عبارت Cloud Computing به معنی توسعه و به کارگیری فناوری کامپیوتر (Computing) بر مبنای اینترنت (Cloud) است. این عبارت شیوه ای از محاسبات کامپیوتری در فضایی است که قابلیت های مرتبط با فناوری اطلاعات به عنوان سرویس یا خدمات برای کاربر عرضه می شود و به او امکان می دهد به سرویس های مبتنی بر فناوری در اینترنت (Cloud) دسترسی داشته باشد؛ بدون آنکه اطلاعات تخصصی در مورد این فناوری ها داشته باشد و یا بخواهد کنترل زیرساخت های فناوری که از آن ها پشتیبانی می کند را در دست بگیرد.
این عبارت در اصل یک مفهوم کلی است که برای یکپارچه کردن فناوری های نوینی مثل نرم افزار به عنوان سرویس، وب ۲ و دیگر ترفند های جدیدی که به تازگی عرضه شده اند، به کار می رود تا با موضوعات معمول و روزمره بتوان به کلیه نیازهای کاربران در فضای اینترنت پاسخ گفت. برای مثال، سرویس Google Apps ابزارهای عمومی تجاری را به صورت آنلاین عرضه می کند تا کاربران بتوانند در حالتی که اطلاعات و نرم افزارهای آن ها روی سرور موجود است، از طریق یک مرورگر اینترنتی به آن ها دسترسی داشته باشند.
عبارت Cloud Computing معمولا با واژه هایی مثل Grid Computing که حالتی است از عملیات کامپیوتری توزیع شده که در آن مجموعه ای از کامپیوترهای مرتبط به یکدیگر در یک شبکه کار یک ابرکامپیوتر مجازی را برای انجام کارهای عظیم بر عهده می گیرند، Utility Computing که مجموعه ای است از منابع کامپیوتری، نظیر خدمات محاسبات و ذخیره سازی اطلاعات به عنوان یک سرویس قابل اندازه گیری، همانند آنچه در خدمات عمومی مثل آب و برق دریافت می شود و بالاخره Autonomic Computing یا سیستم های کامپیوتری خودگردان،. اشتباه گرفته می شود.
در واقع باید توجه داشت که بسیاری از توسعه و به کارگیری فناوری های اینترنتی کنونی با شبکه ها (Grid) راه اندازی می شوند، مشخصه های خودگردانی را دارند و مانند ابزارهای سودمند و کاربردی عمومی در اختیار کاربران قرار می گیرند، اما باید توجه داشت که Cloud Computing یک گام جلوتر از ابزارهای کاربردی شبکه ای است. در حال حاضر برخی از معماری های موفق اینترنتی زیرساخت های مرکزی و سیستم های شبکه ای ندارند و یا از سیستم های شبکه ای Peer to Peer نظیر BitTorrentand Skype و Volunteer Computing استفاده نمی کنند.
بحش اعظم زیرساخت های کنونی توسعه و به کارگیری فناوری های کامپیوتری مبتنی بر اینترنت که در حال حاضر موجود هستند، شامل سرویس های قابل اطمینانی می شوند که از طریق نسل آتی مراکز داده (Data center) بر مبنای فناوری های مجازی سازی محاسبات و ذخیره سازی اطلاعات ساخته شده است، در اختیار کاربران قرار می گیرند.
این سرویس ها با استفاده از اینترنت به عنوان تنها راه موجود، در سراسر دنیا قابل دسترس هستند و به کلیه نیازهای کامپیوتری کاربران پاسخ می دهند. سرویس های تجاری و بازرگانی در چنین نظامی باید از کیفیت مطلوب برخوردار باشند. در این میان باید توجه داشت که استانداردهای باز و نرم افزارهای متن باز به عنوان یک نقطه بحرانی و مشکل ساز برای توسعه Cloud Computing محسوب می شوند.
با توجه به اینکه کاربران هیچ مالکیتی بر زیرساخت های این فناوری ها ندارد، آن ها تنها می توانند به این سرویس ها دسترسی داشته باشند و یا این زیرساخت ها را اجاره کنند. آن ها می توانند بر هزینه های قابل ملاحظه خود فائق آیند و از منابع موجود به عنوان سرویس استفاده کنند و در عوض، هزینه آنچه را که در این زمینه استفاده کرده اند پرداخت کنند.
از نظر محاسبه هزینه، بسیاری از سرویس های مبتنی بر Cloud Computing با مدل های ارائع خدمات عمومی مثل برق، آب و تلفن، مشابهت دارد اما برخی دیگر از سرویس های مبتنی بر Cloud Computing به گونه ای هستند که کاربر باید در آن مشترک شود و به این صورت از خدمات آن استفاده کند.
با به اشتراک گذاری فناوری های کامپیوتری "غیر ملموس و میرا" بین مشترکین اینترنتی، میزان استفاده از این ابزارها افزایش می یابد و سرورها بی استفاده نمی مانند و با افزایش سرعت در توسعه نرم افزارها، هزینه این کار تا اندازه زیادی کاهش می یابد. یکی از تاثیرات این رهیافت افزایش قابل ملاحظه ظرفیت های کامپیوتر است و کاربران مجبور به ارتقای کامپیوتر خود نیستند. این به اشتراک گذاری با گسترش خطوط پهن باند پرسرعت اتفاق می افتد که به کاربران امکان می دهد در یک زمان پاسخ زیرساخت های متمرکز کامپیوتری که در فضای دیگر قرار گرفته اند را دریافت کنند.
انقلاب Cloud Computing به وسیله شرکت هایی نظیر گوگل، Amazon، Salesforce و یاهو به همراه شرکت های قدیمی تری نظیر Hewlett Packard، IBM، Intel و مایکروسافت دنبال می شود و از سوی شرکت های بزرگی مثل General Electric، D&B، L&#۰۳۹;Oréal، Procter & Gamble و Valeo پذیرفته شده است.