کوتاهی قد ممکن است در دو مرحله قبل از تولد (مرحله جنینی)و پس از تولد،یا در هر دو مقطع اتفاق بیفتد.دوران بارداری مادر نقش مهمی در این زمینه ایفا می کند؛به طوری که مصرف نا کافی ریز مغزی ها به انضمام نوشیدن الکل و استعمال دخانیات در دوران بارداری به رشد ناکافی و کم وزنی کودک در هنگام تولد می انجامد. بنابراین مکمل یاری غذایی واجتناب از مصرف الکل و سیگار برای چنین مادرانی ضروری خواهد بود .علاوه بر انرژی،وجود چندین اسید چرب ضروری که اغلب در چربی ماهی و روغن های گیاهی وجود دارد به انضمام چندین اسید امینه ضروری که در ساختمان پروتین وجود دارند،برای رشد و نمو کافی کودک لازم است.
مصرف طولانی مدت غذاهایی که پروتیین انها کیفیت پایینی داشته،در نتیجه تمام اسیدآمینه های ضروری را به حد کافی برای بدن کودک تأمین نکند،به کندی یا توقف رشد کودک می انجامد.البته مصرف غذاهایی که چربی زیادی داشته باشند نیز موجب می شود که پروتیین ها در حد نیاز،به بدن کودکان نرسد و همین امر برای رشد آنها مشکل ساز خواهد بود. علاوه بر انرژی و چربی و پروتیین،دریافت کافی ریز مغذی های مختلف یعنی ویتامین ها و املاح نیز رای رشد کافی و مناسب کودکان ضروری شناخته شده است.اما این که کدام ک از انها بیشترین تأثیر را در تأخیر کندی رشد کودکان دارد،هنوز مشخص نیست.
کمبود روی حتی کمبود متوسط یا ضعیف آن در کاهش رشد قدی کودکان نقش دارد.کمبود متوسط تا شدید ویتامین a،آهن،کلسیم و ید نیز در تأخیر رشد کودکان تأثیر گذار است.
کمبود روی تا حدود زیادی به نا کافی بودن در درزیم غذایی،جذب نا کافی آن ار رژیم غذایی یا اختلال جذب و از دست رفتن روی از بدن بستگی دارد.
در اوایل قرن بیستم کمبود شدید روی به عنوان وضعیتی تعریف شد که وجوه مشخصه آن عبارت اند از:کوتاهی قد،کمی رشد غدد بدن،اختلال عملکرد ایمنی،اختلال پوستی،نقص عملکرد شناختی و بی اشتهایی. کمبود روی حدود یک سوم از جمعیت جهان را مبتلا کرده است.و28 میلیون از تأخیر رشد کودکان در دنیا مربوط به کمبود روی است.
نان و غلات از منابع با ارزش برای تأمین انرژی،در برگیرنده ی بخشی از پروتیین مورد نیاز،برخی ویتامین های ضروری و بعضی از املاح مهم برای بدن به شمار می آیند.که مصرف نان هایی که به خوبی تخمیر نشده اند،به علت ممانعت از جذب املاح،به ویژه روی،باعث کوتاهی قد می شود.
گوره بعدی غذا ها،یعنی سبزی ها و میوه ها تأمین کننده بسیاری از املاح و ویتامین ها و از جمله پیش ساز های ویتامین a می باشند.
گروه شیر و لبنیات،با فراهم کردن اسید های چرب،پروتیین های مرغوب،برخی ویتامین های بسیار با ارزش و بسیاری از املاح به خصوص کلسیم،در تأمین سلامت و رشد کودکان نقش یسیار مهمی ایفا می کنند.
آخرین گروه غذایی یعنی گوشت ها،حبوبات و تخم مرغ،با تأمین پروتیین ها،املاح به ویژه آهن برای جلو گیری از کم خونی،و برخی ویتامین ها از جمله ویتامین 12b که برای خون سازی فوق العاده ضروری است و تنها در غذا های حیوانی یافت می شود،برای بدن ضروری اند.
عده کمی از افراد در دنیا به گیاهخواری روی آورده اند،غافل از اینکه ساختمان دندان ها و دستگاه گوارش انسان ها و نیاز او به موارد مغذی موجود در گوشت ها، نیاز انسان به مصرف گوشت را غیر قابل انکار می سازد. بر عکس عده ای نیز در مصرف مواد گوشتی افراط می کنند و از مصرف سایر موارد غذایی غافل می شوند که این خود می تواند مشکل ساز باشد.