-
فیلسوفان یونان باستان
فیلسوفان یونان باستان
- تالس ملطی
- آناکسیماندر ملطی
- آناکسیمنس ملطی
- فیثاغورس
- پارمنیدس
- آمپدوکلس
- آناکساگوراس
- گرگیاس
- هیپیاس
- پروتاگوراس
- آناتوس
- آریستوفانس
- تیائیتوس
- آنتیفون
- کلینیاس
- زنوفانس
- زنون ایلیایی
- دموکریتوس
- آناکسیماندروس
- سقراط
- زنوفون
- افلاطون
- دیوجانوس (دیوژن)
- ارسطو
- اپیکور
در زیر به برسی بعضی از فیسوفان میپردازیم البته به صورت مختصر
اگر شما مطالب کاملی دارید میتونید در این تاپیک یا در تاپیکهای جداگانه بیان کنید
-
تالس ملطی
تالس ملطی (به یونانی: Θαλης) در حدود سال ۶۴۰ (پیش از ميلاد) در شهر «ميليتوس» بدنيا آمد. بسیاری از او به عنوان اولین فیلسوف یونانی و همچنین پدر علم یاد میکنند. تالس بيشتر وقت خود را صرف مطالعه رياضيات و ستارهشناسی کرد و فقط به قصد تامين معاش روزانه، به سوداگری پرداخت. تالس از زمرهٔ «مادهگرايان» اوليه محسوب میشود
-
آناکسیماندر (۵۴۶ ق.م تا ۶۱۰ ق.م) فیلسوف و دانشمند اهل میلت، مستعمره یونانی آسیای صغیر از اولین شاگردان تالس و جانشین او در دانشکده میلسی بود. آناکسیمنس و پیتاگوراس (فیثاغورث) از شاگردان او بودند
آناکسیماندر در فلسفه و نجوم تحصیل کرد و نخستین شخصی بود که نقشهای از دنیا تهیه کرد. او تشخیص اصل و ریشه موجودات را غیرممکن میدانست و میگفت:
«هر عنصر از یک عنصر نامتناهی به وجود آمدهاست.» و در اینباره کتابی به نام «درباره طبیعت» دارد.
-
پرش به: ناوبری, جستجو
آناکسیمن میلتوسی
آناکسیمن میلتوسی (به یونانی: Άναξιμένης) یکی از شاگردان تالس، فیلسوف مشهور یونانی بود.
آناکسیمن میلتوسی در حدود سال ۵۵۰ پیش از میلاد و یا پیشتر زاده شد، زیرا اگر تاریخ مرگ تالس را بررسی کنیم باید گفت که آناکسیمن پیش از ۵۵۰ به دنیا آمده است.
فرضیههای علمی او نشان میدهد که در فیزیک و مکانیک تبحر داشته است. او به عکس تالس که آب را عنصر اصلی میداند هوا را ریشه همه مواد فرض میکند و آن را مهمترین عناصر میداند آناکسیمن میلتوسی درحدود ۴۸۰ پیش از میلاد درگذشت.
-
فیثاغورس (به انگلیسی: Pythagoras) ریاضیدان یونانی عهد کهن است.
فیثاغورس در جزیره ساموس، نزدیک کرانههای ایونی، زاده شد. او در عهد قبل از ارشمیدس، زنون و اودوکس (۵۶۹ تا ۵۰۰ (پیش از میلاد)) میزیست.
او در جوانی به سفرهای زیادی رفت و این امکان را پیدا کرد تا با مصر، بابل و مغان ایرانی آشنا شود و دانش آنها را بیاموزد. به طوری که معروف است فیثاغورس، دانش مغان را آموخت. او روی هم رفته، ۲۲ سال در سرزمینهای خارج از یونان بود و چون از سوی پولوکراتوس، شاه یونان، به آمازیس، فرعون مصر سفارش شده بود، توانست به سادگی به رازهای کاهنان مصری دست یابد. او مدتها در این کشور به سر برد و در خدمت کاهنان و روحانیون مصری به شاگردی پرداخت و آگاهیها و باورهای بسیار کسب کرد واز آنجا روانه بابل شد و دوران شاگردی را از نو آغاز کرد.
