يك بحث مهم: بحثي كه هيچ گاه پايان ندارد اين است كه آيا وقتي از كامپيوتر استفاده نميكنيم بهتر است آن را خاموش كنيم يا روشن بگذاريم. مثل تمام مباحث ديگر، اين بحث يك جواب منحصر به فرد دارد كه به واقع تمام فاكتورهاي مورد نظر ما را پوشش ميدهد. بعضي از موارد زير، پارامترهايي هستند كه بايد آنها را با هم مقايسه كنيد تا جواب سؤال فوق را به دست آوريد. اين پارامترها هزينه مصرف انرژي، دماي محيط در هر دو شرايط خاموش و روشن، فشاري كه به خاطر بالا رفتن توان مصرف انرژي بر برق ساختمان تحميل ميشود و احتمال وقوع تغييرات برق مي‌باشند. به طور قطعي نميتوان جوابي را به عنوان پاسخ بهينه ارايه داد.
شما خودتان ميتوانيد با كمي تفكر جواب مناسبي را براي سؤال فوق به دست آوريد، براي مثال هر گاه براي مدتي با مانيتور كار نميكنيد، آن را خاموش كنيد. اگر براي چندين روز قصد استفاده از كامپيوتر منزلتان را نداريد، آن را خاموش كرده و كامپيوتر محل كار خود را در زمان قطع برق از پريز خارج كرده و تا زمان آمدن و يكنواخت شدن وضعيت برق آن را وصل نكنيد.


  • چه عواملي ميتوانند كامپيوتر را خراب كنند؟

گرماي بيش از حد، تخليهي بار الكتريسته ساكن بر اجزاء كامپيوتر مثل IC ها و CPU، نوسانات ولتاژ، اكسيده شدن، از بين رفتن حرارت پيكسلها در اثر حرارت بالا، بعضي از مواردي هستند كه باعث ميشوند كامپيوتر كار خود را به درستي انجام ندهد. متأسفانه عوامل فوق همواره ميتوانند باعث خرابي و از كار افتادگي سيستم ما بشوند.
كامپيوترهاي جديد مجموعه اي از اجزاء شگفت انگيز و پيچيده ميباشند، به طوري كه در طراحي هر كدام سعي شده، عمر قطعات، طولاني بوده و خيلي زود خراب نشود. تقريبا هر كدام از اجزاء كامپيوتر شما به نحوي در معرض خرابي و فرسودگي هستند كه ميتواند نشانگر اين حقيقت ناگوار باشد كه تمامي كامپيوترها بالاخره پس از مدتي كهنه و فرسوده ميشوند.
قبل از اينكه عوامل فيزيكي فوق باعث از كار افتادن قطعاتي از كامپيوتر بشود، پيشرفت سريع كامپيوتر باعث از رده خارج شدن بيشتر (البته نه همه) قطعات كامپيوتر ميشود. با اين حال در اثر همين عوامل فيزيكي پس از مدتي كارايي اجزاء سيستم كاهش مي يابد.
نيروهاي متعددي به طور دائم بر اجزاء حياتي كامپيوتر شما فشار وارد ميكنند. شما نه تنها بايد از يك محافظ برق خوب استفاده كنيد بلكه بايد به اين مطلب توجه داشته باشيد كه هر كدام از اجزاء كامپيوتر چه مدت بايد دوام داشته باشند و چه مواردي با گذشت زمان باعث كاهش كارايي آنها ميشود و مهمتر از آن اين است كه شما چه كارهايي ميتوانيد انجام دهيد تا عمر اجزاء سيستم طولاني تر شود. در اين راستا، مناسب است كه طرز كار بعضي از اجزاء كامپيوتر را بدانيد تا بتوانيد اجزاء حساس تر نسبت به عوامل اشاره شده را شناسايي كنيد.


