منشور سازمان ملل متحد
فصل اول: اهداف و اصول
ماده 1 ـ اهداف ملل متحد به قرار زیر است:
1 ـ حفظ صلح و امنیت بینالمللی و بدین منظور به عملآوردن اقدامات دسته جمعی موثر برای جلوگیری وبرطرف کردن تهدیدات علیه صلح و متوقف ساختنهرگونه عمل تجاوز یا سایر کارهای ناقض صلح وفراهمآوردن موجبات حل و فصل اختلافات بینالمللی یاوضعیتهایی که ممکن است منجر به نقض صلح گردد باوسایل مسالمت امیز و بر طبق اصول عدالت و حقوق بینالملل.
2 ـ توسعه روابط دوستانه دربین ملل بر مبنای احترام بهاصل تساوی حقوق و خود مختاری ملل و انجام سایراقدامات مقتضی برای تحکیم صلح جهانی.
3 ـ حصول همکاری بینالمللی در حل مسایل بینالمللی کهدارای جنبههای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی یا بشردوستی است و در پیشبرد و تشویق احترام به حقوق بشر وآزادیهای اساسی برای همگان بدون تمایز از حیث نژادجنس ، زبان و یا مذهب و...
4 ـ بودن مرکزی برای هماهنگ کردن اقداماتی که مللجهت حصول این هدفهای مشترک معمول میدارند.
ماده 2 ـ سازمان و اعضای آن در تعقیب اهداف مذکور درماده اول بر طبق اصول زیر عمل خواهند کرد:
1 ـ سازمان بر مبنای اصل تساوی حاکمیت کلیه اعضای آنقرار دارد.
2 ـ کلیه اعضا به منظور تضمین حقوق و مزایای ناشی ازعضویت ، تعهداتی را که به موجب این منشور بر عهدهگرفتهاند با حسن نیت انجام خواهند داد.
3 ـ کلیه اعضا اختلافات بینالمللی خود را با شیوههایمسالمت امیز به صورتی که صلح و امنیت بینالمللی وعدالت به خطر نیفتد ، حل و فصل خواهند کرد.
4 ـ کلیه اعضا در روابط بینالمللی خود از تهدید به زور یا استعمال آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هرکشوری و یا از هر روش دیگری که با اهداف ملل متحدمباینت داشته باشد خودداری خواهند نمود.

5 ـ کلیه اعضا در هر اقدامی که سازمان بر طبق این منشوربه عمل آورد به سازمان همه گونه مساعدت خواهند کرد واز کمک به هر دولتی که سازمان ملل متحد علیه آن اقداماحتیاطی یا قهری به عمل میاورد ، خودداری خواهندنمود.
6 ـ سازمان موافقت خواهد کرد دولتهایی که عضو مللمتحد نیستند تا آنجا که برای حفظ صلح و امنیت بینالمللضروری است بر طبق این اصول عمل نمایند.
7 ـ هیچیک از مقررات مندرج در این منشور ، ملل متحد رامجاز نمیدارد در اموری که ذاتا جز صلاحیت داخلی هرکشوری است دخالت نماید و اعضا را نیز ملزم نمیکند کهچنین موضوعاتی را تابع مقررات این منشور قرار دهندلیکن این اصل به اعمال اقدامات قهری پیش بینی شده درفصل هفتم لطمه وارد نخواهد آورد.
فصل دوم: عضویت
ماده 3 ـ اعضای اصلی ملل متحد کشورهایی هستند که درکنفرانس ملل متحد راجع به سازمان بینالمللی درسانفرانسیسکو شرکت نموده و یا قبلا اعلامیه ملل متحدمورخ اول ژانویه 1943 را امضا کرده و این منشور را امضاو بر طبق ماده 110 تصویب نمایند.
ماده 4 ـ 1ـ سایر کشورهای شیفته صلح که تعهدات مندرجدر این منشور را بپذیرند و به نظر و تشخیص سازمان قادر ومایل به اجرای آن باشند میتوانند به عضویت ملل متحددر آیند.
2 ـ قبول هر کشوری که واجد شرایط مذکور باشد بهعضویت ملل متحد منوط به تصمیمی است که مجمععمومی بنابر توصیه شورای امنیت اتخاذ مینمایند.
ماده 5 ـ هر عضو ملل متحد که از طرف شورای امنیت برعلیه آن اقدام احتیاطی یا قهری به عمل آمده است ممکناست به وسیله مجمع عمومی و بنابر توصیه شورای امنیت از اعمال حقوق و مزایای عضویت معلق گردد. اعمالحقوق و مزایای مزبور ممکن است به وسیله شورای امنیتمجددا برقرار شود.
ماده 6 ـ هر عضو ملل متحد که در تخطی از اصول مندرجدر این منشور اصرار ورزد ممکن است به وسیله مجمععمومی بنابر توصیه شورای امنیت از سازمان اخراج گردد.
فصل سوم: ارکان
ماده 7 ـ 1 ـ ارکان اصلی ملل متحد عبارت است از: یک مجمع عمومی ، یک شورای امنیت ، یک شورای اقتصادی و اجتماعی ، یک شورای قیمومت ، یک دیوان بینالمللیدادگستری و یک دبیرخانه.
2 ـ ارکان فرعی که ضروری تشخیص داده شود ممکناست بر طبق این منشور تاسیس گردد.
ماده 8 ـ سازمان ملل متحد برای تصدی هر شغلی به هرعنوان تحت شرایط مساوی در ارکان اصلی و فرعی خودهیچ گونه محدودیتی در استخدام مردان و زنان برقرارنخواهد کرد.
فصل چهارم: مجمع عمومی
ترکیب
ماده 9 ـ 1 ـ مجمع عمومی مرکب از کلیه اعضای ملل متحد خواهد بود.
2 ـ هر عضو بیش از پنج نماینده در مجمع عمومی نخواهدداشت.
ماده 10 ـ مجمع عمومی میتواند هر مسأله یا امری را که در حدود این منشور و یا مربوط به اختیارات و وظایف هریک از ارکان مقرر در این منشور باشد مورد بحث قرار دهدو جز در موارد مذکور در ماده 12 ممکن است به اعضایسازمان ملل متحد یا به شورای امنیت و یا هر دو درباره هریک از آن مسایل و امور توصیههایی بنماید.
ماده 11 ـ 1 ـ مجمع عمومی میتواند اصول کلی همکاریبرای حفظ صلح و امنیت بینالمللی ، از جمله اصول حاکمبر خلع سلاح و تنظیم تسلیحات را مورد رسیدگی قراردهد و ممکن است در مورد اصول مذکور به اعضا و یا بهشورای امنیت و یا به هر دو توصیههایی بنمایند.
2 ـ مجمع عمومی میتواند هر مسأله مربوط به حفظ صلحو امنیت بینالمللی را که توسط هر یک از اعضا یا شورای امنیت و یا بر طبق بند دوم از ماده 35 توسط دولتی که عضوملل متحد نیست بدان رجوع شده باشد ، مورد بحث قراردهد و جز در مورد مقرر در ماده 12 میتواند در موردچنین مسایلی به دولت یا دولتهای مربوط یا به شورای امنیت یا به هر دو توصیههایی بنماید.
هر مسألهای از این قبیل که اقدام در مورد آن ضروری باشدتوسط مجمع عمومی قبل و یا بعد از بحث به شورای امنیت ارجاع خواهد گردید.
3 ـ مجمع عمومی میتواند توجه شورای امنیت را بهوضعیتهایی که محتمل است صلح و امنیت بینالمللی رابه مخاطره اندازد ، جلب نماید.
4 ـ اختیارات مجمع عمومی که در این ماده ذکر شده است ، حد کلی شمول ماده 10 را محدود نخواهد کرد.
