-
جامعه شناسي انحرافات : قرصهاي اكستاسي
مقدمه:
آنچه كه از جمعبندي تعاريف متعدد كجرفتاري برميآيد اين است كه به طوركلي رفتار انحرافي رفتاري است كه به گونه مستقيم يا غيرمستقيم قوانين و هنجارها را نقضكند كه شامل هرنوع قوانين رسمي و نوشته شده و هنجارهاي اخلاقي جامعه ميشود.
طبق اين تعريف مصرف قرصهاي اكستاسي را ميتوان از انواع رفتارهاي انحرافي برشمرد .
اكستاسي مخدر جديدي است كه به دنبال مصرف آن شعور ، آگاهي و روان فرد مختل شده ، آستانه تحريك پذيري رواني او را پائين ميآورد و بر قدرت سنجش واقعيت اثرميگذارد و فرد را مستعد جنون ميكند .
ايجاد اعتماد به نفس بالا و شهامت و همچنين رفع ممنوعيتهاي اخلاقي در فرد كه از نتايج مصرف اين داروهاي توهمزا است فرد ميتواند منشأ رفتارهاي پرخطر و انحرافي بسيارزيادي در مصرف كنندگان آن باشد .
براي مثال مصرف اين دارو با ايجاد بيپروايي ، رفتارهاي جنسي محافظت نشده و مكرر به دنبال خواهد داشت و در نتيجه ارتباط نزديكي ميان مصرف اين مواد روانگردان و ابتلا به ايدز و همچنين بيماريهاي مقاربتي ميتوان يافت .
از طرف ديگر طبق آمار 92درصد مصرف كنندگان اكستاسي بعدها به مواد ديگري مانند ماريجوانا ، آنفتامين ، كوكائين و هروئين روي آوردهاند .
گرايش به اين ماده مخدر خصوصاً سالهاي اخير افزايش چشمگيري داشته است كه در صورت ادامه اين روند آثار جبران ناپذيري در جامعه باقي خواهد گذاشت به همين دليل بسياري از كشورها مبارزه جدي با اين ماده خطرناك را آغاز كردهاند .
براي مثال در كشورهاي آمريكا و انگلستان مبارزات جدي با اين پديده آغاز شده مشاهده آن مداخلات جدي پليس و مراجع قانوني را به همراه دارد .
به طور كلي در تمام كشورهاي عضو سازمان ملل از جمله ايران مصرف مواد روان گردان جرم است و هرچند در قانون مبارزه با مواد مخدر ايران نامي از اكستاسي نيست اما مصرف آن غيرقانوني است و در صورت دستگيري فرد مصرف كننده يا توزيع كننده آنها اين فرد به دادگاه انقلاب ارجاع ميشود و در اين موارد حكم تعزير صادر ميشود .
با وجود با توجه به رشد بيرويه اين ماده خطرناك در جامعه ما فعاليتهاي انجام شده براي مبارزه با آن ناكافي به نظر ميرسد به ويژه اينكه به دليل عدم اطلاع رساني صحيح در اين زمينه عموم جامعه اطلاعات درست و كاملي از اين پديده ندارند . و اين عدم آگاهي صحيح مهمترين عواملي است كه باعث ميشود تبليغات كاذب فروشندگان اين مواد منجر به گرايش جوانان به آن شود .
در اين پژوهش به دلايل زيادي از جمله نبود كتاب و متن معتبر و قابل استناد ، كمبود آگاهي عمومي و اطلاعات خام در اين زمينه ، همچنين پنهان بودن اين اعتياد و عدم قابليت شناسايي معتادين آن و همچنين عدم توانايي و دانش كافي محقق امكان پرداخت علمي به اين مسئله وجود نداشت . در اين تحقيق تنها از مقالات و اطلاعات مختصر و نه چندان قابل استناد موجود در منابع اينترنتي و همچنين تعداد محدودي پرسشنامه استفاده شده است .
با توجه به همه اين مسائل د راين تحقيق صرفاً تلاش در جهت جمعآوري اطلاعات زمينه و پايهاي بوده است تا شايد بتواند راهگشاي تحقيقات وسيعتري در اين زمينه باشد.
اكستاسي چيست؟
MDMA يا 3 و 4 متيلندياكسيمتآمفتام ين كه به نامهاي اكستاسي ، اكستازي ، XTC ، E , X هم معروف است نوعي جديدي از مواد مخدر است كه به دليل ايجاد احساس نشاط فراوان امروز در ميان محافل جوانان جذابيتي خاص پيدا كرده است اين مواد توهمزا كه در اشكال متنوع داروئي عرضه ميشود بر مغز اثر گذاشته و تصاوير آن را مخلوط ميكند.
اكستاسي خالص پودري سفيد شامل كريستالهاي ريز است . از اين پودر بوي كپك به مشام ميرسد . در صورت وجود ناخالصي اكستاسي به رنگهاي قرمز و قهوهاي نيز ديده ميشود. اين ماده به اشكال قرص خوراكي و جويدني ، كپسول ، پودر استنشاقي ، برچسبهاي پوستي و مواد تدخيني و تزريقي موجود است .
