درباره مجموعه پرستاران
تلاش خستگيناپذير يا عشق به همنوع
جام جم آنلاين: مجموعه تلويزيوني پرستاران يك درام اجتماعي و خانوادگي است كه نخستينبار در سال 1998 در كشور استراليا به روي آنتن رفت. جذابيت اين مجموعه تلويزيوني سبب شد تنها پس از گذشت مدت زمان كوتاهي، بسياري از كشورها اين مجموعه را براي نمايش عمومي از كشور استراليا خريداري كنند.
در نتيجه مجموعه تلويزيوني پرستاران بسرعت به عنوان يكي از مجموعههاي تلويزيوني موفق در سطح بينالمللي شناخته شد و استقبال بيسابقه و چشمگير مخاطبان از اين مجموعه زمينه مناسبي را براي ساخت ادامه آن به وجود آورد.
در ايران نيز پرستاران سالهاست هر هفته سهشنب شبها مهمان خانههاي شماست. با وجود اينكه در بسياري از مجموعههاي تلويزيوني مشابه با وجود مستقل بودن هرقسمت از نظر مضمون يك مسير كلي در داستان تعقيب ميشود، در اين مجموعه ارتباط قسمتهاي مختلف در مجموع داستان اصلي چندان برجسته و محسوس نيست و اگر فردي موفق به تماشاي چندين قسمت از آن نشود، كل داستان را از دست نخواهد داد.
نام اصلي مجموعه تلويزيوني پرستاران كه كارگرداني آن را پينو آمندا و فرانك آرنولد به عهده داشتهاند، آل سينتز (All Saints) است. آل سينتز در لغت به معني قديسان و برگرفته از نام بيمارستاني است كه حوادث داستان در آنجا اتفاق ميافتد. اگرچه مضمون اصلي داستان، حوادثي است كه در اين بيمارستان اتفاق ميافتد، اما گاهي داستان به حوادث پيرامون زندگي شخصيتهاي اصلي مجموعه نيز كشيده ميشود. اين بيمارستان اساسا وجود خارجي ندارد بلكه بيمارستان آل سينتز يك بيمارستان ساختگي است و لوكيشنهاي اين مجموعه در 2 بيمارستان مهم شهر سيدني قرار دارند.
پرستاران نيز مانند بسياري از مجموعههايي كه به اين سبك ساخته ميشوند داراي تعداد زيادي بازيگر ثابت و مهمان است. يكي از مهمترين ويژگيهاي اين مجموعه اين است كه زندگي شخصي و خانوادگي شخصيتهاي اصلي داستان را به موازات زندگي حرفهاي آنها تحت تعقيب قرار ميدهد و همين موضوع سبب افزايش مخاطبان آن ميشود. منتقدان استراليايي بر اين باورند كه پرستاران يكي از بهترين مجموعههاي تلويزيوني ساخته شده در اين قاره در 30 سال اخير بوده است. تري ساليوان سرپرستار بخش 17 بيمارستان، شخصيت اصلي اين مجموعه است. او كه پيش از اين راهبه بوده، بر اين باور است كه خدمت به همنوعانش ميتواند نقش بسيار مهمي در تكامل ديدگاه انساندوستانه او داشته باشد. اگرچه تري ساليوان پرستاري است كه به حرفهاش عشق ميورزد، اما از آنجايي كه بسيار حساس است و روحيه آسيبپذيري دارد، در مقايسه با ديگر شخصيتهاي داستان براي مخاطب باورپذيرتر است. دستاندركاران اين مجموعه، با مورد توجه قرار دادن اين موضوع كه اغلب مجموعههايي كه حوادث آن در يك بيمارستان اتفاق ميافتد ميتواند براي مخاطب خستهكننده باشد، داستانهاي مطرح شده را به گونهاي به تصوير كشيدهاند كه بتواند مخاطب را در جريان اتفاقات مختلف با خود همراه سازد. فيلمبرداري و نورپردازي اين مجموعه نيز به گونهاي است كه بيننده سردي و بيروحي فضاي بيمارستان را به طور ناخودآگاه از ياد ميبرد. بدون ترديد پخش چنين مجموعههايي كه با هدف اطلاعرساني و افزايش آگاهيهاي عمومي ساخته ميشوند، مستلزم انجام تحقيقات علمي گسترده و استفاده از تجارب افراد كارشناسي است كه در نوشتن متن فيلمنامه با ديگر عوامل و دستاندركاران توليد فيلمها و مجموعههاي تلويزيوني همكاري ميكنند. با توجه به آنچه گفته شد ميتوان به اين نتيجه رسيد كه سريال پرستاران تنها يك داستان معمولي نيست، بلكه داستاني است كه با وارد كردن مخاطب در دنياي علم پزشكي زمينه مناسبي را براي به تصوير كشيدن تجربهاي كه درك آن مستلزم قرار گرفتن در آن شرايط است، فراهم ميكند.
