انواع محيط هاي كشت
محيط هاي كشت عمده اي كه در آزمايشگاه مورد استفاده قرار ميگيرند عبارتند از :
محيط نوترينت براث (Nutrient broth ):
اين محيط مبناي ساخت اكثر محيطهاي كشت است و از عصاره گوشت تهيه ميشود طرز تهيه آن مثل نوترينت آگار ميباشد . اين محيط بدليل نداشتن آگار بصورت مايع در لوله آزمايش تهيه مي شود .
محيط نوترينت آگار (Nutrient agar):
چنانچه ماده آگار را به نسبت 5/1 تا 2 درصد با آبگوشت غذايي مخلوط كنيم، اين آگار غذايي بدست ميآيد . اين محيط مبناي تهيه انواع و اقسام محيط هاي كشت جامد مثل Blood Agar , Chocolate agar مي باشد .
محيط آگار خوندار (Blood agar) :
اغلب نمونه هاي رسيده به آزمايشگاه ميكروب شناسي بر روي محيط آگار خوندار كشت داده ميشوند، چون اين محيط از رشد تمام واغلب باكتريهاي سخت رشد حمايت كرده و اغلب ميكروب شناسان عادت دارند بر اساس مورفولوژي كلني بر روي آگار خوندار تصميم گيري نمايند . اين محيط از يك محيط پايه مانند تريپتون كه منشاء پروتئيني دارد، كلريد سديم آگار و 5 درصد خون تشكيل شده است . برخي باكتريها آنزيم هاي خارج سلولي توليدكرده كه بر روي گلبولهاي قرمز عمل كرده و آنها راكاملاً ليز ميكند (هموليزبتا ) يا يك تغيير سبز رنگ در اطراف كلني ايجاد ميكند ( هموليز ناقص يا آلفا ) در صورتي كه برخي از باكتريها تغييري ايجاد نميكنند ( هموليزگاما) توليد هموليزين بوسيله باكتري به بسياري از فاكتورهاي محيطي مانند PH ، اكسيژن و دما بستگي دارد. ميكروب شناسان اغلب از مورفولوژي كلني و توليد هموليزين به عنوان آزمايشات غربالگري اوليه جهت كمك به تصميم در انتخاب مراحل ديگر جهت شناسايي يك باكتري استفاده ميكنند. جهت مطالعه درست واكنش هموليتيك بر روي آگار خوندار، كارشناس بايستي پليت را در مقابل نور گرفته و مشاهده نمايد. اگر از لوپ جهت كشت خطي بر روي آگار خوندار استفاده ميشود بايد آنرا در آگار فرو برده ( Stabbing) تا ارگانيسم بتواند در زير سطح محيط كه اكسيژن كمتري دارد رشدكند . توليد هموليزين هاي حساس به اكسيژن در برخي از ارگانيسم ها بدين وسيله تشديد ميگردد . به روش ديگر، ميتوان پليتها را جهت مشاهده واكنش هموليزين حساس به اكسيژن به طريق بي هوازي نيز انكوبه نمود.