سر در گمي کاربران در انتخاب ميان نوتبوک و PC چندين و چند سال است که به يک پرسش بيجواب تبديل شده است. اغلب آنها با صرف هزينههاي کلان سيستمهايي را خريداري ميکنند که ممکن است واقعاً نياز چنداني به آن نداشته باشند!
با توجه به کاهش قيمت نوتبوک و نزديک شدن قابليتهاي آن به کامپيوترهاي روميزي و همچنين روي آوردن بسياري از مردم براي تهيه نوتبوک در بساير از کشورهاي پيشرفته ميزان فروش نوتبوک.
مقدمه
در گذشته نه چندان دور براي خريد کامپيوتر دو انتخاب کاملا متفاوت وجود داشت: اول کامپيوترهاي شخصي بزرگ و جاگير و دوم نوتبوک قابل حمل و البته بازهم بزرگ و بسيار ضعيف! تفاوت اين دو کاملاً روشن و واضح بود، نوتبوکها فقط قابليت حمل و نقل را داشتند و کامپيوترها هم، توان بالا در اجراي برنامهها را. از اين رو کساني که کارهاي حرفهاي انجام ميداند هرگز سراغ نوتبوکها نميرفتند.
اما امروزه با پيشرفت فنآوري انتخاب ميان اين دو سختتر شده است، زيرا فاصله يک نوتبوک و يک کامپيوتر امروزي (از نظر توان و کارايي) آنقدر کم شده است که خيلي از کارشناسان آن را در حد صفر ميدانند. از اين رو وسوسه داشتن يک سيستم تمام عيار قابل حمل، ميتواند هر کاربري را (با هر سطح توقعي)، به صرف هزينه بالا و خريد يک نوتبوک ترقيب کند.
اما آيا صرف چنين هزينههاي زيادي واقعاً لازم است؟ اگر ميخواهيد جواب اين پرسش را بيابيد در ادامه با ما باشيد تا با بررسي جنبههاي گوناگون اين مسئله و بيان نقاط ضعف و قوت اين دو نوع سيستم، جواب قانع کنندهاي را با هم بيابيم.
عملکرد
اگر به دنبال عملکرد خوب کامپيوتر هستيد حتما سراغ کامپيوتر برويد! فضاي هاردديسک زياد، امکان استفاده از کارتهاي داخلي، حافظه اصلي (RAM) و ساير عناصر مورد نياز از مزاياي PC به حساب ميآيد. ضمن آنکه فضاي باز داخل کيس (که جريان هوا را داخل آن راحتتر به گردش در ميآورد)، به همراه فنهاي مخصوص و هيتسينکها (براي سيستمهاي خنک کننده)، پيسي را به بهترين انتخاب براي انجام عمليات با پردازشهاي سنگين تبديل کرده است. اين دقيقاً همان چيزي است که حرفهايها ميخواهند! حال آنکه نوتبوکها با سريعترين پردازندهها هم نميتوانند چنين عملکردي را به راحتي فراهم سازند.
البته براي حل اين مشکل و کمتر کردن اين تفاوت، ابزارهاي قابل حمل جديدي توليد شدهاند. اما با اين وجود هنوز نوتبوکي که از قدرت و کارايي بالايي برخوردار باشد بسيار گران است و فقط کاربراني ميتوانند به سراغ آن بروند که هيچ نگراني از خرج کردن پول نداشته باشند!
اکثر نوتبوک ها از ابزارهاي موبايل قدرتمندي استفاده ميکنند که از ابزارهاي مشابه که در پيسي به کار ميروند گرانتر هستند. از سوي ديگر، نوتبوکها جاذبه کافي براي کساني که ميخواهند در سفر با کامپيوتر کار کنند دارند.
قابليت ارتقا
همه ميدانيم در دنياي IT تلاش براي ارتقاي پيسي مسئلهاي هميشگي است. اگر پيسي را انتخاب کنيد، هر وقت که بخواهيد به راحتي ميتوانيد تغييراتي داشته باشيد مثلا به راحتي ميتوان هاردديسکها يا کارتهاي گرافيکي جديد استفاده کنيد. بطور کل در پيسي به پيکربندي کامپيوتر خود محدود نخواهيد بود و در صورت نداشتن مشکل مالي، هر تغييري امکان پذير است.