بنابراين ميتوان مجموعه تلويزيوني پرستاران را به نوعي يك واقعنمايي به شمار آورد كه به دور از قضاوت جانبدارانه از 2 گروه بيمار و پرستار بنا نهاده شده است. پرستاران معرفي دنياي زندگي پرستاران و پزشكان و زحمات و تلاشهاي انساندوستانه آنها را هدف قرار داده است و از آنجا كه منشأ حوادث و مشكلات داستان را بيش از هر جاي ديگري در ميان اين افراد جستجو كرده و به فرافكنيهاي واهي متوسل نميشود، در مقايسه با مجموعههايي كه با مضمون مشابهي ساخته شدهاند، موفقتر بوده است. در پرستاران، ارتباط و نقاط مشترك موضوعي ميان تصاويري كه از شخصيتهاي مختلف داستان ارائه ميشود بخوبي قابل درك است. به عبارت ديگر هر قسمت از داستان به شرح بخشي از فعاليت پرستاران و پزشكان ميپردازد. اين بار ديدگاه سازندگان مجموعههاي تلويزيوني به يك مضمون پزشكي به گونهاي شكل گرفته است كه اگرچه اين بيمارستان براساس قوانين و شرايط حاكم بر كشور استراليا اداره ميشود، اما توانسته است براحتي قدم فراتر از مرزهاي آن كشور گذاشته و مسائلي را مطرح كنند كه در بردارنده صفات و اخلاق انساني مشترك در همه كشورهاي جهان است.
پرستاران از گذشته تا امروز
ساخت مجموعه تلويزيوني پرستاران از سال 1997 ميلادي آغاز شد و نخستين قسمت از آن در 24 فوريه 1998 از شبكه 7 تلويزيون استراليا روي آنتن رفت. اگر چه تاكنون مجموعههاي متعددي با مضمون پزشكي در كشورهاي مختلف ساخته شده است، اما بسياري از آنها در جذب مخاطب ناموفق بودهاند.
اين در حالي است كه نمايش مجموعه تلويزيوني پرستاران چند سالي است به عنوان يكي از مجموعههاي اصلي تلويزيوني در كشورهاي مختلف مورد توجه قرار گرفته است.
با وجود اينكه بازيگران اصلي اين مجموعه كه تعدادي از آنها بتدريج از جريان داستان خارج شده و شخصيت هاي جديدي جايگزين آنها شدهاند، از شهرت چنداني در عرصه بينالمللي برخوردار نيستند، اما انتخاب آنها در نقشي كه ايفاي آن را به عهده دارند، بسيار بجا و شايسته بوده است. جالب است بدانيد كه اين مجموعه در كشور استراليا نيز همزمان با ايران و سهشنبه شبها پخش ميشود. اگر چه بيش از 10 سال است كانال 7 تلويزيون استراليا ميزبان پرستاران است، اما هميشه داستان جديدي براي گفتن وجود دارد و به همين سبب اين گروه كارگرداني توانستهاند تاكنون 12 سري از اين مجموعه تلويزيوني را تهيه كرده و به نمايش درآورند. هر لحظه يك بيمار با يك داستان و اتفاق جديدي قدم به بيمارستان ميگذارد.
داستاني كه نه تنها در بردارنده مشكلات خانوادگي انسانها خواهد بود بلكه ميتواند حاوي مضاميني پيرامون آسيبها و معضلات اجتماعي باشد و جالب اينكه در عينحال از شخصيتهاي اصلي داستان نيز بيخبر نخواهيم بود.
