برخي از مزايا و محدوديتهاي سلولهاي بنيادي جنيني و بالغ
1- اخلاق زيستي (Bioethic)
سلولهاي بنيادي جنيني، از جنين زنده گرفته ميشود، بنابراين در بسياري از كشورها استخراج آنها ممنوع است؛ زيرا از بين بردن جنيني كه قابليت تبديل شدن به يك انسان را دارد در حكم قتل نفس تلقي ميشود. بهعنوان مثال، در كشور آلمان اين عمل ممنوع بوده و در كشور انگلستان نيز تا چندي پيش، اجازة تحقيقات در اين خصوص داده نشده بود. اما در مقايسه با سلولهاي بنيادي جنيني، سلولهاي بنيادي بالغ از فرد بالغ گرفته شده و چون استخراج آنها از بدن فرد موجب مرگ وي نميشود، در نتيجه با اين محدوديت مواجه نيستند.همچنين يكي از كاربردهاي بالقوة هر دو دسته از سلولهاي بنيادي، همسانهسازي انسان به روش كلونينگ (Cloning) است كه بحثهاي اخلاقي زيادي را به خود معطوف داشته است. در اكثر كشورهاي جهان كاربرد سلولهاي بنيادي، با هر منشأ كه باشد، براي همسانهسازي انسان ممنوع است. در عين حال، ساير كاربردهاي بالقوه و بالفعل سلولهاي مذكور در عرصة پزشكي در اقصي نقاط جهان به شدت مورد توجه و تحقيق هستند.
2- پسزدگي
با توجه به اينكه از سلولهاي بنيادي بالغ هر بيمار ميتوان جهت مداواي خودش استفاده كرد، بنابراين، پس از تزريق آنها به بدن بيمار، سيستم ايمني بدن فرد، سلولهاي مذكور را بهعنوان يك سلول يا بافت بيگانه تلقي نكرده و مشكل پسزدگي يا رد پيوند بهوجود نميآيد. شايان ذكر است، پسزدگي، يكي از محدوديتهاي عمده پيش روي محققان در بهرهگيري از سلولهاي بنيادي جنيني است، زيرا آنتيژنهاي سازگاري نسجي اين سلولها با شخص گيرنده يكي نبوده و احتمال پسزدگي آنها بالا ميرود. البته تحقيقاتي در حال انجام است كه مولكولهاي عرضهكنندة آنتيژنها را فرونشانند (suppress) تا اين مشكل رفع شود.
3- تمايز
سلولهاي بنيادي جنيني داراي قدرت تكثير و تمايز بالايي هستند، بهگونهايكه بعضاً بدون اعمال تيمار خاصي، خودبهخود به سلولهاي ديگر تبديل ميشوند. بنابراين بايد جلوي تمايز ناخواسته و تصادفي آنها گرفته شود تا تبديل به بافتهاي ديگر نشوند.
سلولهاي بنيادي بالغ نيز در محيط كشت، علاقه به تكثير شدن دارند و با اعمال تيمارهاي خاص در مسير تمايز هدفمند قرار ميگيرند.
بنابراين، يكي از مشكلات عمده در رابطه با تكثير و تمايز سلولهاي بنيادي (جنيني و بالغ) اين است كه جهتدهي و هدايت مسير تمايز اين سلولها به سلولهاي ديگر، قدري سخت و ناشناخته است؛ در حاليكه اگر مسير تكثير و تمايز شناسايي شود، ميتوان به چگونگي پيدايش سلولهاي مختلف پستانداران در دوران جنيني نيز پي برد و همچنين از اين طريق ميتوان ژنهاي دخيل در تكوين سلولهاي مختلف (نظير قلب، اعصاب و غيره) را شناسايي نمود. در اينجا مزيت سلولهاي بنيادي جنيني بر سلولهاي بنيادي بالغ آن است كه سلولهاي بالغ چنين اطلاعاتي را به ما نميدهند.
4- ناهماهنگي Arithmy
زمانيكه از سلولهاي بنيادي جنيني براي ترميم بافتهاي آسيبديدة قلب استفاده ميشود، در برخي موارد، ناهماهنگي بين بافت قلب و بافت ترميمشده به وجود ميآيد. زيرا در اين حالت، سلولهاي بنيادي جنيني كه با بافت قلبي هموژني كامل ندارند؛ به سلولهاي قلبي تبديل شدهاند. اين مسأله باعث ميشود در د ضربان اين دو قسمت ناهمخواني پيش آيد و ريتم ضربان قلب به هم بخورد. مشكل ناهماهنگي در برخي از آزمايشاتي كه روي موشها انجامشده، ديده شده است.
اما اين مشكل در مورد سلولهاي بنيادي بالغ، كه از خود فرد بيمار دريافت شدهاند، به چشم نميخورد.
5- قدرت تكثير و ناميرا بودن
يكي از مهمترين خصوصيات سلولهاي بنيادي جنيني اين است كه ناميرا هستند؛ يعني برخلاف سلولهاي بنيادي بالغ كه ميرا بوده و پس از چند مرحله كشت و تكثير، دچار فرآيند پيري ميشوند، سلولهاي بنيادي جنيني داراي بقاي زيادي بوده و پير نميشوند. سلولهاي بنيادي بالغ، عليرغم اينكه قابليت تكثير و تمايز در محيط آزمايشگاه را دارند، اما نكتة جالب آن است كه تعداد تكثيرشان در شرايط آزمايشگاهي، محدود است، يعني در شرايط مذكور تنها ميتوان آنها را 30 و يا حداكثر 50 بار وادار به تقسيم كرد. پس از آن، اين سلولها دچار فرآيند پيري شده و امكان تكثير را از دست ميدهند. با اين حال ميتوان از تمايز اين سلولها، ردههاي ديگري از سلولها نظير سلولهاي چربي، سلولهاي استخواني، غضروفي و يا حتي سلولهاي قلبي و عصبي را توليد كرد.
6- قدرت پُرتواني
ويژگي ديگر سلولهاي بنيادي جنيني در مقايسه با سلولهاي بنيادي بالغ اين است كه داراي قدرت پُرتواني (Pluripotency) بسيار بيشتري هستند. بهعبارت ديگر، در محيط آزمايشگاهي، قدرت تمايز اين سلولها به انواع ديگر سلولها، بيش از سلولهاي بنيادي بالغ است.
برخي ديگر از مزاياي سلولهاي بنيادي جنيني
- در مقايسه با سلولهاي بنيادي بالغ، توانايي تمايز و توليد انواع بيشتري از سلولها را دارند.
- كنترل مراحل رشد و تمايز آنها، سادهتر از سلولهاي بنيادي بالغ است.
- به علت فراواني نسبتاً بيشتر، جداسازي آنها راحتتر از سلولهاي بنيادي بالغ است.
- دانش بدست آمده از سلولهاي بنيادي جنيني حيوانات، در مطالعات انساني نيز كاربرد دارد.
- تحقيقات انجام شده بر روي سلولهاي بنيادي جنيني، موجب ارتقاء تكنيكهاي تكثير و استفاده از سلولهاي بنيادي بالغ ميشود.