از طرفي کساني که ميخواهند کارهاي کامپيوتر خود را شخصا انجام دهند (و به قول معروف دست به آچار هستند) نبايد دنبال نوتبوک باشند چون معمولا از توانايي آنها خارج است و توليدکنندگان نوتبوک با کوچکترين تغيير و دست کاري، گارانتي دستگاه را باطل ميکنند.
بيشتر نوتبوکهاي خوب موجود در بازار امکان ارتقاء حافظه و هاردديسک را دارند ولي با وجود اينکه پيدا کردن ابزارها و تغيير امکانات جديد در نوتبوک مشکل است معمولا اين کار به سختي صورت ميپذيرد.
قيمت
اگر به دنبال خريد يک سيستم حرفهاي براي کارهاي گرافيکي و ويدوئي قدرتمند و همچنين براي بازيهاي کامپيوتري هستيد انتخاب اول پيسي است و کامپيوتري که انتخاب ميکنيد دقيقا به ميزان پولي که ميپردازيد بستگي دارد.
از طرف ديگر؛ قطعات نوتبوک از قطعههاي مشابه در پيسي قيمت بالاتري دارند بنابراين با انتخاب نوتبوک و در صورت نياز به همان قدرت، بايد هزينه بيشتري پرداخت نماييد. زيرا هميشه نوتبوکها از پيسي گرانتر هستند اما اگر حمل و نقل سيستم براي خريدار مهم باشد در انتخاب بين پيسي و نوتبوک نبايد هيچ توجهي به قيمت داشت. در نظر داشته باشيد با پيشرفتهاي جديد، نوتبوکها آنچنان از پيسيهاي کامل و حرفهاي گرانتر نيستند. در ضمن نوتبوکهاي جديد و ارزان قيمت براي افرادي که ميخواهند کارهاي معمولي مثل استفاده از اينترنت، استفاده از نرمافزارهاي آفيسي يا ديدن عکس و فيلم انجام دهند مناسبترند.
قابليت حمل و نقل
اينجاست که طرفداران پيسي بايد تسليم شوند و پيروزي آشکار متعلق به نوتبوکهاست!
هر چند امروزه پيسيها نيز کمي کوچک شدهاند ولي کيس، مانيتور، سيمها و ديگر متعلقات وزن آن را تا حدود 10 کيلوگرم رسانده است که قابليت حمل و نقل را بطور کل منتفي کرده است.
اما نوتبوکهاي امروزه با وزني حدود 2 کيلوگرم (بسته به مدلهاي مختلف)، علاوه بر امکان حمل آسان عملکرد قابل توجهي را در پردازش اطلاعات ارائه ميدهند.
گرافيک
در سالهاي اخير فناوريهاي دنياي گرافيک پيشرفت سريع و وسيعي داشتهاند. اگر انتظارات معمولي از يک کامپيوتر داريد مانند افکتهاي سه بعدي ويستا، تماشاي آنلاين فيلم و ويديو هر دو سيستم جوابگو خواهند بود. اما اگر طرفدار بازيهاي پر گرافيک و برنامههايي هستيد که نياز به کارت گرافيک قوي دارند، پس به يک پيسي خوب نياز داريد. در پيسي با استفاده از فناوري CrossFireX شرکت ATI يا فناوري SLI شرکت Nvidia چهار کارت گرافيکي را با هم استفاده کنيد.
همه ميدانيم نوتبوکها از تنوع کارت گرافيکي که در پيسي وجود دارد بيبهرهاند و شايد در نمايش تصاوير سه بعدي آنچنان قدرتمند نباشند، اما امروزه در برخي نوتبوکها، دو کارت گرافيکي توسط فناوري SLI وجود دارد که مطمئنا تمام گيمرهاي حرفهاي را متعجب ميکند. اما به هرحال نوتبوکها از لحاظ کيفيت تصوير هنوز هم به پاي کيفيت پيسي نميرسند.