به عبارت ديگر در هر قسمت مخاطب با مجموعهاي از اتفاقات كوتاه مواجه ميشود كه هر يك از آنها تا پايان آن قسمت به نتيجه ميرسد و علاوه بر اين روابط بين پرستاران و پزشكان نيز داستان ديگري را شكل ميدهد كه در حقيقت زمينه اصلي داستان است. در اين 10 سال گروه سازندگان اين مجموعه بارها تغيير كرده و هر بار گروه جديدي عهدهدار اين كار شدهاند و در نتيجه توجه به تجارب به دست آمده نوعي پيشرفت ساختاري در سير تحولات داستان به چشم ميخورد كه سبب تطابق هر چه بيشتر حوادث با موضوعات روز اجتماعي شده است.
پخش اين مجموعه كه يكي از محبوبترين سريالهاي تلويزيوني از ديدگاه مخاطبان استراليايي است در فراتر از مرزهاي اين كشور و بويژه در كشورهاي انگليس و ايرلند نيز با استقبال چشمگيري مواجه بوده است. داستان اساسا پيرامون حوادث زندگي پرستاران بخش هفدهم بيمارستان عمومي آل سينتز است.
از آنجايي كه اين بخش همواره با سيل عظيمي از بيماران مواجه است كه براي بستري شدن به اين بخش ارجاع داده شدهاند، همواره با مشكل كمبود تختخالي براي پذيرش بيماران مواجه است. در سال 2004 پس از مرگ ميچ استيونس و جدايي او از اين مجموعه بتدريج از شمار مخاطبان كاسته شد و بنابراين تهيهكنندگان تغييراتي را در ساخت آن به وجود آورده و حوادث داستان را از بخش هفدهم بيمارستان به بخش اورژانس منتقل كردند.
در نتيجه اين تغييرات، بتدريج بسياري از شخصيتهاي قبلي از داستان خارج و شخصيتهاي جديدي جايگزين آنها شدند. با ايجاد اين تغييرات، چنانچه در سريهاي اول اين مجموعه داستان زندگي پرستاران بخش مورد توجه قرار گرفته بود، به حوادث و اتفاقات پيرامون زندگي پزشكان نيز پرداخته شد.
اين تغييرات براي نخستين بار در آوريل سال 2004 ميلادي در معرض ديد مخاطبان قرار گرفت. تغيير لوكيشن از بخش هفدهم به بخش اورژانس، دست تهيهكنندگان و نويسندگان را براي جستجو و خلق حوادث جديد در مسير خط اصلي داستان باز گذاشت و به اين ترتيب آنها توانستند شخصيتهاي جديدي را در داستان معرفي كنند. اصلاحات ساختاري ايجاد شده بسيار موفقيتآميز بوده و توانست شمار جديدي از مخاطبان را با خود همراه سازد.
سريال پرستاران تنها يك داستان معمولي نيست بلكه با وارد كردن مخاطب در دنياي علم پزشكي زمينه مناسبي را براي به تصوير كشيدن تجربهاي كه درك آن مستلزم قرار گرفتن در آن شرايط است، فراهم ميكند
اگر شما از بينندگان مجموعه تلويزيوني پرستاران هستيد، بايد منتظر تغييرات اساسي در سريهاي بعدي اين مجموعه باشيد. تداوم ساخت اين مجموعه تلويزيوني، سازندگان آن را بر آن داشت تا براي ايجاد تنوع و جلوگيري از تكراري شدن آن از سري هفتم به بعد پرستاران، تغيير قابل توجهي را در ساختار آن به وجود آورند.
در سال 2009 نيز پخش اين مجموعه از تلويزيون استراليا، با هدف معرفي بخش امداد پزشكي همچنان ادامه خواهد داشت.
در اين سري جديد، هليكوپتر امداد عازم مناطقي ميشود كه امكان عبور آمبولانس از اين مناطق وجود ندارد. اين هليكوپتر پس از انجام اقدامات اوليه، آسيبديدگان حادثه را به بيمارستان منتقل ميكند. نام اين مجموعه نيز به گروه امداد پرستاران تغيير يافته است.
ويژگي مهم سري جديد اين مجموعه اين است كه لوكيشنهاي خارج از بيمارستان در آن در مقايسه با سريهاي قبلي مجموعه تلويزيوني پرستاران افزايش يافته است. اما بررسيهاي انجام شده نشان ميدهد ايجاد اين تغييرات آن طور كه پيشبيني ميشد مورد توجه مخاطبان قرار نگرفته است.
