محققان پارك علم و فناوري دانشگاه تربيت مدرس براي اولين بار در كشور موفق به طراحي و ساخت دستگاه سنجش مقاومت ويژه زمين (ژئوالكتريك)، با قابليت برداشت همزمان ولتاژ در بيش از20 نقطه زمين شدند.
دكتر عليرضا هادي، مدير عامل شركت سازنده اين طرح در گفتوگو با خبرنگار «فناوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: اين دستگاه از طريق ايجاد سيگنالهاي الكتريكي در زمين ميتواند برخي پارامترهاي ژئوفيزيكي را استخراج كند. به عنوان مثال، اگر زمينشناسان براي حفر چاه در بهترين موقعيت يك منطقه بخواهند از پارامترهاي ژئوفيزيكي زمين مورد نظر مطلع شوند، اين دستگاه ميتواند اطلاعات را براي آنها فراهم كند.
به گفته وي، اين دستگاه از طريق الكترودهاي خود، ولتاژهايي را در نقاط مختلف زمين ايجاد كرده و توسط الكترودهاي ديگري ولتاژهاي القاء شده به نقاط ديگر زمين را برداشت ميكند.
هادي، درباره ويژگيهاي دستگاه سنجش مقاومت ويژه زمين نسبت به نمونههاي قبلي تصريح كرد: اين دستگاه ميتواند به صورت همزمان در بيش از 20 نقطه از زمين عمليات برداشت ولتاژ را انجام دهد، در صورتي كه نمونههاي قبلي تنها در دو نقطه از زمين توانايي انجام اين عمليات را داشت.
وي با بيان اين كه ويژگيهاي اين دستگاه با استفاده از مكانيسم توسعه سخت افزاري و نرم افزاري آن ايجاد شده است گفت: بسياري از پارامترهاي اين دستگاه مانند فاصله الكترودها، تعداد الكترودها و زمان ارسال و برداشت ولتاژ در نقاط مختلف زمين به صورت نرمافزاري قابل تنظيم بوده و ميتواند اطلاعات مورد نياز زمينشناسان را از زمين مورد نظر در اختيار قرار دهد.
مديرعامل شركت سازنده اين طرح در پايان ابراز اميدواري كرد: اين دستگاه كه با قيمتي بسيار پايينتر از نمونههاي خارجي به بازار ارائه ميشود بتواند با حمايتهاي دولتي و خصوصي بازار خود را در داخل كشور پيدا كند.
به گزارش ايسنا، اين طرح با همكاري و مشاوره مهندس علي طهماسبي، كارشناس ژئوتكنيك اداره آب و فاضلاب روستايي استان لرستان به انجام رسيده است.