امروزه با توجه به گسترش روزافزون مرورگر های اینترنتی، کاربران در بسیاری از مواقع در انتخاب یک مرورگر دچار سردرگمی می گردند که این موضوع می تواند باعث انتخاب غلط آن ها در انتخاب یک مرورگر اینترنتی برای انجام فعالیتهای روزانه خود در اینترنت گردد. این مقاله به تحلیل و بررسی مرورگر Apple Safari محصولی از شرکت نرم افزاری Apple می پردازد و سعی بر آن دارد تا با بیان نکات مثبت و منفی در کار این مرورگر مرورگر را به کاربر شناسانده و وی را در انتخاب و مقایسه با دیگر مرورگر ها یاری نماید.
به این منظور در ابتدا به بیان نکات مثبت و قابلیت های شایان این مرورگر می پردازیم:
□ سرعت لودینگ صفحات
سرعت مرورگر Apple Safari به گفته سایت رسمی Apple در نمایش صفحات وب سایت در مقایسه با مرورگر Internet Explorer 7 دو برابر بیشتر می باشد و در مقایسه با مرورگر Firefox 2 1.6 برابر سرعت بیشتری را دارا می باشد که همین امر باعث نمایش سریعتر صفحات در مرورگر می گردد. علاوه بر این سرعت بالای این مرورگر در مقایسه با دیگر مرورگرهای مطرح به هنگام کار با آن محسوس می باشد و بدون تکیه بر اطلاعاتی که سایت رسمی Apple در این زمینه بیان می کند می توان دریافت که این مرورگر از لحاظ سرعت برتری نسبیی بر دیگر مرورگرها دارد. همچنین این مرورگر بر اساس اطلاعاتی که وب سایت رسمی Apple بیان می کند قابلیت اجرای مندرجات JavaScript را تا 2.8 برابر سریعتر از مرورگر Internet Explorer 7 دارا می باشد و این سرعت در مقایسه با مرورگر Firefox 2 به 1.6 نیز می رسد. در واقع بنابر اطلاعات بیان شده بدیهی است که کار با این مرورگر به صرفه جویی در وقت می انجامد و این قابلیت می تواند خواستگاه بسیاری از کاربران اینترنت باشد.
□ قابلیت Tab
به هنگام بازدید صفحات زیادی در اینترنت به طور همزمان اغلب کاربران به مشکلاتی برای مدیریت و دسترسی به صفحات پیدا می کنند. زیرا مدیریت صفحات وب امری نیست که کاربر خود قادر به انجام آن باشد. به همین منظور با قبلیت Tab که در این مرورگر همانند دیگر مرورگرهای مطرح و شناخته شده موجود است می توان به راحتی از یک صفحه به صفحه ای دیگر رفت و می توان صفحه مورد نظر را نیز از میان عنوان صفحات مورد نظر خود در قسمت Tab ها انتخاب کرد و به آن مراجعه نمود. همچنین یکسری تنظیمات نیز برای مدیریت Tab ها موجود می باشد که در داخل مرورگر تعبیه شده است.
□ مدیریت Bookmark ها
به طور معمول کاربرانی که در دنیای اینترنت با وب سایت های زیادی سر و کار دارند برای مراجعه دوباره به وب سایت ها می بایست به نام آن ها دسترسی داشته باشند تا بتوانند در امر مراجعت کار خود را آسان نموده و وقت خود را صرف پیدا کردن دوباره وب سایت ها ننمایند. قابلیت Bookmark کردن در مرورگر Safari این امکان را به ما می دهد تا بتوانیم با انتخاب وب سایت مورد نظر آن را Bookmark نموده و در یک فولدر انتخابی که ایجاد کرده ایم آن را دسته بندی نماییم. بدین ترتیب در مراجعه بعدی کار ما برای دسترسی به وب سایت ها آسان خواهد شد. همچنین با استفاده از این مرورگر می توان Bookmark هایی را که متعلق به مرورگر های دیگر هستند را Import کرده و از آن ها نیز در این مرورگر استفاده نمود. لازم به ذکر است که این مرورگر به صورت خود کار نیز Bookmark های مربوط به دیگر مرورگر ها را Import می کند و قابلیت استفاده از آن ها را نیز فراهم می نماید. علاوه برای این ما می توانیم RSS های موجود در وب سایت ها را نیز Bookmark نموده و از آن ها بهره بگیریم.
