● مقدمه
كامپیوترها و در اصل قطعات تشكیل دهنده آنها دارای طول عمر محدودی هستند و البته عوامل دیگری مانند حمل نادرست، وجود اشكال در قطعات تولیدی و حتی مونتاژ نادرست میتواند عمر آنها را تا حد زیادی كاهش دهد. به همین دلیل است كه كامپوترها معمولا" حدود ۱۰ سال بدون خرابی عمر میكنند.
عموما نباید نگران به پایان رسیدن عمر متوسط كامپیوتر ها باشیم چرا كه عمر مفید یك كامپیوتر، یعنی مدت زمانی كه قادر به اجرای نرم افزارهای جدید و مدرن است، خیلی كمتر از عمر متوسط آنهاست.
یك كامپیوتر نهایتا" دارای عمر مفیدی به طول ۵ سال است. البته مواردی نیز هستند كه میتوانند عمر یك كامپیوتر را كاهش دهند و در حالی كه مدت زیادی از عمر مفید یك كامپیوتر باقی است آن را از رده خارج كنند.
نمیخواهیم در این مقاله خیلی علمی و فنی به دلایل خرابی یك كامپوتر اشاره كنیم بلكه سعی خواهیم كرد با بیانی بسیار ساده رایج ترین اشكالاتی را كه ممكن است برای هر كامپیوتری اتفاق بیافتد شرح داده و برای هریك راه حل ساده ای نیز ارائه نماییم.
● منبع تغذیه
منابع تغذیه در یك pc مهمترین قطعات در حفظ سلامت یك كامپیوتر هستند، ولی با این وجود از طرف ما با كمترین توجه رو به رو میشوند. بیشتر ما حاضر هستیم برای خرید یك پردازنده و یا كارت ویدیویی جدید مبالغ هنگفتی هزینه كنیم اما هنگام انتخاب منبع تغذیه سعی میكنیم ساده ترین و ارزان ترین را انتخاب كنیم بی خبر از اینكه همین منبع تغذیه به ظاهر بی اهمیت یكی از مهمترین قسمتها برای حفظ سلامت كامپوتر ما است.
طبق تحقیقات انجام شده، خرابی های ناشی از منابع تغذیه معیوب، بالاترین درصد خرابی های سخت افزاری را به خود اختصاص میدهند. از اینكه میگوییم منبع تغذیه یكی از خطرناك ترین قطعات pc است نباید تعجب كنید.
به هر صورت این قطعه به ظاهر بی اهمیت وظیفه مهمی بر عهده دارد. منبع تغذیه باید ولتاژ بالایی برابر با ۲۲۰ ولت را ورودی را به مقدار بسیار كوچكی برابر با ۳/۳ ، ۵ و یا ۱۲ ولت كه برای تغذیه قطعات مختلف كامپیوترهای مدرن لارم است تبدیل نماید.
هنگامی كه یك منبع تغذیه خراب میشود جریان الكتریكی را به صورت نامنظم به قطعات مختلف كامپیوتر ارسال میكند كه میتواند به قطعات گران قیمت كامپیوتر شما آسیب بزند. متاسفانه بیشتر منابع تغذیه توسط شركتهای بی نام و نشانی كه كوچكترین توجهی به كنترل كیفیت و بسته بندی صحیح ندارند تولید شده و در كیسهای ارزان قیمت جای میگیرند. به همین دلیل هر روز شاهد تعداد زیادی كامپیوتر هستیم كه عمرشان زودتر از موعد به انتها رسیده است. البته گاهی اوقات آنها به چیزی بیش از قطعات گران قیمت كامپیوتر شما صدمه میزنند. منابع تغذیه معیوب میتوانند صدمات جانی به بار آورده و یا حتی باعث آتش سوزی شوند.
● مشکلات رایج در منابع تغذیه با کیفیت پایین
اما برای جلوگیری از چنین مشكلاتی چه باید كرد؟ البته پیدا كردن راه حل مناسب و جامع كار ساده ای به نظر نمیرسد اما یك اصل كلی وجود دارد: همیشه به نام سازنده توجه كنید. البته مسلما" این بهترین راه نیست اما یكی از ساده ترین و در عین حال مطمئن ترین راه های موجود برای انتخاب یك منبع تغذیه مناسب است.
خرید یك قطعه از یك شركت معتبر از سازنده ای خوشنام كه متخصص تولید چنین قطعاتی است میتواند شما را تا حد زیادی از سلامت قطعه خریداری شده مطمئن كند. برای پیدا كردن این سازندگان معتبر بهترین راه مراجعه به اینترنت و سایتهای معتبر اینترنتی است كه چنین قطعاتی را آزمایش كرده و نتایج آن را در معرض دید عموم میگذارند. البته برای خرید چنین منابع تغذیه ای مجبورید پول بیشتری بپردازید اما مطمئن باشید كه كاملا" ارزش آن را دارد.
راه دیگر برای جلوگیری از خرابی های منبع تغذیه، دور نگاه داشتن كامپوتر از كف زمین و محیط گرد و خاكی است. گرد و خاك موجب تسریع در فرآیند خرابی منابع تغذیه میشود و معمولا" اولین چیزی را نیز كه از كار می اندازد فن درون آن است.
● نصب قطعات و عدم استفاده از قطعات معیوب یا ناسازگار
سر هم كردن قطعات كامپیوتر یا به اصطلاح اسمبل كردن، یكی دیگر از مهمترین دلیل بروز خرابی در كامپیوترهای شخصی است. معمولا" اشتباهات انسانی در هر كاری موجب ایجاد درصد بسیار بالایی از مشكلات و خرابی ها است.