  • محافظت از نوسانات برق

به غير از عوامل داخلي كه كامپيوتر شما را تهديد ميكنند، عوامل ديگري نيز وجود دارند كه سيستم شما را در معرض خطر قرار ميدهند. اين عوامل عبارتند از افزايش و كاهش ولتاژ برق و قطع ناگهاني برق. در هر ماه سيستم برق منزل شما بارها در معرض خطرهاي مطرح شده قرار ميگيرد و اين وظيفه ي دستگاه محافظ افزايش برق است كه از كامپيوتر شما در برابر اين گونه تغييرات ناگهاني برق محافظت كند. غالب مردم از اين امر بي اطلاع هستند كه خطوط تلفن نسبت به خطوط برق بسيار خطر سازتر بوده و در اين خطوط هم نوسانات برق وجود دارد. لذا در موقع تهيه ي دستگاه محافظ افزايش برق، لازم است در صورت امكان دستگاهي را تهيه كنيم كه محافظت از خطوط تلفن را نيز پشتيباني كند.
براي محافظت از افزايش برق، روشهاي گوناگوني وجود دارد. اما متأسفانه هر چه محافظت كننده ي شما بيشتر در معرض تغييرات ناگهاني برق باشد، به مرور از قدرت محافظت كنندگي آن كاسته ميشود. غالب محافظت كننده ها به خاطر وظايف خود به مرور خراب ميشوند. زماني كه محافظت كننده ي شما از انجام وظايف خود باز ايستاد، زماني است كه تغييرات جريان و ولتاژ ميتواند به كليه ي تجهيزات جانبي سيستم صدمه بزند.
يك محافظت كننده خوب در كليه موارد ذكر شده ميتواند از سيستم شما محافظت كند، بجز وقتي كه صاعقه به كابل ورودي برق منزل اصابت كند كه باعث القاء جريان قوي بر روي آن ميشود. براي تجهيز كامپيوتر خود با بهترين امكانات موجود حفاظتي، لازم است كهUPS تهيه كنيد. اما از آنجايي كه UPS گرانتر است و كمتر به كار ميرود، به همين دليل بحث راجع به UPS را كنار ميگذاريم و به بحث درباره ي محافظت كننده ها مي پردازيم.
وقتي مشاهده ميكنيد كه يك محافظت كننده برق؛ ديگر سيستم شما را به درستي حفاظت نميكند، آن را دور بياندازيد و به جاي آن حفافظت كننده ي ديگري تهيه كنيد كه با استاندارد UL 1449 SecondEdition سازگار باشد. SVR حد بالاي ولتاژي است كه دستگاه محافظت كننده آن را از خود عبور ميدهد، كه بهترين مقدار آن330 ولت و كمتر از آن ميباشد. به استاندار UL زمينه اي الحاق شده كه عمر دستگاه هاي محافظ برق را طبقه بندي ميكند. اين استاندارد داراي سه درجه ميباشد. درجه A از نظر كيفيت بهترين درجه در ميان درجات A,B,C ميباشد. وسيله اي كه شما ميخريد حتما بايد داراي ضمانت نامه ي طول عمر و يا چراغهايي كه بتوانند موفقيت محافظت كننده را از نظر ميزان كارايي نشان دهند، باشد تا در زمان مناسب بتوانيد محافظت كننده را تعويض و يا تعمير كنيد.


  • محافظت از مابقي سيستم

ديگر اجزاي كامپيوتر شما نيز عمر محدودي دارند. حتي CPU و ديگر مدارهاي مجموعه مثل تراشه هاي حافظه و كارت هاي توسعه نيز خراب ميشوند. يكي ازعوامل اصلي خارجي كه كامپيوتر شما را تهديد ميكند، تخليه ي بار الكتريسته ي ساكن (ESD) است. هنگامي كه لباس پشمي به تن داريد و يا پاي خود را روي فرش ميكشيد، اگر دستگيره ي در را لمس كنيد شوك كوچكي به شما وارد ميشود كه نتيجه تخليه بار الكتريسته ساكن است. مدارهاي مجموعه ي درون كامپيوتر شما نسبت به تخليه ي بار الكتريسته ساكن (ESD) فوق العاده حساس هستند و اين عامل ميتواند موجب خرابي آنها بشود .
لذا هر بار كه درِ Case را بر مي داريد، لازم است تمامي موارد احتياطي توصيه شده را اجرا كنيد تا الكتريسته ي ساكن به سيستم شما صدمه نزند. به علاوه وقتي CPU را با سرعتي بالاتر از سرعت تعريف شده براي آن بكار مي اندازيد باعث بروز مشكلات متعددي براي CPU در اثر توليد حرارت بالاتر مي شويد. تمام CPUها به علت عبور الكترون از مدارات آنها، توليد گرما ميكنند و هر چه CPU در محيط گرمتري كار كند عمر مفيد آن نيز كوتاهتر خواهد بود. لذا تمام آنچه كه شما به منظور حفظ طول عمر CPU خود مي توانيد انجام دهيد آن است كه مواظب باشيد CPU خيلي داغ نشود. در شرايطي كه متوجه شديد CPU از شدت گرما قابل لمس نيست اولاً چك كنيد آيا درِ Case به درستي بسته است و حتماً يك فن(Fan) و يا يك خنك كننده قويتر نصب كنيد تا از داغ شدن بيش از حد CPU جلوگيري كنيد.
دستگاههاي ورودي مثل صفحه كليد و ماوس اين قدر مقاوم هستند كه تا مدت هاي مديدي براي شما كار كنند. هرگاه مايعي روي صفحه كليد ريخت قبل از تميز كردن حتمااول اتصال كابل صفحه كليد به كامپيوتر را جدا كنيد و سپس بگذاريد تا كاملاً خشك شود. اگر ماوس را تميز نگه داريد، همواره ميتوانيد به خوبي از آن استفاده كنيد. همواره با قراردادن و حركت ماوس بر روي Padهايي كه بدين منظور تهيه شده ميتوانيد از مشكلات كوچكي كه گرد وغبار به وجود مي آورد، جلوگيري كنيد. به علاوه هر گاه قسمتي از كامپيوتر خود را تميز ميكنيد حتماً دستوراتي را كه در دفترچه راهنماي آن قيد شده، رعايت كنيد.

منبع : روزنامه جوان