انسانهايي از جنس خودمان
در اين مجموعه بسياري از هنرپيشههاي معروف استراليايي مانند جان هاوارد در نقش دكتر فرانك كمپين، جورجي پاركر در نقش تري ساليوان، سيتي بنر در نقش براون كريگ و اريك تامپسون در نقش دكتر استيونس حضور دارند. ضمن اين كه علاوه بر اين در سريال پرستاران شاهد حضور بسياري از ستارههاي بينالمللي عرصه بازيگري همچون كريس ونس در نقش دكتر سين اورلي، ناتاشا بيامونت در نقش ربكا گرين و جوديت مكگراس در نقش وان كه از آغاز ساخت اين مجموعه در آن حضور داشتهاند نيز بودهايم.
پرستاران مجموعهاي است كه تنها نويسندگان و كارگردانان آن يك جمع 30 نفري را تشكيل ميدهند كه جان هولمز سرپرستي فيلمبرداري آن را به عهده دارد. مارتين لينز كه همه ما او را به نام دكتر لوك فورلانو ميشناسيم پيش از اين كه همكاري با اين مجموعه را آغاز كند، نسبت به اين كه بتواند بخوبي از عهده ايفاي نقش يك پزشك برآيد مطمئن نبود، اما پس از آغاز همكاري به قدري به اين شخصيت علاقهمند شد كه توانست به عنوان يك پزشك دلسوز و متعهد در ذهن مخاطب نقش بندد.
جوديت مكگراس يا وان پرستاري سختكوش، بداخلاق و جدي است. بسياري از عوامل و دستاندركاران بر اين باورند كه حضور او در اين مجموعه حتي از كارگردان نيز مهمتر است چرا كه بسياري از اعضاي گروه و بازيگران از او حساب ميبرند. عكسالعمل و رفتار او نسبت به حوادث مختلف غيرقابل پيشبيني است. جوديت مكگراس شخصيتي است مغرور كه بازي جذاب و هنرمندانه او در پرستاران سبب شده است همه عوامل مجموعه ارزش بسياري براي او قائل باشند.
اريك تامپسون بازيگر نقش دكتر استيونس، در سال 1967 ميلادي در اسكاتلند متولد شد. او در زمينه بازيگري آثار ارزشمندي را در كارنامه هنري خود به ثبت رسانده است و تاكنون ايفاي نقشهاي متعددي را به عهده داشته است. شايد بتوان موفقيت او در شكلگيري اين شخصيت تاثيرگذار را ناشي از تحصيل او در رشته هنرهاي نمايشي و ادبيات انگليسي دانست. بسياري از مخاطبان بر اين باورند كه او به قدري نقش خود را خوب بازي ميكند كه گاهي واقعا تصور ميشود او يك جراح است.
باوجود ديگر بازيگران اين مجموعه، بازي در نقش يك پزشك براي او چندان دشوار نبود كه پدرش پزشك و مادر و يكي از خواهرانش پرستار بودند. ميچ پزشكي متعهد و دلسوز بود كه اساسا ميانه خوبي با مقررات و قوانين حاكم بر بيمارستان نداشت.
او كه در كارش مهارت زيادي داشت بسيار تيزهوش بود و در كوتاهترين زمان با نگاه تيزبين خود از همه چيز سر در ميآورد. مادر ميچ حسابدار و پدرش بازرگان بود. وقتي لوسي خواهر ميچ به سن مدرسه ميرسد، مراقبت از او در زماني كه مادرش در خارج از خانه كار ميكرد به ميچ واگذار شد. ناگهان روزي ميچ متوجه شد كه خواهرش در نتيجه برقگرفتگي جان خود را از دست داده است و...
اگر چه به نظر ميرسد نمايش فضاي بيمارستاني در يك سريال تلويزيوني و همچنين پرداختن به حوادثي پيرامون بيماران و درمان آنها و همچنين ذكر جزييات آموزشي در روند درمان بيماران نميتواند موضوع مخاطب پسندي باشد اما پرستاران با داشتن چنين ويژگيهايي در مدت چند سالي كه به صورت مداوم از شبكههاي تلويزيوني مختلفي پخش شده است طرفداران بسياري داشته و مورد توجه شمار زيادي از مخاطبان قرار گرفته است.
