/افتخاري ديگر براي شيميستهاي ايران/
دومين ناشر علمي بزرگ دنيا، چاپ مجله انجمن شيمي ايران را برعهده گرفت
مجله علمي انجمن شيمي ايران (JICS) پس از هفت سال انتشار توسط اين انجمن با توجه به سطح علمي بسيار بالاي آن از سال 2012 توسط انتشارات علمي بينالمللي «اشپرينگر» به چاپ خواهد رسيد.
دكتر علي اكبر صبوري، عضو هيات علمي مركز تحقيقات بيوشيمي بيوفيزيك دانشگاه تهران و مديرمسوول مجله JICS در گفتوگو با خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: طي جلسه هفته گذشته با نماينده انتشارات اشپرينگر توافق شفاهي شد كه مجله انجمن شيمي ايران (Journal of the Iranian Chemical Society) از سال 2012 در اين پايگاه چاپ شود و قرار شد پس از بازگشت به آلمان قرارداد كتبي را ارسال كند تا به امضاي انجمن برسد زيرا يك سال طول ميكشد تا بتوان مقالات پذيرش شده را كه بر روي آن كار شده به اشپرينگر واگذار كرد.
وي افزود: در فاصله موجود تا سال 2012، مقالاتي كه از قبل براي چاپ در مجله پذيرش شده است در سال 2011 چاپ ميشود اما انتشارات اشپرينگر در اين مدت سايت مجله جيكس را در پايگاه طراحي كرده و مرحله پذيرش مقاله براي چاپ در سال 2012 را آغاز ميكند بنابراين اولين شماره از سال 2012 توسط اشپرينگر چاپ خواهد كرد.
صبوري با بيان اين كه مجله انجمن شيمي ايران از سال 2004 چاپ ميشود، تصريح كرد: مجله جيكس به صورت فصلنامه چاپ ميشود كه در شمارههاي نخست آن حدود 13 مقاله در هر شماره چاپ ميشد اما در سال 2010 تعداد مقالات هر شماره به 35 مقاله رسيده است. بدين ترتيب تاكنون 485 مقاله در اين مجله به چاپ رسيده است.
وي با بيان اين كه اين نشريه از زمان انتشار نخستين شماره در تمام پايگاه اطلاعات علمي دنيا نمايه شده است گفت: يكي از دلايل اين امر، رعايت استانداردهاي بينالمللي از نخستين شماره مجله و ديگري وجود بهترين شيميستهاي دنيا در مسووليتهاي مختلف اين مجله شامل سردبيري، هيات تحريريه، هيات مشاوران است. به طوري كه در حال حاضر سردبير مجله، دكتر شمسي پور و هيات تحريريه مجله را بهترين شيميستهاي ايران تشكيل ميدهند. همچنين 22 نفر در هيات مشاوران حضور دارند كه بيش از نصف آنها خارجي هستند كه دو نفر از آنها (احمد زويل» شيميدان مصري الاصل مقيم آمريكا و ژين ماري لهن از كشور فرانسه) برنده جايزه نوبل شيمي بودهاند.
به گفته وي، شناخته شده بودن شيمي ايران در جهان يكي ديگر از دلايل اين اقدام است؛ به طوري كه سهم شيمي در توليد علم كشور حدود 40 درصد است.
مدير مسوول مجله JICS با بيان اين كه «اشپرينگر» دومين ناشر بزرگ دنيا بعد از «الزوير» است به خبرگزاري دانشجويان ايران گفت: حتي اين پايگاه در بعد چاپ كتاب از پايگاه الزوير بالاتر است، البته هر دوي اين پايگاهها خواهان چاپ مجله JICS بودند اما شرايطي كه اشپرينگر اعلام كرد، براي ما مناسب بود.
وي تصريح كرد: در اين واگذاري، اعضاي تحريريه، مشاوران، سردبير و مدير مسوول تغيير نخواهند كرد و همچنان تاييديه علمي مقالات از سوي ما صادر ميشود و تنها انتشار توسط اشپرينگر صورت گرفته و مجله را در دنيا به فروش ميرساند. اين در حالي كه تاكنون مجله توسط انجمن شيمي ايران به چاپ ميرسد كه به دلايل تحريم، قادر به فروش مجله در خارج از كشور نبوديم. البته طبق توافق به عمل آمده، انجمن 50 درصد سود فروش نشريه را رديافت ميكند.
صبوري با اين كه انجمن شيمي ايران تاكنون براي چاپ مجله در هر سال حدود 40 ميليون تومان هزينه مي كرد كه براي تامين آن از حمايتهاي دولتي و مردمي بهره مند مي شد، گفت: اين افتخاري بزرگ براي جامعه علمي كشور است كه JICS به عنوان نخستين نشريه علمي از ايران توسط يك ناشر بزرگ بينالمللي به چاپ برسد.
وي خاطرنشان كرد: مجله انجمن شيمي ايران با سابقه هفت ساله، از بسياري از مجلات دنيا با سابقه دهها ساله شناخته شده تر است به عنوان مثال مجله انجمن شيمي ژاپن با اين كه 75 سال سابقه دارد از لحاظ ضريب تاثير بينالمللي رتبه پايينتري نسبت به مجله انجمن شيمي ايران دارد.
صبوري تصريح كرد: اولين ضريب تاثير مجله جيكس كه در سال 2006، 64/0 بود در سال 2007 به 39/1، در سال 2008 به 22/2 و سال 2009 به 36/1رسيد كه دليل كاهش ضريب تاثير در سال 2009 اين است كه تعداد مقالاتي كه در هر شماره چاپ شده، سه برابر شده است.
وي با بيان اين كه تعداد ارجاعات به مجله و مقاله در حال تغيير است، گفت: تا كنون يك هزار و 500 ارجاع به مجله شده است كه ميانگين آن حدود سه ارجاع به هر مقاله بوده است و H-index مجله هفده است يعني به هفده مقاله مجله، بيش از هفده بار ارجاع داده شده است.