□ استفاده از RSS
RSS مخفف کلمات Really Simple Syndication می باشد و یکی از قابلیت های ارزشمند حال حاضر دنیای وب است . هنگامی که یک وب سایت دارای RSS می باشد به ما این امکان را می دهد تا با مشاهده لیست RSS آن از آخرین مندرجات اضافه شده به وب سایت آگاهی پیدا کنیم و از یکسری توضیحات پیرامون آن مطلع گردیم. بدین ترتیب هنگام مشاهده لیست آخرین مندرجات می توانیم با کلیک کردن بر روی هر کدام از آن ها به صفحه اصلی حاوی مطالب درج شده برویم و از آن استفاده نماییم. برای اینکه از وجود RSS در یک وب سایت مطلع شویم نیاز به انجام کار خاصی نیست. اگر وب سایت مورد نظر دارای RSS باشد در قسمت Address Bar علامت RSS به رنگ آبی در سمت راست آن ظاهر می گردد و بدین ترتیب می توان از آن ها استفاده نمود.
□ محیط کاری جذاب و ساده
از مواردی که شاید کاربران را بیشتر از هر قابلیت دیگری به سوی یک مرورگر جذب می کند ظاهر جذاب و زیبای آن است. بی شک به دلیل محیط استثنایی این مرورگر کار با آن بسیار لذت بخش خواهد بود و به هیچ وجه خشکی دیگر مرورگر ها را نخواهد داشت. علاوه بر آن نیز نحوه کارکرد این مرورگر بسیار آسان می باشد و هر کاربری با هر سطح دانشی می تواند از آن بهره بگیرد و در این راه به مشکلی بر نخواهد خورد.
□ قابلیت بلوکه کردن Pop-Up و دیگر مندرجات
به هنگام کار با اینترنت به طور حتم با تبلیغات شرکت های مختلف بر روی وب سایت ها به صورت صفحات Pop-Up مواجه شده اید. این تبلیغات در بیشتر موارد گرافیکی بوده و باعث کاهش سرعت اینترنت شما می گردند و علاوه بر آن به این دلیل که بدون درخواست ما به نمایش در می آیند موجب ناراحتی می گردند.بدین ترتیب می توان با بهره گیری از این مرورگر از نمایش این صفحات تبلیغاتی جلوگیری نمود. همچنین توسط این مرورگر می توان از نمایش یکسری از مندرجات درون وب سایت ها نیز جلوگیری به عمل آورد که این مندرجات می توانند شامل فعالیت های کدهای جاوا اسکریپت و همچنین پلاگین ها و دیگر موارد باشد.
□ قابلیت AutoFill
از عواملی که شاید سهم زیادی در محبوبیت این مرورگر اینترنتی دارد می توان به قابلیت AutoFill اشاره نمود. با استفاده از این امکان می توان در هنگام پر کردن فرم های مختلف در وقت صرفه جویی نمود. به این ترتیب که اگر شما این قابلیت را در مرورگر خود فعال نمایید در هر بار پر کردن فرم ها بر روی سایت های مختلف دیگر لازم نیست تا تمامی اطلاعات خود را یک بار در آن فرم ها درج نمایید و با به کارگیری این ابزار می توانید فرآیندی را بوجود آورید که فرم ها خود کامل گردند و نیازی به پر کردن دوباره آن ها نباشد. همچنین در این مرورگر قابلیت پر کردن فرم ها را می توان در قبال رمزهای عبور نیز عملی نمود.
□ موتورهای جست وجو گر
با استفاده از این مرورگر دیگر لازم نیست تا برای جست وجو در موتورهای جست وجوگر (Search Engine) به آن سایت ها مراجعه نمایید و پس از آن اقدام به جست وجو کنید. در داخل این مرورگر قسمتی تعبیه شده است که به شما این امکان را می دهد تا از میان دو موتور جست وجوگر Yahoo! و Google یکی را به عنوان موتور جست وجوی مورد نظر انتخاب نمایید و پس از آن بدون آن که به وب سایت آن ها بروید به جست وجو بپردازید.
□ نمایش فایل های PDF
مرورگر Apple Safari امکانی را فراهم میاورد تا به هنگام برخورد با یک فایل PDF بتوانید آن را در مرورگر به نمایش در بیاورید و از آن بهره بگیرید. بدون آن که از نرم افزارهای مربوطه برای نمایش آن استفاده نمایید.
حال به بیان نقاط ضعف و مشکلات این مرورگر می پردازیم. موارد زیر از جمله مشکلات این مرورگر می باشند:
□ عدم پشتیبانی از Skin
از مواردی که شاید به عنوان یک نقص اصلی این مرورگر قلمداد می گردد عدم پذیرش Skin برای مرورگر می باشد. بدون شک محیط اولیه نرم افزار بسیار جذاب می باشد و کار کردن با آن نیز در عین راحتی لذت بخش می باشد و از این نقطه قوت نرم افزار نیز نمی توان چشم پوشی کرد اما در استفاده طولانی مدت محیط این نرم افزار تکراری می گردد و با توجه به امکانات این مرورگر امکان تعویض Skin وجود ندارد و بدین ترتیب کاربر می بایست یک Skin واحد را تحمل نمیاد.