ميزان ماده مخدر در هر قرص از 9 تا 117ميليگرم متفاوت است كه اين ميزان بر سرعت و شدت و همچنين مدت زمان ماندگاري اثر ماده تأثير ميگذارد . ناخالصيهايي كه به قرص افزوده ميشود شامل مواد شيميايياي است كه غالباً خاصيت تحريك كننده و فعالكننده سيستم عصبي را دارند . به علت سهولت ساختاري اين مواد به طوريكه امكان تهيه آن در لابراتورهاي داخلي نيز وجود دارد خطر وجود مواد اضافي خطرناك و تركيبات كشنده در آن بالاست .
با بلعيدن قرصهاي حاوي اين مواد اثرات آن پس از 20 تا 90 دقيقه ظاهرشده و 2 تا 3 ساعت اثرات آن در يك حد حفظ شد ه و بعد افت ميكند و از 3 تا 24 ساعت اثرات آن باقيست. اين قرصها به علت تأثيرات خاصي كه دارند در ميان جوانان با نامهاي مختلف شناخته ميشوند مانند قرصهاي شادي يا قرص عشق (LOVE PILL ) ، قرص فراري ، قرص انرژيزا ، ديسكو بيسكويت ، قهوهاي بزرگ ، دنيس شيطونه و …
حالت بعد از مصرف اين مواد را اصطلاحاً سفر يا trip ميگويند كلمه اكستاسي در گذشته براي سرمستي عارفان و خاصه شاعران به كار ميرفته است .
قرصهاي موجود در بازار ايران در قالب طرحها و ماركهاي مختلفي عرضه ميشوند كه برخي از آنها عبارتند از : دلفين ، لنگر ، صليب سرخ ، رنو ، سان شاين ، سوپر من ، هوندا ، امگا ، پليكان ، لاو ، مرسدس ، ميتسوبيشي و …
تاريخچه اكس:
اكستاسي نخستين بار در سال 1914 توسط شركت داروسازي « مرك » (Merck ) در آلمان ساخته شد و به عنوان داروي ضد اشتها و لاغري به ثبت رسيد اما درآن زمان وارد بازار نشد و استفاده از آن تا اواخر دهه 1970 به تعويق افتاد . در اين زمان اكستاسي به عنوان درمان اختلالات رواني و عاطفي توسط پزشكان و روانپزشكان معرفي شد و در سال 1980 در دسترس متقاضيان قرارگرفت . به ويژه اين دارو جهت استفاده سربازان آلماني در جنگ جهاني اول به كاررفت كه بعدها با شناخته شدن آثار مخرب و خطرات روحي بسيار زياد آن از چرخه مصرف خارجشد . طي اين مدت قربانيان و تلفات زيادي برجاي گذاشت . در اين باره معروف است كه ميگويند: « سربازان آلماني را دوباره قرباني كردند . يك بار وقتي مجبورشان كردند براي فتح دنيا سينههاشان را آماج گلوله كنند و يكبار وقتي براي درمان آسيبهاي رواني جنگ ، آنها را به خوردن داروهاي توهمزا واداشتند داروهايي كه ميتوانست هراس شبهاي جنگ و فريادهاي همسنگرهاي زخمي را از ياد ببرد و در مقابل چنان نشاطي را به بيماران جنگي بدهد كه انگار هرگز گرفتار جنگ و خونريزي نشدهاند .»
به هر حال بعد از مشخص شدن آثارسؤ مصرف قرصهاي اكستاسي توليد و توزيع و مصرف آنها غيرقانوني اعلام شد. سال 1985 دولت آمريكا مصرف اين ماده را ممنوع كرد و در سال 1986 مطالعات انجامشده روي حيوانات آزمايشگاهي آثار مخرب اكستاسي را روي سيستم عصبي نشان داد .
در سالهاي اخير مصرف آن در آمريكا در پارتيهاي شبانه مرسوم به ريو افزايش يافته است و در كشور ما نيز در پديدهاي مشابه به نام اكسپارتي مصرف آن دچار افزايش گشته است .
-
چند تجربه مصرف اكستاسي :
با توجه به اينكه شيوع استفاده از اكستاسي در جامعه ما پديده جديدي است و اطلاعات چنداني از آن در اختيار نيست لازم است چند نمونه از تجربيات اشخاصي كه بهطور مستقيم با اين پديده درگير بودهاند براي آشنايي بيشتر با آن ذكر شود :
1.الكساندر شوليگين بيوشيميست آمريكايي كه براي اولين بار روي عوارض اين دارو كارميكرد پس از يكبار مصرف اكستاسي مينويسد : به كوهي كه نزديك منزلم بود و هر روز آن را ميديدم پس از مصرف اكستاسي طوري به نظرم ميآمد كه دوست داشتم ساعتها آنرا تماشا كنم .
