سیما صالح
خیلی از خانمهای حامله مشکل دریافت آهن کافی دارند.در خلال حاملگی برای رشد جنین و برای افزایش حجم بیشتر خون و از دست دادن خون در هنگام زایمان بدن شما به آهن بیشتری احتیاج دارد . اگر آهن کافی دریافت نشود زایمان زودرس و یا نوزاد با وزن کمتر به دنیا می اید و اگر شما حامله هستید این نکات را رعایت کنید :
مطمءن شوید که روزی 27 میلی گرم آهن دریافت میکنید .روزی یک قزص آهن مصرف کنید و ممکن است فسمتی از ویتامین قبل از زایمانتان باشد . از روز اول ویزیتتان قبل از زایمین شروع به خوردن بکنید و در روز اول ویزیتتان ازمایش کم خونی بدهید .
من هورمون درمانی میکنم (ht) . ایا این نیاز در آهن روزانی دارد ؟ممکن است اگر در زمانی که هورمون درمانی میکنید و قاعده هم میشوید ، شما ممکن است آهن بیشتری نسبت به خانم هایی که قاعده نمیشوتد و هورمون درمانی هم نمی کنند احتیاج داشته باشید .با پزشکتان مشورت کنید.
ایا قرص های ضد بار داری باعث بیماری کم خونی میشوند ؟
امکان دارد بعضی خانم ها که قرص ضد بار داری مصرف میکنند در هنگام قاعدگی خون کمتری دفع میکنند و این ممکن است از کم خونی جلوگیری کند ولی خانم هایی که دستگاههای داخل رحمی ضد بار داری(iud) مصرف میکنند ممکن است در هنگام قاعدگی خون بیشتری از دست بدهند و شانس بیماری کم خونی در انها افزایش میکند.با پزشکتان مشورت کنید .
من یک گیاه خوار هستم . چه کار کنم تا بفهمم آهن کافی دریافت میکنم ؟ این بستگی به رژیم شما دارد . از ان جایی که آهن از طریق گوشت بهتر به بدن میرسد تا از طریق غذاهای گیاهی . بعضی از گیاه خوار ها ممکن است بیشتر از افراد دیگر به آهن احتیاج داشته باشند . مراحل بالا را دنبال کنید تا از کم خونی جلوگیری کنید و سعی کنید قرص ویتامین c با غذاهای سرشار از آهن مصرف کنید .
اگر من زیاد از حد آهن مصرف کنم چه اتفاقی می افتد ؟
انباشتگی آهن زمانی اتفاق می افتد که بدن در طی سال های متمادی آهن جذب کرده باشد . انباشته شدن آهن در سیستم هایی از جمله قلب وکبد مشکلات فراوانی بوجود می اورد.
این ممکن است در اثر خوردن مقدار زیاد آهن در سال های متوالی یا از طریق تزریق خون پی در پی باشد.ولی بیشتر مشکل ذخیره اضافه آهن در آمریکا در اثر مشکلات ورثتی می باشد (در یک خانواده) که همو کرو ما تو زیس وراثتی نامیده میشود.
علائم اولیه همو کرو ما تو زیس شامل : خستگی ، ضعیفی ، از دست دادن وزن ، دردهای شکمی ، درد مفاصل .
زمانی که انباشتگی آهن بوجود می اید بیماران ممکن است این علائم را داشته باشند : آرتروز (ارتریت) ، یائسگی زود رس ، آمنوره ، کاهش میل جنسی ، ناتوانی جنسی (ناتوانی مکرر در این که الت به حد لغوظ نمیرسد تا بتوانند مقاومت جنسی داشته باشند ) تنگی نفس .
علائم همو کرو ما تو زیس پیشرفته شامل : آرتروز ، تاراحتی کبد ، بزرگ شدن کبد ، سیروز کبدی ، سرطان و از کار افتادگی کبد ، آسیب به پانکراس احتمالا به دلیل بیماری قند ، درد شکمی مزمن ، چاقی شدید ، ضعف ماهیچه های قلب ، مشکل در میزان و ریتم قلب ، از کار افتادگی قلب ، تغییر رنگ پوست که به رنگ طوسی یا برنز در می آید . درمان به این بستگی دارد که چه قدر ذخیره آهن اضافی وجود داشته باشد . اولین مرحله این است که از شر آهن اضافه در بدن خلاص شویم. مرحله درمان فل بو تو می نامیده می شود ، که یعنی خون را از بین میبریم . این خیلی ساده است که یک پاینت از خون یک تا دوبار در هفته در عرض چند ماه تا یک سال گرفته میشود . زمانی که مقدار آهن به حد نرمال رسید شما یک پاینت از خون را هر 4-2 ماه میدهید .
با وجودی که درمان نمیتواند مشکلی را که به وسیله همو کرو ما تو زیس بوجود امده را درمان میکند اگر من همو کروماتو زیس داشته باشم چه کار کنم که سالم بمانم ؟ راههای زیادی وجود دارد که شما می توانید زندگی خود را هر چه بیشتر سالم کنید. چک اپ بکنید. مرتب آهن خونتان را اندازه گیری کنید و خون بدهید و دقت کنید چه غذایی می خورید ؟ ماهی خام و یا غذاهای دریایی خام و قرص آهن نخورید
مکمل ها یا جایگزین مولتی ویتامین ها که در انها آهن دارند مصرف نکنید .ولی می توانید غذاهای آهن دار را بخورید . مقدار خوراک ویتامین c را در نظر داشته باشید و
این ویتامین مقدار جذب آهن بدن شما را افزایش میدهد بنابراین قرص هایی را که بیش از 500 میلی گرم ویتامین ث دارد را در روز مصرف نکنید . خوردن غذاهایی که ویتامین ث دارند اشکالی ندارد .
ورزش : شما میتواند هرچه قدر میخواهید ورزش کنیذ .سعی کنید روزی 30 دقیقه ورزش کنید .