سلام جمیعاً
این قسمت می خوام راجع به انواع فیش های ارتباطی بین دستگاه های مختلف توضیح بدم.
آشنایی با این فیش ها باعث می شه که نسبت به کاربرد و نیاز هر دستگاه و وسایل مرتبط با اون، بهتر و راحت تر بتونیم تصمیم بگیریم و کارمون رو انجام بدیم.
این فیش هایی که توضیح می دم، همه اون ها نیست؛ بلکه فیش هاییه که بیشتر از بقیه استفاده می شه و بعضی از اون ها، واسه همه آشناست.
نام اصلی فیش نام رایج موارد کاربرد نمونه RCA سونی رایج ترین فیش که برای انتقال صدا و تصویر به کار می ره و چون موارد استفادش زیاده، واسه شناسایی بهتر، از رنگ های استاندارد استفاده می کنن. به خانواده این نوع از فیش ها Composite می گن.
تصویر عادی: زرد ____ تصویر سه رنگ RGB: قرمز و سبز و آبی.
صدای یک باند: سفید ____ صدای دو باند: سفید باند چپ و قرمز باند راست.
S-Video اِس واسه انتقال تصویر به کار می ره و کیفیتش هم از RCA خیلی بالاتره. ولی چون ظریف و حساسه، همیشه به کار نمی ره. BNC بی اِن سی فقط برای تصویر استفاده می شه و کیفیت بالایی می ده و از خوبی هاش هم اینه که محکمه و به فیش دستگاه، قفل می شه. قبلاً واسه شبکه کردن، از BNC هم استفاده می شد. Banana موزی این فیش مخصوص صدا هست و بیشتر توی میکسرها و دستگاه های ظبط صدای حرفه ای به کار می ره. Jack Socket سوزنی یا هدفون این فیش، معروف ترین فیش واسه انتقال صداست و توی اندازه های مختلف ساخته می شه. XLR کنونی (Canon) فیش حرفه ای انتقال صدا که به خاطر نویزگیری که داره، توی مسافت های طولانی هم کیفیت بالایی می ده. SPDIF فیبر نوری این سیستم که هنوز توی ایران جا نیفتاده، بهترین گزینه واسه جابجایی حجم بالایی از صداهای با کیفیت، اون هم مسافت طولانیه. روی مادربردهای جدید هم جای این فیش هست. COAXIAL آنتن این فیش، واسه آنتن هستش و نیازی به معرفی نداره. SCART اسکارت تا چند وقت پیش، خیلی از تلویزیون ها و دستگاه های پخش ویدئو، از این فیش هم واسه انتقال صدا و تصویر استفاده می کردن. I-LINK DV (Fire Wire)
(IEEE 1394)
آی لینک این فیش و کابلش، واسه انتقال صدا و تصویر به صورت دیجیتالی به کار می ره. روی همه دوربین های دیجیتالی و MiniDV و بعضی از مادربردهای جدید، موجوده. همه فیش ها، نسبت به استفاده ای که ازشون می شه، تبدیل های مختلفی هم دارن که بتونن به دستگاه ها و کابل های دیگه، وصل بشن.
از روی ظاهر هم می شه تشخیص داد که هر فیش تبدیل، چه فیشی رو به چی مربوط می کنه. علاوه بر اون که توضیحش طولانی می شه، نیازی هم به تکرار مکررات نیست.
فقط چند تا نکته راجع به روش استفاده از فیش ها بگم.
1- بسته به نوع کیفیت کار، از قدرت و کیفیت فیش ها و کابل ها مطمئن باشید.
2- استفاده از رابط ها و تبدیل ها توی یه مسیر، به هر حال روی کیفیت، تاثیر می ذاره؛ سعی کنید که از تبدیل ها، کم استفاده کنید.
3- بلند بودن طول کابل، باعث پایین اومدن کیفیت می شه. اگه مسیر، طولانی نیست، همیشه از کابل های کوتاه استفاده کنید. اگر نمی شه مسیر رو کوتاه کرد، از کابل های باکیفیت استفاده کنید.
4- در موقع وصل کردن و کندن فیش ها، دقت کنید که به کابل و دستگاه، فشار نیاد.
5- هیچ وقت کابل ها رو شدیداً خم نکنید و نکشید. برای جمع کردن و جابجایی، اون ها رو به صورت کلاف بپیچید.
اگه بیشتر می خواید با کابل ها و فیش ها و موارد دیگه آشنا بشید، این دو تا سایت رو به شما معرفی می کنم:
Connectors - 2.5mm jack, 3.5mm, 6.3mm, 3-pin XLR, BNC, Bulgin, Coaxial, DIN, F, Multipin Locking, XLR, N, Powercon, RCA phono, Scart, Speakon, UK