بالا
 تعرفه تبلیغات




 دانلود نمونه سوالات نیمسال دوم 93-94 پیام نور

 دانلود نمونه سوالات آزمونهای مختلف فراگیر پیام نور

صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین
نمایش نتایج: از شماره 1 تا 10 از مجموع 24

موضوع: علم نجوم رصدی

  1. #1
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    Icon14 علم نجوم رصدی

    تا کجا را می توانیم ببینیم ؟
    زمان - و نه فضا - مقدار دید ما را محدود کرده است، زیرا از یک فاصله ای معین به بعد نور حتی از آغاز خلقت هم فرصت کافی برای رسیدن به ما را نداشته است!

    در سال 2003 کاوشگر( wmap ) ناسا تصویری از دورترین بخش های قابل رؤیت جهان گرفت. این تصویر در طول موج هایی بود که با چشم دیده نمی شد و توسط حسگرهای الکترونیکی بدست آمد.






    تصویر بالا قدیمی‌ترین و جوانترین عکس از جهان است: قدیمی به خاطر اینکه نور 14 میلیارد سال قبل به سمت ما راه افتاده است، و اکنون به ما رسیده است، و جوانترین به خاطر اینکه تصویری است از جهان تازه متولد شده؛ خیلی وقت پیش از آنکه اولین ستاره یا کهکشان ها شکل بگیرند. نقاط روشن مکان هایی را نشان می دهد که توده های مواد سر انجام منجر به تشکیل ستاره ها و کهکشان ها شدند.

    جهانی که می‌توانیم ببینیم چقدر بزرگ است ؟
    تصور کنید تمام کهکشان راه شیری به اندازه یک سی دی بود در این صورت نزدیکترین کهکشان به ما یعنی آندرومدا دو و نیم متر با ما فاصله داشت.







    و دورترین کهکشان هایی که ما قادر به دیدن آنها هستیم، مانند تصویر بالا که معروف به تصویر فرا ژرف هابل است در حدود سیزده کیلومتر آن ورتر بود و مرز جهان قابل رؤیت در حدود یک و نیم کیلومتر دورتر قرار می گرفت !!



    جهان ما چقدر بزرگ است ؟
    ما نمی دانیم آیا جهان ما بی کران است یا حتی آیا تنها جهان موجود همین است، یا جهان های دیگری هم وجود دارند؟

    اگر چه دید ما از جهان محدود است اما تخیل ما چنین نیست. ستاره شناسان شواهدی غیر مستقیم مبنی بر وجود کهکشانی های بسیاری فرا سوی منطقه قابل دید، دارند. اما هیچ کس نمی داند آیا جهان بی کران است و اگر بی کران نیست آیا دارای مرز و محدوده ای می باشد ؟ مثل سطح یک کره که با اینکه مرزی ندارد، محدود و کران مند است.





    زمین در منظومه‌ی شمسی در کهکشان راه شیری در میان کهکشانها در میان عالم!


    در مورد بخش های دیگر جهان تئوری های گوناگونی وجود دارد اما بنا به یکی از قوی ترین این تئوری ها بخش های دیگر جهان از بخشی که ما در آن هستیم متفاوت است. حتی ممکن است قوانین فیزیکی و طبیعی حاکم بر آنها نیز متفاوت باشد! اما ما فعلاً هیچ چیزی درباره آنها نمی‌دانیم و تنها می‌توانیم منتظر باشیم، شاید جوابی پیدا شود !


  2. #2
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    گذر بی نظیر اقمار زحل
    حلقه های سیاره ی زحل هر 15 سال یکبار نسبت به زمین از لبه دیده می شوند.با توجه به نحوه ی قرارگیری مدار اقمار این سیاره همخطی بی نظیری ایجاد می شود و این فرصت را در اختیار اخترشناسان می گذارد تا گذر شگفت انگیز اقمار آسمانی از کنار زحل را تماشا کنند.در این تصاویر قمر تیتان که بزرگتر از سیاره ی عطارد می باشد را مشاهده می کنید.اتمسفر ضخیم و نیتروژنی این قمر یخی در اثر واکنش نور خورشید با متان و نیتروژن ، به نارنجی می گراید.در این تصویر که در 24 فوریه ی 2009 توسط تلسکوپ فضایی هابل گرفته شده ، قمر غولپیکر تیتان در قطب شمال زحل سایه افکنده است.همچنین در جنوب تیتان ، سمت چپ در نزدیکی صفحه ی حلقه ها ، قمر میماس وجود دارد که سایه ای کوچکتر در استوای زحل ایجاد کرده است.




    فائزه چقاجردی
    منبع :parssky.com از universetoday

  3. #3
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    حرکت رقص وار دو کهکشان به داخل یک کوازار دوردست

    دو کهکشان را با جرمی معادل 1 میلیارد برابر خورشید تصور کنید که در قلب یک کوازار به دور هم در گردش اند. به نظر شما چه سرنوشتی انتظار آنها را می کشد؟

    کوازار، کهکشانی است که یک سیاهچاله بسیار سنگین در مرکز دارد. بعضی از کوازارها هنگامی شکل می گیرند که دو کهکشان در یکدیگر ادغام شوند و بنابراین در مرکز این گونه کوازارها دو کهکشان وجود دارد. اما کشف چنین سیستم های دوتایی بسیار مشکل است. با این حال اخیرا، دو اخترشناس در رصدخانه ملی نجوم اپتیکی (NOAO) در آریزونا در حالیکه مشغول بررسی 17.500 کوازار فهرست شده به کمک "مساح آسمان رقمی اسلون"(SDSS) بودند، به طور کاملا اتفاقی با یکی از این اجرام مواجه شدند.
    این دو منجم در بررسی نور دریافتی از کوازار J1536+0441، که با فاصله 5 میلیارد سال نوری در جهت صورت فلکی مار قرار دارد (تصویر روبرو)، متوجه دو جفت خطوط پهن در طیف هیدروژن این کوازار شدند. چنین آثاری به واسطه حرکت چرخشی گاز به درون دو سیاهچاله ایجاد می شود. به اعتقاد آنها این دو کوازار در یک خط دید قرار نگرفته اند و از نوع دوتایی های معمولی (بصری) نیستند بلکه نمونه ای ناب و خوب از یک دوتایی واقعی هستند.

