-
همه چیز در مورد اردبیل
مکان های دیدنی اردبیل "عکس"
اردبيل:
در آثار نويسندگان قديم نام اردبيل به صورت هاي ارتاويت ، ارتاويل ، اردويل ، و اردبيل آمده است. فردوسي و ياقوت حموي بناي آن را به فيروز ساساني نسبت داده اند و شهر را مازان فيروز يا فيروز گرد ناميده اند. كسروي اصل آن را آرتاويل مركب از دو بخش آرتا = مقدس و ويل يا بيل = شهر ، دانشته و با اين توجيه معني آن شهر مقدس است.
دروازه هاي اردبيل :
امروزه در رادبيل از 4 دروازه معروف نام برده مي شود : دروازه ي تبريز ، دروازه ي آستارا ، دروازه ي خلخال و دروازه ي مشكين شهر ، از دروازه هاي قديم تر هيچ اثري باقي نماده است و نشان آن را مي بايست در كتاب هاي تاريخي يافت مثلاً در عهد شيخ صفي اين شهر دروازه هاي متعددي داشته . دروازه ي ريس سعد ، درب فقاعيان و دروازه نوشهر ، اسفريس و مقابر از جملهي آن ها بوده است.
محلات اردبيل :
محلات شش گانه اردبيل با اسامي تاريخي و متداول امروزي عبارتند از :
1) گازران ( چشمه باشي )
2) عالي قاپو ( اونچي ميدان )
3) قنبلان ( شيخ قاباغي )
4) پير عبدالملك
5) اوچ دكان
6) تواي ياطوي ( تابار )
كه سه تاي اولي محل سكونت نعمتي ها و بقيه حيدري نشين بوده است.
نارين قلعه ( ارگ ) :
در دوره ي قاجاريه به ويژه بعد از سلطنت فتحعليشاه ، اردبيل بيشتر به نارين قلعه شهرت داشت زيرا بر اثر استحكام خاص آن ، مطمئن ترين محبس براي نگاهداري زندانيان سياسي كشور بود و بيشتر بزرگان و شاهزادگان قاجار بخشي از عمر خود را در آن دژ گذرانيدند . قلعه اردبيل قبل از قاجار نيز موجود بود و آن را ارگ مي ناميدند افسران فرانسوي هيئت نظامي ژنرال گاردان در زمان فتحهليشاه كه قلعه را با الزامات جنگ ها و جنگ افزاري جدبد متناسب نمي ديدند در اطراف آن باروي محكمي با برج هي مستحكمي ساختند و علاوه بر خندق قديمي قلعه كه در داخل ديوار هاي جديد تر قرار گرفته بود در خارج آن نيز حندق عميق و عريضي كندند و نهر آب را هم از محله شاه باغي به آن بردند . اين دژ كه در جنگ هاي ايران و روس از مستحكمترين مواضع دفاعي ايران و مهمترين مركز ذخيره لوازم جنگي بود در سال 1315 خورشيدي تخريب شد .ميداني كه در وسط زمين اين قلعه احداث شد و امروزه ادارات دولتي در آن محوطه ساخته شده اند بر روي طاق هاي ضربي بخشي از اين قلعه ساخته شده اند و گورستان هاي قديمي شهر ، خارج از محدوده ي ساخت و ساز هاي شهري مي توانند حدود تقريبي سطح شهر را در گذشته مشخص كنند.
بازار اردبيل :
اردبيل به دليل قرار گرفتن در مسير جاده اريشم زماني بازار هاي وسيعي و پر رونق داشته است گفته اند كه بازار اردبيل در گذشته به شكل صليب در چهار راسته و مسجد در وسط چهار بازار واقه شده بود . طاق مسجد جناقي و گنبد ها چهار طاقي و ساده است. طول طاق نماي مغازه ها حدود 2.9 متر و قطر پايه طاق ها 0.82 متر است در سال 1326 خورشيدي آتش سوزي در بازار درهاي چوبي دكان ها و اشيا و اجناس داخل و بسياري از سقف ها و ديوار ها را نابود كرد. سرا هاي بازار عبارتند از : سراي حاجي ميرزا ، گلشن ، وكيل ، نويازنجيرلو، حاج احمد ، حاج لشكر ، مجيديه ، امام جمعه و دوكچي . بازار فعاي اردبيل در سال 1364 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيد .
__________________
-
-
امام زاده اوغلان يا مقبره ي مير صالح :
در دروازه ميران و پشت بقعه ي شيخ صفي الدين مسجدي وجود دارد كه در آن مقبره ي امام زاده اي است به نام صالح دلي مردم آن را اوغلان امام زاده سي يعني امام زاده پسر مي نامند بناي آن مربع شكل است و طاق نما و آويز هاي ساده دارد و قوس طاق هاي چهار گانه داخلي گچ بري كنگره دار و آينه بندي محدودي دارد.
حمام هاي اردبيل :
تعداد زيادي حمام هاي عمومي در سطح شهر اردبيل وجود داشته كه زمان احداث برخي از آن ها به دوران صفويه و تعدادي به دوره قاجار نسبت داده مي شود اغلب آن ها سقف هاي منقش و زيبا دارند از جمله حمام صفويه ، حاج شيخ پير ( حاج رحيم ) ، اوچ دكان ، ميرزا حبيب ( پير عبدالملك ) ، پير زرگر سيد آباد و سرچشمه كه اكنون تعدادي از ان ها تخريب شده اند و سقف همه ي آن ها گنبدي است.
پل هاي اردبيل :
تعدادي پل روي رودخانه بالخلي در دوره صفويه ساخته شده كه پي قره سو داراي هفت چشمه ، پل ججين ، پل ابراهيم آباد ، پل يعقوبه داراي 5 چشمه و پل سيد آباد داري پنج چشمه با طاق ضربي و آجري و پل ساميان با شش چسمه از اين دست پل ها هستند.
__________________
-
-
ممنون دوست عزیز از مطالب بسیار قشنگتون
من این مطلب رو به قسمت مناظر انتقال میدم
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن