-
کشت توام برنج ، آزولا و ماهی
آزولابطور ناخواسته در چند سال گذشته وارد اكوسیستمهای آبی شمال كشور شد و به سرعتپراكنش پیدا كرد. آزولا دارای مزایا و معایبی است كه در این نوع فعالیت سعی شده استتا از مزایای آن استفاده بهینه صورت گیرد.این گیاه كه به صورت شناور و به رنگ سبزیا قرمز (صورتی) در سطح آبهای راكد (تالاب انزلی) یا شالیزارها به وفور دیدهمیشوند. گیاه آزولا از خانواده Salvinacea است و به عنوان كود بیولوژیك برای تثبیتازت اتمسفر و تأمین آن برای برنج در بسیاری از كشورهای برنجخیز مورد استفاده قرارمیگیرد.
این گیاه در بسیاری از مناطق دنیا پراكنده است و به صورت شناور درآب استخرها, آبهای راكد, آبگیرها و كانالهای آبیاری یافت میشود. ساقه به صورتریزدمهای منشعب شناور, برگهای آن كوچك, متناوب كه روی هم قرار دارند. ریشه آن بهصورت معلق در آب با طول ۲ تا ۵ سانتیمتر میباشد. بخش رویی برگ سبز یا صورتی, گوشتی و كلروفیلی بوده و قسمت زیرین نازك و بدون كلروفیل با بافتهای اسفناجی سفیدرنگ. گیاه آزولا جمعاً دارای شش گونه است كه در آمریكا و بسیاری دیگر از نقاط جهانپراكندهاند.آرولد معمولاً به صورت غیرجنسی و از طریق سبزینه تكثیر پیدا میكند. ابزار و ادوات كشاورزی, دام و انسان و ... نیز از عوامل انتشار آزولا هستند.
درمزارعی كه گیاه آزولا به عنوان علف هرز مطرح است لازم است با اقدامات زیر آن راكنترل نمود
▪ از نشاءهای بلند استفاده شود.
▪ از دادن كود فسفره بهمزرعه اجتناب گردد.
▪ سطح آب كرتها باید بسیار پائین بوده و به حد صفرنزدیك باشد به همین جهت لازم است راه خروجی آب از كرتها همیشه باز, تا سطح آب ازمیزان مورد نظر بالاتر قرار نگیرد.لازم به یادآوری كه تراكم گیاه آزولا در سطحمزرعه در یك هفته پس از نشاء نباید چندان زیاد باشد , چون در این صورت میتواندمشكلاتی در تبادل هوا و ایجاد خفگی در نشاء به وجود آورده و خود به عنوان علف هرزعمل نماید.آزولا یك گیاه آبزی كوچكی بوده كه مقادیر زیادی مواد غذایی دارد, چونمیتواند نیتروژن (ازت) هوا را تثبیت نموده, عمل فتوسنتز را انجام دهد, و مواد مغذیرا از محیط اطراف خود از طریق شبكهی ریشهای خود جذب نماید.همچنین یك غذای عالیبرای ماهی نیز میباشد
آزولا از نظر اسید آمینه (آرژنین) غنی بوده كه ممكن است نقش مهمی در رشد ماهی بازی نماید.آزولا خیلی سریع رشد نموده, محصول زیادی تولید مینماید, و برای خوردن ماهی اندازه مناسبی داشته, نیاز به برداشت و خرد كردن ندارد, میتواند در مزرعه برنج رشد نماید و فواید اقتصادی و اكولوژیكی خود را افزایش دهد.
-
نقش آزولا غذای ماهی
هر دو ماهی علفخوار و همهچیز آزولا میخورند, كپور علفخوار (Ctenopharyngodon idedda) بیشتر از معادل ۶۰-۵۰درصد وزن بدن خود در هر روز آزولا مصرف میكنند. میزان مصرف آزولا به وسیله كپور ماهی معمولی (Cyprinus carpio) با افزایش اندازه آن افزایش مییابد. ضریب تبدیل غذایی آزولا در ماهی علفخوار ۴۹ میباشد.ازت موجود در آزولا, ۳۰ درصد در فضولات ماهی مشاهده میگردد, زیرا كه ۳۰ درصد دیگر از ازت آزولا در بدن ماهی تجمع پیدا میكند, میتوان تخمین زد كه حدود ۶۰ درصد ازت آزولا به وسیله ماهی هضم میشود (ازت ممكن است همچنین به صورت ادرار, به صورت مواد دفعی از سطح بدن ماهی, به صورت فلسهای ریخته شده یا به صورت مواد تغییر یافته توسط آبششها به داخل آب دفع شود).