ذخيره اطلاعات
در ميزان ظرفيت و سرعت ذخيره اطلاعات، پيسي رقيب خود يعني نوتبوک را شکست ميدهد. ميتوانيد فقط يک هارد ديسک خريداري کنيد که يک ترابايت ظرفيت داشته باشد و يا با استفاده از فضاي خالي کيس، چهار هارد ديسک را به سيستم متصل کرده و از ظرفيت بالايي براي ذخيره اطلاعات استفاده کنيد. ضمن آنکه در پيسيها ميتوان از RAID هم بهره برد که اين خود مزيت بسيار بزرگي محسوب ميشود. زيرا با استفاده از آن ميتوان سرعت و کارايي بالايي را داشت و يا از سيستمهاي امنيتي (براي تهيه نسخه پشتيبان از دادهها) بهرهمند شويد.
البته به زودي سيستم ذخيرهسازي بر پايه حافظه فلش (SSD)، جاي هاردديسکهاي امروزي را در نوتبوکها خواهد گرفت و با مزيتهايي مانند وزن کمتر، مصرف انرژي پايينتر، کيفيت بالا در ذخيره اطلاعات و مقاومت زياد در برابر شوکهاي احتمالي، مشکل نوتبوکها فعلي را در اين مسئله کمتر خواهند کرد.
کيبورد
کليدهاي کيبورد نوتبوکها بسيار به هم فشرده و نرم هستند. همچنين استفاده از موس کمي مشکل است و گاهي اوقات کار کردن با آن اصلاً آسان نيست. در واقع در نوتبوکها تعداد کليدها محدود شده است و در نتيجه کنترل حرکات کيبورد براي برخي کابران مشکلي بزرگ محسوب ميشود. بنابراين در ابتدا، سرعت کار به شدت پايين ميآيد و اگر بخواهيم ماوس و کيبورد را از طريق پورت USB به نوتبوک متصل کنيم ويژگي قابل حمل بودن نوتبوکها تحت الشعاع قرار ميگيرد.
از طرفي اگر قصد خريد نوتبوک داريد و به کارکردن با پيسي عادت کردهايد بايد تنبلي را کنار گذاشته و با تمرين زياد در کار با نوتبوکها مهارت پيدا کنيد.
اتصالات
پيسيها به خاطر اندازه بزرگتر داراي پورتهاي بيشتري هستند؛ به عنوان مثال 6 پورت USB، دو پورت Firewire و پورتهاي Serial ATA و حتي
( ESATA ( External SATA . همچنين پورت صداي ديجيتال ( S/PDIF ) ، پورتهاي RCA و يا ورودي و خروجي تلويزيون.
طبيعي است که پيسي پورتهاي بيشتري نسبت به نوتبوکها دارند. چون لوازم و ابزار جانبي که در کار با پيسي نياز داريد در استفاده از نوتبوکها لازم نداريد. پس اين يک مشکل جدي نيست. هر چند استفاده از پورتهايي که در بالا اشاره شد، کم کم در نوتبوک ها هم مرسوم شدهاند.
مانيتور
آيا ميخواهيد از يک مانيتور30 اينچي با شفافيت تصوير بالا براي بازيهاي رايانهاي استفاده کنيد؟ پس با خريد يک پيسي به خواسته خود جامه عمل بپوشانيد. هر چند استفاده از مانيتور به دليل اينکه از کل سيستم جداست نسبت به نوتبوکها سختتر است اما پورتهاي ورودي DVI و HDMI، کيفيت نمايش و تصوير را در پيسي را بالا برده است. از طرفي ميتوان نوتبوکها را به نمايشگرهاي خارجي وصل کرد و کيفيت تصوير را بهبود بخشيد. همچنين نوتبوکها از نظر اندازه مانيتور تنوع زيادي از خود نشان ميدهند.