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 500x375 and weights 50KB.

    یک جفت کهکشان غول پیکر که به نظر می رسد هر 100 سال یک بار به دور هم گردش می کنند
    جرم این دو سیاهچاله در حدود 7.3^10 تا 8.9^10 برابر جرم خورشید است و به فاصله 0.3 سال نوری از یکدیگر قرار گرفته اند به طوریکه دوره تناوب مداری آنها تقریبا 100 سال است

    منبع www.newscientist.com

  4. #4
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    علت دمای بالاتر جو پلوتون مشخص شد
    پلوتون آن گونه که می شناسیم مسلماً به حالت منجمد است، تحقیقات اخیر اما نشان داد که چرا جو این سیاره گرم تر از سطح آن است.

    پلوتون تقریباٌ یك پنجم اندازۀ زمین است، که از سنگ و یخ ساخته شده و فاصله اش تا خورشید 40 برابر زمین است.
    از دهۀ 1980 مشخص شد كه پلوتون نیز دارای جوی رقیق و نازك است.


    پلوتون و قمر معروف آن، شارون
    به طوریکه نیتروژن فراوان، آثاری از وجود متان و احتمالاً مونواكسید كربن، تحت فشار جوی معادل یكصد هزارم فشار جو زمین (حدود 015/0 میلی بار) در سطح پلوتون قرار گرفته اند. هر چه پلوتون در گردش خود به دور خورشید، كه 248 سال زمینی طول می كشد، از خورشید دور تر شود، جو آن به تدریج منجمد شده و به سطح آن نشست می كند. در زمان هایی مثل حال حاضر، كه به خورشید نزدیك تر می شود، دمای سطح جامد آن افزایش و یخ ها به گاز تبدیل می شوند.

    اکنون ستاره شناسان با استفاده از تلسكوپ غول پیكر رصدخانۀ اروپای جنوبی (ESO) موفق به کشف مقادیر غیر منتظرۀ زیادی از متان ر جو پلوتون شدند. آشكار است كه وجود این مقدار از متان باعث شده كه دمای جو این سیارۀ كوتوله، 40 درجه بیش از دمای سطح آن شود. در قیاس با دمای جو آن كه 180 درجۀ سلسیوس است، دمای سطح پلوتون به 220- درجۀ سلسیوس می رسد.

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 580x327 and weights 28KB.
    تا همین اواخر تنها بخش های بالایی جو پلوتون قابل مطالعه بودند. با انجام رصد در زمان گرفت ستاره ای، ستاره شناسان توانستند جو بالای پلوتو را كه 50 درصد گرم تر از سطح آن بود نشان دهند. در این رصد نمی توان میزان فشار و دمای نزدیك به سطح را نشان داد. اما با اتصال "طیف نگاربرودتی مادون سرخ اشل" (CRIRES) به تلسكوپ غول پیكرESO رصدهای بی نظیر و جدیدی انجام گرفت و مشخص شد که میانگین دمای تمام جو پلوتون (نه فقط بخش بالایی آنبسیار کمتر از سطح منجمد آن است.
    معمولاً سطح زمین گرم تر از سطوح بالایی است، زیرا تشعشع خورشید ابتدا سطح را گرم می كند، سپس جو از لایه های زیرین شروع به گرم شدن می كند. در شرایطی خاص، وضعیت مع*** می شود به این صورت كه هوای نزدیك به سطح سردتر است. هواشناسان این حالت را پدیدۀ "وارونگی"(inversion) می نامند كه باعث تشكیل مه می شود.
    بیشتر جو پلوتون (اگر نگوییم تمام آن)، به همین صورت دستخوش پدیدۀ وارونگی دما می شود. یعنی با افزایش ارتفاع در جو، دما نیز افزایش می یابد. تغییرات دما چیزی بین 3 تا 15 درجه در هر كیلومتر است. در روی زمین دمای جو در هر كیلومتر 6 درجه كاهش می یابد.
    منبع www.universetoday.com

  5. #5
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    گزارش‌هاي ارسالي رصد دنباله‌دار Lulin (به روز شد)
    پايگاه خبري ماهنامه‌ي نجوم


    جذابيت رصد اين جرم ابر ائورت همچنان باقي است. منتظر دريافت گزارش‌هاي شما هستيم. (آخرين به روز رساني 13:46 چهارشنبه 21 اسفند 1387)
    گزارش شماره‌ي 1: آقاي سجاد مهدي‌زاده
    اینجانب سجاد مهدیزاده به منظور رصد دنباله دار Lulin آخرین اخبار مربوط به موقعیت اين دنباله‌دار را در شب 21 بهمن ماه از نرم افزار starry night استخراج كردم و ساعت 5 صبح از خواب برخواستم و پس از آماده سازی همه‌ی وسایل مورد نیاز در پشت بام منزل مستقر شدم.تک چشمی 70*12 خیلی زود آماده شد و من قلم و کاغذ بدست به پشت ابزار رفتم. نور ماه کاملاً مزاحم بود ولی پس از چند دقیقه‌ی کوتاه در ساعت حدود 5:30 آن را دیدم. در نگاه اول کاملاً شبیه به خوشه‌های کروی به نظرم آمد. اول از هر چیز در مورد موقعیتش اطمینان حاصل کردم و پس از چند بار بر هم زدن و دوباره یافتن شروع به طراحی نمودم. در طراحی گاهی خود دنباله‌دار را گم می کردم و نمی‌دیدم و پس از چند لحظه تلاش دوباره آنرا می‌یافتم. از آن بدتر وضعیت ستاره‌های درون میدان دید بود که اكثراً کاملا رنگ باخته و نامناسب دیده می‌شدند. به هر حال پس از پایان طراحی با توجه به ماهیت و نوع پراکندگی نوری که می‌دیدم DC را معادل 6 برآورد کردم. سپس قطر زاویه‌ای دنباله‌دار را مورد سنجش قرار دادم که حدود 4 دقیقه‌ي قوسی بود و در آخر نیز به روش S و با کمک ستاره‌های HIP71745 و HIP71469 دنباله‌دار از حدود قدر 6.3 تخمین زده شد. رصد در ساعت 6 صبح به پایان رسید و پس از روشن شدن هوا ابر سطحی نازکی ملاحظه شد که سبب کاهش کیفیت رصد شده بود.