-
پارمنیدس فیلسوف یونانی ست که شش قرن قبل از میلاد مسیح می زیسته است. او را پدر متافیزیک می دانند اگرچه وی واژه متافيزيک را به کار نبرد و اين واژه برای نخستين بار توسط آندرونيکوس دو رودس يک قرن قبل از ميلاد مسيح به کار برده شد. پارمنيدس در اثرش با نام «درباره طبيعت» به شرح شهودی که درباره هستی برايش ييش آمده بود يرداخت و توضيح داد که در يک ارابه با استقبال فرشتگان به درهای عدالت رسيد. فرشتگان درها را برايش باز کردند و او با ارابه در جاده ای روانه شد و فرشته ای برايش از سه راه سخن گفت: ۱. راه نخست راه واقعيت هستی ست که مخصوص خداست و بشر به آن راه ندارد. ۲. راه دوم راه حدسيات است که ظواهر را تشکيل می دهد و بشر در اين راه گام می نهد. ۳. راه سوم راه حدسياتی ست که به واقعيت شباهت دارند.
طبق نظر پارمنیدس، هستی يا وجود پايدار است و تغيير و دگرگونی بر آن راه ندارد. تشکيل و نابودی هم از مواردی ست که برای هستی غير ممکن است چرا که هستی هميشه بوده، هست و خواهد بود و نمی تواند از عدم به وجود آمده باشد. در عين حال، برای هستی نمی توان نابودی قائل شد. هر آنچه که بشر می گويد، ظواهر را نشکيل می دهد و واقعيت جز اين است.
-

گرگياس (یونانی: Γοργίας) سوفسطایی و فیلسوف یونانی بود. او و پروتاگوراس از نخستین سوفسطاییان یونان بودند.
گورگیاس فرزند خارمانتیداس بود و در سال ۴۸۷ پیش از میلاد در شهر لئونتینی، از متصرفات یونان در سیسیل زاده شد. گرگیاس برادری به نام هرودیکوس، و نیز خواهری داشت که تندیس او را وقف پرستشگاه خدای دلفی کرد. گرگیاس شصتساله بود که همشهریانش او را در سال ۴۲۷ پیش از میلاد به آتن فرستادند تا از آتنیان در برابر هجوم سیراکوزیها درخواست کمک کند. گرگیاس در آتن به سخنرانی پرداخت، و به آموزش فنّ سخنوری مشغول شد. ایسوکراتیس، پریکلس، کریتیاس، آلکیبیادس، توسیدید، آگاتون، کرفون، پولوس و کالیرس از شاگردان او بودند.
گرگیاس نخستین سوفسطایی بود که راهنمای فن سخنوری را نوشت، و به شاگردانش توصیه کرد که در استدلال مجابکننده سخنرانیها را سرمشق خود قرار دهند. طولانیترین سخنرانی گرگیاس دفاع وی از هلنه همسر منلائوس فرمانروای اسپارت بود، که با مخالفت افلاطون روبهرو شد. یکی از کتابهای گرگیاس، درباره طبیعت نام دارد. اصل کتاب در دست نیست ولی یادکردهایی از آن در آثار دیگران یافت میشود. در این کتاب گرگیاس ادعا کرد که هیچ چیز وجود ندارد، و به فرض وجود برای انسان شناختنی نیست، و اگر هم برای انسان شناختنی باشد، نمیتوان آن را به دیگران آموزش داد. گرگیاس اعتقاد داشت که چیزی که در هیچجا نیست، هیچ است و بدین وسیله وجود همه چیز را انکار میکرد.
گرگیاس سال ۳۷۶ پیش از میلاد در سن صد و یازده سالگی در لاریسا در تسالی مُرد.
