پردازنده های مخصوص Server دسته آخر پردازنده های معاری K10 که به آن می پردازیم پردازنده Barcelona است. بارسلونا (که از پردازنده های Cities Family به شمار می رود) یک پردازنده چهار هسته ای 65نانومتری است که از HT 2.0 پشتیبانی می کند. دیگر مشخصات این پردازنده مانند حافظه کاشه، دستورالعملهای SSE و.... کاملا مشابه Phenom ها هستند و فقط امکانات امنیتی پیشرفته ای به آن اضافه شده که آن هم به خاطر ماهیت سرور بودن بارسلونا طبیعی است.
درباره دیگر خصوصیات بارسلونا باید گفت که یک پردازنده پندway به شمار می رود. منظور way در server تعداد پردازنده های قابل استفاده در معماری server است.
پردازنده های بارسلونا به دو دسته Opteron 8000/2000 و Opteron 1000 تقسیم می شوند.سریOpteron 8000/2000از سوکتF و حافظه های DDR2 667MHz پشتبانی می کنند و سرعت HT آنها 2.0GT/s است.
سری Opteron 1000 از سوکت +AM2 و حافظه هایDDR2 800MHz پشتیبانی می کنند و سـرعت HT بـــرابـر5.2 GT/s دارنــــد.
AMD طبقه بندی دیگری بر اساس توان مصرفی در هر سری انجام داده:
SE پردازنده هایی با توان مصرفی 120W
Standard پردازنده هایی با توان مصرفی 95w
و HE پردازنده هایی با توان مصرفی .68w
احتمالا زمان عرضه بارسلونا نوامبر سال جاری خواهد بود البته همزمان با عرضه بارسلونا در زمینه پردازنده های Opteron Mulri Way یک پردازنده 1-Way با اسم رمزBudapest نیز عرضه می کند.
به گفته phil hester (رئیس بخش تکنولوژی AMD)بارسلونا از 40 تا 90% از پردازنده های دو هسته ای سرور این شرکت سریع تر خواهد بود.
اما گام بعدی AMD در سرورها تولید پردازنده هایی از دسته Multi Way با یک پلتفرم بسیار قوی و پیشرفته است این پردازنده در سال 2008 با سوکت +F ارائه خواهد شد. اولین پردازنده این سری با اسم رمز Shanghai می باشد. در شکل روبرو برتری بی چون و چرای این پلتفرم را مشاهده می کنید.
چیپست RD790
AMD از زمان خریداری کمپتانی ATI چیپست های مادربردی که از پردازنده های AMD پشتیبانی میکنند را خود متناسب با تولیدات پردازنده هایش تولید و عرضه میکند. RD790 نیز یک چیپست جدید است و برای پردازنده های معماری K10 طراحی شده است.
RD790 درحقیقت توسعه یافته چیپست ATI 580X باتغییرات عمده می باشد که توانایی های قابل توجهی به آن افزوده شده است. یکی از این تغییرات که بزرگترین امتیاز RD790 نیز به حساب می آید استفاده از 41 مسیر PCI-e2.0 است که پشتیبانی از 4 اسلات PCI-e2.0x16 را برای RD790 به ارمغان آورده و توانسته یک برتری نسبی از رقیب خود پیدا کند.
بر خلاف nvidia SLI که فقط توانایی بهره مندی از 2 یا 4 پردازنده گرافیک را در حالت SLI دارد. چیپست RD790 در حالت cross fire توانایی پشتیبانی از 1،2،4 و یا حتی 3 پردازنده گرافیک را دارا می باشد. در حالت استفاده از 3 پردازنده 2.6x افزایش سرعت و کارایی در حالت استفاده از 2 کارت 1.8x بهبود را شاهد هستیم.اما هنوز AMD نتایج استفاده از 4 پردازنده را فاش نکرده است.
RD790 یک چیپ 27mm*27 با فناوری ساخت 65nm م باشدکه توانایی پشتیبانی از HT 3.0 و سوکت های AM2+ را دارد.همچنین حداکثر توان مصرفی تحت بیشترین فشار کاری(TDP) در این چیپ 10وات میباشد.
زمان ارائه RD790 چندان دور نیست و قرار است قبل از عرضه پردازنده های Phenom (نیمه دوم 2007) مادربرد های مجهز به این چیپست وارد بازار شوند.
نمایی از مادربرد Gigabyte GA-M790-DQ6 که به چیپ RD790مجهز است
AMD Fusion
Fusion در لغت به معنی هم جوشی است و البته نام معماری بعدی AMD ، در حقیقت بعد از معماری K10 ،كمپاني AMD قصد دارد تا در تمام زمینه های فعالیتی خود، مخصوصا پردازند های موبایل به سمت معماری Fusion حرکت کند. بزرگترین هدف این معماری را میتوان مجتمع کردن GPU ها یا همان پردازنده گرافیکی در پردارنده اصلی دانست.
هم اکنون به منظور به وجود آوردن قابلیت پردازش گرافیکی فوق العاده در کامپیوتر وظایف هر قطعه بسیار تخصصی است به طوری که پردازنده اصلی (CPU) وظیفهای برای پردازش گرافیکی برعهده ندارد و یک پردازنده جداگانه که به طور مستقل حافظه اصلی هم دارد به نام GPU اینگونه عملیاتها را انجام میدهد اما مشکلی که در این بین وجود دارد و مانعی برای توسعه آنها به شمار میرود وفقه زمانی بین پردازش این دو پردازنده به خاطر وجود پهنای باند محدود بین این دو قطعه است. جدیدترین راه حلی که برای حل این مشکل ارائه شده مجتمع کردن این دو پردازنده است.
Fusion را مي توان تا حدودی با کاری که اینتل با FPU انجام داد مقایسه کرد( اینتل FPU را در پردازنده های سری 486 خود به داخل CPU انتقال داد که از آن زمان تاکنون این جریان همچنان ادامه دارد.)
اما بايد گفت چند تفاوت عمده ميان FPU وGPU وجود دارد که بزرگی و دشواری کار را هرچه بیشتر نمایان میسازد. از جمله ابعاد GPU است که اصلا با FPU قابل مقايسه نيست و ديگري نا هماهنگي در فرکانس کاري اين دو پردازنده است. البته این نکته را هم باید در نظر گرفت که در صورت مجتمع شدن GPU احتیاج به پهنای باند گسترده برای ارتباط با حافظه اصلي و سرعت بخشيدن به اين حافظه است.در صورت تحقق این طرح بهترین نامی که میتوان بر روی این پردازنده های گذلشت Heterogeneous Multicore processor خواهد بود.
در مورد پلتفورم Fusion اطلاعات زيادي در دست نيست ولي احتمالا پشتيباني از DirectX 11 را دراين پلتفورم شاهد خواهيم بود.