ماده 12 ـ تا زمانی که شورای امنیت در مورد هر اختلاف یاوضعیت ، در حال انجام وظایفی است که در این منشوربدان محول شده است ، مجمع عمومی در مورد آناختلاف یا وضعیت هیچ گونه توصیهای نخواهد کرد مگراین که شورای امنیت چنین تقاضایی بکند. دبیر کل مللمتحد تاموافقت شورای امنیت ، مجمع عمومی را در هردوره اجلاسه از امور مربوط به صلح و امنیت بینالمللی کهدر شورای امنیت مطرح است مطلع خواهد ساخت و بههمین نحو بلافاصله پس از ختم رسیدگی شورای امنیتنتیجه امر را به مجمع عمومی و در صورتی که مجمععمومی در حال اجلاس نباشد ، به اعضا اطلاع خواهد داد.
ماده 13 ـ 1 ـ مجمع عمومی نسبت به امور زیر موجبات انجام مطالعات و صدور توصیه هایی را فراهم میکند:
الف) ترویج همکاری بینالمللی در امور سیاسی و ایجاد زمینههای مناسب برای توسعه تدریجی حقوق بینالملل وتدوین آن.
ب) ترویج همکاری بین المللی در امور اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، آموزشی و بهداشتی و کمک به تحققحقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همه بی هیچ تبعیضاز حیث نژاد و جنس و زبان و مذهب.
2 ـ سایر مسولیتها ، وظایف واختیارات مجمع عمومی درمورد امور مذکور در شق ب بند یک این ماده در فصول نهم و دهم بیان شده است.
ماده 14 ـ مجمع عمومی با رعایت مقررات ماده 12میتواند برای حل و فصل مسالمت امیز هر وضعیتی که بهنظر میرسد احتمالا به رفاه عمومی یا به روابط دوستانهبین ملل لطمه میزند و منشأ آن هرچه باشد از جملهوضعیتهایی که ناشی از نقض اهداف و اصول ملل متحد بهشرح مذکور در این منشور است اقداماتی را توصیه نماید.
ماده 15 ـ 1 ـ مجمع عمومی گزارشهای سالانه وگزارشهای مخصوص شورای امنیت را دریافت میکند ومورد بررسی قرار میدهد گزارشهای مذکور شاملمشروح اقدامات و تصمیماتی خواهد بود که شورای امنیت برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی به عمل آورده ویا اتخاذ کرده است.
2 ـ مجمع عمومی گزارشهای سایر ارکان ملل متحد رادریافت میکند و مورد بررسی قرار میدهد.
ماده 16 ـ مجمع عمومی وظایفی را که تحت فصول 12 و13 منشور بدان محول شده ، از جمله تصویب قراردادیقیمومت مناطقی را که سوق الجیشی قلمداد نشده است باتوجه به نظام قیمومت بینالمللی انجام خواهد داد.
ماده 17 ـ مجمع عمومی بودجه سازمان را بررسی وتصویب خواهد کرد.
2 ـ مخارج سازمان بر حسب تسهیم مقرر از طرف مجمععمومی برعهده اعضا خواهد بود.
3 ـ مجمع عمومی هرگونه ترتیبات مالی و بودجهای را که باموسسات تخصصی منظور در ماده 57 داده شود موردبررسی و تصویب قرار خواهد داد و بودجه اداریموسسات مذکور را به منظور صدور توصیه به آنها بررسیخواهد نمود.
رای
ماده 18 ـ 1 ـ هر عضو مجمع عمومی دارای یک رایخواهد بود.
2 ـ تصمیمات مجمع عمومی در مورد مسایل مهم با اکثریت دو سوم از اعضای حاضر و رای دهنده اتخاذخواهد شد موارد زیر از مسایل مهم محسوب میشود:توصیههای مربوط به حفظ صلح و امنیت بینالمللی ، انتخاب اعضای غیردایم شورای امنیت ، انتخاب اعضایشورای اقتصادی و اجتماعی ، انتخاب اعضای شورایقیمومت بر طبق شق (ج) از بند یک ماده 86 ، قبول اعضایجدید در سازمان ملل متحد ، تعلیق و حقوق و مزایایعضویت واخراج اعضا مسایل راجع به اجرای نظامقیمومت و مسایل مربوط به بودجه.
3 ـ تصمیمات راجع به سایر مسایل از جمله تعیین انواعمسایل دیگری که اکثریت دو سوم باید در آنها رعایتشود ، به اکثریت اعضای حاضر و رای دهنده اتخاذ خواهدشد.
ماده 19 ـ هر عضو ملل متحد که پرداخت سهمیه مالی آنبه سازمان به تاخیر افتاده باشد ، در صورتی که سهمیهعقب افتاده عضو مزبور معادل و یا بیشتر از مبلغ سهمیهمربوط برای دو سال قبل به طور کامل باشد ، در مجمععمومی حق رای نخواهد داشت با این حال اگر مجمععمومی تشخیص دهد که قصور در پرداخت ناشی ازشرایطی است که از حیطه عضو مزبور خارج است ، میتواند به چنین عضوی اجازه دهد که در رای شرکتکند.
آیین کار
ماده 20 ـ مجمع عمومی به طور منظم دورههای اجلاسیهسالانه و در صورت اقتضا اجلاسیههای فوق العادهخواهد داشت. اجلاسیههای فوق العاده به دعوت دبیرکلبنا به درخواست شورای امنیت یا اکثریت اعضای مللخواهد بود.
ماده 21 ـ مجمع عمومی آیین نامه داخلی خود را تنظیممیکند. مجمع مزبور برای هر دوره اجلاسیه رییس خود را انتخاب میکند.
ماده 22 ـ مجمع عمومی برای اجرای وظایف خودمیتواند آن گونه ارکان فرعی را که ضروری تشخیصمیدهد تاسیس نماید.
فصل پنجم: شورای امنیت
ترکیب
ماده 23 ـ شورای امنیت مرکب است از پانزده عضوسازمان ملل متحد. جمهوری چین ، فرانسه ، اتحادیهجماهیر شوروی سوسیالیستی ، بریتانیای کبیر و ایرلندشمالی و ایالات متحده آمریکا ، اعضای دایم شورای امنیت میباشند. مجمع عمومی ده عضو دیگر سازمان رابالاخص با توجه به شرکت اعضای سازمان ملل متحد درحفظ صلح و امنیت بینالمللی و سایر هدفهای سازمان دردرجه اول و همچنین با توجه به تقسیم عادلانه جغرافیاییبه عنوان اعضای غیر دایم شورای امنیت انتخاب مینماید.
2 ـ اعضای غیردایم شورای امنیت برای یک دوره دو سالهانتخاب میشوند. با این حال در نخستین انتخاب اعضایغیردایم پس از افزایش عده اعضای شورای امنیت از یازدهبه پانزده ، دو عضو از چهار عضو اضافه شده برای یکدوره یک ساله انتخاب میشوند.
عضوی که خارج میگردد بلافاصله قابل تجدید انتخابنخواهد بود.
3 ـ هر عضو شورای امنیت یک نماینده در آن شورا خواهدداشت.
وظایف و اختیارات
ماده 24 ـ به منظور تامین اقدام سریع و موثر از طرف مللمتحد اعضای آن مسوولیت اولیه حفظ صلح و امنیتبینالمللی را به شورای امنیت واگذار مینماید و مراقبتمیکنند که شورای امنیت در اجرای وظایفی که به موجباین مسوولیت برعهده دارد ، از طرف آنها اقدام نماید.
2 ـ شورای امنیت در اجرای این وظایف بر طبق اهداف واصول ملل متحد عمل میکند. اختیارات مخصوصی کهبرای انجام وظایف مذکور به شورای امنیت واگذار شده ، در فصول 6 ، 7 ، 8 ، 12 بیان شده است.
ماده 25 ـ اعضای ملل متحد موافقت مینمایند کهتصمیمات شورای امنیت را بر طبق این منشور قبول و اجرانمایند.
ماده 26 ـ به منظور کمک به استقرار و حفظ صلح و امنیتبینالمللی به وسیله به کار بردن تدابیری جهت صرفحداقل منابع انسانی و اقتصادی جهان برای تسلیحات ، شورای امنیت مکلف است به کمک کمیته ستاد نظامیمذکور در ماده 47 طرحهایی برای استقرار نظام مربوط بهامور تسلیحاتی تهیه و به اعضای ملل متحد تقدیم نماید.