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 500x479 and weights 36KB.
    طرح آقاي مهدي‌زاده از دنباله‌دار لولين

    گزارش شماره‌ي 2: آقاي علي ابراهيمي سراجي
    به اتفاق دوستان نجومي و بزرگان اين رشته 1 و 2 اسفند رهسپار كاروانسراي مرنجاب شديم. دنباله‌دار اين شب را در صورت فلكي سنبله سپري مي‌كرد. با كمي تلاش ساده دنباله‌دار به دام افتاد و بسياري از علاقه‌مندان موفق به رصد اين دنباله‌دار پرنور شدند. به نظر مي‌امد قدر دنباله‌دار با مقايسه با ستارگان اطراف در حدود مثبت 6 باشد.
    رصدگران: آقايان امين جمشيدي، خسرو جعفري‌زاده، كاظم كوكرم، محمد حسين الماسي، محمد جوادترابي، آرگين ماتوسيان، مهدي زماني و علي ابراهيمي سراجي و خانم‌ها آيرين شيوايي، ندا مبرا، سارا توده زارع و فاطمه هاشمي و ...
    ابزار: تلسكوپ 10 اينچ دابسوني، 15 سانتيمتر شكستي و دوچشمي 80×20 و 70×15

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 500x706 and weights 45KB.

    گزارش شماره‌ي 3: آقاي علي ابراهيمي سراجي
    به اتفاق دوستان گرامي آقاي ثنايي و خانم توده زارع براي رويت هلال صبحگاهي صفر در تاريخ 6 اسفند 1387 در شهر تهران، تقاطع پل همت و حقاني مستقر شديم و در حالي كه سپيده زده بود دنباله‌دار را در نور ضعيف با جابجايي دوربين مشاهده كرديم. دنباله‌دار در حدود 4 درجه با سياره‌ي زحل فاصله داشت. البته دقايقي بعد با طلوع مشتري و زهره مقارنه‌ي باشكوه اين دو سياره را به نظاره نشستيم.
    ابزار رصد: 2 عدد دوچشمي 80×20

    گزارش شماره‌ي 4: آقاي سجاد مهدي‌زاده
    اینجانب سجاد مهدیزاده پس از برنامه ریزی و هماهنگی به همراه گروهی از دوستان در روز 7 اسفند به رصدگاه مرکز مطالعات و پژوهش های فلکی نجومی استان قم واقع در حوالی روستای کهک رفتیم و قبل از غروب خورشید در آنجا مستقر شدیم. اهداف اصلی برنامه تمرین جهت ماراتن مسیه و نیز رصد دنباله دار Lulin بود.پس از طلوع دنباله دار و گذشت مدتی سرانجام دنباله دار از پشت تپه های افق شرق بالا آمد و در برابر ما ظاهر گشت.دنباله دار با ابزار های رصدی گوناگونی مشاهده شد که مهمترین ابزار ها یک تلسکوپ 5 اینچ، تلسکوپ شکستی آپو کروماتیک 7 سانتی متر، تک چشمی 70* 12 و دوچشمی 90*20 بودند. پس از رصد اولیه به منظور گذر زمان و بهتر شدن ارتفاع و نیز تجدید قوا دست از رصد کشیدم تا سر انجام در ساعت 21:30 دوباره مشغول به رصد شدم. تمام مراحل اندازه‌گیری پارامتر و نیز رسم دنباله‌دار توسط شکستی 7 سانتی‌متر انجام شد. در ابتدا دنباله‌دار به سهولت تمام از پشت ابزار رویت گردید که شامل نواحی مرکزی، coma و نیز قسمت‌های اول و بسیار درخشان دم دنباله‌دار بود. پس از دقایقی از پشت تلسکوپ کنار آمدم و با دراز کشیدن بر زمین و اجتناب از نور‌های مزاحم به عادت‌دادن چشم به تاریکی پرداختم. پس از دو إلي سه دقیقه ناگاه دنباله‌دار با چشم غیر‌مسلح رویت شد. با گذشت دقایقی قسمت‌های بیشتری با چشم مشاهده شد. در این هنگام پس از کمک به چند نفر از دوستان برای رصد با چشم غیر مسلح به پشت ابزار رفتم و ابتدا شروع به رسم دنباله‌دار نمودم. پس از اندک زمانی ناگهان دم بسیار بلند دنباله‌دار در برابر چشمانم هویدا گشت که کاملاً لذت بخش و شور انگیز بود. دم دنباله‌دار با گذشت زمان بسیار بهتر هم دیده شد.
    پس از رسم، توجهم را کاملاً به اندازه‌گیری پارامتر‌ها متوجه کردم که در نهایت DC=4و بررسی قسمت‌های درخشانتر coma انجام شد. در پایان هم دنباله‌دار از قدر مثبت 4.5 با کمک ستاره‌های "Rho Leonis" و نیز "48 Leonis" به روش مقایسه‌ای اندازه گیری شد. پس از نیمه شب یک بار دیگر اندازه‌گیری‌هایی با کمک تک چشمی 70*12 انجام گرفت. در بهترین شرایط هنگامی که Lulin به حداکثر ارتفاع رسیده بود پس از دقت بسیار می‌توانم بگویم که با چشم اندکی کوچکتر از بخش درخشان کهکشان آندرومدا به نظر می‌رسید ولی با دور شدن از مرکز نسبت به آندرومدا سریعتر کم نور می‌شد. همچنین زیبا‌ترین تصویر از دم دنباله دار توسط دوچشمی 90*20 یکی از دوستان حاصل شد که مناسبترین تصویر از نظر درخشندگی سطحی بود. پس از اتمام برنامه در منزل و با کمک نرم‌افزار Starry night طول دم ثبت شده 50 دقیقه قوس،طول قسمت بررسی شده coma، 8 دقیقه قوس و PA=310 بدست آمد.
    در پایان جا دارد از همه دوستانی که مرا در این رصد یاری نمودند تشکر و قدردانی نمايم.

