ین ممکن است دو دلیل داشته باشد: یکی آن که بر اثر پیری، عدسی ها نرمی خود را از دست می دهند و دیگر نمی توانند آن گونه که شایسته است تغییر وضع دهند و تصویر را دقیقاً بر روی « شبکیه چشم » بتابانند.
دیگر آن که برخی از مردم از همان لحظه ای که از شکم مادر زاده می شوند چشمان بلند یا چشمان کوتاه دارند. آن هایی که چشمان کوتاه دارند دوربین هستند. یعنی اجسام را از دور به خوبی می بینند ولی از نزدیک نه. زیرا که عدسی چشم هایشان قادر نیست تصویر اجسام را از نزدیک بر شبکیه شان بتاباند. بنابراین، ناچارند که از عینک استفاده کنند. یعنی چون عدسی هایشان ضعیف است، دست نیاز به سوی عینک دراز می کنند تا او بیاید و برایشان همان کاری را انجام دهد که عدسی های سالم چشم می کنند. پس عینک نقش عدسی های چشم سالم و طبیعی را بازی می کند، و تصویر را درست بر شبکیه ها می تاباند.
اما آدم نزدیک بین کسی است که چشمان بلند دارد؛ یعنی آن که تصـویر به شبـکیه چشمانش نمی رسد، بلکه بر نقطه ای جلوتر از آن فرو می تابد.
چنین حالتی باعث می شود که نزدیک بین، تصویر را تیره بنگرد. از این رو مجبور است که اجسام را یا از فاصـله ی نزدیک تری بنـگرد و یا آن که عینکی بزند که تصویر را در درون چشمش اندکی عقب تر برده، آن را درست بر روی شبکیه بیندازد.
در این صورت، آدم نزدیک بین هم قادر به دیدن خواهد گردید.