رای
ماده 27 ـ هر عضو شورای امنیت دارای یک رای میباشد.
2 ـ تصمیمات شورای امنیت راجع به مسایل مربوط بهآیین کار با رای نه (9) عضو اتخاذ میشود.
3 ـ تصمیمات شورای امنیت راجع به سایر مسایل با رایمثبت نه (9) عضو که شامل آرای تمام اعضای دایم باشداتخاذ میگردد با این قید که در مورد تصمیماتی که بهموجب مندرجات فصل ششم و بند سوم از ماده 52 اتخاذمیشود طرف دعوی از دادن رای خودداری خواهد کرد.
آیین کار
ماده 28 ـ 1 ـ شورای امنیت به نحوی تشکیل خواهد شدکه بتواند به طور دایم قادر به انجام وظایف خود باشد.ازاین روی هر یک از اعضای شورای امنیت در تمام اوقاتنمایندهای در مقر سازمان خواهد داشت.
2 ـ شورای امنیت جلساتی به فواصل معین خواهد داشتو هر یک از اعضای شورا در صورتی که مایل باشدمیتواند توسط یکی از اعضای دولت خود یا نمایندهای کهمخصوصا بدین منظور تعیین شده است در آن جلساتشرکت جویند.
3 ـ شورای امنیت میتواند جلسات خود را در جاهایی غیراز مقر سازمان که برای تسهیل انجام وظایف خود مناسببداند تشکیل دهد.
ماده 29 ـ شورای امنیت میتواند آن گونه ارکان فرعی را کهبرای انجام وظایف خود لازم میبیند تاسیس نماید.
ماده 30 ـ شورای امنیت آیین نامه داخلی خود را که در آننحوه انتخاب رییس شورا را نیز مشخص خواهد نمودتنظیم میکند.
ماده 31 ـ هر عضو ملل متحد که عضو شورای امنیتنیست میتواند بدون حق رای در مذاکرات مربوط به هرمسألهای که در شورای امنیت مطرح است در هر مورد کهشورای امنیت مسایل مزبور را در منافع آن عضو مخصوصاموثر بداند شرکت کند.
ماده 32 ـ هر عضو ملل متحد که عضو شورای امنیتنیست یا هر کشوری که در ملل متحد عضویت ندارد ، هرگاه طرف اختلافی باشد که در شورای امنیت تحترسیدگی است دعوت خواهد شد که بدون حق رایمذاکرات مربوط به اختلاف مزبور شرکت نماید. شورای امنیت شرایطی را که برای شرکت کشوری که عضو مللمتحد نیست عادلانه میداند ، وضع خواهد نمود.
فصل ششم: حل و فصل مسالمت امیز اختلافات
ماده 33 ـ طرفین هر اختلاف ، که ادامه آن محتمل استحفظ صلح و امنیت بینالمللی را به خطر اندازد باید قبل ازهر چیز از طریق مذاکره ، میانجیگری ، سازش ، داوری ، رسیدگی قضایی و توسل به موسسات یا ترتیبات منطقهاییا سایر وسایل مسالمت امیز بنا به انتخاب خود راه حل آنرا جستجو نمایند.
2 ـ شورای امنیت در صورت اقتضا از طرفین اختلافخواهد خواست که اختلافات خود را به وسایل مزبور حلو فصل نمایند.
ماده 34 ـ شورای امنیت میتواند هر اختلاف یا وضعیتی راکه ممکن است منجر به یک اصطکاک بینالمللی گردد یا اختلافی ایجاد نماید با این هدف که تعیین نماید آیا محتملاست ادامه اختلاف یا وضعیت مزبور حفظ صلح و امنیتبین المللی را به خطر بیندازد ، مورد رسیدگی قرار دهد؟
ماده 35 ـ 1ـ هر عضو ملل متحد میتواند توجه شورایامنیت یا مجمع عمومی را به هر اختلاف یا وضعیتی از آنگونه که درماده 34 بدان اشاره شده است جلب نماید.
2 ـ هر کشوری که عضو ملل متحد نیست میتواند توجهشورای امنیت یا مجمع عمومی را به اختلافی که خود دران طرف میباشد ، جلب نماید مشروط بر اینکه در مورداختلاف مزبور قبلا تعهدات مربوط به حل و فصلمسالمت امیز مقرر در این منشور را قبول نماید.
3 ـ اقدامات مجمع عمومی در خصوص اموری که بهموجب این ماده توجه مجمع بدان معطوف میگردد ، تابعمقررات مواد 11 و 12 میباشد.
ماده 36 ـ 1 ـ شورای امنیت میتواند در هر مرحله ازاختلافی از آن گونه که در ماده 33 بدان اشاره شده است یا درهر وضعیت شبیه به آن ، روشها یا ترتیبهای حل وفصل مناسب را توصیه نماید.
2 ـ شورای امنیت ملزم است روشهایی را که طرفین دعویخود قبلا برای حل و فصل اختلاف قبول کردهاند موردتوجه قرار دهد.
3 ـ شورای امنیت در توصیههایی که به موجب این مادهمیکند باید همچنین در نظر داشته باشد که اختلافاتقضایی باید به طور کلی توسط طرفین بر طبق مقرراتاساسنامه دیوان بینالمللی دادگستری به دیوان مزبورارجاع گردد.
ماده 37 ـ 1ـ در صورتی که طرفین دعوی نتواند اختلافی ازآن گونه که در ماده 33 بدان اشاره شده است ، به وسایلمذکور در ماده مزبور حل و فصل کنند باید آن را به شورایامنیت ارجاع نمایند.
2 ـ هرگاه شورای امنیت تشخیص دهد که دوام یکاختلاف ممکن است حفظ صلح و امنیت بینالمللی را بهخطر اندازد باید تصمیم بگیرد که بر طبق ماده 36 عمل کندیا راه حلهایی را که برای حل و فصل مناسب تشخیصمیدهد ، توصیه نماید.
ماده 38 ـ در صورتی که کلیه طرفهای هر اختلافدرخواست نمایند شورای امنیت میتواند به منظور حلمسالمت امیز اختلاف مزبور به طرفهای اختلافتوصیههایی بنماید ، بدون اینکه به این ترتیب به مقرراتمواد 33 الی 37 لطمهای وارد آید.
فصل هفتم: اقدام در مورد تهدید علیه صلح نقض صلح و اعمال تجاوز
ماده 39 ـ شورای امنیت وجود هرگونه تهدید علیه صلح ، نقض صلح ، یا عمل تجاوز را احراز و توصیههایی خواهدنمود یا تصمیم خواهد گرفت که برای حفظ یا اعاده صلح وامنیت بینالمللی به چه اقداماتی بر طبق مواد 41 و 42 بایدمبادرت شود.
ماده 40 ـ به منظور جلوگیری از وخامت وضعیت ، شورای امنیت میتواند قبل از آنکه بر طبق ماده 39 توصیههایی بنماید یا درباره اقداماتی که باید معمول گردد تصمیمبگیرد ، از طرفهای ذینفع بخواهد اقدامات موقتی را که شورای امنیت ضروری یا مطلوب تشخیص میدهد انجامدهند. اقدامات مذکور به حقوق یا دعاوی یا موقعیتطرفهای ذینفع لطمهای وارد نخواهد کرد. شورای امنیتتخلف در اجرای اقدامات موقتی را چنان که بایدو شاید درنظر خواهد گرفت.
ماده 41 ـ شورای امنیت میتواند تصمیم بگیرد که برای اجرای تصمیمات خویش لازم است به چه اقداماتی کهمتضمن استعمال نیروهای مسلح نباشد ، دست بزند ، همچنانکه میتواند از اعضای ملل متحد بخواهد که به اینقبیل اقدامات مبادرت ورزند. این اقدامات ممکن استشامل متوقف ساختن تمام یا قسمتی از روابط اقتصادی وارتباطات راه آهن ، دریایی ، هوایی ، پستی ، تلگرافی ، رادیویی و سایر وسایل ارتباطی و قطع روابط سیاسیباشد.
ماده 42 ـ در صورتی که شورای امنیت تشخیص دهد کهاقدامات پیش بینی شده در ماده 41 کافی نخواهد بود یاثابت شده باشد که کافی نیست میتواند به وسیله نیروهایهوایی ، دریایی یا زمینی به اقدامی که برای حفظ یا اعادهصلح و امنیت بینالمللی ضروری است مبادرت ورزد.
این اقدام ممکن است مشتمل بر تظاهرات و محاصره وسایر عملیات نیروهای هوایی ، دریایی یا زمینی اعضایملل متحد باشد.
ماده 43 ـ 1 ـ کلیه اعضای ملل متحد به منظور شرکت درحفظ صلح و امنیت بینالمللی متعهد میشوند که بهنیروهای مسلح ، کمک و تسهیلات من جمله حق عبور لازمبرای حفظ صلح و امنیت بینالمللی را بنا به درخواستشورای امنیت و بر طبق موافقت نامه یا موافقتهای خاصدر اختیار آن شورا قرار دهد.
2 ـ موافقتنامه یا موافقتهای فوق تعداد و نوع نیروها ، درجه آمادگی و قرارگاه عمومی آنها و نحوه تسهیلات وکمکهایی را که بایدبه عمل آید معین مینماید.
3 ـ مذاکرات مربوط به موافقتنامه یا موافقتهای مزبور به ابتکار شورای امنیت هر چه زودتر صورت خواهد گرفت.این موافقتنامهها بین شورای امنیت و اعضای شورایامنیت و گروههایی از اعضا منعقد خواهد گردید ودولتهای امضا کننده باید آن را بر طبق مقررات قوانیناساسی خود تصویب نمایند.
ماده 44 ـ هر گاه شورای امنیت تصمیم به استفاده از زوربگیرد قبل از آنکه از عضوی که در شورا نماینده ندارددرخواست تدارک نیروهای مسلح برای انجام تعهداتمتقبله به موجب ماده 43 بنماید ، باید عضو را در صورتتمایل خود آن عضو به شرکت در تصمیمات شورای امنیتمربوط به استفاده از قسمتهایی از نیروهای مسلح آنعضو دعوت نماید.
ماده 45 ـ برای اینکه سازمان ملل متحد قادر به انجاماقدامات فوری نظامی باشد اعضا باید قسمتهایی ازنیروهایی هوایی خود را به طوری که قابل استفاده فوریبرای عملیات اجرایی دسته جمعی بین المللی باشد آمادهنگاه دارند. مقدار و درجه آمادگی این قسمتها و طرحهایعملیات دسته جمعی آنان در حدود مقرر در موافقتنامه یاموافقتهای ویژه اشاره شده در ماده 43 توسط شورای امنیت و یا کمک کمیته ستاد نظامی تعیین خواهد شد.
ماده 46 ـ طرحهای استفاده از نیروی مسلح را شورایامنیت با کمک کمیته ستاد نظامی تنظیم میکند.
ماده 47 ـ 1 ـ برای راهنمایی و کمک به شورای امنیتدرباره کلیه مسایل مربوط به نیازمندیهای نظامی شورایامنیت برای حفظ صلح و امنیت بین المللی و همچنین برایبکار گرفتن فرماندهی نیروهای مسلحی که در اختیار شوراقرار داده شده و نیز تنظیم تسلیحات و خلع سلاحاحتمالی ، یک کمیته ستاد نظامی تاسیس میشود.
2 ـ کمیته ستاد نظامی مرکب خواهد بود از روسای ستاداعضای دایم شورای امنیت یا نمایندگان آنها. هرگاه حسناجرای وظایف کمیته ستاد نظامی ، شرکت عضوی ازاعضای ملل متحد را که در کمیته نماینده دایم ندارد ایجابنماید ، آن عضو از طرف کمیته ستاد نظامی برای شرکت درکارها دعوت خواهد شد.
3 ـ کمیته ستاد نظامی تحت نظر شورای امنیت مسوولهدایت سوق الجیشی هر یک از نیروهای مسلحی که دراختیار شورا قرار داده شده ، خواهد بود. موضوعاتمربوط به فرماندهی این گونه نیروها بعدا ترتیب دادهخواهد شد.
4 ـ کمیته ستاد نظامی میتواند با اجازه شورای امنیت وپس از مشورت با سازمانهای منطقهای مناسب کمیتههایفرعی منطقهای تاسیس نماید.
ماده 48 ـ 1ـ برای اجرای تصمیمات شورای امنیت جهتحفظ صلح و امنیت بینالمللی همه یا بعضی از اعضای مللمتحد به تشخیص شورای امنیت اقدام لازم معمول خواهندداشت.
2 ـ اعضای ملل متحد مستقیما و به وسیله اقدامات خود درسازمانهای بین المللی مربوط که عضو آن هستندتصمیمات مذکور را اجرا خواهند کرد.
ماده 49 ـ اعضای ملل متحد در دادن کمک متقابل بهیکدیگر برای اجری تصمیمات متخذه از طرف شورای امنیت تشریک مساعی خواهند کرد.
ماده 50 ـ هرگاه شورای امنیت اقدامات احتیاطی یا قهریعلیه کشوری معمول دارد هر کشور دیگر که خود را مواجهبا مشکلات اقتصادی خاص ناشی از اجرای ان اقداماتبیابد اعم از اینکه عضو ملل متحد باشد یا نه ، حق خواهدداشت درمورد حل آن مشکلات با شورای امنیت مشورتنماید.
ماده 51 ـ در صورت وقوع حمله مسلحانه علیه یک عضوملل متحد تا زمانی که شورای امنیت اقدامات لازم برایحفظ صلح و امنیت بینالمللی را به عمل آورد ، هیچ یک ازمقررات این منشور به حق ذاتی دفاع از خود ، خواه به طورفردی و خواه دسته جمعی لطمهای وارد نخواهد کرد.اعضا باید اقداماتی راکه در اعمال این حق دفاع از خود بهعمل میاورند فورا به شورای امنیت گزارش دهند. ایناقدامات به هیچ وجه در اختیار و مسوولیتی که شورایامنیت بر طبق این منشور دارد و به موجب آن حفظ و اعادهصلح و امنیت بینالمللی در هر موقع که ضروری تشخیصدهد اقدام لازم به عمل خواهد آورد ، تاثیری نخواهدداشت.
فصل هشتم: قراردادهای منطقهای
ماده 52 ـ هیچ یک از مقررات این منشور مانع وجودموافقت نامهها یا نهادهای منطقهای برای انجام امورمربوط به حفظ صلح و امنیت بین المللی که متناسب برایاقدامات منطقهای باشد نیست مشروط بر اینکه این گونهقراردادها یانهادها و فعالیتهای آنها با اهداف و اصول مللمتحد سازگار باشد.
2 ـ اعضای ملل متحد که چنین قراردادهایی را منعقدمینمایند یا چنین نهادهایی را تاسیس میکنند هر گونهکوششی را برای تصفیه مسالمت امیز اختلافات محلی ازطریق این قراردادها یا نهادهای منطقهای قبل از مراجعه بهشورای امنیت به کار خواهند برد.
3 ـ شورای امنیت توسعه حل و فصل مسالمتامیزاختلافات محلی را از طریق چنین قراردادها یا نهادهایمنطقهای چه به ابتکار کشورهای ذینفع و چه با ارجاع ازطرف شورای امنیت تشویق مینماید.
4 ـ این ماده به هیچ وجه لطمهای به اجرای مواد 34 و 35نخواهد زد.
ماده 53 ـ 1 ـ شورای امنیت در موارد مقتضی از چنینقراردادها یا نهادهای منطقهای برای عملیات اجرایی تحت اختیار خود استفاده خواهد کرد. ولی هیچگونه عملیات اجرایی به موجب قراردادهای منطقهای یا توسط موسسات منطقهای بدون اجازه شورای امنیت صورتنخواهد گرفت.اقداماتی که دراجرای ماده 107 یا بهموجب قراردادهای منطقهای بر ضد هر کشور دشمن بهشرحی که در بند دوم این ماده تعریف شده است یا بر علیهتجدید سیاست تجاوزکارانه از طرف چنین کشوری انجاممیشود تا زمانی که سازمان ملل متحد بنا بر درخواستکشورهای ذینفع مسوولیت جلوگیری از تجاوزات بیشترچنین کشوری را بر عهده گیرد ، از این قاعده مستثنی است.
2 ـ عبارت (کشور دشمن) که در بند اول این ماده استعمالشده است شامل هر کشوری میشود که در طی جنگجهانی دوم دشمن هر یک از امضا کنندگان این منشوربوده است.
ماده 54 ـ فعالیتهایی که به موجب موافقتنامههایمنطقها ی یا به وسیله نهادهای منطقهای برای حفظ صلح وامنیت بین المللی انجام میگیرد یا مورد نظر است ، بایددرهر موقع به طور کامل به اطلاع شورای امنیت برسد.
فصل نهم: همکاری اقتصادی و اجتماعی بینالمللی
ماده 55 ـ با توجه به ضرورت ایجاد شرایط ثبات و رفاهبرای تامین روابط مسالمت امیز و دوستانه بینالملل براساس احترام به اصل تساوی حقوق و خودمختاری ملل ، سازمان ملل متحد امور زیر را تشویق خواهد کرد.
الف) بالا بردن سطح زندگی ، فراهم ساختن کار برای همهو حصول شرایط ترقی و توسعه در نظام اقتصادی واجتماعی.
ب) حل مسایل بینالمللی اقتصادی ، اجتماعی ، بهداشتی ومسایل مربوط به آنها و همکاری بینالمللی فرهنگی وآموزشی.
پ) احترام جهانی و موثر حقوق بشر و آزادیهای اساسیبرای همه بدون تبعیض از حیث نژاد جنس و زبان یامذهب.
ماده 56 ـ کلیه اعضا متعهد میشوند که برای نیل به اهداف مذکور در ماده 55 در همکاری با سازمان ملل متحداقدامات فردی یا دسته جمعی را به عمل آورند.
ماده 57 ـ 1 ـ نهادهای تخصصی مختلف که به موجبموافقتنامه بین کشورها تاسیس و بر طبق اساسنامههایخود در زمینههای اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، آموزشی ، بهداشتی و سایر رشتههای مرتبط دارایمسوولیتهای وسیع بینالمللی میباشند ، بر طبق مقرراتماده 63 وابسته به سازمان ملل متحد خواهند شد.
2 ـ موسساتی که این گونه وابسته به ملل متحد میشوند ازاین پس به عنوان نهادهای تخصص شناخته خواهند شد.
ماده 58 ـ سازمان برای هماهنگ کردن برنامهها وفعالیتهای نهادهای تخصصی توصیههایی خواهد کرد.
ماده 59 ـ سازمان در صورت نیاز موجبات مذاکرات بینکشورهای ذینفع را برای ایجاد هرگونه نهادهای تخصصیجدیدی که برای نیل به مقاصد مذکور در ماده 55 ضروریباشد فراهم میکند.
ماده 60 ـ مسوولیت اجرای وظایف سازمان مذکور که دراین فصل مقرر است برعهده مجمع عمومی و تحت نظرمجمع عمومی به عهده شورای اقتصادی و اجتماعی استکه بدین منظور دارای اختیارات مذکور در فصل 10میباشد.
فصل دهم: شورای اقتصادی و اجتماعی
ماده 61 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی مرکب از پنجاه وچهار عضو ملل متحد خواهد بود که توسط مجمع عمومیانتخاب میشوند.
3 ـ با رعایت مقررات بند سوم همه ساله هجده (18) عضوشورای اقتصادی و اجتماعی برای مدت سه سال انتخابمیشوند. عضوی که خارج میگردد قابل انتخاب مجددمیباشد.
3 ـ در نخستین انتخاب پس از افزایش عده اعضای شورای اقتصادی و اجتماعی از 27 به 54 علاوه بر اعضایی که بهجای نه (9) عضوی که دوره خدمتشان پایان یافته انتخابمیشوند 27 عضو جدید انتخاب خواهند شد. دورهخدمت (9) عضو دیگر در پایان سال دوم به نحوی که ازطرف مجمع عمومی مقرر میشود خاتمه مییابد.
4 ـ هر عضو شورای اقتصادی و اجتماعی یک نماینده دران شورا خواهد داشت.
وظایف و اختیارات
ماده 62 ـ 1 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواندمطالعات و گزارشهایی درباره مسایل بینالمللی مربوط بهامور اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، آموزشی ، بهداشتیوسایر امور مربوطه انجام داده یا تهیه نماید یاموجبات انجام یا تهیه آن را فراهم آورد ودر مورد این گونه امور بهمجمع عمومی و اعضای ملل متحد و نهادهای تخصصیمربوط توصیههایی بنماید.
2 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواند به منظور تشویقاحترام واقعی به حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همهتوصیههایی بنماید.
3 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواند در خصوصاموری که در صلاحیت آن قرار داد طرح مقاوله نامههاییبرای تقدیم به مجمع عمومی تهیه نماید.
4 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواند در خصوصمسایلی که در صلاحیت آن قراردارد کنفرانسهایبینالمللی برطبققواعدمقررازطرفملل متحددعوتنماید.
ماده 63 ـ 1 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواند با هریک از نهادهای تخصصی مذکور در ماده 57 قراردادهاییمنعقد کند و شرایطی را که به موجب آن نهاد مربوط وابستهبه ملل متحد خواهد گردید ، معین نماید. این گونهقراردادها باید به تصویب مجمع عمومی برسد.
2 ـ شورای اقتصادی واجتماعی میتواند از طریق مشاورهبا نهادهای تخصصی و توصیه به آنها به مجمع عمومی واعضای ملل متحد فعالیتهای موسسات تخصصی راهماهنگ سازد.
ماده 64 ـ 1 ـ شورای اقتصادی واجتماعی میتواند برایبدست آوردن گزارشهایی در خصوص اقداماتی که برایاجرای توصیههای خود و توصیههایی که توسط مجمععمومی راجع به امور داخل در صلاحیت شورا به عملآمده است با اعضای ملل متحد و نهادهای تخصصیترتیباتی بدهد.
3 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواند ملاحظات خودرا درباره این گزارشها به مجمع عمومی بفرستد.
ماده 65 ـ شورای اقتصادی واجتماعی میتواند اطلاعاتیدر اختیار شورای امنیت قرار دهد و به درخواست شورای امنیت به آن شورا کمک کند.
ماده 66 ـ 1 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی در اجرایتوصیههای مجمع عمومی وظایفی را که داخل صلاحیت ان شورا است انجام میدهد.
2 ـ شورای اقتصادی واجتماعی میتواند با تصویب مجمععمومی خدماتی را که اعضای ملل متحد و نهادهایتخصصی از آن شورا بخواهند انجام دهد.
3 ـ شورای اقتصادی واجتماعی وظایف دیگری را که درقسمتهای دیگر این منشور به عهده آن واگذار شده استو یا ممکن است توسط مجمع عمومی بدان محول شودانجام میدهد.
رای
ماده 67 ـ 1 ـ هر عضو شورای اقتصادی و اجتماعی داراییک رای خواهد بود.
2 ـ تصمیمات شورای اقتصادی و اجتماعی با اکثریت آرای اعضای حاضر و رای دهنده گرفته میشود.
آیین کار
ماده 68 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی کمیسیونهایی برایمسایل اقتصادی و اجتماعی و ترویج حقوق بشر وهمچنینهرگونه کمیسیونهای دیگری که برای اجرای وظایفشضروری باشد تاسیس میکند.
ماده 69 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی از هر یک ازاعضای ملل متحد برای شرکت در مذاکرات مربوط به هرموضوعی که آن عضو به نحو خاصی در آن ذینفع استدعوت خواهد کرد ، بدون آنکه عضو مزبور حق رای داشتهباشد.
ماده 70 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی میتواند ترتیباتیبدهد که نمایندگان موسسات تخصصی بدون حق رای درمذاکرات شورا و کمیسیونهایی که توسط آن تاسیسمیگردد و همچنین نمایندگان خود شورا و مذاکراتنهادهای تخصصی شرکت جویند.