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 500x401 and weights 31KB.چ
    طرح آقاي مهدي‌زاده از دنباله‌دار لولين
    گزارش شماره‌ي 5: آقاي علي ابراهيمي سراجي
    اولين گشت رصدي باشگاه نجوم تهران با مديريت آقاي كارن مولاوردي‌خاني در7 و 8 اسفند 1387 برگزار شد. در اين برنامه كه با حضور علاقه‌مندان به انجام پروژه‌هاي رصدي در آسمان شب انجام شد دنباله‌دار لولين كه در صورت فلكي اسد و در نرديكي ستاره‌‌ي قلب‌الاسد قرار داشت، به راحتي با چشم مسلح و با كمي دقت با چشم غير‌مسلح قابل مشاهده بود.
    رصدگران: آقايان كارن مولاوردي‌خاني، تيمور سيف‌الهي حامد سليماني، علي ابراهيمي سراجي و خانم‌ها عرفاني، ساناز مصطفي‌زاده و ...
    ابزار رصد: تلسكوپ‌هاي 10، 12 اينچ دابسوني، 15 سانتيمتر شكستي، 6 اينچ نيوتوني و دوچشمي 100×25

    برای مشاهده این عکس در ابعاد واقعی اینجا را کلیک کنید


    گزارش شماره‌ي 6: آقاي علي ابراهيمي سراجي
    در شامگاه 15 اسفند با توجه به مقارنه‌ي لولين و كندوي عسل سعي كردم تا در منزل خويش واقع در شرق تهران آن را با چشم مسلح مشاهده كنم. ولي نور ماه تربيع از يك طرف و ابرهاي پراكنده از طرف ديگر اين اجازه را نمي‌داد. تا اين‌كه با نزديك‌شدن لولين به افق در ساعت 12 نيمه‌شب به جستجوي دستي با دوربين 80×20 ابتدا خوشه‌ي 44 M را يافتم و سپس كمي پايين‌تر لولين را كه حدود 2 درجه با خوشه فاصله داشت را به صورت توده‌ي مه‌آلود سبز رنگ كم نوري كه كمي از دنباله‌ي آن به سختي قابل مشاهده بود، يافتم.

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 500x630 and weights 41KB.

    st1\:*{behavior:url(#ieooui) }
    Photo by Doug Zubenel, Kansas, USA
    گزارش شماره‌ي 7: آقاي علي فتح ‌اله ‌زاده - انجمن نجوم مشهد
    شامگاه پنج شنبه 8 اسفند 1387 گروهی از اعضای انجمن نجوم مشهد عازم حومه شهر شدند تا به جستجوی یکی از زیباترین اجرام نوظهور آسمان این شب ها بپردازند. مختصات دنباله دار در 2 شب قبل رصد از سایت Heavens-Above.Com استخراج شده بود. با توجه به سرعت مداری بالای این دنباله‌دار و تغییر موقعیت زیاد، با یک برون‌یابی خطی محل تقریبی آن در شب رصد تخمین زده شد و در نقشه‌ها ثبت گردید.
    رصدگران حاضر در این برنامه عبارت بودند از: آقایان محمد قربان‌نژاد، علی رضا عطایی و فرزندشان عرفان عطایی، محمد جواد صفاران، علی فتح ‌اله زاده، سینا خسروانی. حضور آقای مهربان (صاحب رصدگاه) در برنامه نیز باعث دلگرمی و افتخار گروه رصدی گردید.
    محل رصد روستایی در نزدیکی گلمکان بود. گروه رصدگران حوالی ساعت 8 شب به رصدگاه رسیده و پس از محیا کردن ابزارها نگارنده گزارش موفق شد تنها پس از چند ثانیه دنباله‌دار را بوسیله تلسکوپ TAL120 رصد نماید. سپس رصد با دوربین دوچشمی و تلسکوپ دابسونی 10 اینچی نیز انجام شد. متاسفانه گروه به دلیل همراه نداشتن وسایل عکاسی مناسب موفق به عکاسی از جرم مورد نظر نشده و تنها به ثبت موقعیت آن اکتفا کردند.
    دنباله‌دار به قدری پرنور بود که حتی با وجود آلودگی نوری محل حتی با دوربین دو‌چشمی 60*20 نیز براحتی دیده می‌شد. دنباله‌ي آن نیز با دوربین و چشمی‌های فاصله کانونی بالای تلسکوپ به وضوح قابل تشخیص بود.
    گروه پس از صرف شام به رصد سایر اجرام آسمان زمستانی پرداختند و به دلیل سردی هوا نیمه شب به شهر بازگشتند.


    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 500x357 and weights 42KB.

    طرح ارسالي آقاي فتح اله راده از محل دنباله‌دار لولين در شب 8 اسفند 1387

    گزارش‌هاي رصد دنباله‌دار Lulin را به نشاني الكترونيكي skyreport@nojumnews.com This email address is being protected from spam bots, you need Javascript enabled to view it بخش پديده‌هاي آسمان پايگاه خبري ماهنامه‌ي نجوم ارسال نماييد.
    براي راهنمايي در يافتن دنباله‌دار Lulin مقاله‌ي فوق را مطالعه نماييد.

  6. #6
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    100 ساعت نجوم در راه است


    از روز 13 فروردین ایرانیان همراه با مردم سایر نقاط جهان به آسمان ‌ها چشم خواهند دوخت. یكی از مهم ‌ترین برنامه ‌های سال جهانی نجوم با نام 100 ساعت نجوم از این روز در سراسر جهان آغاز می شود.


    از روز 13 فروردین ایرانیان همراه با مردم سایر نقاط جهان به آسمان‌ها چشم خواهند دوخت. یكی از مهم‌ترین برنامه‌های سال جهانی نجوم با نام 100 ساعت نجوم از این روز در سراسر جهان آغاز شده و در طول 3 روز بعدی ادامه خواهد یافت. در این 100 ساعت مردم زمین فرصت خواهند یافت تا زیبایی‌های آسمان را بار دیگر ببینند و به كشف زیبایی‌های چشم نوازی بپردازند كه سال‌هاست به سبب زندگی در جامعه مدرن و شهری فرصت تماشای آنها را از دست داده‌اند. 100 ساعت نجوم رویدادی بسیار مهم است كه در آن جهان به آسمان نگاه خواهد كرد.
    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 627x150 and weights 20KB.
    برای ما ایرانیان آغاز این پروژه با روز طبیعت (13 فروردین) همراه شده است. روزی كه به بهانه توجه به طبیعت شاید بتوان نگاهی هم به طبیعت فراموش شده آسمان شب انداخت.در این ایام بسیار درباره سال جهانی نجوم شنیده‌ایم، اما تكرار برخی این موضوعات مهم و خواندن چندباره آنها بی‌ضرر است و یكی از حدیث‌هایی كه تكرار مكرر آن لازم است نقش تاریخی ایرانیان در رشد دانش ستاره‌شناسی است.

    دانش ستاره‌شناسی در ایران فرهنگی جایگاه بسیار مهمی‌ دارد. بر اساس آثار تاریخی، این پهنه فرهنگی شاهد بسیاری از پیشرفت‌های علمی‌در این زمینه بوده است و سنتی بسیار مهم و جدی در خصوص نجوم در این فضا شكل گرفته و رشد كرده است. این سنت توجه به آسمان و نجوم حداقل در 2 دوران به اوج‌های بی‌نظیری رسید؛ نخست در دوران باستانی ایرانیان كه اگرچه مدارك اندكی از آن دوران باقی مانده، اما همین مدارك اندك نشان‌دهنده دستاوردهای چشمگیر علمی‌ در این زمینه بوده است و همین‌طور در دوران پس از اسلام كه دانشمندان ایرانی و مسلمان دست به ترجمه، گردآوری، اصلاح و اشاعه دانش ستاره‌شناسی زدند. حاصل كار بی‌نظیر آنها اصلاح هزاران برگ از مطالب مهم علمی ‌دوران و افزودن بخش‌های مهمی‌ بر آنها بود كه بعدها در عصر رنسانس علمی‌ زیربنای مهمی ‌در ایجاد تغییرات ژرف در دیدگاه ما نسبت به كیهان را پدید آورد.


    این دوران مهم متاسفانه چندان نپایید و در سده‌های اخیر علوم به طور كلی و ستاره‌شناسی به طور خاص در همان حال كه در مغرب زمین با سرعت بسیار زیادی دنبال می‌شد و رشد پیدا می‌كرد در ایران و البته بسیاری از كشورهای در حال توسعه دیگر از رونق افتاد و تنها در چند دهه اخیر است كه شاهد تلاش بسیار جدی برای رشد علمی‌ و ایفای نقش دوباره در مجامع جهانی علمی ‌هستیم. در این شرایط كه تعداد اخترشناسان حرفه‌ای ایران امروز حدود 100 نفر برآورد می‌شود كه شاید از تعداد اخترشناسان حرفه‌ای كه در دوران عبدالرحمن صوفی رازی و در حدود 100 سال پیش تنها در رصدخانه شیراز فعالیت می‌كردند نیز كمتر باشد و حدود چند هزار نفر منجم آماتور فعال در ایران حضور دارند ما وارد سال جهانی نجوم شده‌ایم تا از یكی از مهم‌ترین فرصت‌های ترویج علم در سال‌های اخیر استفاده كنیم.

    سال جهانی نجوم را به جشنی عمومی‌برای مشاركت همه مردم در آن تشبیه كرده‌اند. جشنی كه در آن از مردم عادی گرفته تا دانشمندان حرفه‌ای و علاقه‌مندان آماتور حضور دارند تا روحیه كشف دوباره جهان و جایگاه خود در آن را افزایش دهند و پروژه 100 ساعت نجوم كه از سوی دبیرخانه این پروژه طراحی شده، شاید یكی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌های جهانی را در این جشن عمومی تدارك دیده است. در این برنامه كه اجرای آن به عهده انجمن منجمان بدون مرز گذاشته شده است، ده‌ها كشور مشاركت فعال دارند. گروه‌های مختلف برنامه‌های خود را به طور مستقل برای مشاركت در این برنامه 100 ساعته به برگزاركنندگان اعلام كرده‌اند و جالب این‌كه تا لحظه نگارش این متن ایرانیان در رده سوم جدول كشورها از نظر تعداد رویداد‌ها قرار دارند.

    نگاهی به نقشه جهان كه مكان‌های برگزاری رویدادها برروی آن حك شده است و می‌توانید نسخه به روز شده آن را در وب سایت این پروژه در نشانی
    www.100hoursofastronomy.org بیابید، نشان می‌دهد در این بازه زمانی مردم بسیاری از نقاط جهان به آسمان چشم خواهند دوخت. این افراد فراغ از مرزها و اختلافات به واقعیت بسیار بزرگ‌تری نگاه خواهند كرد كه همه ما را در بر گرفته است. این فرصت بی‌نظیری است كه با حضور در مراكز اعلام شده كه فهرست آنها را می‌توانید در نشانی ذكر شده در بالا بیابید، ‌شما هم می‌توانید به سیل مردمانی بپیوندید كه قصد دارند در این سال دید بزرگ‌تری به محیط اطرافشان پیدا كنند.

