آخرین باری که در وسط یک سخنرانی یا جلسه خوابتان گرفت یا چرت زدید کی بود؟ براساس مطالعهای که به تازگی صورت گرفته، 29٪ شرکت کنندگان در یک نظرخواهی گفتهاند که حداقل یکبار ظرف ماه گذشته چنین تجربهای را داشتهاند.
پژوهشهای اخیر، کمبود خواب را به محدوده وسیعی از بیماریها، از مشکلات حافظه گرفته تا چاقی، مرتبط دانستهاند. مهمترین دلایل برای داشتن خواب کافی به قرار زیر است:
• خواب کافی به شما در یادگیری موثرتر کمک می کند
پژوهشگران از دیرباز اعتقاد داشتند که خواب، نقش مهمی در حافظه دارد امّا مشاهدات اخیر نشان دادهاند که خواب کافی در شب میتواند باعث بهبود فرایند یادگیری گردد. در یک مطالعه، پژوهشگران دریافتند که دانشآموزانی که کمبود خواب دارند، پس از یادگیری یک مطلب یا مهارت جدید، ظرف سه روز بخش مهمی از آموختههایشان را فراموش میکنند (وینرمن، 2006). نظریه تحکیم حافظه در خواب، میگوید خواب باعث پردازش و حفظ اطلاعات یادگرفته شده به هنگام بیداری میگردد. با وجودی که پژوهشهای زیادی له و علیه این نظریه صورت گرفته است امّا بسیاری از مطالعات نشان دادهاند که خواب میتواند نقش مهمی در انواع خاصی از حافظه بازی کند.
• کمبود خواب میتواند باعث چاقی گردد
کمبود خواب، علاوه بر تاثیرگذاری بر حافظه و یادگیری، به وزن بدن نیز ارتباط دارد. در مطالعهای که در سال 2005 انجام شد، نشان داده شد که کسانی که اضافه وزن دارند، کمتر از کسانی که وزن طبیعی دارند میخوابند (ورونا و همکاران، 2005). مطالعه دیگری نشان داده است که خواب ناکافی در 30 ماهگی باعث چاقی در 7 سالگی میشود. با وجودی که پژوهشگران هنوز به درستی درک نکردهاند که اختلال خواب چگونه بر اشتها و سوخت و ساز بدن اثر میگذارد امّا چیزی که واضح است این است که خواب خوب و کافی در شب، مطمئناً به کاهش وزن یا رژیم لاغری فرد آسیب نمیرساند.
• خواب برای مدیریت استرس اهمیت دارد
بسیاری از صاحب نظران عقیده دارند که اغلب مردم به هفت یا هشت ساعت خواب شبانه نیاز دارند. هنگامی که خواب کافی نداشته باشید چه اتفاقی میافتد؟ نشانههایی مانند دمدمیمزاجی، بدخلقی، اضطراب، پرخاشگری و افزایش سطح استرس در شما به وجود میآید. خواب کافی به کاهش استرس و افزایش بهرهوری انسان کمک شایانی میکند. هر چند با بیشتر خوابیدن مطمئناً نمیتوان تمام استرسها را برطرف کرد امّا خواب کافی میتواند برآمادگی شما برای رو در رو شدن با استرسهای زندگی روزمره بیافزاید.
• خواب کافی به شما در تصمیمگیری بهتر کمک میکند
آیا تا کنون برای شما پیش آمده است که بعد از شبی که خواب کافی نداشتهاید برای یک تصمیمگیری ساده دچار مشکل شده باشید؟ کمبود خواب، علاوه بر کاهش زمان واکنش و دقت انسان، به مشکل در تصمیمگیری نیز میانجامد. پژوهشگران در یک مطالعه کشف کردند که خوابآلودگی تاثیر جدی بر قابلیت تصمیمگیری موثر دارد. (روهر، 2004). چنانچه درگیر تصمیمگیری مهمی هستید مطمئن باشید که پیش از آن، استراحت کافی کرده باشید.