● اثر روی محصول و عملكرد برنج:
سیستم برنج ـ آزولا ـ ماهی برای برنج , ماهی و آزولا یك محیط عالی رشد مهیا میكند. به علت مقدار زیاد كود آلی مهیا شده توسط ماهی, برنج به خوبی رشد میكند و از آنجائی كه ماهی آزولا, آفات و علفهای هرز برنج را میخورد, مصرف علفكشهای شیمیایی میتواند كاهش یابد. به هر صورت, محیط ایجاد شده توسط روش برنج ـ آزولا ـ ماهی همچنین موجب بقاء دشمنان طبیعی آفات برنج میشود. كه دشمنان طبیعی مصرف آفتكشها را كاهش میدهند. در رٿش برنج ـ آزٿلا ـ ماهی میزان مصرف آفتكشها (سمٿم) كاهش و یا كاملاً حذف میگردد.
روش برنج ـ آزولا ـ ماهی میزان علفهای هرز را كنترل مینماید.
● حاصلخیزی خاك:
در سیستم برنج ـ آزولا ـ ماهی, مواد غذایی گیاه به وسیله تجزیه آزولا و فضولات ماهی تهیه میگردد. اثر ماهی در این سیستم, به ویژه نقش مواد دفعی ماهی را در بهبود حاصلخیزی و وضعیت خاك آشكار است.
ماهی میزان کودهای معدنی مورد نیاز گیاهان برنج را كاهش میدهد, حاصلخیزی خاك را حفظ كرده یابهبود میبخشد, و یك محیط اكولوژیكی (بوم شناختی) عالی فراهم میكند.
-
● اجرا سیستم برنج ـ آزولا ـ ماهی
▪ طراحی مزرعه:
دو نمونه از طراحی مزرعه برای معرفی و اجرای سیستم برنج ـ آزولا ـ ماهی میتواند مورد توجه قرار گیرد. روش اول كندن گودالها و جویها در یك مزرعه قدیمی برنج و انتقال نشاءهای برنج بر طبق فاصلههای زراعی معمولی میباشد. در روش دوم, نشاءهای برنج روی پشتهها انتقال داده شده و هپیها در بین جویها بین پشتهها رها میشوند, انتخاب مزارع معمولاً برای هر دو طرح مهم میباشد. در هر دو مورد, مزرعه بایستی آب كافی و شبكه و كنترل خوب آبیاری و زهكشی داشته باشد.عمق گودال مابین ۱ تا ۵/۱ متر بوده و عرض ۵۰-۴۰ سانتیمتر و عمق جویها ۵۰-۳۰سانتیمتر سطح اشغال شده در حدود ۵-۳ درصد كل سطح مزرعه برنج میباشد. به عبارت دیگر برای برداشت بیشتر ماهی, گودالها و جویها بایستی سطح بیشتری را اشغال نمایند.
▪ تركیب گونههای ماهی:
گونههای ماهی بایستی بر طبق بازدهی تغذیه انتخاب گردند. برای مثال, كپور علفخوار قادر نیست به طور كامل دیواره سلولهای گیاهان را هضم نماید, چون لوله گوارشها آنها فاقد سلولز میباشد. در نتیجه این ماهیان باقیمانده غذای خود را همراه با مواد دفعی به داخل آب میریزند. فضولات ماهی تكثیر پلانكتونها را تحت این شرایط كشتهای خالص از هر گونه ماهی نمیتواند به طور مؤثر آزولا را مصرف نماید. به هر صورت, این مسئله را میتوان با كشت توأم پلی كالچر (Polyculture) , كپور نقرهای ۱۰۰ قطعه, كپور معمولی ۳۰۰ قطعه, كپور علفخوار ۷۵۰قطعه در هكتار , بچه ماهی انگشت قد در هكتار و رهاسازی پس از انتقال و نشاءكاری برنج در مزرعه صورت میگیرد.
▪ مدیریت آب:
مدیریت آب مهمترین عامل در سیستم پرورش برنج ـ آزولا ـ ماهی, میباشد. در طول مراحل اولیه رشد برنج, ماهیان انگشتقد میتوانند به طور آزادانه در آب سطحی شنا نمایند كه برای پنجه زدن برنج زودرس خوب میباشد.پس, ماهیان بزرگتر به آب عمیق نیاز دارند, در این زمان درجه حرارت , آب گاهی اوقات میتواند به ۴۰ درجه سانتیگراد برسد, و لازم است آب آبیاری را در عمق ۸ تا ۱۰ سانتیمتر نگهداری نمود.
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن