ده‌فرمان مهرطلبي

نويسنده: هاريت بريكر
ترجمه: مهدي قرچه‌داغي

امروز مي‌خواهيم به ذهنيت راضي كردن ديگران، يورش مستقيم ببريم. مي‌خواهيم «بايد»‌هاي خود را در «ده فرمان مهرطلبي» بازنويسي كنيم.
ده‌فرمان مهرطلبي در ادامه مطلب، فهرست شده است. آنها را به صداي بلند بخوانيد. سعي كنيد تا حد امكان، اينها غيرمنطقي و متوقعانه به نظر برسند. سنگيني اين بايدهاي به خود تحميل شده را احساس كنيد. احساس گناه و خشم موجود در پس آن را احساس كنيد.

ده فرمان مهرطلبي

١. هميشه بايد انتظارات و خواسته‌هاي ديگران را برآورده كنم.
٢. بايد از همه كساني كه به نوعي با من در رابطه هستند، مراقبت كنم.
٣. بايد هميشه به مشكلات ديگران گوش بدهم و براي حل و فصل آنها اقدام كنم.
٤. بايد هميشه خوب و مهربان باشم و احساسات كسي را جريحه‌دار نكنم.
٥. بايد هميشه ديگران را بر خودم مقدم بدانم.
٦. هرگز نبايد به كسي كه به من احتياج دارد، جواب نه بدهم.
٧. هرگز نبايد كسي را از خودم نوميد كنم.
٨. بايد هميشه شاد و سر حال باشم و احساسات منفي‌ام را به ديگران نشان ندهم.
٩. هميشه بايد ديگران را راضي كنم و آنها را از خودم شاد سازم.
١٠. هرگز نبايد از كسي بخواهم برايم كاري انجام بدهد.

هدف، اين است كه اين ده عبارت را بازنويسي كرده، هر يك را با انديشه‌اي درست تعويض كنيد. همان‌طور كه مي‌دانيد، انديشه درست حكم مي‌كند كه از خواسته‌ها و اميال خود حرف بزنيد.

حالا از فرمان شماره يك استفاده كنيد و به ترتيب تا فرمان شماره ده برسيد. به هنگام بازنويسي هر عبارت، به جاي «بايد»ها و «نبايد»ها، انديشه‌هاي اصلاح‌كننده بنويسيد. براي مثال به جاي «هميشه بايد به خواسته‌ها و انتظارات ديگران جواب مثبت بدهم.»، بنويسيد: «هر زمان كه بخواهم، به انتخاب خودم، خواسته‌ها و انتظارات ديگران را برآورده مي‌كنم.»
در مثالي كه خوانديد، خواسته ديگران به طرق مختلف اصلاح مي‌شود. مي‌توانيد عبارت اول ده فرمان خود را به شكل زير اصلاح كنيد:
به جاي «هميشه بايد به خواسته‌ها و انتظارات ديگران جواب مثبت بدهم.»، بنويسيد: «مي‌دانم كه هميشه مجبور نيستم به خواسته‌ها و انتظارات ديگران جواب مثبت بدهم. مي‌توانم به انتخاب خودم، به هر كسي كه مايلم كمك كنم و خواسته او را برآورده سازم.»
روش‌هاي متعددي براي اصلاح كردن ده فرمان مهرطلبي هست. مهم اين است كه بدانيد چگونه بايد عبارت خود را تعديل كنيد تا رهايي‌بخش و درمان‌كننده باشد.
در نگاه اول، بي‌جهت تحت تأثير درست بودن عبارت، قرار نگيرد. از آنجايي، كه شما سال‌ها تحت تأثير بيماري راضي كردن ديگران و مهرطلبي بوده‌ايد، ده‌فرمان مهرطلبي، در نگاه اول به نظرتان منطقي و مسلم مي‌رسند. اما حالا مي‌دانيد كه اين ذهنيت مخدوش و نادرست است. اين را هم مي‌دانيد كه پايبندي به اين بايدها، نشانه‌هاي بيماري شما را ادامه‌دار مي‌سازد.
وقتي ده فرمان مهرطلبي را بازنويسي كرديد، جملات اصلاح شده را با صداي بلند بخوانيد. به كلمات مبالغه‌آميز «هميشه» و «هرگز» توجه كنيد. انديشه‌هاي اصلاح‌كننده بايد منطقي و انعطاف‌پذير باشند.
وقتي از عبارات بازنويسي شده احساس رضايت كرديد، عبارات جديد را با صداي بلند بخوانيد. لحن محكم و مجاب‌كننده‌اي داشته باشيد. جملات اصلاح شده را با دست‌خط خوانا در دفترچه يادداشت و يا روي يك صفحه كاغذ بنويسيد. به ده فرمان قديم، عنوان جديدي بدهيد. «ذهنيت جديد من بعد از بهبودي از بيماري راضي كردن ديگران.» مي‌توانيد در صورت تمايل اين ده فرمان را در يك قاب زيبا قرار دهيد.
چند نسخه از ده فرمان اصلاح شده را تهيه كنيد و آنها را در منزل و يا در محل كار در نقاط مناسبي قرار دهيد. جايي كه روزي چند بار نگاه‌تان به آنها بيفتد.