شارجه (در عربی:
الشارقة) یکی از هفت امارتی است که دولت امارات متحده عربی را تشکیل میدهند و محدوده این امارت حدود ۱۶ کیلومتر از ساحل کشور امارات در خلیج فارس را میپوشاند. عمق خاک این امارت رو به داخل کشور حدود ۶۰ کیلومتر است. مساحت شارجه ۲۶۰۰ کیلومتر مربع میباشد، و این امارت با تمام اماراتهای که کشور دولت امارات عربی متحده تشکیل میدهند حدود مشترک دارد. مساحت شارجه ۲۶۰۰ کیلومتر مربع میباشد.
قلعه شارجه
مساحت
مساحت شارجه ۲۵۹۰ کیلومتر است که ۳٫۳ درصد خاک امارات متحده را دربر میگیرد. پایتخت این امارت شهر شارجه و حاکم کنونی (آوریل ۲۰۰۵) این امارت شیخ دکتر سلطان بن محمد القاسمی است.
شارجه همچنین دارای سه شهر در کرانه دریای عمان است که از بدنه اصلی خاک امارت شارجه جدا هستند. نام این شهرها خور فکان، خور کلباء و دِبا الحُصن است. مهمترین واحه شارجه ذَید نام دارد که دارای زمینهای کشاورزی حاصلخیزی است.
پایتخت فرهنگی
شارجه از سال ۱۹۹۸ به اینسو در میان امارات به عنوان «پایتخت فرهنگی» مشهور شدهاست و سبب آن بیشتر بودن آثار باستانی و فعالیتهای فرهنگی در شارجه نسبت به دیگر اماراتها است. دانشگاهی نیز به نام دانشگاه امریکایی شارجه در این امارت وجود دارد که به عنوان یکی از بهترین دانشگاههای امارات متحده عربی یاد میشود .
امارت شارجه با تمام اماراتهای که کشور دولت امارات عربی متحده تشکیل میدهند حدود مشترک دارد. مثلاً از طرف غرب با امارت ابوظبی حدود مشترک دارد از جهت روستای «شویب» نزدیک به شهر «العین» که تابع امارت ابوظبی است. در اینجا منطقه «المدام» با روستای شویب حدود مشترک دارند. منطقه المدام تابع امارت شارجهاست و روستای شویب از توابع امارت ابوظبی است.
از طرف جنوب با امارت رأس الخیمه و عمان حدود مشترک دارد از ناحیة روستای «المدام» و روستای «الملیحه». در این منطقه روستائی هست بنام «الحویلات». این روستا از توابع امارت رأس الخیمهاست که با امارت شارجه و عمان حدود مشترک دارند. البته امارت شارجه با دبی و عجمان حدود مشترک دارند.
یک قطعه دیکر از امارت شارجه از این امارت جدا افتادهاست که بنام «الحمریه» معروف است. این قطعه از خاک شارجه بین امارت عجمان و امارت أم القیوین واقع شدهاست. در الحمریه تأسیسات بندر صدور گاز وجود دارد و گاز منطقه «الصجعه» تابع شارجه از این بندر به خارج صادر میشود.
بادگير المدفع ــ العرصه ــ شارجه
شارجه، الگویی موفق از گردشگری کشورهای اسلامی
شارجه در حوزه بازاریابیهای گردشگری و معرفی خود به عنوان مهمترین جاذبه گردشگری کشورهای عربی و جهان اسلام موفق بودهاست. این موفقیت بزرگ و قابل توجه براساس یک راهبرد (استراتژی) روبه گسترش طولانی مدت گردشگری بودهاست. با این حال شارجه و امارات رویهمرفته ویژگی اسلامی و عربی خود را نیز حفظ کردهاند. شارجه از موقعیت جغرافیایی بیهمتایش مزایای بسیار زیادی به دست آورده است؛ به گونهای که خلیج فارس در شرق آن و دریای عمان نیز در غرب آن واقع شدهاست. در واقع این منطقه تنها منطقه در امارات است که به این دو دریای مهم دسترسی دارد. شارجه در ساحل شرقی واقع شده و مرکز فعالیتهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و گردشگری امارات به حساب میآید.