    100 ساعت نجوم اما درایران به شكل خاص‌تری برگزار خواهد شد و بی‌شك می‌توان گفت شاید بزرگ‌ترین رویداد این پروژه در ایران در روز13 فروردین همراه با سیزده بدر ایرانیان رقم خواهد خورد. جایی كه منجمان آماتور ابزارهای خود را میان مردمی خواهند برد كه برای بزرگداشت روز طبیعت به مكان‌های عمومی،‌ پارك‌ها و حاشیه شهرها رفته‌اند. امسال همه این افراد فرصت دارند در كنار گره زدن سبزه‌ها از مشاهده عظمت كیهانی كه در آن زندگی می‌كنیم احساس شگفتی كنند.

    دكتر جمشید قنبری، رئیس انجمن نجوم ایران و دبیر ستاد سال جهانی نجوم ایران در گفتگو با خبرنگاران درباره این پروژه گفت: پروژه 100 ساعت نجوم یكی از پروژه‌های اصلی این سال است و این پروژه یك واقعه جهانی 24 ساعته به شمار می‌رود كه دامنه گسترده‌ای از فعالیت‌ها و حوادث گسترده عمومی در 100 ساعت بدون وقفه را شامل می‌شود. این فعالیت‌ها شامل ارتباط زنده اینترنتی، مشاهده وقایع، مهمانی ستاره‌ها و سایر فعالیت‌های ویژه می‌شود.

    قنبری به اهداف برگزاری این پروژه پرداخت و افزود: یكی از اهداف مهم 100 ساعت نجوم این است كه تا حد امكان افراد زیادی همانند آنچه گالیله در 400 سال پیش برای اولین بار انجام داد از درون یك تلسكوپ به آسمان بنگرند.این پروژه از 2 تا 5 آوریل برگزار خواهد شد و رسماً در نیمه شب 2 و3 آوریل مصادف با 13 و14 فروردین 88 همزمان با زمان جهانی (ساعت 12 جهانی) شروع به كار می‌كند و البته قابل ذكر است كه شما هم به این میهمانی دعوت شده‌اید.

    این پروژه و پروژه‌های مشابهی كه در طول سال جهانی نجوم برگزار خواهد شد، برای جامعه علمی ایران بسیار مهم‌تر از نقاط دیگر خواهد بود. یكی از اصلی‌ترین دلایل اهمیت این رویداد این است كه ایران بر مبنای سند چشم‌انداز 20 ساله باید تا سال 1404 به قطب علمی منطقه تبدیل شده باشد. برای تحقق این مساله باید مولفه‌های توسعه علمی در این مدت تحقق‌یافته یا جهت‌گیری‌ها به سمت تحقق آنها باشد.

    یكی از هزاران مولفه‌ای كه باید در این زمینه مورد توجه قرار گیرد، نیروهای متخصص در رشته‌های علوم پایه و بنیادین است. در ایران با‌وجود تاریخ پرافتخارش حدود 100 منجم حرفه‌ای فعالیت می‌كنند یعنی به ازای هر 700 هزار نفر یك اختر شناس حرفه‌ای در جامعه فعالیت دارد در حالی‌كه این عدد برای كشوری مانند ایالات متحده امریكا كه در مقایسه تعداد منجمان حرفه‌ای آن چندان هم زیاد نیست، به ازای هر 51 هزار نفر یك منجم حرفه‌ای فعال است.

    برای رسیدن به این آمار، باید علاقه جوانان و نوجوانان را برانگیخت و فرصت‌هایی مانند100 ساعت نجوم می‌تواند علاقه افراد برای ورود به این جریان علمی را بیشتركند و باعث شود تعداد بیشتری از نوجوانان علاقه‌مند به ورود به رشته ستاره‌شناسی و از آن مهم‌تر علوم پایه شوند چرا كه نجوم در واقع در تقاطع علوم مختلف از ریاضیات و فیزیك گرفته تا زیست‌شناسی و شیمی و مهندسی قرار گرفته است.فرصتی مانند 100 ساعت نجوم فرصتی نیست كه بسادگی از دست رود. شما هم شاید بتوانید در این فعالیت به عنوان شركت‌كننده یا برگزاركننده مشاركت داشته باشید.13 فروردین آغاز پروژه‌ای جهانی است كه ایرانیان مشاركت فعالی در آن دارند و امید می‌رود دستاورد بزرگی هم برای ایرانیان داشته باشد.

    منبع www.astronomy.ir

  7. #7
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    پرتاب فضاپیمای هرشل و پلانک به تاخیر افتاد
    زمان پرتاب فضاپیمای هرشل و پلانک نسبت به تاریخ برنامه ریزی شده آن در 27 فروردین/16 آوریل به تاخیر افتاد.

    مقامات رسمی آژانس فضایی اروپا اعلام کردند که تاریخ پرتاب این فضاپیما به دلیل نیاز به بررسی و انجام آزمایش های بیشتر بر روی بخش زمینی برنامه های آن به مدت چند هفته به تعویق خواهد افتاد. ت
    اریخ جدید پرتاب تا روز 11 فروردین اعلام خواهد شد و در بهترین حالت، آنها امیدوارند که این پرتاب حدودا با دو هفته تاخیر در روز 8 اردیبهشت/29 آوریل انجام شود.

    در این ماموریت، رصدخانه ی ریزموج پلانک به بررسی آثار تابش انفجار بزرگ (بیگ بنگ) می پردازد و رصدخانه ی هرشل نیز شکل گیری ستارگان و کهکشان ها را مورد مطالعه قرار می دهد.

    طراحی پلانک به گونه ای است که ناهمسانگردی میدان تابش زمینه کیهانی را با حساسیت و توان تفکیک بی نظیری در سرتاسر آسمان تصویر برداری می کند.

    رصدخانه ی فضایی هرشل ( که پیشتر تلسکوپ فروسرخ و زیرمیلی متری نام داشت) بزرگترین آینه یکپارچه ی تا به حال ساخته شده برای یک تلسکوپ فضایی را داراست. این تلسکوپ با قطر 3.5 متر به جمع آوری تابش های با طول موج بلند از برخی از سردترین و دوردست ترین اجرام در عالم می پردازد. هرشل همچنین تنها رصدخانه فضایی است که بازه ای از طیف های فروسرخ تا زیرمیلی متری را پوشش می دهد.

