MS SQL Server یكی از سیستم های مدیریت بانك های اطلاعاتی رابطه ای (Relational) است كه توسط شركت مایكروسافت ارائه شده است . SQL Server از مدل سرویس دهنده - سرویس گیرنده (Client/ Server) تبعیت می نماید. در این مدل درخواست های (in Query) سرویس گیرندگان برای سرویس دهنده ارسال و در سمت سرویس دهنده بررسی و آنالیز می گردند. در ادامه پردازش های مورد نیاز بر روی اطلاعات ذخیره شده در بانك های اطلاعاتی انجام و در نهایت نتایج برای سرویس گیرنده ارسال خواهد شد.
MS SQL Serverبا استفاده از مجموعه عناصری (Components) كه به صورت هدفمند اجراء می گردند قادر به تامین نیازها و درخواست ها از مخازن داده (Data Storages) می باشد.
مخازن داده در SQL Server)) به دو روش زیر مدیریت می گردند:
▪ OLTP برگرفته از onLine Transaction Processing System
▪ OLAP برگرفته از onLine Analytical Processing System
در مدل OLTP مخازن داده به صورت جداول رابطه ای كه عموما به جهت جلوگیری از تكرار و ناهمگونی اطلاعات به صورت هنجار (Normalize) درآمده اند سازماندهی می شوند. این نوع از بانك های اطلاعاتی برای درج و تغییر سریع اطلاعات توسط چندین كاربر بطور همزمان مناسب می باشند.
در مدل OLAP، مخازن داده جهت تجزیه و تحلیل و خلاصه سازی حجم زیادی از اطلاعات سازماندهی می شوند. مخازن داده و ارتباط بین اطلاعات در این مدل توسط SQL Server مدیریت می گردد. یكی از اهداف مهم سیستم های مدیریت بانك های اطلاعاتی قابلیت رشد و توسعه (Scalability) است. MS SQL Server مجموعه ای از پتانسیل ها را به منظور تامین هدف فوق ارائه نموده است كه به برخی از مهمترین آنها اشاره می گردد:
▪ قابلیت كار با بانكهای اطلاعاتی حجیم (در حد ترابایت)
▪ قابلیت دسترسی هزاران كاربر بطور همزمان به بانك اطلاعاتی
▪ قابلیت خود سازگاری (Self Compatibility) با استفاده از ویژگی فوق، منابع مورد نیاز هر كاربر (نظیر حافظه، فضای دیسك و... ) به محض اتصال به سرور (Log in)به صورت اتوماتیك به وی تخصیص داده می شود و پس از Log off منابع اختصاص یافته به منظور استفاده سایر كاربران آزاد می شوند.
▪ قابلیت اعتماد و در دسترس بودن (Reliability) با استفاده از ویژگی فوق می توان بسیاری از فعالیت های مدیریتی را بدون توقف سرور انجام داد (نظیر (BackUP
▪ برخورداری از سطوح امنیتی بالا. بدین منظور اعتبار سنجی كاربران توسط SQL با اعتبار سنجی ویندوز تجمیع می گردد. در چنین مواردی ضرورتی به تعریف كاربر در MS SQL نخواهد بود و اعتبار سنجی وی توسط ویندوز انجام خواهد شد.
▪ پشتیبانی از حجم بالائی از حافظه در سرور (در نسخه ۲۰۰۰ تا ۶۴ گیگابایت و در نسخه ۲۰۰۵ متناسب با حافظه ای كه سیستم عامل از آن حمایت می نماید).
▪ استفاده از چندین پردازنده به صورت موازی (در نسخه ۲۰۰۰ تا ۳۲ پردازنده همزمان و در نسخه ۲۰۰۵ محدودیتی وجود ندارد )
▪ پشتیبانی از لایه ها و سوكت های امنیتی نظیر SSL، خصوصا» جهت استفاده در وب.
یكی دیگر از ویژگی های مهم سیستم های مدیریت بانك های اطلاعاتی ایجاد تسهیلات لازم به منظور مدیریت بانك های اطلاعاتی است. SQL Server با ارائه برنامه های جانبی نظیر Enterprise Manager استفاده و مدیریت بانك های اطلاعاتی را آسان نموده است.
MS SQL Serverبطور اتوماتیك در Active Directory ثبت می شود(Register) بنابراین كاربران شبكه به راحتی می توانند آن را در Active Directory جستجو و در صورت نیاز به آن متصل شوند. همچنین MS SQL Server توسط IIS پشتیبانی می گردد و مرورگرها با استفاده از پروتكل TTPH قابلیت استفاده از آن را خواهند داشت. از جمله نكات مهم در خصوص MS SQL Server اجرای آن به صورت یك سرویس است. بنابراین در صورتی كه كاربری به ماشینی كه MS SQL Server بر روی آن اجراء شده است Log on نكرده باشد همچنان سیستم در دسترس كاربران خواهد بود. علاوه بر این می توان از سیستم مانیتورینگ ویندوز به منظور مانیتورینگ SQL Serverاستفاده نمود. یكی از مهمترین و شاخص ترین ویژگی های MS SQL Server كه از نسخه ۲۰۰۰ در آن ایجاد شده است امكان نصب چندین نسخه QLS بر روی یك ماشین می باشد (Multi instance) به طوری كه هر یك از نسخه ها فایل های باینری مخصوص به خود را داشته و بطور جداگانه مدیریت و راهبری می گردند ولی تمام نسخه ها بطور همزمان اجرا می شوند (دقیقا» مشابه این است كه چندین نسخه بر روی چندین كامپیوتر نصب شده باشد ). با توجه به این كه نسخه (Instance) قراردادی فاقد نام است و سایر نسخه ها می بایست دارای نام باشند به آنها نسخه های دارای نام (Named instance) می گویند. نسخه های دارای نام را می توان هر زمان نصب نمود (قبل و یا بعد از نسخه قراردادی). ابزارهای همراه QLS نظیر SQL Enterprise Managerیك مرتبه نصب خواهند شد و در تمامی نسخه های QLS به صورت مشترك استفاده خواهند شد.