به گزارش خبرنگار مهر، کشمش از جمله محصولات کشاورزی تولیدی کشور است که به ۱۰۰ کشور جهان صادر می شود و در این میان کشمش شهرستان ملکان در آذربایجان شرقی نیز از جایگاه ویژه ای برخوردار است .
با توجه به ارزآوری بالای محصول کشمش در پی صادرات بالای آن، بسته بندی و فرآوری این محصول از مواردی است که مسئولان مربوطه تاکید بالایی بر روی آن دارند زیرا بسته بندی استاندارد یکی از مهم ترین گام ها برای توسعه صادرات یک محصول است.
تبدیل ۹۰ درصد انگور تولیدی ملکان به کشمش
ابوالفضل شکوری، مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص سطح زیرکشت انگور در استان گفت: در استان ۲۳ هزار و ۵۰۰ هکتار سطح زیر کشت انگور داریم که از این مقدار ۱۱ هزار هکتار مربوط به شهرستان ملکان است و به عبارتی ۴۶ درصد از باغات انگور آذربایجان شرقی در این شهرستان است.
وی با بیان اینکه شهرستان ملکان از نظر تولید و سطح زیر کشت انگور رتبه اول استان را داراست، گفت: حدود ۹۰ درصد تولیدات انگور ملکان تبدیل به کشمش می شود که مرغوبیت کشمش این شهرستان در کشور زبانزد است.
شکوری ادامه داد: نه تنها درصد بالایی از انگور تولیدی این شهرستان تبدیل به کشمش می شود بلکه کارخانه و واحدهای تولیدی کشمش ملکان پتانسیل تبدیل انگور تولیدی سایر استان ها به محصول کشمش را دارند و به این دلیل قسمتی از محصول تولیدی انگور آذربایجان غربی برای تبدیل به کشمش به این شهرستان آورده می شود.
فرآوری و بسته بندی کشمش نسبت به گذشته توسعه یافته است
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به برخورداری کشمش ملکان از مرغوبیت بسیار بالا گفت: بخش مناسبی از کشمش تولیدی این شهرستان به دیگر کشورها صادر می شود.
وی ادامه داد: این محصول مورد بسته بندی و فرآوری مناسب قرار گرفته و بخشی از آن نیز در شهرستان های مراغه و بناب فرآوری می شود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان ادامه داد: فرآوری محصول کشمش در این شهرستان نسبت به گذشته های نه چندان دور بسیار قوی تر شده است اما اگر خواستار صادرات بیشتر هستیم باید به فکر توسعه صنایع بسته بندی خود نیز باشیم.
شکوری با بیان اینکه این شهرستان یکی از مهم ترین قطب های تولید کشمش در کشور محسوب می شود، گفت: حتی تا دو سه سال گذشته جشنواره ملی انگور و کشمش در این شهرستان برگزار می شد.
صادرات محصول کشمش ملکان به بیش از ۱۰ کشور خارجی
جهانگیر اسکندرزاده، فرماندار شهرستان ملکان نیز در گفتگو با مهر با اشاره ای به رتبه اول ملکان در تولید انگور در استان و همچنین رتبه سوم آن در کشور گفت: با توجه به تولید بالای انگور در این شهرستان بیشتر این محصول تولیدی توسط واحدهای فرآوری به کشمش تبدیل می شود که با توجهی به آمار مربوطه می توان ملکان را از لحاظ توليد کشمش مقام اول استان آذربايجان شرقي و سوم کشور دانست.
وی با بیان اینکه بخش عظیمی از کشمش تولیدی ملکان به کشورهای دیگر صادر می شود، گفت: امارات، کويت، قطر، آلمان، روماني، بلغارستان، آذربايجان، ارمنستان، اوکراين و روسيه از مشتری های این محصول هستند.
اسکندرزاده در خصوص آمار صادرات این محصول در سال گذشته گفت: در سال ۹۳، پنج هزار تن کشمش به ارزش ۲۵۰ ميليارد ريال به کشورهای دیگر صادر شده است که با اندکی توجه به بسته بندی و فرآوری این محصول، می توان حجم صادرات را بالا برد.
انگورکاران ملکانی نباید متضرر شوند
فرماندار ملکان ادامه داد: اگر می خواهیم آمار صادرات خود را افزایش دهیم باید توجه بیشتری به نوع بسته بندي و رعايت استانداردهاي بين المللي از طرف کارخانه هاي مورد نظر باشیم.
وی افزود: بستهبندی مناسب کشمش میتواند ضمن معرفی نام محصول در بازار جهانی، خواص، مشخصات، قیمت، طریقه مصرف و نگهداری صحیح آن کالا را در برگیرد و از این منظر توسعه صنایع فرآوری و بستهبندی و ارتقای کیفی محصولات تولیدی، بخصوص محصولات صادراتی در قالب طرح توسعه، بسیار حائز اهمیت است.
اسکندرزاده با اشاره به تلاش برای صادرات هر چه بیشتری این محصول گفت: تمام تلاش خود را برای صادرات این محصول انجام می دهیم تا انگورکاران این شهرستان متحمل خسارت نشوند و سود خوبی از این محصول ببرند.
استانداردهای بسته بندی محصول باید تا حد امکان رعایت شود
شهروز افخمی، نماینده مردم ملکان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ارزش بالای محصول کشمش اظهار داشت: این شهرستان قطب تولید و صادرات کشمش در کشور محسوب می شود که باید نسبت به تقویت واحدهای تولیدی کشمش تلاش بیشتری شود.
وی با تاکید بر لزوم رعایت استانداردهای بین المللی در بسته بندی محصول کشمش گفت: اگر بخواهیم از طریق محصول کشمش ارزآوری داشته باشیم باید استانداردهای بسته بندی این محصول را به خوبی رعایت کنیم.
افخمی ادامه داد: در این زمینه باید به گونه ای عمل کرد که کشمش ملکان به بازارهای جهانی راه یافته و در این بازار مشتری های خوب و ثابتی هم داشته باشد که این امر با تولید محصول با کیفیت و بسته بندی مناسب محقق می شود.
گزارش: فائزه زنجانی