعی آینده نگری برای نسل جدید پردازنده های اینتل محسوب می شده یا صرفاً نوعی تبلیغات تجاری ؟
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش
نگاهی نزدیکتر – بخش چهارم
تعبیه 2 کنترلر USB 3.0 ساخت کمپانی NEC به واسطه دو HUB Controller VL810 ساخت کمپانی VIA بر روی این برد جمعاً 10 عدد از این نوع درگاه را برای این مادربرد فراهم کرده است. 8 عدد از این درگاه ها در پنل پشتی مادربرد تعبیه شده و 2 پورت باقی مانده توسط Header تعبیه شده بر روی مادربرد قابلیت اتصال به پنل جلویی کیس را دارد.
در تصاویر بالا نیز چیپ های 82579V Gigabit Ethernet PHY و V Gigabit Ethernet Controller82573 ساخت کمپانی اینتل را ملاحضه می کنید. این دو چیپ هر دو درگاه LAN تعبیه شده در پنل پشتی مادربرد را کنترل می کنند.
در تصویر پایینی چیپ JMB362 ساخت کمپانی jmicron را ملاحضه می کنید که یک مبدل 1-lane PCI Express به 2 درگاه e-SATA II در این مادربرد می باشد.
همچنین در تصویر بالا نیز چیپ 9182 ساخت کمپانی Marvell که یک کنترلر و مبدل PCI Express2.0 به 2 پورت SATA 6GB/S می باشد را ملاحضه می کنید.
ALC889 بدون شک یکی از بهترین Audio Codec های ساخت کمپانی Realtek محسوب می شود ولی از نظر ما شاید برای مادربردی با این کلاس و قیمت تا حدودی نامناسب به نظر می رسد.
شکل بالا نیز چیپ Clock Generator این مادربرد را نشان می دهد. فکر نمی کنم نیازی به توضیح بیشتری در این مورد باشد !
در انتهاي نگاهت كلبه اي ميسازم
تا مبادا بگوئي از دل برفت هرانكه از ديده برفت
روزگار خوش