حتی كاربران با تجربه نیز گاهی اشتباه میكنند و این اشباهات گاهی میتواند فاجعه بار باشد. البته بسیاری از قطعات مهم و اصلی كامپیوتر به گونه ای طراحی شده اند كه تنها در یك جهت قابل نصب هستند اما حتی این قطعات نیز در معرض مشكلات ایجاد شده در رابطه با نصب نا صحیح قرار دارند.
مشكلاتی مانند بروز اتصال كوتاه درون كیس میتوانند به سرعت باعث ایجاد خرابی شوند. مشكل دیگری نیز كه به صورت فراگیری به چشم میخورد نصب نادرست ram است كه میتواند هم به ماژول حافظه و هم به مادربرد صدمه بزند. یكی دیگر از رایج ترین دلایل بروز چنین خرابی هایی نصب ناصحیح كابل برق درایو فلاپی است.
اما چگونه میتوان جلوی بروز این اشتباهات را گرفت؟ اگرشما از مهارت خود در سرهم كردن كامپیوتر مطمئن نیستید، بهترین راه یافتن یك راهنمای مطمئن است. دفترچه های راهنمای ارائه شده همراه با قطعات مختلف نیز میتوانند شما را برای نصب صحیح هر قطعه یاری دهند. هنگامی كه همه چیز را در جای خود قرار دادید، عجله نكنید.
قبل از اتصال كامپیوتر به برق چند دقیقه وقت بگذارید و همه چیز را دوباره بررسی كنید. اتصالات را امتحان كنید كه محكم سر جای خود قرار گرفته باشند و دقت كنید همه چیز به طور صحیح نصب شده باشد. یك بررسی كوچك میتواند جلوی ضرر هنگفتی را بگیرد، پس عجله نكنید!
استفاده از قطعات خراب و یا ناسازگار یكی دیگر از عواملی است كه میتواند به كامپیوتر شما صدمه بزند. هنگامی كه یكی از قطعات درون كامپیوتر شما صدمه میبیند (مثلا" به علت بروز خرابی در منبع تغذیه) این قطعه خراب میتواند باعث بروز مشكلات جدی در قطعات دیگر شود. هنگامی كه چنین قطعه ای را بر روی یك كامپیوترهای دیگر قرار میدهید، این قطعه درست مانند یك ویروس مسری میتواند باعث از كار افتادن تمام آنها شود.
البته این موضوع تنها برای تجیزات قدیمی و یا دست دوم اتفاق نمی افتد بلكه قطعات جدید نیز میتوانند صدمات جبران ناپذیری را به كامپیوتر ها وارد كنند! حتما" میپرسید چگونه؟! كامپیوترها روز به روز در حال پیشرفت هستند و همین موضوع باعث میشود كه ناسازگاری ها بین قطعات جدید و قدیمی با شدت بیشتری خود را نشان بدهد.
ممكن است قطعه ای كه مدتها بر روی كامپیوتر قبلی شما به خوبی كار میكرده هنگامی كه بر روی سیستم جدید قرار میگیرد آن را منفجر كند! اغراق نمیكنم واقعا" گاهی سیستم شما را منفجر میكند!!! حتی ممكن است قطعه جدیدی كه به تازگی خریداری كردید نیز هنگامی كه بر روی سیستم نه چندان جدید شما نصب شد چنین فاجعه را به وجود بیاورد.
محافظت كردن از سیستم در برابر چنین مشكلاتی بسیار دشوار است اما برای جلوگیری از چنین حوادثی چند نكته را به خاطر داشته باشید. اگر به سیستم خود قطعه دست دوم یا قدیمی را متصل میكنید قبل از استفاده كاركرد صحیح و سلامت آن اطمینان حاصل كنید. اگر سیستم شما اشكال مهمی پیدا كرده است و یا مثلا" به علت خرابی منبع تغذیه از كار افتاده هرگز برای پی بردن به این نكته كه كدام قطعات سالم مانده اند آنها را بر روی یك سیستم جدید و سالم امتحان نكنید.
اگر میتوانید از سیستم هایی استفاده كنید كه ارزش چندانی ندارند و در صورت خراب شدن زیان های هنگفتی را به شما وارد نمیكنند. اگر چنین سیستمی نیافتید میتوانید به مراكزی كه در تست قطعات مهارت دارند مراجعه كرده و از آنها بخواهید قطعاتتان را برای شما تست كنند. اما به خاطر داشته باشید ریسك استفاده از یك قطعه خراب به عواقبی كه ممكن است به وجود بیاورد نمی ارزد.
● اشتباهات انسانی و انصال های نادرست
خیلی وقتها خود ما باعث خرابی كامپیوترهایمان میشویم. یكی از بزرگترین اشتباهاتی كه معمولا" هنگامی كه فكر میكنیم كمی حرفه ای شده ایم انجام میدهیم، قطع و وصل كردن سیمهای درون كیس هنگام روشن بودن كامپیوتر است.
به عنوان یك توصیه و یا حتی قانون این حرف را جدی بگیرید: هنگامی كه كامپیوتر روشن است به هیچ چیز درون كیس دست نزنید. دیگران ممكن به شما بگویند كه مثلا": اشكالی ندارد كه هنگام روشن بودن كیس كابل فلاپی را در در آورده و یا آن نصب كنید چون تاثیری بر شناسایی آن بر روی سیستم نخواهد داشت، شاید این حرف تا حدودی درست باشد اما شما هرگز چنین كاری را انجام ندهید.
گردآونده:طه-Borna66