2.يكي از دانشجويان رشته تربيتبدني : «شنيده بودم مصرف اكس نشاط و شادي زيادي فراهم ميكند فكر ميكردم براي انجام تمريناتم ميتوانم از آنها استفاده كنم . اول احساس خوبي داشتم ولي تا سه روز پس از آن گيج بودم ، عضلاتم خشك شده بود ، اصلاً نميتوانستم ورزش كنم در عين خستگي خوابم نميبرد . افكارم پراكنده بود . نميتوانستم چيزي بخورم و گفت كه يكي از دوستانش در آخرين مصرف سكته كرده .
3.اولين بار كه اين قرص را مصرف كردم در ميهماني شبانه بود. پس از مصرف به سفري بزرگ در قطب شمال رفتم به گونهاي كه با يك بالن سرتاسر قطب را ديدم . خرسهاي قطبي و.. . اما به شدت احساس گرما ميكردم . بار بعد پس از مصرف فقط آب ميخوردم . انگار از تشنگي به مرز نابودي رسيده بودم . آب ميخوردم و ميرقصيدم و فرياد ميكشيدم . بار بعد ضعف شديد بدني ، خشكي عضلات و تشنگي شديد به سراغم آمد . دندانهايم قفل شده بود ، به خود كه آمدم متوجه شدم كه 5 ساعت در آن حالت بودهام.
4.در يك ميهماني ريو ، مردي كه به طور مداوم و به تعداد زياد اكستازي مصرف ميكرد خود را پرتقال ميدانست يكي ديگر از مصرفكنندگان فكر ميكرد كه مگس است و به دفعات سرش را به شيشه پنجره ميكوبيد .
يك مصرف كننده دائمي اكستاسي ميگويد : « اگر هر شب اكستاسي بخوريد ، سرما وجودتان را فرا ميگيرد . كليههايتان از كار ميافتد و پادرد خواهيد داشت . لبها و انگشتانتان را آنقدر ميجويد كه به خونريزي ميافتند .
5.خانم 24ساله دانشجودر دي ماه به مهماني موسوم به اكس پارتي شركت كرده براي اولين بار اكس مصرف كرده . قرص مصرفي از نوع صليب بوده بيمار از تركيبات و عوارض آن اطلاع نداشته و به اصرار دوستان مصرف كرده است .
بيمار يك ساعت قبل از مصرف قرص الكل طبي مصرف كرده بود و سابقه مصرف مواد اعتيادزايي مانند حشيش ، الكل و كوكائين را در گذشته ذكر كرده است . 20 دقيقه پس از بلعيدن قرص بيمار احساس خوب بودن و شادي و عشق به ديگران را وصف كردهاست . ميل جنسي او افزايش يافته و براي بوسيدن ديگران تمايل بسيار داشته بيمار دچار تاكيكاردي ، تعريق و خستگي دهان نشده و بيدليل فكزدنهاي مكرر تا ساعتها بعد مجبور به جويدن آدامس بوده . بيمار هوشياري خود را بسيار بيشتر از معمول توصيف كرده و تجربه خود را به صورت باز شدن محلهاي جديد در مغزش بيان كرده . تغييرات بيبنايي به صورت مشاهده روشنايي در ديدن اشيا يك ساعت پس از مصرف قرص دچار احتباس ادراري شده . سطح انرژي بيمار بسيار افزايش يافته به طوريكه بيمار از ساعت 7 شب تا 4 صبح در مهماني رقصيده و تمايلي براي استراحت نداشته اين اثرات تا 12 ساعت بعد در بيمار وجود داشته است .
دو روز بعد احساس خستگي شديد بيمار را از انجام فعاليتهاي روزانهاش باز داشته و تمايل شديدي براي مصرف مجدد در او به وجود ميآيد . قدرت يادگيري و تمركز او تا يك هفته بعد به طرز مشهودي كاهش يافته و در روزهاي بعد تجربههاي رواني پس از مصرف براي بيمار تكرارشد. بيمار به دليل نياز روحي دو نوبت ديگر در بهمن و اسفند همان سال از قرص استفاده كرده . عوارض كوتاه مدت قرص مشابه بار اول بوده با اين مدت كه پس از بار دوم بيمار تا سه ماه دچار كابوسهاي شبانه شده و فاز REM خواب وي به طرز آزاردهندهاي طولاني شد . قدرت حافظه بيمار به طرز مشهودي كاهش يافت و بيمار دچار حملات ناگهاني ترس شد .بيمار طي اين مدت به پزشك مراجعه نكرده و پس از سه ماه اثرات دارو خود به خود برطرف شده .
منبع:فصل نو
برچسب برای این موضوع
مجوز های ارسال و ویرایش
- شما نمی توانید موضوع جدید ارسال کنید
- شما نمی توانید به پست ها پاسخ دهید
- شما strong>نمی توانید فایل پیوست ضمیمه کنید
- شما نمی توانید پست های خود را ویرایش کنید
-
قوانین انجمن