براي پيشگيري از ابتلا به واريس و سرطان روده بزرگ «توت» بخوريد

ميوه‌هايكي از مهم‌ترين گروه‌ مواد غذايي هستند كه براي حفظ سلامتي، شادابي وتنظيم عملكرد بخش‌هاي مختلف بدن لازم و ضروري هستند. مواد غذايي اين گروهتامين كننده آب، ويتامين‌ها و املاح و فيبرغذايي و تركيبات سلامتي بخشگياهي (رنگدانه‌ها) مورد نياز بدن انسان هستند. دريافت روزانه مقدار كافياز ميوه‌ها باعث حفظ سلامتي، شادابي و طراوت پوست مي‌شود.

مواد غذايي گروه ميوه‌ها انواع ميوه‌هاي تازه، آبميوه‌هاي تازه طبيعي، كمپوت ميوه‌ها و ميوه‌هاي خشك (خشكبار) را شامل مي‌شود.

لازم است روزانه 2 تا 4واحد از مواد غذايي گروه ميوه‌ها در برنامه غذايي گنجانده شود. هر واحد ازاين گروه برابر است با يك عدد ميوه متوسط مانند سيب، موز، پرتقال ياگلابي، نصف گريپ فروت يا نصف ليوان ميوه‌هاي ريز مانند توت، انگور، انار و ... يا نصف ليوان ميوه پخته يا كمپوت ميوه و يا يك چهارم ليوان ميوه خشكيا خشكبار (مانند انواع برگ‌ها) كه معادل با سه چهارم ليوان آبميوه تازهطبيعي است.

چگونگي انتخاب صحيح ميوه‌ها

ميوه‌ها از نظر محتوايويتاميني و املاح با يكديگر متفاوتند. به عنوان مثال انواع توت‌ها ومركبات مانند پرتقال و نارنگي ويتامين «ث» بيشتري نسبت به سيب دارند و سيبو موز مقدار بيشتري پتاسيم دارند. بنابراين اصل تنوع در انتخاب نوعميوه‌هاي مصرفي روزانه بايد رعايت شود.

فوايد برخي از ميوه‌ها

سيب: سيب علاوه بر داشتنمقادير زياد ويتامين، پتاسيم و فيبرغذايي حاوي آنتي اكسيدان كوئرستين استكه باعث كاهش خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي - عروقي و سكته مي‌شود.

فيبر غذايي سيب (پكتين( موجب كاهش چربي‌هاي خون و همچنين افزايش تدريجي قند خون در ديابتي‌هامي‌شود. بنابراين مصرف آن براي ديابتي‌ها توصيه مي‌شود.

مركبات: مركبات شاملپرتقال، نارنگي، انواع ليمو و گريپ فروت هستند. مركبات منبع غني ويتامين «ث» و فيبر غذايي هستند. ويتامين «ث» موجود در مركبات با افزايش جذب آهناز ابتلا به كم خوني پيشگيري مي‌كند. مطالعات نشان داده مصرف روزانهمركبات باعث كاهش ابتلا به بيماري‌هاي آب مرواريد (كاتاراكت) مي‌شود.

گلابي: گلابي منبع غنياز ويتامين «ث» و فيبر است كه ميان وعده مناسبي براي افراد داراي كلسترولبالاي خون و ديابتي‌ها محسوب مي‌شود و يكي از اولين غذاهاي كمكي ايده‌آلبراي كودكان است.

انواع توت‌ها: توت‌هاعلاوه بر مقدار زيادي فيبر غذايي، ويتامين «ث» و پتاسيم، مقدار زياديرنگدانه گياهي (آنتوسيانيدين) دارند كه نقش موثري در پيشگيري از ابتلا بهواريس و تخريب ديواره رگ‌هاي خوني دارند.

توت‌ها از جمله ميوه‌هايكم كالري هستند كه در رژيم غذايي كنترل وزن توصيه مي‌شود. فيبر غذاييموجود در انواع توت‌ها موجب تسريع در دفع مدفوع و كاهش خطر ابتلا به سرطانروده بزرگ مي‌شود.

انار: انار سرشار از پتاسيم، ويتامين‌هاي «ث» و «ب» است.

كيوي: كيوي منبع بسيار غني ويتامين «ث» ، پتاسيم و فيبر غذايي است و آنزيمي دارد كه به عنوان نرم كننده گوشت به كار مي‌رود.

نكاتي درباره خريد و نگهداري ميوه‌ها

تا حد امكان ميوه‌هايسالم، بدون لك و بدون كرم خوردگي ر انتخاب كنيد. براي نگهداري طولاني مدتميوه‌ها مي‌توان از روش‌هاي خشك كردن،‌ مربا و كمپوت استفاده كرد. برايرسيدن گلابي‌هاي سبز رنگ آنها را در دماي اتاق قرار دهيد و پس از رسيدن دريخچال نگهداري كنيد. براي جلوگيري از قهوه‌اي شدن گلابي‌هاي خرد شده بهآنها آبليمو بزنيد. هنگام خريد مركبات، ميوه‌هايي كه پوست پر رنگ، درخشانو بدون لك دارند را انتخاب كنيد. مي‌توانيد انواع مركبات را تا چند هفتهدر يخچال نگهداري كنيد.

انارهاي پوست نازك و براق را كه نسبت بهاندازه‌شان سنگين بوده و آبدار و گوشتي هستند را انتخاب كنيد. انارها رامي‌توان به مدت يك ماه در جاي خشك و خنك و به مدت دو ماه در يخچال نگهداريكرد.

بنا بر اعلام انستيتوتحقيقات تغذيه‌اي و صنايع غذايي كشور، خرمالوهاي پررنگ و رسيده رامي‌توانيد به مدت 2 تا 3 روز در يخچال نگهداري كنيد. كيوي‌هاي رسيده گوشتيكه كمي نرم هستند را انتخاب كنيد. كيوي‌هاي نارس طي 2 تا 3 روز در پاكتكاغذي همراه با يك عدد سيب رسيده در دماي اتاق مي‌رسند. كيوي‌ها رامي‌توانيد در يك كيسه پلاستيكي تا دو هفته در يخچال نگهداري كنيد. هنگامخريد كمپوت ميوه‌ها به تاريخ توليد و انقضا، شماره پروانه ساخت وزارتبهداشت و مهر استاندارد توجه كنيد.

دقت كنيد قوطي كمپوت ميوه‌ها معيوب وباد كرده نباشد.