ماده 71 ـ شورای اقتصادی واجتماعی میتواند برایمشاوره با سازمانهای غیر دولتی که به امور داخل درصلاحیت شورا اشتغال دارند هر گونه تدابیر مناسب اتخاذنماید. این تدابیر ممکن است درباره سازمانهای بینالمللیو در صورت لزوم به سازمانهای ملی پس از مشورت باعضو ذینفع ملل متحد تعمیم یابد.
ماده 72 ـ 1 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی آیین نامه داخلیخود را تنظیم مینماید و در آن طرز انتخاب رییس شورا رامعین میکند.
2 ـ شورای اقتصادی و اجتماعی در مواقع لازم بر طبقآیین نامه داخلی خود تشکیل جلسه میدهد. آیین نامهمزبور شامل مقررات مربوط به تشکیل جلسات بهدرخواست اکثریت اعضای شورا خواهد بود.
فصل یازدهم: اعلامیه راجع به سرزمینهای غیر خود مختار
ماده 73 ـ اعضای ملل متحد که مسوولیت ادارهسرزمینهایی را که مردم آن هنوز به درجه کامل حکومتخودمختاری نایل نشدهاند برعهده دارند یا به عهدهمیگیرند ، اصل اولویت منافع ساکنین این سرزمینها را بهرسمیت میشناسد و تعهد پیشبرد رفاه ساکنین اینسرزمینها را به منتهی درجه و در حدود اصول مربوط بهصلح و امنیت بینالمللی به شرح مقرر در این منشور بهعنوان یک مأموریت مقدس قبول نموده و برای این منظورمتقبل میشوند:
الف) با توجه به فرهنگ ساکنین مربوطه پیشرفت سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و آموزشی آنان را تامین نمایند.رفتارشان با ساکنین مزبور عادلانه بوده از آنان در مقابلاجحاف حمایت نمایند.
ب) حکومت خود مختاری را توسعه دهند و آمال سیاسیساکنین را رعایت نمایند و بر طبق اوضاع و احوال خاصهر سرزمین و مردم آن بنا بر مدارج مختلف پیشرفتشانآنان را در توسعه تدریجی موسسات سیاسی آزاد یاریکنند.
پ) در تحکیم صلح و امنیت بینالمللی بکوشند.
ت) اقدامات سازنده توسعهای را ترویج نمایند وبه منظورانکه عملا به مقاصد اجتماعی ، اقتصادی و علمی مذکوردر این ماده نایل شوند پژوهشهای علمی را تشویق نمایند وبا یکدیگر در مواقع و موارد مقتضی با سازمانهایبینالمللی تخصصی همکاری کنند.
ث) جز در مواردی که مقتضیات امنیت و ملاحظات ناشی از قوانین اساسی ایجاب نماید آمار و سایر اطلاعاتی که دارای جنبه فنی و مربوط به شرایط اقتصادی ، اجتماعی وآموزشی سرزمینهایی است که هر یک مسوول آن هستند ، غیر از سرزمینهای مشمول مقررات فصول 12 و 13 جهت اطلاع مرتبا برای دبیر کل ملل متحد بفرستند.
ماده 74 ـ اعضای سازمان ملل متحد همچنین موافقتمیکنند که خط مشی آنها چه در سرزمینهای مشمولمقررات این فصل و چه در قلمرو خاک اصلی خود آنها درامور اجتماعی ، اقتصادی و تجارتی با رعایت ملاحظاتلازم از حیث منافع و رفاه سایر نقاط جهان ، بر اساس اصلکلی حسن همجواری استوار باشد.
فصل دوازدهم: نظام قیمومت بینالمللی
ماده 75 ـ سازمان ملل متحد تحت نظر خود یک نظام بین المللی قیمومت برای اداره و سرپرستی سرزمینهایی کهممکن است به موجب موافقت نامه های خاص بعدا تحت اداره آن قرار گیرد برقرار مینماید. این سرزمینها از این پسبه نام سرزمینهای تحت قیمومت خوانده خواهد شد.
ماده 76 ـ هدفهای اساسی نظام قیمومت بر طبق اهدافملل متحد به شرح مندرج در ماده یک این منشور عبارت است از:
الف) تحکیم صلح و امنیت بینالمللی
ب) کمک به پیشرفت سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و آموزشی ساکنین سرزمینهای تحت قیمومت و پیشرفتتدریجی آنان به سوی حکومت خود مختاری یا استقلال برحسب اقتضا با توجه به اوضاع و احوال خاص هر سرزمین ، مردم آن و تمایلات مردم مزبور که به نحو آزادانه ابراز شدهباشد و بر طبق مقرراتی که ممکن است در هر قراردادقیمومت پیش بینی شده باشد.
پ) تشویق احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی برایهمه بدون تمایز از حیث نژاد ، جنس ، زبان یا مذهب وتشویق شناسایی این معنی که ملل جهان به یکدیگر نیازمندمیباشند.
ت) تامین رفتار یکسان در امور اجتماعی ، اقتصادی وتجاری برای تمام اعضای ملل متحد و اتباع آنها و همچنینرفتار یکسان در اجرای عدالت برای اتباع مزبور بدون آنکهبه حصول هدفهای مذکور خللی وارد شود و با رعایتمقررات ماده 80.
ماده 77 ـ 1ـ نظام قیمومت شامل سرزمینهایی میشود کهدر گروههای زیر قرار دارند و ممکن است به موجبقراردادهای قیمومت تابع این نظام گردند:
الف) سرزمینهایی که اکنون تابع نظام سرپرستی هستند.
ب) سرزمینهایی که ممکن است در نتیجه جنگ جهانیدوم از کشورهای دشمن مجزا گردد.
2 ـ سرزمینهاییکه به میل و اراده کشورهای مسوول ادارهآنها تحت این نظام قرار داده شود.
3 ـ به موجب یک موافقتنامه بعدی تعیین خواهد شد کهچه سرزمینهایی از گروههای یاد شده با چه شرایطی تحتنظام قیمومت درخواهند آمد.
ماده 78 ـ نظام قیمومت شامل سرزمینهایی نیست که بهعضویت سازمان ملل متحد در آمدهاند و روابط بین آنها براساس احترام به اصل تساوی حاکمیت میباشد.
ماده 79 ـ شرایط قیمومت برای هر سرزمینی که تحت نظامقیمومت قرار میگیرد و همچنین هرگونه تغییر و اصلاحیکه بر آن وارد آید شرایط مذکور موضوع موافقتنامههایقرار خواهد گرفت که بین دولتهای مستقیما ذینفع از جملهدول نماینده ، در موردی که آن دولت عضو سازمان مللمتحد باشد ، منعقد میگردد و به موجب مواد83 و 85 بهتصویب میرسد.
ماده 80 ـ به استثنای آنچه در هر یک از قراردادهای خاصقیمومت که بر طبق مواد 77و 79 و 81 منعقده میشود وسرزمینی را تحت نظام قیمومت در میاورد ممکن استمورد موافقت قرار گیرد و تا زمان انعقاد چنین قراردادهاییهیچ یک از مقررات این فصل نباید طوری تعبیر شود کهمستقیما یا به طور غیر مستقیم به نحوی در حقوق هیچکشوری یا مردمی یا در مقررات اسناد موجود بینالمللی کهاعضای ملل متحد ممکن است طرف آن باشند تغییریبدهد.
2 ـ بند اول این ماده نباید طوری تفسیر گردد که موجباتتاخیر و تعویق مذاکره و عقد قراردادهای ناظر به تحتنظام قیمومت قراردادن سرزمینهای تحت سرپرستی وسایر سرزمینها را به شرح مقرر در ماده 77 فراهم کند.
ماده 81 ـ قرارداد قیمومت هر مورد شامل شرایطی خواهدبود که بر طبق آن سرزمین تحت قیمومت اداره خواهد شدو مقامی را که اداره سرزمین تحت قیمومت به عهدهخواهد داشت تعیین مینماید. این مقام که از این پس مقاماداره کننده نامیده میشود ممکن است یک یا چند دولت یاخود سازمان باشد.