    این دو رصدخانه فضایی به طور همزمان به کمک موشک آریان 5 پرتاب خواهند شد.


    تصویری از تلسکوپ فضایی هرشل




    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 570x320 and weights 37KB.
    طرحی از ساختمان تلسکوپ فضایی پلانک

    منبع www.universetoday.com

  8. #8
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    کشف یک فراخورشیدی با طولانی ترین زمان گذر
    کشف یک فراخورشیدی با طولانی ترین زمان گذر ماه گذشته و تقریبا همزمان با روز ولنتاین، گذر مشکوک یك سیاره فراخورشیدی در فاصله 190 سال نوری از زمین همه را شگفت زده كرد. دانشمندان در عین ناباوری شاهد کشف یك مشتری داغ بودند.
    گذر هنگامی اتفاق می افتد كه یك سیاره از دید ناظر زمینی از مقابل صفحه ستاره میزبانش عبور می كند. اهمیت این گذرها از آن جهت است كه اندازه و جرم سیاره ای را كه امكان بررسی تركیبات آن برای دانشمندان میسر نمی باشد، مشخص می کند.
    گذر سیاره فراخورشیدی HD 80606b نخستین بار در سال 1379 بر اثر اغتشاش حاصل در ستاره میزبانش (که از گرانش سیاره ناشی می شد) كشف شد. در حالی كه دانشمندان امیدشان را برا ی مشاهده این گذر از دست داده بودند، در آذر 1385 یك تیم اختر شناسی به سرپرستی «گرگ لاگلین»(Greg Laughlin)، از دانشگاه كالیفرنیا، سیاره را هنگام پنهان شدن در پشت ستاره غافلگیر كردند. بر اساس این رصد، مدار HD 80606bاز دید ناظر زمینی از لبه و یا نزدیك به لبه مدار مشاهده شده است.

    سیاره HD 80606b هر 111 روز یك بار به دور ستاره مادر می گردد. پیش از این هیچ گذری طولانی تر از 21 روز برای یک سیاره فراخورشیدی مشابه رصد نشده بود. ‌بنابراین HD 80606b ركورددار طولانی ترین زمان گذر در میان سیارات فراخورشیدی به حساب می آید. این موضوع به ستاره شناسان كمك می كند تا شكاف بین اكثر سیارات فراخورشیدی در حال گذر كه مانند یك مشتری داغ با دوره مداری بسیار كوتاه (به مدت چند روز) هستند و نیز مشتری منظومه خودمان كه گذرش به دور خورشید 12 سال طول می كشد را پر كنند.
    یك گروه رصدی متشكل از دانشجویان دانشگاه لندن به سرپرستی « استیون فاسی» با استفاده از تسكوپ های 25 و 35 سانتیمتری سلسترون و مید در خارج از لندن به رصد پرداختند و میزان تیرگی یا کاهش شدت نور ستاره میزبان را در لحظه گذر سیاره HD 80606b اندازه گیری کردند و از این طریق قطر سیاره را بدست آوردند. این سیاره دارای قطری برابر مشتری و جرمی حدود چهار برابر مشتری است و با در برداشتن عناصر سنگین بسیار متراكم،‌ خود دنیائی است بسیار چگال تر از غول های گازی منظومه شمسی .
    از سوی دیگر در جنوب فرانسه یك تیم به سرپرستی Claire Moutou از دانشگاه مارسل، با استفاده از تلسكوپ های 1.93 و 1.2 متری، روش های پیشرفته تری را به خدمت گرفتند و در حالیكه هنوز نتایج بدست آمده از رصد آنها در انتظار تایید است،‌ متوجه شدند كه مدار سیاره با زاویه بسیار بزرگ به سمت خط استوای ستاره متمایل است.
    شبیه سازی كامپیوتری تشعشع گرما از نیمه تاریك سیاره فراخورشیدی HD 80606b هنگام گذر از نزدیكی ستاره مادر رانشان می دهد. عكس های بالا (سمت چپ) در 4.4 روز و پایین (سمت راست) در 8.9 روز بعد از حضیض مداریعكسبرداری شده اند.
    دانشمندان می دانستند كه HD 80606b دارای یك مدار نامتعارف گریزنده از مركز است، به طوری كه سیاره در مقایسه با فاصله عطارد و خورشید به ستاره اش نزدیكتر و در دورترین حالت در فاصله ای برابر فاصله زمین و خورشید قرار می گیرد. این مسیر طولانی باعث ایجاد تغییرات به اندازه 800 برابر در شدت نوری می شود كه سیاره از ستاره اش دریافت می كند و در نهایت منجر به گرمای بسیار شدید به مدت چند ساعت و سرمای نسبی به مدت 111 روز می شود.

    منبع sky & telescope

  9. #9
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    گوگل این بار آسمان را به مریخ دوخت!

    با نسخه جدید گوگل ارث, از این پس شما می توانید در روی مریخ نیز به سادگی زمین؛ به گشت و گذار بپردازید. همچنین با وجود عکس برداری های ساعتی از سطح مریخ, امکان دیدن مریخ به صورت زنده نیز وجود خواهد داشت.
    این بخش را که "مریخ در این لحظه" نامیده اند شامل تصویرهای بسیار دقیقی از دوربین تمیس(THEMIS) که در فضاپیما اودیسه نصب شده است دریافت می شود.البته شایان ذکر است که دوربین HiRISE هم از مدار های ماهواره های مریخی عکس تهیه می کند.و در گوگل ارث قرار می دهد
    با استفاده از این تکنولوژی می توانیم جزو اولین افرادی باشیم که تصویر هایی مربوط به چند روز, چند ساعت و یا حتی چند لحظه پیش مریخ را ببینیم! علاوه بر این قادر خواهیم بود که مدارگرد های مریخ را بطور زنده نیز مشاهده کنیم.

