PDA چيست؟

PDA یا منشی (دست‌يار) دیجیتالی شخصی نوعی کامپیوتر قابل حمل است که در اصل برای مدیریت امور شخصی و کاری طراحی شده‌اند؛ اما در طی سالیان اخیر قابلیت‌های زیادی به آنها اضافه شده است. PDA‌ها به نام‌های کامپیوتر‌های جیبی و یا Palmtop Computers نیز شناخته می‌شوند. PDA‌ها دارای کاربرد‌های مختلفی هستند:
محاسبه، استفاده به عنوان ساعت و تقویم، بازی کردن، متصل شدن به اینترنت، ارسال و دریافت ایمیل، ضبط صدا و تصویر، تایپ و یادداشت برداری، دفترچه آدرس‌ها و شماره تلفن، استفاده به عنوان رادیو یا پخش کننده‌های موسیقی و همچنین استفاده به عنوان موقعیت یاب با استفاده از GPS.


یک نمونه PDA ساخت Dell

مدل‌های جدید PDA علاوه بر این امکانات، استفاده به عنوان تلفن همراه و برقراری مکالمات تلفنی را نیز فراهم می‌کنند؛ ضمن اینکه این مدل‌ها مجهز به مرورگر‌های اینترنتی و سیستم‌های پخش انواع فایل‌های چند رسانه‌ای هستند. بیشتر PDA‌ها قادر به اتصال به اینترنت و شبکه‌های داخلی از طریق بی‌سیم و به صورت WiFi هستند. یکی از بارزترین خصوصیات PDA‌ها داشتن نمایشگر‌های لمسی است.

تاریخچه:
لغت PDA برای نخستین بار در 7 ژانویه 1992 توسط مدیر عامل وقت شرکت Apple آقای John Sculley در نمایشگاه دستگاه‌های الکترونیکی مصرفی در لاس‌و‌گاس مطرح شد که به دستگاه Apple Newton اشاره می‌کرد. این لغت بعدها به صورت Palmtop و Palms نیز مطرح شد. Palm به معنی کف دست است و منظور اشاره به کامپیوتر‌های کوچکی است که در کف دست قرار میگیرند.


BlackBerry PDA

خصوصیات بارز:
در حال حاضر چند امکان جزء خصوصیات بارز PDA‌ها محسوب می‌شوند که از آن جمله: نمایشگر لمسی، قابلیت اضافه کردن حافظه به صورت Memory Card ،WiFi و بلوتوث است. یکی دیگر از قابلیت‌های مهم PDA‌ها Synchronization یا به روز رسانی اطلاعات با دیگر دستگاه‌های دیجیتالی است. این قابلیت باعث می‌شود تا اطلاعات شما مانند دفترچه تلفن شما با کامپیوتر شخصی به روز رسانی خودکار بشود و اطلاعات همزمان در هر دو دستگاه وجود داشته باشد. در PDA‌ها امکان نصب و اضافه کردن امکانات و نرم افزار‌های جدید نیز وجود دارد.


برخی کاربرد‌های PDA:
ناوبری اتومبیل:
بسیاری از PDAها در اتومبیل با اتصال به یک کیت به نشان دادن موقعیت اتومیبل، وضعیت راه‌ها و ترافیک و مسیریابی می‌پردازند. این امکان در حال حاضر در اروپا و امریکا استفاده می‌شود. یک نرم افزار اروپایی به نام TomTom وضعیت راه‌ها را به صورت سه بعدی همراه با میزان ترافیک به کاربران نشان می‌دهد.

استفاده‌های علمی و پزشکی:
در پزشکی PDA‌ها برای کمک به تشخیص و تجویز دارو استفاده می‌شوند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از این ابزار توسط بیماران برای ثبت علائم و وضعیت خود، به بهبود و تشخیص توسط پزشک کمک می‌کند. امروزه PDAها کاربردهای وسیعی در پزشکی دارند. پزشکان با استفاده از این ابزار اطلاعات مورد نیاز کاری خود را مانند لیست دارو و تداخلات آنها، تشخیص‌های افتراقی و دیگر مراجع را همراه دارند. PDAها قادر به محاسبات علمی برای تحقیقات نیز هستند.

استفاده آموزشی:
PDAها به طور وسیع توسط دانش‌آموزان و دانشجویان در حال استفاده هستند و کار‌های مختلفی از چک کردن لغت‌ها به عنوان دیکشنری گرفته تا ثبت یادداشت‌ها و تبادل اطلاعات را انجام می‌دهند.

استفاده ورزشی:
برخی از مربیان برای تجزیه و تحلیل کردن استراتژی‌های تیم از PDAها استفاده می‌کنند این وسیله با استفاده از سیستم موقعیت یاب GPS به طور وسیع در مسابقات اتومبیل رانی و قایقرانی استفاده می‌شود.


PDA ساخت شرکت HP

سیستم عامل‌ها:
مهمترین سیستم عامل‌های PDA‌ها عبارت‌اند از:

Windows Mobile يا Pocket PC: متعلق به شرکت مایکروسافت دارای 49 درصد سهم بازار و در حال افزایش.

Palm OS متعلق به PalmSource و دارای 14 درصد سهم بازار و درحال کاهش.

BlackBerry OS متعلق به شرکت Research in Motion و دارای 25 درصد سهم بازار و درحال افزایش.


Symbian OS متعلق به شرکت‌های سونی اریکسون، موتورولا، پاناسونیک، نوکیا، سامسونگ، زیمنس و دارای 5.8 درصد سهم بازار و در حال افزایش.

انواع مختلفی سیستم عامل برپایه لینوکس به صورت رایگان که تعلق به جایی ندارند. سه تا از محبوب‌ترین انها: Familiar ،OpenZaurus و Intimate هستند. و 0.7 درصد سهم بازار را در اختیار دارند.


Windows Vista: که در حال حاضر جدیدا توسط شرکت مایکروسافت به بازار عرضه شده.

PDA‌ها با کاربردهای فراوان در حال گسترش در بازار مصرف هستند و انواع مستحکم آنها برای استفاده در شرایط سخت و نظامی نیز ساخته شده و در حال استفاده است.


اطلاعات بيشتر در ويکي‌پديا

گردآونده:طه-Borna66