□ عدم تجهیز به امکانات کاربردی
به طور حتم کاربری که با مرورگرهای زیادی دست و پنجه نرم کرده باشد تفاوت های میان مرورگرها را به خوبی درک می کند. برای مثال اگر شما درگذشته کاربر مرورگر Firefox بوده باشید به هنگام کارکرد با مرورگر Apple Safari فقدان بسیاری از امکانات را احساس خواهید کرد. از جمله آن ها می توان وجود Extension های بسیار حرفه ای در مرورگر Firefox را برشمرد که فقدان آن ها به هنگام کار با مرورگر Apple Safari کاملا محسوس است. عدم بهره گیری از Extension های کاربردی و حرفه ای در مرورگر Safari کاربران را تا حدودی آزار می دهد و در هنگام نیاز آن ها را با مشکل مواجه می کند. بدین ترتیب می توان مهم ترین ضعف این مرورگر را در مقایسه با Firefox عدم پشتیبانی از Extension ها برشمرد که خود باعث محدود شدن فعالیت در این مرورگر می گردد و می تواند بسیاری از علاقه مندان خود را از ادامه کار با آن مایوس کند.
Extension: در مرورگر فایرفاکس مندرجاتی با نام Extension وجود دارد که توسط برنامه نویسان از سرتاسر جهان عرضه می گردد و با نصب آن ها از طریق وب سایت رسمی مرورگر Firefox یکسری امکانات با قابلیت های مختلف به مرورگر افزوده می گردد و به طور کل می توان محبوبیت مرورگر Firefox را بهره گیری از این دسته از امکانات به حساب آورد.
□ نمایش مصنوعی مندرجات
به هنگام تغییر محیط کاری خود از یک مرورگر به مرورگر Apple Safari می توان تغییرات زیادی را در نحوه نمایش صفحات وب احساس نمود که مندرجات درون وب سایت ها را که بخش عمده آن متن ها را تحت تاثیر قرار می دهد با یک حالت مصنوعی به نمایش در می آورد که در مقایسه با دیگر مرورگر ها به طور کامل متفاوت می باشد و در مواردی مورد پسند کاربران نمی باشد.
□ عدم پشتیبانی از زبان فارسی
شاید از عواملی که مانع جذب فارسی زبانان به این مرورگر می گردد عدم پشتیبانی از زبان فارسی می باشد و حروف فارسی در آن به صورت جدا به نمایش در می آید که متاسفانه تا به لحظه نگارش مقاله راه حلی برای آن اندیشیده نشده است و همچنین نگارنده نیز با مطرح کردن این موضوع در تالار گفتمان سایت رسمی Apple Safari برای حل این مشکل به نتیجه ای نرسیده است و بدین ترتیب می بایست منتظر نسخه Full Version این مرورگر بود که بر طبق اخبارهایی از سایت رسمی این مرورگر نوید داده شده است حل مشکلات مربوط به نمایش صفحات به زبان های خاص در نسخه آینده برطرف خواهد شد اما از جزییات زبان ها و تعداد و نام آن ها اخباری در دست نیست.
□ نحوه Cache کردن صفحات
مرورگرهای مختلف هر کدام به نحوی صفحات را Cache می کنند و نمی توان معیار مناسبی را برای سنجش آن ها و فرآیند مقایسه بین آن ها مطرح نمود و بیشتر می توان نحوه Cache کردن صفحات را بنا به سلیقه افراد برگزید اما در اغلب موارد مرورگر Apple Safari در ابتدا تمام صفحه را Cache می کند و بعد از آن وب سایت Cache شده را نمایش می دهد. در مرورگر Firefox مندرجات بر اساس مقدار اطلاعات Cache شده نمایش داده می شود و تا حدی که اطلاعات از اینترنت Cache شده است به همان میزان نیز اطلاعات به نمایش در می آید. در مرورگر Maxthon نیز در ابتدا تمام وب سایت به همراه تمامی متن ها به نمایش در می آید و پس از آن مرورگر به فرآیند Cache کردن عکس ها و دیگر موارد می پردازد. در نظر نگارنده نحوه Cache کردن مرورگر Maxthon در مقایسه با دیگر مرورگر ها از برتری نسبی برخوردار است و می توان این مرورگر را از این لحاظ بر دیگر مرورگر ها برتری داد.
Cache کردن : به ذخیره یک کپی از اطلاعات دریافت شده از اینترنت توسط مرورگرهای اینترنتی Cache کردن صفحات توسط مرورگر گفته می شود.
در پایان با توجه به توضیحات داده شده کاربر توانایی مقایسه مرورگر Apple Safari با دیگرمرورگر ها را در خود می بیند و بدین ترتیب می تواند در فرآیند مقایسه این مرورگر با دیگر مرورگرها یک کدام از آن ها را به عنوان مرورگر اصلی خود انتخاب نماید.
نمایی از مرورگر سفری اپل
صفحه مرورگر سفری در سایت اپل
دانلود اپل سفری