این روزها فصل خانه‌تکانی و گردگیری و استقبال از بهار است اما این مساله گاه موجب مشکلا‌تی در سلا‌مت شهروندان و بویژه خانم‌های خانه‌دار می‌شود. این نوشتار ۸ اشتباه رایج در خانه‌تکانی را به شما گوشزد می‌کند.


● شستشو بدون دستکش
بیشتر شوینده‌ها پوست را تحریک می‌کنند و اگر پوست خودتان هم حساس باشد که چه بدتر! بهترین توصیه این است که ابتدا یک دستکش نخی دست‌تان کنید و روی آن، دستکش لاستیکی بپوشید. اگر فقط از دستکش‌های لاستیکی استفاده کنید، ممکن است پوست‌تان به لاستیک این دستکش‌ها حساسیت نشان بدهد‌ و دچار حساسیت‌ پوستی شوید که درمانش هم وقت‌گیر است، هم هزینه‌بر. ضمنا بعد از مدتی شستشو حتما دستکش‌ها را درآورید و کمی به پوست‌تان استراحت بدهید و دوباره مشغول شوید.


● گردگیری بدون ماسک
وقتی گردگیری می‌کنید، گرد و غبار در خانه پخش می‌شود و طبیعتا در معرض آلرژی تنفسی قرار می‌گیرید. ضمنا وقتی برای شستشوی سرویس‌ بهداشتی از مایع‌های شیمیایی (انواع سفیدکننده و جوهر نمک) استفاده می‌کنید؛ از آنجا که توالت و حمام معمولا فضاهای بسته و کوچکی هستند، اگر کارتان زیاد طول بکشد، باز هم احتمال آسیب‌های ریوی و تنگی نفس را در خودتان بالا می‌برید. توصیه می‌شود کلا در خانه‌تکانی (و مخصوصا هنگام گردگیری و موقع استفاده از شوینده‌های شیمیایی) ماسک بزنید و هواکش را روشن کنید و بگذارید پنجره‌های خانه‌تان باز باشد.


● کار بدون وقفه
وقتی بی‌وقفه کار می‌کنید، خودتان را در معرض انواع و اقسام دردهای عضلانی و اسکلتی قرار می‌دهید؛ از کمردرد و گردن‌درد گرفته تا آسم و آلرژی. حتما بعد از یکی‌دو ساعت کار، دستکش و ماسک‌تان را درآورید و دست و صورت‌تان را خوب بشویید. اگر زمان زیادی را در وضعیت ایستاده یا نشسته مشغول کار بوده‌اید، کمی‌ قدم بزنید تا جلوی درد و اسپاسم عضلات‌تان را بگیرید و بعدش دوباره مشغول کار شوید. �قرار نیست همه کارها همین امروز تمام شود�؛ این را مرتب به خودتان بگویید که یادتان نرود.


● کار بدون نرمش
فقط ورزشکاران نیستند که باید قبل از مسابقه، بدن‌شان را گرم کنند. به خانم‌های خانه‌دار هم توصیه می‌شود هر روز قبل از شروع خانه‌تکانی، بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه نرمش کنند و با استفاده از حرکات کششی، بدن‌شان را برای کار آماده کنند.


● استفاده از نردبان‌ بدون رعایت اصول ایمنی
آمار سقوط از ارتفاع در ایام خانه‌تکانی بالا می‌رود، علت هم روشن است؛‌ استفاده از وسایل نامطمئن برای دسترسی به سقف یا سایر مناطق مرتفع خانه. یادتان باشد که فقط پشت‌بام نیست که خطر دارد. نردبان نامطمئن هم به همان اندازه خطرناک است. وقتی از نردبان یا چهارپایه استفاده می‌کنید، حتما از سطح اتکای آن با زمین مطمئن شوید. موقع پاک کردن شیشه‌ها و پنجره‌های خانه هم احتیاط کنید و روی نرده‌ها و قرنیزها نروید.


● نظافت لوازم برقی بدون توجه به خطر برق‌گرفتگی
شستشوی لوازم برقی (مخصوصا چراغ روشنایی و کلید پریز) با خطر برق‌گرفتگی همراه است. اگر می‌خواهید برق نگیردتان، ابتدا برق وسیله برقی را قطع کنید و بعدش شروع کنید به نظافت آن. به این هم توجه داشته باشید که لوازم برقی نباید با آب تماس پیدا کند. از ریختن آب بر روی کلید، پریز و سیم برق اکیدا پرهیز کنید.


● استفاده از وایتکس و جوهرنمک بدون توجه به خطر مسمومیت
از ترکیب جوهرنمک و وایتکس، بخار خطرناکی متصاعد می‌شود که چشم، پوست و ریه‌ها را تهدید می‌کند. از ترکیب این دو ماده خودداری کنید و اگر خدای‌ نکرده برای کسی چنین مسمومیتی رخ داد، بلافاصله او را از محل سربسته خارج کنید و ببریدش به هوای آزاد؛ به اورژانس هم زنگ بزنید تا با تجویز اکسیژن و داروهای ضدالتهابی به بیمارتان کمک کند.


● جابه‌جا کردن اثاث منزل بدون توجه به خطر کمردرد
موقع بلند کردن یا جابه‌جا کردن اثاث منزل، پشت‌تان را صاف نگه‌ دارید و قوز نکنید. زانوهایتان را خم کنید و برای تحمل وزن جسم به عضلات پای خودتان تکیه کنید. این کار موجب می‌شود فشار ناشی از وسایل سنگین به جای کمر به مفصل ران شما منتقل شود و از گرفتگی‌های عضلانی و کمردرد جلوگیری شود.
همیشه موقع بلند کردن اجسام سنگین، ابتدا جسم را با دست‌تان بگیرید و بدون فشار آوردن به ستون مهره‌ها، یک پا را اهرم (جلوتر از پای دیگرتان) قرار دهید. به جای اینکه از کمرتان نیرو بگیرید و جسم را هل بدهید، آن را بکشید و نیروی لازم برای کشیدن را از دستان و زانوهای خودتان بگیرید (نه از کمرتان.)