    اما این پایان کار نیست!شما می توانید با استفاده از این ابزار به گذشته مریخ نیز سفر کنید و نقشه های دریافتی از مریخی -که به عهده پایونیر بوده است- را ببینید.البته اگر شما ندانید که چگونه به جست و جوی مریخ بروید؛ از تورها و راهنمایی های پیشنهادی گوگل ارث استفاده کنید و این ها کمک چندانی به دیدار شما با سیاره سرخ خواهد کرد.

    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 580x435 and weights 75KB.
    برای اینکه گوگل ارث را دانلود کنید تنها کافیست به لینک زیر بروید و از وب سایت اصلی آن نسخه جدید را دانلود کنید


    از دیگر امکانات این برنامه جدید می توان به جست و جوی سه بعدی آن اشاره کرد؛ جست و جویی که حاصل تلاش چند ساله ی فضا پیما های گوناگون می باشد.همچنین توانایی چرخاندن 360 درجه ای مریخ بوسیله ی نشانگر موس امکان تحقیق درباره لایه ها و بزرگنمایی آنها را به کاربر می دهد
    This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 580x435 and weights 64KB.

    روابط عمومی شرکت گوگل ضمن اشاره به عکس برداری از اکثر نقاط زمین گفت: انتشار عکس های مریخ و امکان ذخیره سازی آن ها واقعا عملی غیر قابل پیش بینی از سوی ناسا بود.در واقع آوردن لفظ " زنده " برای این نوع تصاویر شاید درست نباشد اما این تصاویر نسبت به تصاویر اصلی ناسا که خود آن ها را منتشر می کند بسیار جدید تر است.

  10. #10
    MIN@MAN آواتار ها
    • 4,997

    عنوان کاربری
    مدیر بازنشسته
    تاریخ عضویت
    Mar 2009
    راه های ارتباطی

    پیش فرض

    دانشمندان پرده از اسرار ماده تاريك برمي دارند


    پژوهشگران بين‌المللي از شبيه ساز رايانه ا ي كهكشان راه شيري خبر مي دهند كه دانشمندان را به جايي كه ماده تاريك فضا بايستي ديده‌باني و تشخيص داده شود رهنمون مي سازد. بر اساس آخرين يافته هاي محققان كه در مجله نيچر منتشر شده، دانشمندان به كشف ماده اي كه تشكيل دهنده بيشتر عالم كيهان است نزديك تر شده اند.

    به گفته كارلوس فرنك، كيهان شناس دانشگاه دورهام انگلستان كه روي اين تحقيق كار مي كند، كشف معماي آنچه كه ماده تاريك عنوان مي شود، يكي از بنيادي‌ترين پرسش‌هايي است كه نه تنها از سوي دانشمندان مطرح مي شود بلكه ذهن بسياري از علاقه مندان حوزه علوم فضايي و اسرار عالم كيهان را به خود مشغول ساخته است.
    كشف و احراز هويت مولفه اصلي عالم همان چيزي است كه اين دانشمندان مشغول بررسي و تحقيق آن هستند.

    به اعتقاد اخترشناسان، ماده تاريك برعكس ماده عادي تشكيل دهنده ستارگان، سيارات و نظاير آن دربردارنده
    حدود 85 درصد مواد يا مصالح عالم كيهان است اما شواهد براي بدست آوردن و نزديك شدن به آن سخت و دشوار بوده است چون كه ماهيت آن نمي‌تواند مستقيما ديده شود.

    ماده تاريك نه نور را منعكس مي‌سازد و نه به طور طبيعي مي درخشد، اما اخترشناسان از طريق مشاهده و رصد اين كه چگونه جاذبه آن، نور بيرون داده شده از سوي كهكشان‌هاي به مراتب دورتر را خم مي‌سازد، به گمانه زني موجوديت و هستي اين ماده در خوشه‌هاي كهكشان مبادرت مي‌ورزند. دانشمندان معترفند كه از ماهيت ساختاري ماده تاريك اطلاعي ندارند اما فكر مي كنند مولفه سازنده آن نوعي ذره باشد.

    اين در حالي است كه تيمي از پژوهشگران بين‌المللي، هاله ماده تاريك را هدف مشاهده و مراقبت خود قرار دادند كه در واقع ساختارهاي در برگيرنده كهكشان هايي است كه يك تريليون بار بيشتر از خورشيد وزن دارند.

    شبيه سازي هاي اين دانشمندان نشان داد كه چگونه هاله كهكشاني از ميان مجموعه‌اي از تصادمات شديد بين خوشه هاي بسيار كوچكتر ماده تاريك كه از بيگ بنگ سرزده‌اند رشد‌يافته است. در بخش چگال هاله، ذرات ماده تاريك با سرعت بالا تصادم مي‌كنند تا فرمي از تشعشع موسوم به اشعه‌هاي گاما را توليد نمايند. اين اشعه‌هاي گاما كه موجب برافروختگي و تابش سرخ هاله مي شوند، به دانشمندان راهي براي نمايان ساختن و كشف ماده تاريك ارائه مي كنند.

    به اظهار محققان، اين يافته ها به معني آن است كه تلسكوپ فرمي ناسا بايد بخش‌هايي از كهكشان را جستجو نمايد كه محققان پيش بيني مي كنند در آنجا ماده تاريك با الگويي مشخص و به نرمي در حال تغيير برافروخته مي شود و در نتيجه براي مشاهده آسان تر مي باشد. در واقع اين موضع نزديك خورشيد و درست دور از مركز كهكشان راه شيري قرار دارد.

    آنچه اين دانشمندان از طريق يك شبيه سازي غول پيكر نشان داده‌اند جايي است كه اشعه‌هاي گاما از آن جا سرچشمه مي گيرند؛ نقشه پيش ساخته‌اي براي افراد تا در آن بنگرند و چگونگي ظاهر شدن اين علامت را درك كنند.

صفحه 1 از 3 123 آخرینآخرین

برچسب برای این موضوع

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
  • شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
  • شما نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
  • شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
  •