خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: جامعه اطلاعاتي -فناوري اطلاعات

يافته‌هاي بررسي وال استريت ژورنال نشان مي‌دهد وب‌سايت‌هاي محبوب نزد کودکان و نوجوانان، فن‌آوري‌هاي رديابي بيش‌تري نسبت به وب‌سايت‌هاي متداول براي بزرگ‌سالان به‌کار مي‌گيرند اما والدين مي‌توانند اقداماتي را براي محدود کردن قرارگيري کودکانشان در معرض ديد آنلاين انجام دهند.
به گزارش سرويس فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، فعاليت وب‌گردي به وسيله کوکي‌ها، بيکون‌ها و فلش کوکي‌ها که فايل‌هاي رايانه‌يي کوچک يا برنامه‌هاي نرم‌افزاري نصب شده در رايانه هنگام بازديد از يک صفحه وب هستند، مورد رديابي قرار مي‌گيرد.
برخي از آن‌ها مفيد بوده اما برخي ديگر از سوي شرکت‌ها براي رديابي کاربران از سايتي به سايت ديگر و تهيه اطلاعات از فعاليت‌هاي آنلاين آن‌ها مورد استفاده قرار مي‌گيرند.
تمامي کاربران اينترنت بزرگسالان يا کودکان مي‌توانند با تغيير تنظيمات در مرورگرهاي وب و برنامه فلش ادوب سيستمز، رديابي را محدود کنند. اين تنظيمات مي‌توانند کوکي‌ها را حذف کرده و انواع کوکي‌هايي را که ممکن است در رايانه قرار بگيرند، محدود کنند.
براي حفاظت بيش‌تر والدين هم‌چنين مي‌توانند برنامه‌هاي کوچکي به نام افزونه را در مرورگر کودکان خود نصب کنند و کودکان را از مشاهده تبليغات هدفمندي که توسط ابزارهاي تهيه شده از سوي شبکه‌هاي تبليغاتي منتشر مي‌شوند، منع کنند.
بر اساس بررسي منتشره در ژورنال Applied Developmental Psychology، اما بررسي‌ها و مصاحبه‌ها، ملاحظه بيش‌تر براي محافظت از کودکان به‌ويژه خردسالان در فضاي آنلاين را مطرح مي‌کنند.
کودکان سنين مدرسه ابتدايي ممکن است اصول ايمني اينترنت را درک نکنند. به عنوان مثال خردسالان ممکن است ندانند ارسال نام و نشاني اي‌ميل براي يک مسابقه احتمال دارد كه اطلاعات شخصي آن‌ها را به دست کساني بيندازد که آن را بفروشند.
چنين نگراني‌هايي درباره نوجوانان که تا اندازه‌اي کم و بيش همانند والدينشان درباره وب آگاهي دارند، کم‌تر است اما بررسي که اوايل سال جاري از سوي محققان دانشگاه برکلي کاليفرنيا و دانشگاه کاليفرنيا منتشر شد، حاکي از اين بود که نوجوانان نسبت به بزرگ‌سالان بيش‌تر احتمال دارد تصور کنند حريم خصوصي آنلاين آن‌ها حفاظت شده است در حالي که اينطور نيست.
در اينجا راه‌هايي ارايه شده که مي‌تواند در حفظ فرزاندنش از چشمان کاوشگر در وب به والدين کمک کند:
گفت‌وگوي حريم خصوصي:
تيم لوردان، مدير عامل گت نت وايز، گروه غيرانتفاعي که هدف آن بهبود ايمني آنلاين است مي‌گويد كه والديني که نگراني رديابي رفتاري هستند، بايد ابتدا با کودکان خود درباره حريم خصوصي آنلاين صحبت کنند. چنين گفت‌وگويي مي‌تواند به بسياري از جنبه‌هاي حريم خصوصي در وب از رديابي گرفته تا استفاده از سايت‌هاي شبکه اجتماعي و افشاي اطلاعات شخصي، بپردازد.
به گفته لوردان، والدين بايد به کودکان خود به‌ويژه خردسالان يادآوري کنند که نام و اطلاعات شخصي خود را در فضاي آنلاين ارايه ندهند. همچنين بايد به آن‌ها نسبت به حقه‌هاي رايج در وب مانند پنجره‌هاي تبليغاتي که به يک‌باره ظاهر مي‌شوند و ممکن است جاسوس‌افزار در رايانه نصب کنند، هشدار دهند.
بر اساس تحليل انجمن آنلاين تراست، در دوره سه ماهه اخير بيش از صد شبکه و مرکز تبليغاتي تبليغ‌هايي را ارسال کرده‌اند که مي‌توانند نرم‌افزار مخرب را در رايانه يک کاربر نصب کنند.
لوردان مي‌گويد: والدين بايد از کودکان ابتدايي بخواهند هنگامي که سايتي تقاضاي اطلاعات شخصي مي‌کند به آن‌ها اطلاع دهند. قانون حمايت از حريم خصوصي آنلاين کودکان معروف به "کوپا" گردانندگان وب‌سايت‌ها را از جمع‌آوري آگاهانه اطلاعات قابل شناسايي از کودکان پايين 13 سال، بدون موافقت والدين ممنوع مي‌کند.
برخي از سايت‌ها از کودکان مي‌خواهند نشاني اي‌ميل والدينشان را وارد کنند تا اجازه بگيرند. هنگامي که والدين يک اطلاع کوپا را دريافت مي‌کنند بايد از سايت بازديد و سياست حريم خصوصي آن را مورد بررسي قرار دهند تا پس از آن به کودک خود اجازه ثبت نام در سايت را بدهند.
نرم‌افزار مونيتورينگ:
برخي از والدين از نرم‌افزار مانند نت ناني شرکت کانتنت واچ و نورتون آنلاين سيمانتک براي کنترل فعاليت کودک خود استفاده مي‌کنند. چنين برنامه‌هايي جلوگيري از دسترسي کودکان به محتواي ممنوعي مانند هرزه‌نگاري، شرط بندي يا خشونت را مدنظر دارند.
هم‌چنين به والدين امکان مي‌دهند فعاليت کودکان در شبکه اجتماعي را مشاهده و محدود کنند؛ برخي از آن‌ها نيز گزينه‌اي براي مسدود کردن تبليغات دارند. با اين همه اين برنامه‌ها فن‌آوري‌هاي رديابي آنلاين مانند کوکي‌ها را مسدود نمي‌کنند.
والدين مي‌توانند از نرم‌افزار مونيتورينگ براي مشاهده سايت‌هاي جديدي که کودکان بازديد مي‌کنند و بررسي اين سايت‌ها و سياست‌هاي حرم خصوصي آن‌ها استفاده کنند.
کارشناسان مي‌گويند مهم است با کودکان درباره چنين مونيتورينگي صادق بود و براي آن دليل آورد بويژه که بررسي‌ها نشان داده‌اند که کودکان مونيتورينگ والدين را تعرض به حريم خود مي‌دانند.
مسدود کردن تبليغات:
والدين مي‌توانند براي جلوگيري از کليک کردن کودکان برروي تبليغات، برنامه‌هايي را مد نظر بگيرند که بيش‌تر تبليغات وب و ردياب‌گرهايي را که اغلب با آن‌ها همراهي دارند، مسدود مي‌کنند. مسدود کردن تبليغات يک گام بحث برانگيز است زيرا بسياري از وب‌سايت‌ها براي تامين محتواي خود به تبليغات متکي هستند.
يکي از برنامه‌هاي مورد استفاده گسترده Ad Block Plus است که رايگان بوده و بيش‌تر با مرورگر فايرفاکس موزيلا کار مي‌کند.