خوراک انسان بیشتر از نشاسته تأمین می شود. نشاسته از هر ماده دیگر بیشتر در تأمین غذای بشر نقش بازی می کند. پس از این جا به این راز باید پی برد که چرا نشاسـته مهم ترین ماده در جهان به شمار می رود.
نشاسته نه فقط خوراک انسان را فراهم می آورد، بلکه مصرف های بسیار دیگری هم دارد. از تهیه چسب گرفته تا مواد رخت شویی، آرایش و بهداشت در همه جا نشاسته از اهمیت خاصی برخوردار است.
نشاسته یک فرآورده گیاهی است و به صورت دانه های بسیار خردی یافت می شود.
گیاهان به کمک آفتاب و سبزینه خود می توانند آب را از خاک زمین جذب کرده با گازکربنیک هوا ترکیب کنند، و بدین گونه قند بسازند. سپس همین قند را به نشاسته تبدیل می کنند.
نشاسته به صورت دانه های خرد در ریشه، ساقه، برگ، میوه و تخم درختان ذخیره می شود. برای مثال، سیب زمینی نشاسته فراوانی در بر دارد. غلاتی همچون ذرت، برنج و گندم نیز مقدار زیادی نشاسته در خود ذخیره دارند.
آیا می دانید چرا گیاهان این همه نشاسته ذخیره می کنند؟
زیرا که این نشاسته برای تغذیه نهال و جوانه های تازه روییده، لازم است. به کمک نشاسته آن ها رشد می کنند و به حدی می رسند که خود قادر به تهیه مواد لازم برای تغذیه شان می شوند.
گذشته از گیاهان، نشاسته برای انسان و حیوانات دیگر نیز خوراکی انرژی زا می باشد.
نشاسته نیز مانند قند از سه عنصر زیر ساخته می شود:
1 - کربن
2 - ئیدروژن
3 - اکسیژن
نشاسته را از گیاهان تهیه می کنند: بدین گونه که بافت های حاوی نشاسته شان را چنان می فشرند که نشاسته از درونشان بیرون می تراود. سپس آن را چلانده در خمـره ی بزرگی شستـشو می دهند. در آن جا نشاسته ته نشین می شود. آن را جمع می کنند و خوب می چلانند تا آبش گرفته شود.
توده نشاسته ای را که بدین شیوه به دست آمده می خشکانند، بعد آسیابش می کنند و به صورت گرد در می آورند.
معروف ترین گیاهانی که منبع نشاسته هستندعبارتنداز:سیب زمینی معمولی، سیب زمینی شیرین، حبوبات، ارروت (گیاهی در آمریکای جنوبی)، ساگو ( نخل هندی )، کاساوا یا مانیوک (درختی که در مناطق گرمسیر امریکا می روید ).