-
پروتاگوراس(به یونانی : πρωταγόρας)از سوفسطاییان پیشاسقراطی در یونان باستان بود که در قرن پنجم قبل از میلاد در آتن میزیست و با پریکلس فرمانروای دانشمند آتن دوستی داشت. پلوتارک نوشته است که پروتاگوراس با پریکلس یک روز تمام را صرف بحث حقوقی در این مورد کردند که گناه مرگ اتفاقی به هنگام مسابقه پرتاب نیزه با چه کسی است. پریکلس به او اجازه داد قوانینی برای شهری جدید در جنوب ایتالیا بنویسد.
پروتاگوراس همچنین به تفسیر اشعار و آموزش زبان میپرداخت. رسالههای او عمدتاً در فلسفه و زبانشناسی است. پروتاگوراس را نخستین کسی دانستهاند که دستور زبان نوشته است. پروتاگوراس همچنین در مقام سفیر آبدرا، به آتن رفت. پروتاگوراس علاوه بر اینها مردی ورزشکار بود و بنا به گفته پلوتارک به کشتی گرفتن میپرداخت.
او نخستین کسی بود که در برابر آموزش مزد دریافت میکرد. پروتاگوراس، در اواخر عمر کتابی نوشت و در آن خدایان یونان را مورد تردید قرار داد؛ این رساله نخستین بار در خانه ائوریپیدس برای مردم خوانده شد و مخالفتهایی را برانگیخت. در این رساله، پروتاگوراس ادعا کرده بود که دلیلی ندارد که وجود خدایان را اثبات کند؛ زیرا عمر بشر کوتاه و مسأله خدایان تاریک است.
پروتاگوراس به جرم بددینی و کفر به خدایان در آتن محاکمه شد و به مرگ محکوم گشت. گروهی از شاگردانش وسیله فرار او را فراهم کردند و او را از زندان رهایی دادند؛ او نیز با یک کشتی به جزیره سیسیل رفت و در آنجا مُرد. پروتاگوراس از پیشوایان عقیده نسبیگرایی اخلاقی بود، زیرا اعتقاد داشت که همه چیز نسبی و موقتیاست و حقیقتی پایدار نمیدانست. افلاطون، این عقیده پروتاگوراس را مورد نقد قرار داد و رسالهای در ردّ آن نوشت که به تئتت مشهور است. افلاطون رسالهای به نام پروتاگوراس نیز دارد؛ با این حال بسیاری معتقدند که افلاطون در این رسالهها پروتاگوراس را ساده نشان داده است تا آموزههای او را نفی کند
-
دموکریتوس
در یونان باستان به عنوان " فیلسوف خندان " معروف بوده است چون بر ارزش شادمانی تاکید می کرده است. او یکی از دو بنیانگذار نظریه اتمی جهان قدیم به حساب می آید و نام وی بیشتر با این نظریه برای ما آشناست.او نظامی فلسفی تاسیس کرده است که تبیینی مادی از جهان طبیعی به حساب می آید و در این راه البته وی از معلمش لئوسیپوس متاثر است. دموکریتوس اتم گرا معتقد بود جهان از ذراتی تشکیل شده که هر شیء دیگر شامل این ذرات می شود و این ذرات اما در فضای تهی بی نهایت حرکت می کنند.اتم گرایی وی و پیروانش در بین مکاتب مادی مسلک که برای تبیین جهانی مادی به نظم یا الهیات تکیه نمی کردند از تاثیر گذار ترین و معروفتر ین مکاتب به شمار می رود. حتی ارسطو که منتقد جدی این مکتب فلسفی به شمار می رفت دموکریتوس را به جهت تاملات ژرف در فلسفه طبیعی تحسین و ستایش می کرد.استاد دموکریتوس، یک ایرانی بنام کوروش سپیدمه بوده که خود از آن به سیروس سپیتاما نام برده است. کوروش پسر عمه دموکرتيوس بوده که در زمانی که در آتن سفیر ایران بود خاطراتش را برای دموکرتيوس تعريف کرد که حاصل نگارش آن کتابی شد که امروزه به نام آفرينش ميشناسيم.
-
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن