زرشک:
درختچه ای خاردار به ارتفاع 1-3 متر و دارای شاخه های شکننده است . شاخه های کوتاه یا جوان آن دارای برگها یی به وضع متناوب یا تقریباً فراهم است . کناره برگ آن دندانه هایی منتهی به خارهای ریز و نازک دارد. گل آن که در اردیبهشت و خرداد ظاهر میشود ، به رنگ زرد زیبا و مجتمع به شکل خوشه های آویخته است . میوه آن کوچک ، قرمز رنگ و بیضوی است و مزهای ترش (ملایم ) دارد.
قسمت مورد استفاده : از تمام قسمت های این گیاه (پوست ، ساقه و میوه ) برای درمان استفاده می شود . پوست ساقه را در سایه می خشکانند.
مصرف: میوه زرشک دارای مقادیر زیادی ویتامین c است که از لیمو ترش بیشتر است وبه همین جهت در درمان بیماری آسکوربوت از آن استفاده می شود . یکی از مهمترین خواص آن خاصیت انقباض عروق بخصوص عروق رحمی است . امروزه از زرشک برای درمان ناراحتیهای کبد و گرفتگیهای صفرا استفاده م می شود بنابراین کسانی که از درد کیسه صفـرابشدت رنج می برند یکی از با ارزش ترین داروهاست .معمولاً برای این مصارف از دم کرده زرشک استفاده می شود . میزان مصرف گرد ساقه آن 4/1 قاشق مرباخوری چندین بار در روز است .