در قسمتهاي مختلف داستان و در جريان برخورد با بيماران، رفتار پزشكان و پرستاران با آنها به قدري دوستانه و اميدوارانه است كه آنها را به ادامه زندگي اميدوار ميسازد و به اين ترتيب اغلب براي هر داستاني كه به تصوير كشيده ميشود پاياني خوش رقم خواهد خورد. اگرچه تاكنون بيش از 900قسمت از اين مجموعه ساخته شده و به روي آنتن رفته است، اما همچنان جذابيت و تازگي آن نزد مخاطبان محفوظ است و خللي در آن وارد نشده است.
بدون ترديد آنچه سبب مي شود يك مجموعه بتواند مخاطبان بسياري را با خود همراه سازد، چگونگي شخصيتپردازي در اين مجموعه است. اگرچه هر يك از بازيگران اين مجموعه شخصيتي مستقل دارند، اما تنها يك پزشك يا پرستار وظيفهشناس نيستند بلكه در حقيقت در پردازش اين شخصيتها جزييات مهمي مورد توجه قرار گرفته است كه تعقيب داستان زندگي هر يك از آنها براي مخاطب جذابيت خواهد داشت.
اگرچه گاهي محبوبترين شخصيتهاي داستان به نوعي از دور خارج شده و افراد ديگري جايگزين آنها ميشوند، اما اين كار به قدري حساب شده و دقيق است كه نميتواند منجر به از دست دادن مخاطب شود. وقوع حوادث متعدد در هر قسمت از اين مجموعه علاوه بر اين كه مانع از خستگي مخاطب از فضاي سرد و بيروح بيمارستاني خواهد شد، كشش و جاذبه خاصي را نيز در مخاطب ايجاد ميكند.
علاوه بر اين شخصيتهاي داستان انسانهايي معمولي هستند كه علاوه بر اين كه در بيمارستان به انجام وظيفه مشغولند، در زندگي شخصي خود عاشق ميشوند، ازدواج ميكنند، طلاق ميگيرند و... و به همين سبب براي مخاطب قابل لمس هستند.
ديدگاه مخاطبان
با وجود اين كه در بسياري از كشورها توليدكنندگان فيلمها و مجموعههاي تلويزيوني براي در اختيار داشتن فضايي متناسب با داستان با مشكل مواجه هستند، اما در اين مجموعه همان طور كه ديدهايد يك بخش از بيمارستان با تمام تجهيزات و امكانات آن در اختيار عوامل ساخت مجموعه قرار گرفته است و به اين ترتيب ايجاد فضاي واقعي فعاليت در بيمارستان زمينهاي را به وجود آورده است كه در آن فضا مخاطب حتي براي يك لحظه نيز ذهن خود را از واقعيت جدا نخواهد كرد.
اگر شما هم از مخاطبان اين مجموعه تلويزيوني هستيد، حتما متوجه اين موضوع شدهايد كه حركت دوربينها و ايجاد تعادل تصويري در پرستاران به گونهاي است كه مخاطب اصلا محدوديت فضا را در جريان حوادث و اتفاقات داستان احساس نميكند.
نتايج به دست آمده از نظرسنجيهاي انجام شده در ميان مخاطبان مجموعه تلويزيوني پرستاران در استراليا حاكي از آن است كه ميچ استيونس با به دست آوردن 40 درصد از آراي جمعآوري شده از مخاطبان به عنوان محبوبترين شخصيت داستان شناخته شده است و پس از او به ترتيب تري ساليوان و وان رايان و براون كرگ در رتبههاي بعدي اين فهرست قرار گرفتهاند.
پرستاران در سال 2001 موفق به دريافت جايزه بهترين مجموعه تلويزيوني استراليا از ديدگاه مخاطبان شد و اين در حالي است كه جورجي پاركر در نقش تري ساليوان نيز توانست جايزه بهترين بازيگر محبوبترين مجموعه تلويزيوني را در سالهاي 2001 و 2002 ميلادي از آن خود سازد.
اريك تامپسون در نقش ميچ استيونس نيز در سال 2003 جايزه محبوبترين هنرپيشه تلويزيوني را به خاطر نقشي كه در سريال پرستاران ايفاكرده بود، از تلويزيون استراليا دريافت كرد.
پرستاران علاوه بر اين كه تاكنون نامزد دريافت 41جايزه گوناگون بوده موفق به دريافت 11 جايزه در بخشهاي مختلف شده است.