با اینکه در اکثر شهرهای بزرگ و کشورهای جهان اول، دوچرخه به عنوان وسیله نقلیه ای سالم شناخته شده و استفاده از آن بسیار مرسوم است، اما همواره مشکل حمل و نقل دوچرخه در مترو، پیدا کردن جای پارک مناسب و تامین امنیت آن مساله ساز است. از این رو گروهی از محققان دانشگاه پکن مصمم به ساخت دوچرخه ای تاشو با قابلیت قرارگیری در کوله پشتی شدند. در طراحی و ساخت این دوچرخه، قاب دایره ای جایگزین قاب مرسوم مثلثی برای بدنه دوچرخه شده است. در واقع این دوچرخه الکتریکی از چهار دایره تشکیل شده است.
دو دایره به عنوان چرخ و دو دایره دایره دیگر بدنه اصلی دوچرخه را می سازند. اما نکته جالب دیگری که در طراحی ای دوچرخه، نظرها را به خود جلب می کند، صندلی یا همان زین دوچرخه است. در نگاه اول شما یک صندلی برای قرار گیری دوچرخه سوار می بینید، اما اگر دقیق تر نگاه کنید، صندلی دوچرخه در واقع کوله دوچرخه سواری است که دوچرخه پس از جمع شدن درون آن قرار میگیرد. در نمونه اولیه، باتری دوچرخه قادر است با حداکثر سرعت ۲۰ کیلومتر به ازای ۴۵ دقیقه شارژ حرکت کند. اما طراحان برای شارژ باتری نیز راهی در نظر گرفته اند تا اگر باتری در میانه راه تمام شد، دوچرخه قادر به شارژ مجدد باشد. برای دوچرخه شارژری قابل حمل در نظر گرفته شده که می تواند در مدت ۹۰ دقیقه و از طریق برق شهری، باتری را کاملا شارژ کند.
البته متاسفانه در طی جدیدترین اخبار منتشر شده از سوی تیم سازنده این دوچرخه، طرح پیشنهادی و نمونه اولیه ساخته شده به دلیل کمبود بودجه و بالا بودن هزینه های ساخت و همچنین گران بودن کربن که برای بدنه دوچرخه در نظر گرفته شده است، به تولید انبوه نرسیده و در حد نمونه اولیه باقی مانده است. اما همچنان یکی از برترین طرح های دوچرخه های الکتریکی تاشو می باشد.