ماده 82 ـ در هر قرارداد قیمومت ممکن است یک یا چندمنطقه سوق الجیشی تعیین شود که شامل تمام یا قسمتی ازسرزمین تحت قیمومت موضوع آن قرارداد باشد بدوناینکه به قرارداد یا قراردادهای خاص منعقده در اجرایماده 43 لطمهای وارد شود.
ماده 83 ـ 1ـ کلیه وظایف ملل متحد مربوط به مناطق سوق الجیشی از جمله تصویب شرایط قرارداد قیمومت و تغییر واصلاح واحتمالی آن توسط شورای امنیت انجام میشود.
2 ـ هدفهای اساسی مذکور در ماده 76 درباره مردم هرمنطقه سوق الجیشی لازم الرعایه خواهد بود.
3 ـ شورای امنیت با رعایت قراردادهای قیمومت و بدوناینکه به مقتضیات امنیت لطمهای وارد آید در اجرایوظایفی که ملل متحد بر طبق نظام قیمومت در امورسیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و آموزش مناطق سوق الجیشی عهده دار است از کمکهای شورای قیمومت استفاده خواهد کرد.
ماده 84 ـ مقام اداره کننده مکلف است مراقبت نماید کهسرزمین تحت قیمومت سهم خود را در حفظ صلح وامنیت بینالمللی ایفا نماید. به این منظور مقام اداره کنندهممکن است در اجرای تعهداتی که در مقابل شورای امنیتبر عهده گرفته است و همچنین برای دفاع محلی و حفظ نظم و قانون در داخل سرزمین تحت قیمومت ، از قوایداوطلب و تسهیلات و دیگر مزایای سرزمین تحتقیمومت استفاده نماید.
ماده 85 ـ 1 ـ وظایف ملل متحد در مورد قراردادهایقیمومت کلیه مناطقی که سوق الجیشی قلمداد نشدهاند منجمله تصویب شرایط قرارداد قیمومت و تغییر و اصلاح آنتوسط مجمع عمومی انجام میشود.
2 ـ شورای قیمومت که تحت نظر مجمع عمومی عملمینماید در اجرای این وظایف به مجمع عمومی کمکخواهد کرد.
فصل سیزدهم: شورای قیمومت
ترکیب
ماده 86 ـ 1ـ شورای قیمومت مرکب از اعضای ملل متحدبه شرح مذکور در ذیل خواهد بود:
الف) اعضای اداره کننده سرزمینهای تحت قیمومت.
ب) آن عده از اعضایی که نامشان در ماده 23 ذکر شده واداره سرزمین تحت قیمومتی را عهده دار نیستند.
پ) اعضای دیگر که به تعداد لازم از طرف مجمع عمومیبرای یک دوره سه ساله انتخاب میشوند تا آن حد کهمجموع عده اعضای شورای قیمومت به طور تساوی بیناعضای اداره کننده سرزمینهای تحت قیمومت و سایراعضا تقسیم گردد.
2 ـ هر یک از اعضای شورای قیمومت شخص واجدصلاحیت خاصی را به سمت نماینده خود در شورای امنیت تعیین مینماید.
وظایف واختیارات
ماده 87 ـ مجمع عمومی و تحت نظر آن ، شورای قیمومت در انجام خود میتوانند:
الف) گزارشهایی را که مقام اداره کننده تسلیم میداردمورد بررسی قرار دهند.
ب) شکایات را قبول و آنها را با مشورت مقام اداره کننده رسیدگی نمایند.
پ) ترتیبی دهند که از سرزمینهای تحت قیمومت دراوقاتی که مورد موافقت مقام اداره کننده مربوط استمتناوباً بازدید به عمل آید.
ت) این اقدامات و اقدامات دیگر را بر طبق شرایط قراردادقیمومت انجام دهند.
ماده 88 ـ شورای قیمومت پرسشنامهای درباره پیشرفتسیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و آموزشی ساکنین هرسرزمین تحت قیمومت تهیه خواهد کرد و مقام اداره کنندههر سرزمین تحت قیمومت داخل در صلاحیت مجمععمومی بر اساس پرسشنامهای از نوع مذکور گزارشسالانه به مجمع عمومی تقدیم خواهد کرد.
رای
ماده 89 ـ 1 ـ هر عضو شورای قیمومت دارای یک رایخواهد بود.
2 ـ تصمیمات شورای قیمومت با رای اکثریت اعضایحاضر و رای دهنده اتخاذ خواهد شد.
آیین کار
ماده 90 ـ 1 ـ شورای قیمومت آیین نامه داخلی خود راتنظیم مینماید که ضمن آن ترتیب انتخاب رییس شوراتعیین میشود.
2 ـ شورای قیمومت بر حسب ضرورت بر طبق آیین نامهداخلی خود تشکیل جلسه میدهد. آیین نامه مزبور شاملمقررات مربوط به تشکیل جلسات به درخواست اکثریت اعضای شورا خواهد بود.
ماده 91 ـ شورای قیمومت در صورت اقتضا از کمکشورای اقتصادی و اجتماعی و نهادهای تخصصی در مورداموری که مربوط به هر یک از آنهاست استفاده خواهدکرد.
فصل چهاردهم: دیوان بینالمللی دادگستری
ماده 92 ـ دیوان بین المللی دادگستری رکن قضایی اصلیملل متحد خواهد بود. دیوان مزبور بر طبق اساسنامهپیوست که بر مبنای اساسنامه دیوان دایمی دادگستریبینالمللی تنظیم شده و جز لاینفک این منشور استانجام وظیفه میکند.
ماده 93 ـ 1 ـ تمام اعضای ملل متحد به خودی خود قبولکنندگان اساسنامه دیوان بین المللی دادگستری هستند.
2 ـ هر کشوری که عضو ملل متحد نیست میتواند با قبولشرایطی که در هر مورد بر حسب توصیه شورای امنیتتوسط مجمع عمومی معین میگردد اساسنامه دیوانبینالمللی دادگستری را قبول نماید.
ماده 94 ـ 1 ـ هر عضو ملل متحد متعهد است در هردعوایی که وی یکی از طرفین آن است از تصمیم دیوانتبعیت نماید.
2 ـ هر گاه طرف دعوایی از انجام تعهداتی که بر حسب رایدیوان بر عهده او واگذار شده است تخلف کند طرف دیگرمیتواند به شورای امنیت رجوع نماید و شورای مزبورممکن است در صورتی که ضروری تشخیص دهدتوصیههایی نموده و یا برای اجرای رای دیوان تصمیم بهاقداماتی بگیرد.
ماده 95 ـ هیچ یک از مقررات این منشور مانع اعضای مللمتحد نخواهد شد که حل اختلافات خود را به موجبقراردادهای موجود یا قراردادهایی که در آینده منعقدخواهد گردید به سایر دادگاهها واگذار نمایند.
ماده 96 ـ 1 ـ مجمع عمومی یا شورای امنیت میتوانند درمورد هر مسأله حقوقی از دیوان بینالمللی دادگستریدرخواست نظر مشورتی بنمایند.
2 ـ سایر ارکان ملل متحد و نهادهای تخصصی که ممکناست احیانا چنین اجازهای از مجمع عمومی تحصیل کردهباشند نیز میتوانند نظر مشورتی دادگاه را در مورد مسایلحقوقی مطروحه در حدود فعالیتهایشان بخواهند.
فصل پانزدهم:دبیرخانه
ماده 97 ـ دبیرخانه از یک دبیر کل وکارمندان مورد احتیاجسازمان تشکیل میگردد. دبیرکل توسط مجمع عمومیبنابر توصیه شورای امنیت تعیین میگردد. دبیر کلعالیترین مقام اداری سازمان است.
ماده 98 ـ دبیرکل در این سمت در تمام جلسات مجمععمومی ، شورای امنیت ، شورای اقتصادی و اجتماعی وشورای قیمومت انجام وظیفه خواهد کرد و کلیه وظایفدیگری را که ارکان مذکور به او محول نمایند انجام خواهدداد. دبیرکل گزارش سالانهای درباره کار سازمان به مجمععمومی خواهد داد.
ماده 99 ـ دبیرکل میتواند نظر شورای امنیت را به هرموضوعی که به عقیده او ممکن است حفظ صلح و امنیتبینالمللی تهدید نماید جلب کند.
ماده 100 ـ 1 ـ دبیرکل و کارمندان ملل متحد در انجاموظیفه خود از هیچ دولت یا مقام خارج از سازمان کسبدستور نخواهند کرد و دستوراتی نخواهند پذیرفت. آنانفقط مسوول سازمان هستند واز هر عملی که منافیموقعیتشان به عنوان مأمورین رسمی بینالمللی باشدخودداری خواهند کرد.
2 ـ هر عضو ملل متحد متعهد میشود که جنبه منحصرابینالمللی مسوولیتهای دبیرکل و کارمندان سازمان رامحترم شمارد و درصدد بر نیاید که آنان را در اجرایوظایفشان تحت نفوذ قرار دهند.
ماده 101 ـ 1ـ کارمندان سازمان به وسیله دبیرکل بر طبقمقرراتی که توسط مجمع عمومی وضع میگردد انتخابمیشوند.
2 ـ کارمندان مناسبی به طور دایم به شورای اقتصادی واجتماعی ، شورای قیمومت و در صورت لزوم به سایرارکان ملل متحد تخصیص داده خواهند شد. این کارمندانقسمتی از دبیرخانه را تشکیل خواهند داد.
3 ـ در استخدام کارمندان و تعیین شرایط خدمت آنانشاخصی که بیش از هر چیز ملحوظ خواهد شد تامینعالیترین درجه کارایی و صلاحیت و درستی میباشد. بهاهمیت استخدام کارمندان بر اساس تقسیمات جغرافیاییهر چه وسیعتر توجه لازم مبذول خواهد گردید.
فصل شانزدهم: مقررات مختلفه
ماده 102 ـ هر عهدنامه و هر موافقتنامه بینالمللی که پساز لازم الاجرا شدن این منشور توسط هر یک از اعضایملل متحد منعقد گردد باید هر چه زودتر در دبیرخانه ثبتو توسط آن منتشر گردد.
2 ـ هیچ یک از طرفهای هر عهدنامه یاموافقتنامهبینالملل که بر طبق مقررات بند اول این ماده به ثبتنرسیده باشد نمیتوانند در مقابل ارکان ملل متحد به آنعهدنامه یا موافقتنامه استناد جویند.
ماده 103 ـ در صورت تعارض بین تعهدات اعضای مللمتحد به موجب این منشور و تعهدات آنها بر طبق هرموافقتنامه بینالمللی دیگر تعهدات آنها به موجب اینمنشور مقدم خواهد بود.
ماده 104 ـ سازمان در خاک هر یک از اعضا از اهلیتحقوقی که برای انجام وظایف و رسیدن به اهداف آنضروری است متمتع میگردد.
ماده 105 ـ سازمان در خاک هر یک از اعضا خود ازامتیازات و مصونیتهایی که برای رسیدن به اهداف آنضروری است برخوردار خواهد بود.
2 ـ نمایندگان اعضای ملل متحد و مأمورین سازمان نیز بههمین نحو از امتیازات و مصونیتهای لازم برای این کهبتوانند وظایفشان را که مربوط به سازمان است مستقلا انجام دهند برخوردار خواهند بود.
3 ـ مجمع عمومی میتواند برای تعیین جزییات اجرایبندهای اول و دوم این ماده توصیههایی بنماید یا مقاولهنامههایی بدین منظور به اعضا پیشنهاد کند.
فصل هفدهم: ترتیبات موقتی راجع به امنیت
ماده 106 ـ تا زمان لازم الاجرا شدن قراردادهای خاصمذکور در ماده 43 که شورای امنیت به تشخیص خود قادرباشد شروع به عهده دار شدن مسوولیتهای مذکور در ماده43 بنماید ، امضا کنندگان (اعلامیه چهار ملت) که در 30اکتبر 1943 در مسکو به امضا رسید و فرانسه بر طبقمقررات بند پنجم اعلامیه مذکور به منظور اقدام مشترک بهنام ملل متحد به هر عملی که برای حفظ صلح وامنیتبینالمللی ضروری باشد با یکدیگر و در صورت لزوم باسایر اعضای ملل متحد مشورت و توافق خواهند کرد.
ماده 107 ـ هیچ یک از مقررات این منشور به هر اقدامی کهدرباره کشوری که طی جنگ جهانی دوم دشمن یکی ازامضا کنندگان این منشور بوده ، توسط حکومتهای مسوولآن اقدام بر اثر این جنگ اتخاذ یا تجویز شده خللی واردنمیکند یا مانع انجام آن نمیشود.
فصل هجدهم: اصلاحات
ماده 108 ـ اصلاحاتی که در این منشور به عمل میایدزمانی برای تمام اعضای ملل متحد لازم الاجرا خواهد شدکه به موجب رای دو سوم اعضای مجمع عمومی موردقبول قرار گیرد و توسط دو سوم ملل متحد که شامل کلیهاعضای شورای امنیت باشد بر طبق قوانین اساسی آنها بهتصویب رسیده باشد.
ماده 109 ـ 1ـ به منظور تجدید نظر در این منشور ممکناست در تاریخ و محلی که با آرای دو سوم از اعضای مجمععمومی و آرای نه (9) عضو شورای امنیت معین خواهدشد ، یک کنفرانس عمومی از اعضای ملل متحد تشکیلگردد. در کنفرانس مزبور هر عضو ملل متحد یک رایخواهد داشت.
2 ـ هر تغییری در این منشور که به موجب آرای دو سوم ازاعضای کنفرانس توصیه شده باشد زمانی لازم الاجراخواهد گردید که توسط دو سوم از اعضای ملل متحد کهشامل تمام اعضای دایم شورای امنیت باشد بر طبق قوانیناساسی آنها به تصویب رسیده باشد.
3 ـ هرگاه یک چنین کنفرانسی قبل از دهمین دوره اجلاسیهسالانه مجمع عمومی پس از لازم الاجرا شدن این منشورتشکیل نشده باشد ، پیشنهاد دعوت این کنفرانس باید دردستور جلسه دوره اجلاسیه مذکور مجمع عمومی قرارگیرد و در صورتی که مجمع عمومی با اکثریت آرا و شورایامنیت با هفت رای موافق تصمیم به تشکیل آن بگیرد ، کنفرانس مزبور تشکیل خواهد شد.
فصل نوزدهم: تصویب و امضا
ماده 110 ـ 1 ـ این منشور به وسیله کشورهای امضا کنندهبر طبق قواعد قانون اساسی هر یک از آنها به تصویبخواهد رسید.
2 ـ اسناد تصویب باید به دولت ایالات متحده آمریکاتسلیم گردد و دولت مذکور کلیه کشورهای امضا کننده ودبیرکل را وقتی که انتخاب شد از وصول هر سند تصویبیمطلع خواهد ساخت.
3 ـ این منشور پس از آن که اسناد تصویب آن را جمهوریچین ، فرانسه ، اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی ، دولتبریتانیای کبیر و ایرلند شمالی و ایالات متحده آمریکا واکثریت سایر کشورهای امضا کننده تسلیم کردند ، لازمالاجرا خواهد شد. صورت مجلسی از اسناد تصویب کهتسلیم شده است توسط دولت ایالات متحده آمریکا تنظیمو نسخهای از آن برای کلیه کشورهای امضا کننده فرستادهخواهند شد.
ماده 111 ـ این منشور از متنهای چینی ، فرانسوی ، روسی ، انگلیسی و اسپانیایی آن دارای اعتبار مساوی استدر بایگانی دولت ایالات متحده آمریکا تودیع شده ورونوشت مصدق آن به موقع توسط دولت مزبور برایدولتهای سایر کشورهای امضا کننده فرستاده خواهد شد.
بنابه مراتب مذکور نمایندگان دولتهای ملل متحد اینمنشور را امضا نمودند ، در شهر سانفرانسیسکو در روزبیست و ششم ژوئن یکهزار و نهصد و چهل و پنج به امضارسید.